Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!


Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus belangrijk dat je je aanpast aan het land, de cultuur en een aantal belangrijke dingen in acht neemt. Ik kwam over land vanuit Swaziland en begon mijn reis in de hoofdstad Maputo. Een legendarische beleving!

Mozambique: prachtig, maar arm

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika, grenzend aan een hoop landen, onder andere aan Tanzania, Zuid-Afrika en Swaziland. Het is een groot land, de kust is maar liefst 2.655 kilometer lang.

Mozambique heeft een tropisch/subtropisch klimaat, prachtige, ongerepte natuur, een fantastische kustlijn en het is een van de beste duikplekken ter wereld. Het land hoorde van oudsher bij Portugal (het werd ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama) en is in 1975 zelfstandig geworden. Portugal heeft het land helaas als een ongeorganiseerd, arm land achtergelaten. Geen zorgstelsel, amper scholing, geen goede voorzieningen en een slecht infrastructuur. Met het kleine beetje dat het Afrikaanse land had, kon lospeuteren elders plus wat investeerders die het land graag meehielpen opbouwen, hebben ze onder andere een aantal belangrijke wegen geasfalteerd, de infrastructuur verbeterd, wat werkgelegenheid gecreëerd (in de hoofdstad voornamelijk) en scholing mogelijk gemaakt. Maar er is nog steeds niet veel en zelfs de president hier woont in een bescheiden huis met dito tuin.

Op reis naar Mozambique is een fantastisch, onvergetelijk avontuur. Het is er zo ongelooflijk mooi en ongerept. Gebruik je gezonde verstand en dan heb je er de time of your live!

Tip: de beste reistijd voor Mozambique is van april tot en met oktober. Dan omzeil je de eventuele tropische stormen en het regenseizoen (november tot april).

Deze plekken mag je in ieder geval niet missen!

Ontdek de Bazaruto archipel, een must visit!

De Bazaruto archipel bestaat uit vijf eilandjes: Bazaruto (grootste, met hoge zandduinen), Benguerra, Magaruque, Santa Carolina en de kleinste is Banque. Bij Benguerra ligt het two-mile-rif, een prachtig koraalrif. Vanuit de kustplaats Vilankulo zijn de eilandjes gemakkelijk te bereiken per boot. De archipel is een national park waar je kunt eilandhoppen, duiken in het warme turquoise zeewater, lopen over de parelwitte stranden en zwemmen in het rijke onderwaterleven met koraalriffen. Met eb komen er witte zandbanken vrij waardoor er een soort wadden ontstaan. Op de eilanden kun je overnachten in luxe resorts en een aantal bescheidenere accommodaties. Vanuit Maputo vertrekken er dagelijks heel erg vroeg in de ochtend lokale busjes naar Vilankulo. Idyllischer en tropischer krijg je het niet!

Bezoek de stad Inhambane

De oude koloniale stad Inhambane is een van de oudste steden van zuidelijk Afrika. Met als voornaamste toeristische attracties: de historische Portugese kathedraal, kustlijn en de natuur van het achterland.

De Bazaruto archipel is een van de mooiste plekken in Mozambique
De Bazaruto archipel is een van de mooiste plekken in Mozambique
Bazaruto: een paradijs op aarde
Bazaruto: een paradijs op aarde
Een rustpauze onderweg in Mozambique
Een rustpauze onderweg in Mozambique
In de dorpjes word je verwelkomd door lachende kinderen
In de dorpjes word je verwelkomd door lachende kinderen
Het straatbeeld in de stad Inhabame
Het straatbeeld in de stad Inhabame
Het prachtige strand van Inhabame
Het prachtige strand van Inhabame
En wat dacht je van de mooie kust van Maputo?
En wat dacht je van de mooie kust van Maputo?
De schitterende kustlijn van Xia-Xia
De schitterende kustlijn van Xia-Xia
Straatbeeld in Maputo
Straatbeeld in Maputo

Op reis naar Mozambique: 15 dingen die je moet weten

Het wordt een hele bijzondere reis, die je maar beter goed kunt voorbereiden. Daarom is het goed om dit lijstje door te lezen. Op reis naar Mozambique? Dit zijn de 15 dingen die je moet weten!

 1. Je hebt geen visum meer nodig als je het land in wil. Wel moet je twee dagen voor aankomst registreren op de website van de Mozambikaanse overheid, mag er maximaal 30 dagen blijven.
 2. Vliegen naar Mozambique? Vlieg dan niet met de lokale vliegmaatschappij, want: a. je weet niet of het vliegtuig überhaupt wel vliegt en b. de lokale toestellen zijn allemaal oude, afgekeurde vliegtuigen van over de hele wereld. Wij zeiden uit grap: Je weet dus nooit of je aankomt op bestemming. Houd ook rekening dat veel maatschappijen niet eens op Mozambique vliegen vanwege de corruptie en er is vaak geen kerosine dus kan het vliegtuig niet terug. Zoek dit dus heel goed uit.
 3. Ga je met de auto? Blijf dan op de hoofdwegen, houd ramen en deuren dicht en laat geen waardevolle spullen zien. Ga niet voor zonsopgang of na zonsondergang op weg, ook niet om te reizen. Rijd dus niet in het donker.
 4. Is het hele land liggen nog onontplofte bommen, granaten, landmijnen etc. Nog een reden om op de hoofdwegen te blijven en de begaande paden.
 5. Kom je over land binnen, moet je je papieren kunnen laten zien bij de grenscontrole. Dat kan alleen wel lang duren. Wij stonden twee uur aan de grens te wachten in de bloedhitte. Let op dat je je stempels krijgt. Aan de grens heb je weinig tot geen faciliteiten. De wc’s onderweg bij de benzinepompen zijn wonder boven wonder heel schoon en netjes.
 6. Het land is heel arm dus draag geen sieraden en geen opzichtige merkkleding en -schoenen. Stay low.
 7. Je kunt prima rondwandelen in bijvoorbeeld Maputo, maar wees wel op je hoede, voelt het onveilig, ga dan weg. Vraag bij je hotel welke wijken je moet mijden. En kijk vooral uit bij het oversteken. Een mensenleven lijkt niet veel waard hier. Ze rijden gewoon door, ook als je op een zebrapad loopt. Ik heb vaak moeten rennen voor m’n leven. En: Koop geen eten op straat en geef geen geld aan zwervers! Ga wel gewoon lekker op onderzoek uit en bezoek een van de vele (overdekte) marktjes.
 8. De stedelingen zijn heel aardig, maar vaak wel op hun hoede. Ik spreek aardig Portugees, maar mij verstonden ze amper. Dit komt omdat de meesten geen opleiding hebben genoten en hebben ze hun eigen Portugese taaltje ontwikkeld. In de hotels en (hippe!) restaurants spreken de meesten Engels.
 9. Langs de kust heb je vele hotels, de toeristische plaatsen zijn veilig te bezoeken. Let wel op wat je boekt. 3-sterren kan zomaar 1-ster zijn.
 10. Stop je onderweg in de dorpjes om te rusten? Stel je bescheiden op, wees respectvol naar de dorpsbewoners, ze zijn lief en behulpzaam en de kinderen rennen je lachend tegemoet. Geef ze geen geld!
 11. Ga nooit ’s avonds alleen of met z’n tweeën het strand op. Op een aantal stranden leven namelijk zwervers in zelfgemaakte grotten. Criminaliteit is hoog.
 12. Dokter of ziekenhuis nodig? Die vind je alleen in de grote steden. De lokale apotheek doet dienst als vervangend arts en helpt je bij kleine kwaaltjes als verstuikingen, blaasontstekingen, huiduitslag etc. Hopen maar dat er voldoende medicijnen aanwezig zijn. Ik had enorme huiduitslag opgelopen tijdens het wachten aan de grens en ik kreeg bij een wonderzalfje, binnen twee dagen alles weg.
 13. Ga niet naar het noorden/noord-oosten. Hier zijn verschillende terroristische groeperingen actief.
 14. Er zijn piraten actief op de Indische Oceaan en in de Straat van Mozambique (de zee voor dit Afrikaanse land). Ga dus nooit alleen het water op.
 15. Mozambique staat bekend om zijn vele prachtige duikplekken. Zwem met walvishaaien, schildpadden, dolfijnen, mantra’s en gigantische kwallen! Bekendste plekken zijn Tofu Beach, zes kilometer uit kust bij de stad Xia-Xia en Bazaruto archipel
De overgang van Swaziland naar Mozambique
De overgang van Swaziland naar Mozambique
Onderweg in Inhabame
Onderweg in Inhabame
Doen in Mozambique: ga naar een lokale markt
Doen in Mozambique: ga naar een lokale markt
De markt in Maputo
De markt in Maputo
Standbeeld van de president op het belangrijkste verkeersplein in Maputo
Standbeeld van de president op het belangrijkste verkeersplein in Maputo
Deze foto is het typische straatbeeld in Mozambique
Deze foto is het typische straatbeeld in Mozambique
<del><\/del>Overal palmbomen langs de kant van de weg
Overal palmbomen langs de kant van de weg
Het is wel handig als je hier een beetje Portugees spreekt
Het is wel handig als je hier een beetje Portugees spreekt
De wadden van de Bazaruto archipel
De wadden van de Bazaruto archipel
Hier wil je toch naartoe?
Hier wil je toch naartoe?
Wil jij ook deze bijzondere reis naar Mozambique maken?
Wil jij ook deze bijzondere reis naar Mozambique maken?

Op reis naar Mozambique

Wil jij ook Mozambique ontdekken, in combinatie met andere landen in Afrika? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

 • Vliegtickets naar Mozambique vind je het beste via TIX.nl.
 • Reizen op maat naar Afrika kun je onder andere boeken via Afrikaplus.nl.
 • Deze bouwsteen van Riksja Travel door Mozambique is ook een aanrader.
 • Rondreizen door Afrika (in combinatie met andere landen) boek je bij Sawadee of Koning Aap of Djoser.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Toe aan zon, zee, strand en palmbomen? In de wintermaanden verlang je daar soms extra naar. Wij reisden in november af naar het eiland Sal in Kaapverdië en ontdekten dat dit eiland alle ingrediënten in huis heeft om zi...

Zomer11.12.2021

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Zonzeker eiland van Kaapverdië