Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten


Ga je op vakantie naar Gambia? Dan moet je echt even verder lezen. Wij geven je alle praktische informatie en delen leuke hotspots! Zo staat niets meer in de weg voor een geweldige reis naar dit kleinste land van het Afrikaanse vasteland.

De ideale zonnige winterbestemming

Gambia is een ideale zonzekere winterbestemming. Het smalle, uitgerekte land ligt ingeklemd in Senegal en heeft een warm subtropisch savanneklimaat. De beste reistijd naar Gambia is van november tot en met maart. Daarna begint het regenseizoen en dan kan het lekker tropisch doorregenen. Het tijdsverschil met Nederland en Gambia is in de zomer  een uur en in de winter twee uur.

Gambia is een ideale zonzekere bestemming tijdens de wintermaanden
Gambia is een ideale zonzekere bestemming tijdens de wintermaanden

Vliegen naar Gambia

Van Amsterdam vlieg je in zes uurtjes rechtstreeks naar Banjul – de hoofdstad van Gambia. Het vliegveld in Banjul is totaal niet vergelijkbaar met Schiphol. Het is allemaal heel provisorisch en je wordt direct aangesproken. Maar doe gewoon je ding en wimpel ze aardig af. Tenminste, als je geen taxi wilt. Anders kies je voor een groene taxi. Zorg dat je 25 dollar of euro op zak hebt, want dat moet je bij binnenkomst aan de douane betalen.

Betalen

In Gambia accepteren ze euro’s, maar wel alleen briefgeld. Beter kun je de dalasi – lokale munteenheid – op zak hebben. Kun je kleine bedragen makkelijker mee betalen. Een euro is tussen de 73 en 74 dalasi. Je kunt met je creditcard (soms met je bankkaart) pinnen in Gambia, daar zijn wel kosten aan verbonden en je kunt maximaal 4.000 dalasi pinnen. Pinnen in restaurants en hotels kan alleen met je creditcard. Ik probeerde het met mijn wereldbankkaart, maar dat lukte nergens.

Het drukke en chaotische Banjul
Het drukke en chaotische Banjul

Bellen in Gambia

Wil je telefonisch altijd bereikbaar blijven in Gambia? Koop dan een lokale (e-)simkaart. Dat kan op het vliegveld, maar ook op straat. De wifi in de hotels en restaurants doen het op zich heel goed, maar de stroom valt regelmatig uit. Bellen vanuit Gambia naar Nederland op je Nederlandse simkaart is duur, zo’n €2 p/m.

Water drinken

Het kraanwater is hard en kun je niet drinken, grote kans dat je er ziek van wordt. Je kunt je er wel mee douchen. Ook ijsblokjes in je drankje kun je beter later staan. In hotels gebruiken ze vaak flessenwater om ijsblokjes mee te maken, evenals in goede restaurants, maar vraag het even na. Ook rauwe groenten die gewassen is onder de kraan: niet opeten, evenals fruit dat is gewassen met kraanwater. Voor zo’n 50 cent koop je een fles water waar je niet ziek van wordt.

Economische situatie Gambia

In Gambia leeft ruim 66% van de inwoners onder de armoedegrens en door de inflatie is dit alleen maar meer geworden. Het gemiddelde inkomen per maand is zo’n €40. Ja, dat lees je goed. Veel kinderen halen het eerste levensjaar niet en je ziet er bijna geen ouderen boven de 60 op straat. Het toerisme helpt de arme Gambianen in de kustgebieden. Daarom word je ook zo vaak en veel aangesproken op straat en op de stranden want iedereen wil iets verdienen. Soms kun je dit als onplezierig ervaren. Maar misschien met het bovenste in je achterhoofd, denk je er anders over. Gambia wordt ook gezien als seksparadijs voor vrouwen. Oudere – bejaarde – vrouwen die met jonge mannen een verhouding aangaan en hen onderhouden. Dit zie je dan ook regelmatig terug op de stranden en op straat. Beetje omgekeerde van Thailand, zeg maar. Er zijn zakkenrollers actief, maar het is geen gewelddadig, crimineel land.

Onderwijs is belangrijk! Gambiaanse scholen kunnen donaties altijd gebruiken
Onderwijs is belangrijk! Gambiaanse scholen kunnen donaties altijd gebruiken
Je kijkt je ogen uit op de Gambiaanse markten
Je kijkt je ogen uit op de Gambiaanse markten

Stekkers

Je hebt een speciale Britse stekker (drie punten) nodig voor het Gambiaanse stopcontact. Die kun je het beste in Nederland al halen (of neem een wereldstekker mee). In sommige hotels hebben ze Europese stopcontacten.

Visum en inentingen

Je hebt geen visum nodig als je korter blijft dan 28 dagen, maar wel inentingen en malariapillen. Want Gambia, zeker rondom de kust bij Kololi en Banjul, is een malariagebied. Het is raadzaam je te laten inenten voor DTP, hepatitis B en gele koorts. Ga je naar Senegal? Neem dan je medicijnpaspoort mee. Bij de grens moet je kunnen bewijzen dat je ingeënt bent tegen gele koorts, dat is verplicht daar.

De prachtige natuur en wildlife van Gambia
De prachtige natuur en wildlife van Gambia

Waar slapen en eten?

We delen  alle tips en leuke hotspots in dit artikel. Maar kunnen alvast verklappen: heerlijk slapen doe je in het stijlvolle Kalimba Beach Resort. Pal aan het strand, de kamers op de begane grond hebben – hoe tof – een semi-privézwembad, en: je mag van alle faciliteiten van het naastgelegen hotel Sunprime Tamala Beach Resort gebruikmaken. Inclusief de heerlijke beach bbq’s, die met enige regelmaat inclusief livemuziek en entertainment worden gegeven. Aanrader: op zondagmiddag, die is heel gezellig!

Nog een tip: Wil je toch buiten de deur eten, ga dan naar The Strip. Hier bevinden zich veel goede restaurants en clubs. Vanaf Kalimba ongeveer tien minuten met de taxi.

Het heerlijke Kalimba Beach Resort
Het heerlijke Kalimba Beach Resort

Een vakantie naar Gambia

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar zonnig Gambia? Dan helpen deze tips je om een mooie reis naar dit Afrikaanse land te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 6 uur vliegen naar Gambia. Dat kan rechtstreeks met onder andere Corendon.
  • Je kunt natuurlijk ook een complete (all-inclusive) vakantie boeken naar Gambia via Corendon. Het Kalimba Beach Resort is een heerlijke plek om te verblijven.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Afrika

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Toe aan zon, zee, strand en palmbomen? In de wintermaanden verlang je daar soms extra naar. Wij reisden in november af naar het eiland Sal in Kaapverdië en ontdekten dat dit eiland alle ingrediënten in huis heeft om zi...

Zomer11.12.2021

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Zonzeker eiland van Kaapverdië