De ultieme e-roadtrip langs de 11 mooiste plekken in de Eifel

De ultieme e-roadtrip langs de 11 mooiste plekken in de Eifel

Vorig artikel Volgend artikel

Wij houden van roadtrippen! Veel doen, veel zien en volledig flexibel zijn in de reis zelf. Eén van de mooiste landen om ons heen om roadtrips te maken is Duitsland. Daar zijn zoveel mooie regio's te vinden die je compleet gaan verrassen. Zoals de Eifel, een waanzinnig mooie plek niet zo ver van de grens met Nederland. De hoogste tijd dus om ook eens in de Eifel een mooie roadtrip te gaan maken. En deze keer doen we dat volledig duurzaam. We maken een e-roadtrip door de Duitse Eifel. Let's go!

Duurzaam roadtrippen: een e-roadtrip

Voor wie van autorijden houdt, blijft het een topervaring om langs mooie wegen heerlijk te toeren. Vooral als er onderweg ook nog eens genoeg plekken te bezoeken zijn die meer dan de moeite waard om voor te stoppen. Voor ons is dat het ultieme format van een roadtrip, die je zeker niet moet verwarren met een rit naar je vakantieadres.

Toch is er inmiddels wel wat veranderd. Steeds meer auto’s in Nederland hebben een stekker en daarvan zijn er ook steeds meer volledig elektrisch. En dan wordt voor velen het maken van een lange roadtrip ineens een uitdaging, want waar kun je laden? Langs de snelwegen in Duitsland vind je inmiddels genoeg plaatsen met snelladers. Maar hoe zit het op de wegen binnendoor? Zijn daar voldoende laadpunten te vinden? Want dat is de charme van een mooie roadtrip: rijden over binnendoorwegen en je laten verrassen op de route.

Wij hebben een e-roadtrip in de Eifel gemaakt: een roadtrip gereden met een elektrische auto. Een waanzinnig mooie reis met de volledig elektrische Opel Mokka-e. Maak je klaar voor de (letterlijke) hoogtepunten in de Duitse Eifel!

Roadtrip_Eifel_e-Mokka
E-roadtrippen met de volledig elektrische Opel Mokka-e

Een e-roadtrip is nóg leuker

De extra uitdaging van een roadtrip maken met een volledig elektrische auto is duidelijk. Die uitdaging is best leuk want je moet zorgen dat je ongemoeid moet kunnen rijden tijdens zo’n e-roadtrip, dus zonder laadstress. Daarnaast wil je misschien ook graag wat leuke plaatsen bezoeken. Het liefst tegelijk: mooie stops maken, leuke plekken bezoeken en tegelijkertijd de auto opladen. En ja, dat kan in Duitsland heel goed!

Reizen met de Opel Mokka-e

Samen met Opel zijn we die uitdaging aangegaan en hebben we onze roadtrip door de Eifel met een volledig elektrische Mokka-e gereden. Het bereik van de Mokka (effectief rond de 245 km) was meer dan voldoende om zonder laadproblemen deze roadtrip te maken. Door het laden slim te plannen, vooral tijdens het bezoeken van de vele bezienswaardigheden, is het letterlijk geen onderwerp. Het betekent in praktijk probleemloos, comfortabel en geruisloos genieten van het fraaie Duitse wegennet. De rijdynamiek van de Mokka-e is echt een genot, zeker op de bochtige en hellende wegen in de Eifel. Wat dat betreft hadden we de perfect match.

Route e-roadtrip door de Eifel

De route die wij met de Opel Mokka-e hebben gereden vind je hier in Google Maps. Een route van zo'n 300 kilometer met 11 mooie stops onderweg die je natuurlijk zelf kunt uitbreiden en inkorten. Onze e-roadtrip begint in het Duitse Monschau en heeft als verste punt de Geierlay hangbrug. Dit is de langste en spectaculairste voetgangersbrug van Duitsland. Het eindpunt van onze e-roadtrip ligt bij de op één na grootste radiotelescoop ter wereld in Effelsberg bij het plaatsje Bad Münstereifel.

Je kunt deze reis in twee dagen maken, maar veel leuker is het om er de tijd voor te nemen. Zeker als je ook mooie (korte) hikes wil maken onderweg. Drie/vier dagen is dan de beste reistijd.

Eifel_roadtrip_Duitsland
De Eifel, de ideale omgeving voor een roadtrip maar ook om te wandelen of fietsen
route-roadtrip-eifel
Een mooie route met 11 toffe stops onderweg

1. Pittoresk Monschau

Onze startplaats is Monschau, een pittoresk en zeer populair plaatsje. Monschau ligt in een fraai dal aan een riviertje en is bekend geworden vanwege zijn vele typische vakwerkhuizen, nauwe straatjes en de gezellige sfeer die vooral wordt bepaald door de vele winkeltjes en terrasjes. Monschau wordt tevens gezien als hét cultureel middelpunt van deze regio. `

Het dorpje is ook een ideaal vertrekpunt van een ongekend aantal wandelroutes. Veel van deze routes beginnen vanuit Monschau en sluiten boven aan op een netwerk van zo’n 350 kilometer bewegwijzerde wandelpaden waaronder de legendarische Eifelsteig. Voor wandelaars een walhalla, maar ook voor fietsers zijn hier volop mogelijkheden. Populair is de 8.1 km lange wandelroute #35 die je meeneemt vanuit het dorp naar de prachtige omgeving en terug.

Aanraders in Monschau zijn onder andere de glasblazerij en de authentieke Bierbrouwerij Felsenkeller aan het begin van het dorp. En vergeet niet op een terrasje even 'ein Kaffee oder Thee' te nemen met wat heerlijk Duits gebak, ze kunnen er wat van.

Overnachten in de omgeving van Monschau? JUULS - Natur Hotel Garni in Simmerath is een aanrader!

Monschau_Eifel
Monschau heel vroeg in de ochtend
Monschau_Eifelsteig
Het prachtige Monschau gelegen aan de beroemde Eifelsteig wandelroute

Bundesstraße B258 als routegids

Vanaf Monschau volgen we voornamelijk de route van de Bundesstraße B258. Deze weg vormt zowel een oost-west en deels noord-zuidverbinding tussen Mayen bij Koblenz en Aachen. Wij rijden hem in tegenovergestelde richting via Monschau en Blankenheim. Hij doorkruist de Eifel in heuvelachtig gebied, meestal enkelbaans en soms met een extra inhaalstrook.

Druk is de weg niet en eigenlijk ideaal voor een prachtige roadtrip. Snelheidsduivels kom je hier nauwelijks tegen. Alleen rond de Nürburgring is de kans op wat meer geluid en pk's altijd aanwezig.

B258_Eifel
De B258 helpt je op prachtige wijze de Eifel te verkennen

2. Blankenheim

Hoewel we Blankenheim niet direct als een echte stop hadden bedacht is dit prachtige plaatsje wel de moeite waard als je Monschau net wat te druk vindt. Een andere reden om hier toch te stoppen kan ook het laden van je elektrische auto zijn. Blankenheim heeft een aantal leuke bezienswaardigheden en staat bekend als de plaats waar de bron van de rivier de Ahr zich bevindt. Deze rivier speelde een belangrijke rol tijdens de overstromingsramp van 2021.

Omdat de B258 vaak langs het rivierengebied van de Ahr loopt, ga je hier wel de schade terugzien die het snel stijgende water heeft aangericht. Het kan ook betekenen dat er nieuwe delen weg worden aangelegd in de oosterlijke richting van de route. Bij het prachtige meer bevindt zich (aan de route) op een parking een gemeentelijk laadpunt om onze Opel Mokka-e even wat extra energie te geven zodat we ongemoeid verder kunnen rijden. Overigens is dit laadpunt ook het vertrekpunt voor veel wandel en fietsroutes.

Blankenheim_B258_Eifel
Blankenheim gelegen aan de B258
Blankenheim_e-Roadtrip_Eifel
Blankenheim is een prima plek om de Opel Mokka-e blij te maken met wat extra kW

3. Dreimühlen-Wasserfall bij Nohn

Voor onze e-roadtrip vervolgen we na een kort bezoek aan Blankenheim de B258 in de richting van Nohn waar we op zoek gaan naar de Dreimühlen Wasserfall. Met die Dreimühlen Wasserfall, die ze ook wel de Nohner waterval of Drömmeler Spröetz noemen, is wel iets bijzonders aan de hand, want hij schijnt jaarlijks met zo’n 5 tot 10 cm te groeien.

Om bij de Dreimühlen Wasserfall te komen verlaten we de doorgaande route en volgen we de borden tot aan een grote parking. De waterval zelf ligt verscholen in het Ahrbach Dal ten zuiden van Ahütte en is alleen via een hike te bereiken. Neem dus wel voor alle zekerheid wandelschoenen mee want bij nat weer heb je - afhankelijk van de gekozen wandelroute - wel een uitdaging.

Deze Dreimühlen waterval wordt gevormd door drie kleine stroompjes die zich voeden met onder andere calcium uit de bodem waardoor er een zogenaamde carbon-sintergesteente ontstaat. Dit gesteente is poreus en er groeit ook makkelijk mos op. Dit mos versteent langzaam en zo groeit dus ook de Dreimülen Wasserfall. Bij deze bijzondere waterval staan bankjes om lekker te picknicken. Aan het begin van de route vind je ook een gezellige locatie om te lunchen. Dit is echt zo’n plekje waar je zeker tijdens een e-roadtrip heerlijk kunt gaan genieten van de natuur om even volledig tot rust te komen.

Dreimühlen-Wasserfall.
De Dreimühlen Wasserfall, een mooi plekje om naar toe te wandelen
Eifelsteig_wandelroute_Eifel
Onze roadtrip door de Eifel lijkt parallel te lopen met de fameuze Eifelsteig wandelroute
Dreimühlen-Wasserfall_Eisverkauf.
Eisverkauf Bitte Klingeln

4. Gerolstein

Nu we de B258 hebben verlaten vervolgen we de weg richting Gerolstein en dat klinkt bekend. Ein Gerolsteiner, het klinkt als een biermerk maar iedereen die van bruisend mineraalwater houdt weet dat dit het bekendste water van Duitsland is. Vergelijken met Spa in België doen we maar niet, maar ze hebben iets gemeen.

De 'Gerolsteiner Brunnen' is één van de belangrijkste mineraalwater producenten wereldwijd. Je kunt het vaak op de meest afgelegen plekken nog kopen. De bedoeling was dat we even een bezoekje aan de fabriek zouden maken, maar deze was helaas door een landelijke feestdag gesloten.

Gerolstein is een luchtkuuroord maar natuurlijk het meest bekend van het Gerolsteiner bronwater. De omgeving is er rotsachtig waardoor de bergen ook wel de Gerolsteiner Dolomieten worden genoemd, al moet je daar wel wat inlevingsvermogen voor hebben. Uiteindelijk draait het in Gerolstein maar om één ding en dat is water. Wie dorstig is moet dus zeker de fabriek gaan bezoeken.

Gerolsteiner_Wielrennen
Herinnering in Gerolstein aan de wielerploeg Team Gerolsteiner met kopman Davide Rebellin
Gerolsteiner_Sprudel_mineraalwater
Dit was geen keuze, ein Gerolsteiner sprudelwasser
Gerolstein_bergen
Gerolsteiner Dolomieten met wat extra verbeelding

5. Wallenborn Geiser

Niet ver van Gerolstein ligt het kleine plaatsje Wallenborn. Pittoresk of opvallend is het zeker niet, maar toch is het vooral bekend van vanwege de gelijknamige koudwatergeiser die ze hier lokaal 'Der Brubbel' noemen. Een natuurfenomeen net buiten de stadskern welke ooit dienst deed voor de productie van mineraalwater. De bron raakte echter in verval en is pas eind zeventiger jaren weer hersteld.

In 2001 is besloten om deze bijzonder bron een beetje te helpen door de schacht smaller te maken waardoor de geiser zo’n 4 meter hoog kan spuiten. Deze erupties vinden elke 35 minuten plaats waarna het water nog 5 minuten blijft naborrelen. Je moet wel geluk hebben want de kracht waarmee de geiser zijn water omhoog spuit wisselt nogal eens. Leuk om even te bekijken.

Wallenmborn_Geiser
De koudwatergeiser van Wallenborn. Je moet wel een beetje geluk hebben om hem te zien..

6. Cochem

Het overbekende en populaire Cochem is een extra optie tijdens deze roadtrip en ligt op de route tussen Wallenborn en misschien wel de meest bijzondere nieuwe attractie in de Eifel, de Geierlay hangbrug. Cochem aan de Moezel is super toeristisch. Vanaf april t/m september is het hier altijd druk en vooral met veel bezoekers uit Nederland en België. Maar ook in de weekenden en rond de feestdagen (en wijnfeesten) is het plaatsje druk bezocht. Verder is het een populair aanlegpunt voor de vele passagiersschepen en aanbieders van boottochten op de Moezel. Wil je een zelf een kort boottochtje maken op de Moezel, ook dan is Cochem een prima vertrekpunt.

Tip: bezoek de Reichsburg van Cochem

Als je besluit naar Cochem te gaan, dan mag eigenlijk een bezoek aan de Reichsburg niet ontbreken. De Reichsburg, gelegen op een rots 100 meter boven de stad, bepaalt in grote mate het gezicht van Cochem. Het uitzicht over Cochem en de Moezel is hier echt geweldig. Je kunt de burgt vrij bezoeken of kiezen voor een rondleiding. Net als andere locaties tijdens deze roadtrip moet je ook hier even gezond de benen gaan strekken voor een wandeling omhoog. Eenmaal boven zie je pas goed hoe mooi dit gebied eigenlijk is. Cochem is verder een populaire plek om te overnachten. In de weekenden is het zelfs een uitdaging maar gelukkig zijn er in de omgeving nog genoeg leuke adresjes te vinden.

Overnachten in Cochem? Hotel Ravene is een aanrader!

Cochem_Moezel
De prachtige Reichsburg van Cochem
Cochem_Mosel_Radweg
Cochem en de Moezel gezien vanaf de Reichsburg

7. De Geierlay hangbrug

Als je deze roadtrip gaat maken ben je natuurlijk volledig vrij in de route en de bezienswaardigheden die je onderweg wil verkennen. Zo werkt dat nu eenmaal met roadtrips en jouw invulling is altijd de beste. Maar om dan toch even eigenwijs te zijn: een bezoek aan de Geierlay hangbrug is een must. Het is de spectaculairste voetgangersbrug van Duitsland.

De brug is letterlijk het verste punt van deze roadtrip door de Eifel. De Geierlay hangbrug ligt verscholen in het landschap in de buurt van het plaatsje Mörsdorf net buiten de Eifel in de Duitse Hunsrück. Ook hier moet je rekenen op een wandeling van zo’n 1,5 kilometer.

Het begin van Geierlay hangbrug oogt zeker niet eng. Maar toch moet je geen hoogtevrees hebben op deze 360 meter lange brug, 100 meter gelegen boven het Mörsdorfer Bachtal. Wie geen knikkende knieën heeft wordt beloond met een spectaculair uitzicht. Inmiddels is het een toeristische trekpleister die goed is voor zo’n 300.000 bezoekers per jaar.

Elektrische auto's opladen

Een bezoekje aan de Geierlay hangbrug is ook een ultiem moment om je elektrische auto weer een powerboost te geven. In het stadje vind je een 'overdekte' parkeerplaats met een aantal 22 kWh laders. Voldoende om onze Opel Mokka-e weer te voorzien van extra power voor een onbezorgd vervolg van deze e-roadtrip.

Geierlay_Hangbrug_Mörsdorfer_Bachtal
Geierlay Hangbrug boven het Mörsdorfer Bachtal
Geierlay_Hangbrug_Mörsdorf.
Publiekstrekker #1 in dit gebied
Laadstation_EV_Morsdorf
Tijd om de Mokka-e tijdens ons bezoek aan de Geierlay Hangbrug bij te laden

8. Sprookjeskasteel Burg Eltz

Diep verscholen in het prachtige en indrukwekkende Eltzerbos ligt Burg Eltz. Of zoals wij zeggen Burcht Eltz. Het ligt in een dal bovenop een 70 meter hoge en steile rots en is grotendeels omringd door het water van de Elzbach. Het geheel ziet eruit als een sprookje, bijna oneigenlijk echt. Het is terecht dat mensen dit daarom een sprookjeskasteel noemen. De burcht is bereikbaar vanaf een verharde weg of met een shuttle bus. Het alternatief is via een omlaag lopend bospad. Wat ons betreft een regelrechte aanrader want de wandeling is prachtig en je gaat het machtige Burg Eltz vanaf een heel andere kant zien.

Burg Eltz bestaat uit een aantal verschillende burchthuizen die letterlijk tegen elkaar zijn gebouwd. Het geeft het kasteel een bijzonder uiterlijk die wijzigt als je erop afloopt. En dat begrijp je pas als je er bent. In totaal bestaat de burcht bestaat uit 8 verschillende woontorens met een hoogte tussen de 30 en de 40 meter.

De burgt is tegen betaling te bezoeken. Een rondleiding gaat je dan ook wel even tijd kosten. Een gedeelte van de Burg Eltz is niet toegankelijk en wordt nog steeds bewoond door een familie. De burcht behoort tot de mooiste kastelen van Duitsland.

Eltzerbos_Burg_Eltz
Het prachtige voetpad dwars door het Eltzerbos
Burg_Eltz_Eifel
Het sprookjeskasteel Burg Eltz
Burg_Eltz_ingang
Vanuit de verharde toegangsweg ziet Burg Eltz er heel anders uit

9. Monreal, het pareltje van de Eifel

We zijn weer terug naar boven aan het rijden via B258. In dit deel van de route passeren we Monreal, een van de mooiste plaatsjes in de Eifel. Dat is vooral te danken aan de vele prachtige vakwerkhuizen en oude burchten in de omgeving. Monreal ligt net als burg Eltz in het Elztal aan het kleine riviertje de Elz.

Boven het dorpje liggen de ruïnes van het leeuwenkasteel, ook bekend als Castle Monreal, en de Philippsburg. Deze laatste wordt om onduidelijke redenen Rech (ree) genoemd. Ze zijn alleen bereikbaar via een trap en wat steile weggetjes. Verwacht hier geen laadpalen maar wel een paar leuke terrasjes om even snel wat te drinken.

Monreal_Eifel
Monreal met zicht op de Löwen- und Philippsburg
Monreal_mooiste_plaatsje_Eifel
Ook in Monreal bepalen vakwerkwoningen het uiterlijk van het dorpje

10. Hohe Acht en de Kaiser-Wilhelm Turm

Na Monreal vervolgen we weer een stukje onze bekende route en gaan we op weg naar het hoogste punt van de Eifel, de 'Hohe Acht'. Op deze tertiaire (45 tot 35 miljoen jaar geleden) vulkaan staat de in 1908/1909 gebouwde Kaiser-Wilhelm toren op een hoogte van 747 meter.

De ruim 16 meter hoge stenen uitkijktoren (fraai is hij zeker niet) met 75 treden werd gebouwd naar aanleiding van het zilveren jubileum van keizer Wilhelm II en keizerin Augusta Victoria en ter herinnering van keizer Wilhelm I. Eenmaal boven heb je een prachtig overzicht van de Eifel tot aan het Westerwald, en van de Hunsrück tot aan de Rijn. Ook kun je hier Nürburgring zien liggen.

Om de toren te bereiken moet je via een bospad wel wat hoogtemeters overwinnen waarvan de laatste paar honderd meter binnen de categorie 'pittig' vallen. In de omgeving vind je verder een groot aantal wandelroutes met fraaie uitzichten.

Hohe_Acht_natuurgebied
Te voet op weg naar het hoogste puntje van de Eifel, de Hohe Acht
Hohe_Acht_Kaiser_Wilhelm_Turm
Hohe Acht Kaiser Wilhelm Turm

11. Radiotelescoop Effelsberg

Voor onze laatste echte stop tijdens onze duurzame e-roadtrip door de Eifel komen we nogmaals door het zwaar getroffen gebied met de overstromingen in 2021. Het is onvoorstelbaar en nog steeds onbegrijpelijk wat zich hier moet hebben afgespeeld. Een jaar later is veel van de schade nog steeds zichtbaar.

De eindbestemming van onze roadtrip eindigt in het plaatsje Effelsberg op een kwartiertje rijden van Bad Münstereifel. Hier staat één van de grootste, en beweegbare radiotelescopen ter wereld met een diameter van maar liefst 100 meter. Tot de eeuwwisseling was de telescoop van Effelsberg zelfs de grootste ter wereld.

De radiotelescoop werd gebouwd rond 1970 en werd in 1972 in gebruik genomen door het Max Plack instituut. De indrukwekkende telescoop ligt verborgen in het landschap en is vanaf de parkeerplaats bereikbaar via een bospad. Onderweg krijg via informatieborden meer informatie over ons planetenstelsel.

De radiotelescoop Effelsberg is het gehele jaar bereikbaar en kun je er vrij naar toe wandelen. In de maanden april t/m september zijn er op vaste tijden van dinsdag tot en met zaterdag.

Radiotelescoop_Effelsberg
De radiotelescoop in Effelsberg ligt verborgen in het landschap
Bezoekerscentrum_Effelsberg
Links het bezoekerscentrum. Het beeld is wel wat vertekend maar dat ga je zelf ervaren..
11-Effelsberg-Telescoop
Onze laatste shot met de Mokka-e, dichterbij konden we niet komen.

Rijervaring met de Opel Mokka-e

Roadtrippen met een volledig elektrische auto maakt reizen net even anders. Laadpunten spelen een belangrijke rol om te voorkomen dat er laadstress optreedt. Hoe is het om te roadtrippen met een Opel Mokka-e met een 45 kWh batterijpakket en een effectieve range van 245 km?

▸ Hoe wij effectief zijn omgegaan met het laden lees je in dit artikel over elektrisch laden in Duitsland (zoals waar je rekening mee moet houden en welke laadpassen je nodig hebt).

De Opel Mokka-e heeft ons in alle opzichten aangenaam verrast. De Mokka-e is het nieuwe gezicht van Opel, op gebied van design én technologie. De rijdynamiek is zeker op binnenwegen een genot. Dit is namelijk het moment om extra te genieten in de auto en daarin voldoet de Mokka in alle opzichten.

Geen laadstress

Van laadstress hebben we geen last gehad. Openbare laadpunten ga je niet in ieder dorpje vinden, maar dat hoeft ook niet. Kiezen voor laden tijdens een bezoek aan een bezienswaardigheid is op voorhand al de beste strategie.

E-roadtrippen met de Opel Mokka-e betekent comfortabel en geruisloos genieten van het Duitse wegennet. Juist omdat je door veel dorpjes komt en grotendeels in de natuur van de Eifel rijdt ervaar je de perfecte match. Stil en duurzaam past namelijk precies bij een e-roadtrip. De afstand tussen de eerste en laatste van de 11 stops bedraagt zo’n 350 kilometer. Je rijdt in praktijk nu eenmaal meer kilometers dan Google Maps op de kaart aangeeft. We kunnen echter het niet genoeg benadrukken dat de range eigenlijk nooit een rol speelt. Iedere elektrische auto zal in een wisselend landschap meer energie verbruiken dan in een stedelijke omgeving. Voor de Mokka-e die beschikt over technologie om snel te laden is het in ieder geen onderwerp.

Opel_Mokka_e_e-Roadtrip_Eifel
De volledig elektrische Opel Mokka-e was een geweldige reisgenoot in de Eifel

Op reis naar de Eifel

Heb jij inmiddels zin gekregen om deze roadtrip door de Eifel in Duitsland te maken? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Langs de route vind je volop toffe hotels. Via Booking.com vind je altijd goede deals. Aanraders zijn JUULS - Natur Hotel Garni in Simmerath. En ook Hotel Ravene in Cochem is een goede plek om te overnachten.
  • Via TUI boek je een complete vakantie naar de Eifel.
  • Of boek een huisje op een vakantiepark in de Eifel. Landal heeft drie hele mooie parken.
  • Ook heel tof zijn de huisjes in de natuur die je boekt via Natuurhuisje.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....