Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren


Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen – zoals Drakensbergen – de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indische oceaan. En natuurlijk vele game reserves: wildparken. Dat is maar een topje van de ijsberg, want je hebt de nodige wijnhuizen in bijvoorbeeld Franschhoek, de gezellige dorpen en hippe steden als Kaapstad. Dus waarom zou je dan Swaziland, of eigenlijk eSwatini, moeten combineren?

De cultuur van Swaziland in het kort

Klein beetje info over eSwatini dat heel anders is dan Zuid-Afrika. Ingeklemd tussen Mozambique en Zuid-Afrika is Swaziland een van de kleinste landen op het Afrikaanse continent. Dit landje kent een rijke, unieke cultuur met sterke tradities en ceremonies. Daarnaast staat Swaziland bekend om zijn kleurrijke festivals zoals het oogstfeest, de Umhlanga Reed Dance (eerbetoon door meisjes en jonge vrouwen aan de Queen Mother en om de maagdelijkheid te vieren) en Incwala (jaarlijkse en belangrijkste ritueel van het koningschap). Dompel je onder in de Swazi-cultuur, zou ik je zeggen, want je bent er meer dan welkom. Ze zijn blij, glimlachen veel, de sfeer is goed en je bent er meer dan welkom.

Het is er broeierig heet. Ik betrad het land via een rondje Krugerpark dat daaraan grenst. Met een truck. En ik kan je vertellen, als je gaat, ga dan zo. De overgang bij grenscontrole Mananga was zo geregeld, je hebt geen visum nodig. Tijdens het wachten ben ik honderd keer gestoken door ik wil niet weten wat, maar na een ferme stempel in mijn paspoort betraden we het koninkrijk. Ik belandde in een heel andere wereld. Lemen hutten en felgekleurde houten huisjes, de foto van de koning overal waar je keek en de mensen dragen – vooral op het platteland en in de dorpen – kleurige kleding in combinatie met dito doeken. Swaziland heeft zijn eigen kenmerkende muziek, dans en kleding. De zon brandt, de sfeer is goed en de natuur is adembenemend.

Swaziland in vol ornaat
Swaziland in vol ornaat
Majestueus, deze olifantenfamilie
Majestueus, deze olifantenfamilie
Typisch Swazi-restaurantje
Typisch Swazi-restaurantje
Gekleurde huisjes langs de kant van de weg
Gekleurde huisjes langs de kant van de weg
Altijd lachen
Altijd lachen
Kippenvel van deze zonsondergang
Kippenvel van deze zonsondergang

Daarom wil je óók Swaziland ontdekken

Mocht je twijfelen over Swalizand: niet doen. Dit is waarom je dit bijzondere land móét combineren met Zuid-Afrika.

 1. In Swaziland glimlacht iedereen altijd, ik heb zelden ene land meegemaakt waar mensen altijd glimlachen. Je voelt (en bent!!) je meer dan welkom. Het is goed voor je humeur en algehele welzijn.
 2. Mensen zijn heel hartelijk, dat je thuis – heel anders dan in Zuid-Afrika – bij hen wordt uitgenodigd, is dan ook een reële kans. Dus wel echt contact maken met de bevolking en er staat heel veel leuk en liefs te wachten.
 3. Logeren doe je bij Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit is het pioniersreservaat van Eswatini. Mlilwane was ooit een zeer winstgevende multifunctionele boerderij en werd bestempeld als de ‘onmogelijke droom’. Mlilwane is nu de populairste ecobestemming van het koninkrijk. Hier heb je geen elektriciteit, alleen de keuken heeft een aantal uren per dag elektra om maaltijden voor jou te bereiden. Dus zorg voordat je de grens overgaat dat al je powerbanks vol zijn, want je krijgt echt geen elektra van de keuken! Je slaapt in een prachtige, luxe lemen hut met heel comfortabele bedden met klamboes. Geen airco dus en dat is best even wennen in 40 graden. Bij het vallen van de avond hoor je nijlpaarden brullen en zie je de schimmen van de vele neushoorns in de poel die grenst aan de santuary. Overal staan ouderwetse petroleumlampjes die het park een ongelooflijk mooi en knus gevoel geven. Voor en op je kamer staat er ook een. Tip: houd de ramen open en de klamboe dicht. En smeer je goed in met Deet. ’s Nachts daalt het kwik naar zo’n 28 graden met een zacht briesje. En het is gek, maar ondanks de hitte die heel anders aanvoelt dan wat je gewend bent, heb ik heel erg goed geslapen. ’s Morgens keek ik uit mijn raam waar de gazelles en impala’s vlak langs m’n hut liepen, ik zag de neushoorns in de poel, hoorde vele vogels fluiten en verschillende andere dierengeluiden: mijn geluk was compleet.
 4. Ga de volgende ochtend op neushoornsafari. Rond de sanctuary bevindt zich een enorm grote kolonie neushoorns. En de ranger brengt je er heel erg dichtbij. Dit is een echte must do, je mag uit de jeep!
 5. Bezoek Hlane Royal National Park, dat werd uitgeroepen tot Nationaal Park in 1967. Hlane is de siSwati-naam voor ‘wildernis’. Hlane is een betaalbare bestemming met indrukwekkende wildlife, waaronder oeroude hardhout, een rijk vogelleven, olifanten, gieren en maraboe-ooievaar. In Hlane heb je zowel zelfrijdende als beperkte toegangsgebieden. Hier heb je ook grote kans om de leeuw en zijn familie te spotten. Zij bevinden zich in een apart gebied: alleen toegankelijk via begeleide gamedrives.
 6. Ga een dorpje in als de oogst binnen wordt gebracht (bijvoorbeeld 21 december) en hoor de vrouwen zingend van de velden terugkomen met de oogst in manden op hun hoofd. Je hebt zelden zoiets moois gezien en gehoord: een perfect oogstgezang en een fleurige optocht van lachende, heupwiegende vrouwen.
 7. Rij rond. Het is er superveilig en het landschap is tropisch mooi met glooiende wegen, extreem veel palmbomen, blije mensen, watervallen, valleien, vele game reserves met apen, olifanten tot aan leeuwen en de grootste kolonie neushoorns, en het indrukwekkende Lubombo-gebergte.
De nijlpaarden laten zich het best zien en horen tijdens zonsondergang
De nijlpaarden laten zich het best zien en horen tijdens zonsondergang
Entree van de sanctuary
Entree van de sanctuary
Je kunt heel dichtbij de neushoorns komen
Je kunt heel dichtbij de neushoorns komen
Wat een geluk dat we ook nog de leeuw en zijn harem tegenkwamen
Wat een geluk dat we ook nog de leeuw en zijn harem tegenkwamen
Lunchen langs de kant van de weg
Lunchen langs de kant van de weg
Onder luid gezang, heupwiegend komen de dames binnen met de oogst
Onder luid gezang, heupwiegend komen de dames binnen met de oogst

Tips voor Swaziland

eSwatini beslaat maar de helft van Nederland dus je bent er ‘zo’ doorheen. Maar dit is een bestemming die je forever bijblijft. Wat een overweldigende natuur en cultuur. Hoe dichterbij Mozambique je komt, wordt de hitte droger en minder goed behapbaar. Je wordt gedwongen om alles heel rustig aan te doen en vergeet niet veel, heel veel water te drinken.

Vlieg op Johannesburg (pak Krugerpark mee) of Durban (pak Maloti-Drakensbergpark mee). Van daaruit kun je makkelijk zelf rijden of een tour boeken naar Swaziland.

Let wel: het is links rijden!

En zorg dat je altijd geld (niet te veel) bij je hebt en volle powerbanks. De wifi in eSwatini is er of helemaal niet of niet zo goed. Tenminste, als buiten de begaande paden blijft en in de bush. Laat je dure sieraden en horloges thuis! En dit is vooral in geval van reizen door Zuid-Afrika.

Als je in Johannesburg rijdt, probeer niet te lang en te vaak te stoppen voor rode stoplichten. Klinkt heel raar, maar je zult zien dat er meerderen doorrijden want er gebeuren heel veel overvallen tijdens het wachten voor rode stoplichten. Wees gewoon op je hoede, gebruik je gezonde verstand en houd je oren en ogen open. Buiten Joburg gaat het allemaal veel relaxter.

Zorg dat je tank vol is en neem eventueel extra benzine mee. Ook is het handig om voldoende water bij je te hebben. Op de wegen in Zuid-Afrika landen er regelmatig een zwerm kleine vogels die pas opstijgen als jij met de auto vlak bij hen bent. Tart het niet, geef geen extra gas want je rijdt ze onherroepelijk aan … Ze hebben een feilloos afstandsgevoel.

Deze kamer is toch t\u00e9 cute
Deze kamer is toch té cute
En zo maken we brood
En zo maken we brood
Wat een droomreis... Doen dus, Zuid-Afrika combineren met Swaziland!
Wat een droomreis... Doen dus, Zuid-Afrika combineren met Swaziland!

Op reis naar Zuid-Afrika en Swaziland

Wil jij ook Swaziland ontdekken, in combinatie met Zuid-Afrika? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

 • Je kunt vanuit Amsterdam het beste vliegen naar Johannesburg. De vliegtijd is 11 uur (rechtstreeks).
 • Er is slechts één uur tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika.
 • Goedkope vliegtickets naar Zuid-Afrika vind je via TIX.nl.
 • Een goede huurauto is natuurlijk onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars.
 • Deze (groeps)rondreizen komen óók door Swaziland, via Djoser en Sawadee.
 • Losse bouwstenen om Swaziland te ontdekken boek je bij 333 Travel en Riksja Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Toe aan zon, zee, strand en palmbomen? In de wintermaanden verlang je daar soms extra naar. Wij reisden in november af naar het eiland Sal in Kaapverdië en ontdekten dat dit eiland alle ingrediënten in huis heeft om zi...

Zomer11.12.2021

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Zonzeker eiland van Kaapverdië

Verder lezen over Zuid-Afrika

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

Mocht je Kaapstad nog niet op je bucketlist hebben gezet, dan wordt dat de hoogste tijd. Kaapstad is één van de leukste en mooiste steden ter wereld, en dat komt ook wel een beetje omdat je daar een ongelofelijk mooie...

Zomer04.01.2023

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Er zijn maar weinig wereldsteden die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Kaapstad, de Mo...

Stedentrips03.01.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afr...

Algemeen10.06.2022

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Deze vijf video’s laten je de onontdekte kant van Afrika zien

Het zou een mooie zomer worden: verre reizen naar tropische stranden, dichte oerwouden en stomend eten met exotische kruiden, en onvergetelijke ontmoetingen met mensen uit andere culturen. Helaas: corona heeft woest om z...

Natuur12.06.2020

Deze vijf video’s laten je de onontdekte kant van Afrika zien