`

Zomer18.10.2019

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië


Pipa Beach is één van de meest bekende stranden in Brazilië en wordt ook wel het surfersparadijs genoemd. Het dorp ligt in de regio Rio Grande Do Norte en op zo’n 1,5 uur rijden van de stad Natal af. Zodra je Pipa binnen rijdt, snap je waarom dit dorp zo populair is. De kleurrijke huisjes, hippe winkeltjes, gezellige restaurantjes en natuurlijk het feit dat iedereen hier op slippers rondloopt, maken dat het hier het hele jaar rond aanvoelt als hartje zomer.

Pipa is natuurlijk toeristisch. Toch wonen hier en in het naastgelegen dorp Tibau do Sul ook veel locals. Het is tenslotte gewoon een hele fijne plek op aarde!

Bezoek één van deze stranden in en rond Pipa

  • Love Beach: Een dorp dat het surfparadijs van Brazilie wordt genoemd, kan natuurlijk niet zonder een strand waar surfers hun gang kunnen gaan. Love Beach staat bekend om de beste en meest constante golfen.
  • Madeiro Beach: Dit strand is één van de populairste stranden onder toeristen. Hier kun je lekker chillen of juist actief op het water bezig zijn. Neem een supplank mee het water in en probeer al staande de golven te trotseren.
  • Dolphins bay: Er zijn op de wereld heel wat baaitjes benoemd tot ‘Dolphin’s bay’. Natuurlijk omdat er zo veel dolfijnen zouden komen. Nu is het op veel van die plekken zoeken geblazen en moet je eerst een boottocht maken om ze daadwerkelijk te vinden. Maar in de baai tussen Tibau do Sul en Pipa in, ook benoemd tot Dolphins Bay, zwemmen daadwerkelijk heel veel dolfijnen. Vanaf het openbare strand zijn al goed te zien, maar ze zijn pas echt dichtbij als jij het water in gaat. Met een beetje geluk zwemmen ze gewoon om je heen!
  • Pipa Beach: Natuurlijk is het strand van Pipa zelf ook gewoon heel lekker. Bij strandtent Garagem of Caxanga lig je lekker en kun je tussen de middag heerlijk lunchen (en ook weer die cocktails drinken natuurlijk).
Surfen is echt een manier van leven in Pipa
Surfen is echt een manier van leven in Pipa
Een kunstenaar uit Pipa maakt kleurrijke kunst met een maatschappelijke boodschap
Een kunstenaar uit Pipa maakt kleurrijke kunst met een maatschappelijke boodschap
Is dit water turqoise of turqoise?
Is dit water turqoise of turqoise?
Huur een stoel met parasol of sla je handdoek uit op het zachte strand
Huur een stoel met parasol of sla je handdoek uit op het zachte strand

Doen: een boot-tour vanuit Pipa

Naast de heerlijke stranden die in en rond Pipa liggen, is het een absolute aanrader om de Guaraíras Lagoon te bezoeken. Je kunt hier een kayak huren, maar nog leuker is het om een privé boottocht te maken. Bij Solemio bieden ze een dagtour aan, voor ongeveer 50 euro per persoon, waarbij je minimaal met 4 personen moet zijn. Die prijs is inclusief een BBQ op het water én onbeperkt cocktails drinken. Barvrouw Michelle gaat de hele dag mee en maakt op verzoek de meest tropische verrassingen voor je klaar.

Met de tocht ga je langs een aantal eilandjes, waar je natuurlijk de mogelijkheid hebt om in de lagoon te duiken. Met een beetje geluk spot je tijdens de tour wat aapjes in de bomen en zeekoeien in het water. Helaas laten die laatste zich niet altijd zien, maar volgens de gids is de kans dat je ze tegen komt zeer zeker aanwezig.

Ondanks dat een dagje varen heerlijk is, is het meest bijzondere aan de boottocht toch wel het einde. De zonsondergang bij de Guaraíras lagoon staat namelijk bekend als de mooiste van de hele regio Rio Grande do Norte. De bemanning doet er alles aan om dat gegeven waar te maken. Ze weten het moment zo naar hun hand te zetten, dat de zonsondergang met bijpassende muziek hier werkelijk magisch is!Meer informatie over de boottocht is te vinden op hun Facebook-pagina.

Cheers! Onbeperkt cocktails drinken op de boot van Solemio
Cheers! Onbeperkt cocktails drinken op de boot van Solemio
De zonsondergang bekijken blijft magisch
De zonsondergang bekijken blijft magisch

Meet the locals: doe een Forro dansje

Wel eens van Forro gehoord? Het is een typisch Braziliaanse dans die daar al eeuwen wordt gedaan. Het lijkt een beetje op salsa dansen, al is Forro wel een stuk minder uitbundig. Er worden speciale Forro avonden georganiseerd waar zowel locals als toeristen samen komen. Er hangt een gezellige sfeer en omdat de dans rustig is, kan iedereen mee doen. Dat is ook de bedoeling, want vanaf de zijkant meekijken zit er niet in. De mannen leiden en trekken met veel plezier iedereen op de dansvloer. Leeftijd maakt bij Forro niet uit en nee zeggen is onbeleefd. Gewoon gaan dus wanneer je als vrouw door een oudere man te dans wordt gevraagd.

Er zijn rond Pipa een aantal plekken waar een goed Forro feestje wordt gebouwd. Allereerst in het centrum van Pipa bij de Agora Lounge Bar. Op donderdagavond wagen vooral de toeristen een dansje en op zondagavond komen alle locals naar deze bar toe. Maar ook dan ben je als toerist gewoon welkom. Bij Porto da Lagoa (meestal ook de opstapplaats voor de boottocht) is ook een Forro locatie te vinden. Ook hier gaan op zondag de voetjes van de vloer. Zorg dat je hier op tijd aanwezig bent en je kunt ook nog een glimp opvangen van die mooie zonsondergang.

Santuario ecological

Wil je wat afwisseling van al dat zand? Breng dan een bezoek aan het Santuario Ecological. Dit is een natuurpark waar je een dagtocht / hike kunt maken. In tegenstelling tot het natuurpark van Natal, mag je in Pipa de tocht wel zonder gids maken. Er wordt wel een toegangsprijs voor het park gevraagd. In dit beschermde gebied zijn o.a. aapjes, schildpadden, leguanen en vossen te vinden.

In de regio zijn veel dieren te vinden, zoals deze leguaan
In de regio zijn veel dieren te vinden, zoals deze leguaan
Of natuurlijk deze schattige aapjes
Of natuurlijk deze schattige aapjes

Ponta do Pirambu

Een dagje optimaal chillen doe je bij Ponta do Pirambu in Tibau do Sul. Dit is een day-use strand met zwembad. Dat betekent dat er geen hotel aan gekoppeld is en dat je gewoon een kaartje voor 1 dag koopt. Op die ene dag mag je dan gebruik maken van alle faciliteiten dat het park te bieden heeft, zoals het enorme zwembad. Je betaalt hier ongeveer 5 euro entree, waarna je minimaal voor 15 euro aan eten en drinken moet nuttigen. Omdat er een entree geldt, zorgt dat er wel voor dat je alle ruimte hebt bij het zwembad, een heerlijk bedje aan de zee kunt uitzoeken en je echt rustig een boekje kunt uitlezen.

Lekker eten en cocktails drinken in Pipa

Lekker eten willen we natuurlijk allemaal. In het centrum van Pipa zitten een aantal leuke restaurants die zeker de moeite waard zijn. Een local uit Pipa gaf aan dat Chez Marilia één van haar favorieten is. Dit restaurant is heel kleinschalig en heeft maar 6 tafeltjes. Reserveren is hier dus handig. Bij het Italiaanse restaurant Cicchetti kan je kleine gerechtjes bestellen of natuurlijk aan shared dining doen. Met grote marmeren tafels binnen, een zeer fotogenieke voorgevel en een gezellige rooftop valt dit restaurant snel op. Al één jaar na opening, zijn ze uitgegroeid tot één van de populairste restaurants. Aprecíe serveert weer fusion gerechten afkomstig van de hele wereld en bij Dall’ Italiano eten de locals graag hun pizza’s.

Waar het overdag wat stil kan zijn in het centrum van Pipa, bruist het van de gezelligheid zodra de zon onder is. Na het eten zijn er dan ook genoeg leuke plekjes waar je een drankje kunt doen. Toch zal iedereen het eens zijn dat de Nativos bar, in het midden van het centrum, de gezelligste plek voor een cocktail is. Deze bar zit aan het begin van een omhooglopend straatje. Hier zijn leuke winkeltjes en nog meer barretjes zoals het bijna volledige roze Jardim bar. Na de cocktails is het tijd om natuurlijk te gaan dansen bij de Agora Lounge bar, want als er geen Forro avond is, dan is er wel een electronic dance night aan de gang.

Bij Ponta do Pirambu is het optimaal chillen
Bij Ponta do Pirambu is het optimaal chillen
De enige keuze die je moet maken is of je aan het strand of bij het zwembad wil liggen
De enige keuze die je moet maken is of je aan het strand of bij het zwembad wil liggen
In de avond is de hoofdstraat van Pipa een gezellige plek om cocktails te drinken
In de avond is de hoofdstraat van Pipa een gezellige plek om cocktails te drinken

Bijzondere accommodaties in Pipa

Omdat Pipa behoort tot één van de populairste stranden in Brazilië, is het vinden van een leuke locatie geen probleem. Of je nu in het centrum tussen de drukte wilt verblijven of liever een wat rustiger plekje uitzoekt. Corendon vliegt vanaf november 2019 naar deze bestemming en het is super handig (en vaak voordeliger) om direct het hotel in één pakket te boeken. Mocht je denken dat Corendon alleen maar grote resorts aanbiedt, dan heb je het goed mis. Een aantal accommodaties die absoluut persoonlijk, prettig en fijn zijn:

Pipa Lagoa verhuurt appartementen en/of chalets, maar werkt verder volledig als een hotel. Met een enorm zwembad en een heel lekker restaurant zou je bijna de deur niet uithoeven. Dat je toch een keer naar Pipa in de avond wilt (7km afstand), is natuurlijk te begrijpen. Daarom biedt het hotel 3 keer per week gratis vervoer aan. Je kunt hier voor een appartement kiezen met een jacuzzi of zelfs eigen privézwembad.

De eigenaren van Bupitanga hebben zelf het hotel volledig gerenoveerd. Ook hier gaat het om appartementen en huisjes, die allemaal heel breed binnen het park zijn opgezet. Je ziet en voelt dat hier veel tijd en liefde in het hotel is gesproken en dat dit allesbehalve een keten is. Er zijn een aantal appartementen te huur met een privézwembad / tuin.

Heb je iets minder te besteden en wil je graag in het centrum van Pipa? Dan is Poussada Arriba een aanrader. Dit hotel ligt op zo’n 3 minuten afstand van alle winkeltjes en restaurantjes. Geen privézwembad hier, maar een leuke tropische tuin waar alle kamers op uit komen. Het hotel zelf is wat meer basic, maar het is dan ook zeer goed betaalbaar.

Op vakantie naar Brazilië

Zin in een vakantie naar Rio Grande do Norte? Lees hier hoe je deze reis kunt boeken!

Plan je reis
  • Corendon vliegt wekelijks van Amsterdam naar Natal. Boek je vliegtickets direct online.
  • Zowel in Natal als in Pipa vind je via Corendon toffe accommodaties.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Brazilië

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lan...

Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Dit wil je doen in Natal: hoofdstad van Rio Grande Do Norte

Een stad met een indrukwekkende skyline, direct gelegen aan een super relaxt strand. We hebben het over Natal, de hoofdstad van de regio Rio Grande Do Norte en nummer 20 op de lijst van grote steden in Brazilië. Vanaf n...

Zomer13.10.2019

Dit wil je doen in Natal: hoofdstad van Rio Grande Do Norte

Zó leuk is Rio Grande do Norte in Brazilië!

Hoe klinkt zo’n 400 kilometer zon, zee, strand en oneindig veel 'Coconut Palmtrees' je in de oren? Best lekker toch? Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een minimale temperatuur van 23 graden. Want kouder dan dat...

Zomer04.10.2019

Zó leuk is Rio Grande do Norte in Brazilië!

waar de zomer nú begint
Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld

De Iguazu Falls in Zuid-Amerika zijn de grootste watervallen ter wereld. De Iguazu Falls liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen van Iguazu dienen als het ware als een natuurlijke scheidslijn tuss...

Natuur13.03.2019

Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld

Pedra Do Telégrafo: de beroemde rots van Instagram

Op Instagram zie je deze rots regelmatig voorbij komen: Pedra Do Telégrafo in Brazilië. Een uitstekende rotspunt met op de achtergrond een prachtige baai. Waarom deze rots zo opvalt is omdat iedereen die hier poseert z...

Ontspanning28.04.2018

Pedra Do Telégrafo: de beroemde rots van Instagram

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

Of het de beroemdste trappen ter wereld zijn, dat weet ik niet, maar de vrolijkste trappen zijn het sowieso. Escadaria Selarón in Rio de Janeiro. Het is het levenswerk van de Chileense kunstenaar Jorge Selarón, die in...

Stedentrips01.10.2016

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

een eerbetoon aan het Braziliaanse volk
Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!

Rio de Janeiro werd in 9 dagen tijd één van mijn favoriete steden ter wereld. Ik was er afgelopen maand, tijdens de Olympische Spelen. Om mijn held Usain Bolt naar goud te zien sprinten maar vooral ook om te genieten v...

Stedentrips30.08.2016

Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!