Algemeen06.05.2015

Bungeejumpen vanaf de Bloukransbrug in Zuid-Afrika


Een van de hoogste sprongen ter wereld!

Oog in oog staan met de Big Five in Zuid-Afrika is spannend, maar er is een manier om hier een nog veel hevigere adrenalinestoot te krijgen. Het is een van de drie hoogste sprongen ter wereld: een bungeejump vanaf de Bloukransbrug in Zuid-Afrika. Deze brug hangt 216 meter boven de Bloukransrivier in de Tsitsikamma-regio. De Bloukransbrug zelf is prachtig om te zien, maar echte dare devils blijven niet op de brug staan, die springen eraf…

Maak een bungeejump vanaf de Bloukransbrug

Al weken kijk ik er zelf ook naar uit, om zelf een bungeejump te maken vanaf de Bloukrans Bridge. Als ik met mijn twee reisgenoten over de grote brug rijd die de Oost-Kaap van de West-Kaap scheidt, beginnen de zenuwen toch langzaam naar boven te komen. Wat is dit een hoge brug en val ik straks dat hele eind naar beneden?’, zijn gedachten die door mijn hoofd spoken. Nadat we de auto hebben geparkeerd en bij de kassa hebben betaald, ontmoeten we een Amerikaans stel dat ook gaat springen. Ze zijn zo enthousiast, ik word er nog zenuwachtiger van. Mijn reisgenoten, ook Amerikaans, praten met het stel. Ze lijken totaal geen last van zenuwen te hebben.

De Bloukransbrug, waar ik vanaf ga springen...
De Bloukransbrug, waar ik vanaf ga springen...

Niet naar beneden kijken

We ontmoeten bunjeejumpinstructeurs Jay en Jon. Zij helpen ons in een tuigje en brengen ons naar de brug. Aangekomen bij de opstap naar de brug vertellen Jay en Jon duidelijk dat we tijdens de loop naar het midden van de brug niet naar beneden moeten kijken.

Meteen begrijp ik waarom ze dat zeiden. We lopen over een soort gaas naar het midden van de brug, we kunnen dus zien wat er onder ons is. Hoewel ze het nog zo duidelijk vertellen, kan ik het toch niet laten even naar beneden te kijken. Ik schrik me een hoedje en het zweet breekt bij me uit. Ik ben bang en loop langzaam over de brug waardoor ik de rest van de groep ophoud. Die vinden mijn zenuwen best komisch. Als we ein-de-lijk bij het middelpunt van de brug aankomen, wordt bepaald wie als eerst mag springen. Het Amerikaanse stelletje wil elkaar zien springen, waardoor ik als laatste moet springen. Iets waar ik niet blij mee ben.

De Zuid-Afrikaanse jumpinstucteurs zetten de geluidsinstallatie loeihard op het nummer ‘Wrecking Ball’ Van Miley Cyrus. Met de bas extra hard. Ondertussen probeer ik wat om me heen te kijken, iets van de natuur op te pikken. Wat is Zuid-Afrika toch een mooi land. Maar veel indruk maakt het op dit moment niet, de zenuwen gieren door mijn lijf. Als eerst springt de Amerikaanse vrouw naar beneden. Via televisieschermen kunnen we haar sprong volgen. Als ze weer boven op het platform is, is ze euforisch. It was amazing, roept ze. Ondertussen weet ik het allemaal niet meer, ik wil hier weg.

Daar ga ik!
Daar ga ik!

Only crazy people jump of bridges

Nadat iedereen is gesprongen, is het eindelijk mijn beurt. Ik schijt bijna in mijn broek van angst, maar ik dwing mezelf dit te doen. Het is immers iets wat ik altijd al graag wilde, toch? De begeleiders binden mijn benen aan elkaar vast en met klamme handen hop ik naar de rand waar ik van af moet springen. Ik probeer recht vooruit te kijken, daar is de oceaan. Toch kan ik het niet laten om eventjes naar beneden te kijken. Oei, dat had ik niet moeten doen. Gedachten dwalen door mijn hoofd: Waar ben ik mee bezig? Angst maakt plaats voor paniek: wat doe ik hier, waar ben ik mee bezig, wat wil ik bewijzen, wat als het elastiek niet dik genoeg is? Ik probeer mezelf rustig te houden, hoe vaak gaat het nou mis? Waarom zou het bij mij net misgaan? Precies, niks aan de hand dus, rustig blijven Jantina.

Jay, zegt dat mijn tenen ook over de rand moeten. Ondertussen legt hij me uit hoe ik moet springen. Achter hoor me hoor ik de anderen roepen. Yeah Jantina, you can do this! Niet dat het helpt. Ik voel mezelf steeds witter wegtrekken. Maar geen tijd meer om te treuzelen want Jay en Jon tellen af en bij één moet ik springen. Drie. Doei, ik stop ermee, ik ga naar huis. Twee. Zou iemand al eens op dit punt afgehaakt zijn? Een. Oké, te laat, nu moet het. Terwijl ik me van de rand afzet slaak ik nog even een hysterisch gilletje.

Tot ziens, daar ga ik dan. Dat was een kort leven. De val naar beneden lijkt een eeuwigheid te duren. Ik ben bang. Bang dat het elastiek niet goed vast zit aan de brug en dat ik het ravijn in stort. Ik ben pas gerust als ik voel dat ik weer omhoog ‘vlieg’ en weer naar beneden val. Nu zijn mijn gedachten een stuk positiever. Misschien ga ik dit toch nog overleven.

Als ik ben uitgestuiterd en als een vleermuis ondersteboven hang, realiseer ik me pas dat ik zojuist gewoon van een brug ben gesprongen. Ik voel tranen komen van opluchting. Yes, ik heb dit overleefd. Al snel word ik omhoog getakeld door Jon. Hij vraagt hoe het was, ik antwoord Crazy. Waarop hij antwoordt: Only crazy people jump of bridges.

Foto credits header: Fotolia.com.

Op reis naar Zuid-Afrika

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Zuid-Afrika? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Je kunt vanuit Amsterdam het beste vliegen naar Johannesburg of Kaapstad.
  • Het is ongeveer 11 uur vliegen naar Johannesburg en 12 uur naar Kaapstad (rechtstreeks).
  • Er is slechts één uur tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika.
  • Goedkope vliegtickets naar Kaapstad vind je het beste rechtstreeks via KLM.
  • Bekijk de unieke rondreizen van 333 Travel en van Sawadee.
  • Losse bouwstenen of Zuid-Afrika reizen op maat boek je bij Van Verre reizen.
  • Onmisbaar in Zuid-Afrika is een huurauto. Betrouwbare auto's (100 procent verzekerd) boek je via Sunny Cars.
  • De specialisten van Zuid-Afrika op maat helpen je met het samenstellen van jouw unieke reis.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Jantina Kamminga

Jantina studeert journalistiek in Utrecht en is freelance journalist. Voor haar studie woonde ze een half jaar in Zuid-Afrika en praat hier graag nog altijd graag over. Ze is gek op lekker eten en vooral op sushi.

Gerelateerde artikelen

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Er zijn maar weinig wereldsteden die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Kaapstad, de Mo...

Stedentrips03.01.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Panoramaroute: de mooiste route door Zuid-Afrika

Ga je naar het Krugerpark in Zuid-Afrika? Dan mag de Panoramaroute zeker niet in je reisprogramma ontbreken! Ons startpunt van de route, Sabie, ligt op pakweg een uur rijden van de Numbi Gate, een van de toegangspoorten...

Natuur24.06.2017

Panoramaroute: de mooiste route door Zuid-Afrika

Verder lezen over Zuid-Afrika

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

Mocht je Kaapstad nog niet op je bucketlist hebben gezet, dan wordt dat de hoogste tijd. Kaapstad is één van de leukste en mooiste steden ter wereld, en dat komt ook wel een beetje omdat je daar een ongelofelijk mooie...

Zomer04.01.2023

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Er zijn maar weinig wereldsteden die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Kaapstad, de Mo...

Stedentrips03.01.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afr...

Algemeen10.06.2022

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops