Algemeen01.09.2023

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken


Slovenië is een land klein – het is ongeveer de helft zo groot als Nederland – maar groots als het gaat om natuur. Hoge alpentoppen, sprookjesachtige watervallen en uitgestrekte wijnvelden vormen het decor. Een reis door Slovenië hangt van hoogtepunten aan elkaar. Vooral de de smaragdgroene Soča-rivier, een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa maakt indruk. Net als de bochtige bergwegen. Hier móét je wel een roadtrip maken om alles zelf te ontdekken. En de ultieme roadtrip met de acht mooiste stops door Slovenië heb ik voor je uitgestippeld.

De route door Slovenië

Het leuke aan een roadtrip door Slovenië is dat je die met je eigen auto kunt maken. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1.150 kilometer rijden naar Slovenië. En hoewel dat best een eind is, is het prima te doen. De snelste route rijd je via Duitsland en Oostenrijk. Met een kleine omweg rijd je door het mooie Zwitserland, wat de reis – en het uitzicht onderweg – alleen maar leuker maakt. Als je vroeg vertrekt kun je het in een dag rijden, trek daar 13 tot 14 uur voor uit, inclusief stops onderweg. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ongeveer halverwege te overnachten en de volgende dag verder te gaan. Vliegen naar hoofdstad Ljubljana is ook een goede optie. Vanaf daar zijn de afstanden klein.

Hoe klein ook, voor Slovenië moet je uitgebreid de tijd nemen. De mooiste plekken liggen dicht bij elkaar, dus je hebt des te meer tijd om je volledig over te geven aan de Sloveense natuur en cultuur.

Deze roadtrip door Slovenië is 415 kilometer, maar dat is dus exclusief de heen- en terugreis naar Nederland. Onderweg maken we acht mooie stops. Of zeg maar gerust waanzinnige stops, want alles is dit kleine land maakt diepe indruk. Let’s go!

Tip: de complete route vind je hier in Google Maps

415 kilometer langs de mooiste plekken van Sloveni\u00eb
415 kilometer langs de mooiste plekken van Slovenië

1. Start de roadtrip in sfeervol Piran

Piran is absoluut een van de best bewaarde geheimen van Europa en daarmee het perfecte startpunt van een roadtrip. Venetië ligt ‘om de hoek’ en de Venetiaanse invloeden zijn duidelijk herkenbaar. Het autovrije stadje is in dromerige pasteltinten geschilderd. Piran is klein, je kunt alles te voet doen.

Het Tartini-plein is de gezelligste plek, met leuke terrasjes en kleurrijke gebouwen. Vanaf hier dwaal je door de oude straatjes waar verrassend veel kunstenaars te vinden zijn. Het mooiste uitzicht over de stad en de zee heb je vanaf de klokkentoren van de St. George kerk. Klim de 140 treden van de houten trap omhoog voor een prachtig panorama. Zorg dat je een half uur voor zonsondergang over de boulevard naar Piranski svetilnik wandelt, de fraaie oude vuurtoren van Piran. Daar heb je het allerbeste uitzicht op een magisch mooie zonsondergang. Aan de boulevard barst het van de restaurants voor een diner met uitzicht op zee: beter kan een roadtrip door Slovenië niet beginnen.

Tip: overnacht in het Barbara Piran Beach Hotel. Dat ligt namelijk op de beste plek die je maar kunt bedenken: direct aan het water in een kleine baai waar je kunt zwemmen. Via een stenen pad langs de rotsen wandel je in een kwartiertje naar het centrum van Piran. De auto kun je gewoon bij het hotel laten staan, die heb je in de stad toch niet nodig.

Piran is een van de best bewaarde geheimen van Europa
Piran is een van de best bewaarde geheimen van Europa
Het gezellige Tartini-plein
Het gezellige Tartini-plein
Een magische zonsondergang in Piran
Een magische zonsondergang in Piran

2. Bewonder de Predjamaburcht

De route van Piran naar de volgende stop is misschien niet het mooiste deel om te rijden, maar weet dat de wegen vanaf nu alleen maar mooier zullen worden.

De Predjamaburcht is een leuke stop onderweg richting het noorden. Het is een zogenaamde grotburcht die in de buurt van het plaatsje Postonja ligt. Vooral bijzonder is de ligging: op 123 meter hoogte in een grot tegen de bergwand aan. De Predjamaburcht werd al in de 12e eeuw gebouwd maar is al heel lang niet meer bewoond. Inmiddels is het een museum en kun je de burcht bezoeken.

De entree voor deze burcht is eerlijk gezegd best prijzig (18,80 euro per persoon). In de omgeving liggen nog meer bezienswaardigheden, zoals de Grotten van Postojna, en voor het complete Postojna Cave Park kun je combinatietickets kopen. Of maak gewoon een wandeling rondom. Op het terras van het restaurantje naast de burcht eet je Sloveense taartjes (Potica of Kremšnita) en met het mooie uitzicht is dat zeker zo leuk.

Bezoek de <b>Predjamaburcht<\/b>
Bezoek de Predjamaburcht
Een oud kasteeltje in de rotsen
Een oud kasteeltje in de rotsen
In de omgeving kun je een mooie wandeling maken
In de omgeving kun je een mooie wandeling maken

3. Ontdek de wijnregio Brda

Misschien wel de grootste verrassing van Slovenië is de wijnregio Brda. Deze ligt tegen de Italiaanse grens aan (de snelste route om er te komen is ook door Italië) en is met geen enkele andere plek te vergelijken. Als wijnland is Slovenië nog helemaal niet zo bekend, en als je er bent dan vraag je je af waarom. Pas na de onafhankelijkheid van Joegoslavië in 1991 is de wijnbusiness booming. Veel wijn wordt nog geproduceerd voor de lokale markt, maar steeds vaker zie je internationaal ook Sloveense wijnen opduiken. Hier groeit vooral de Rebula-druif die wordt gebruikt voor witte wijnen.

De mooiste plekken in Brda

Brda is niet super groot, maar er zijn wel een paar plekken die je niet mag missen.

Het is een schitterend gebied om op uit te kijken, met eindeloze wijnranken en daartussen kleine dorpen die je herkent aan de rijkelijk versierde kerktorens. De witte huizen met oranje daken steken fel af tegen het groene landschap. Dat zie je het beste als je de (gratis toegankelijke) Gonjače uitkijktoren met 144 treden beklimt, dan overzie je het hele gebied.

Zoals het beeldige dorp Šmartno. In de bloemrijke straatjes ga je even terug in de tijd: er is sinds de middeleeuwen weinig meer veranderd in Šmartno. Behalve dan dat er nu overal lokale wijn wordt gemaakt en gedronken. Zelfs in de drukke zomermaanden is dit een slaperig dorp, haast uitgestorven. Gelukkig zijn er wel een paar terrasjes te vinden om ook te proeven, want daar kom je natuurlijk voor.

Ietsje verderop ligt Dobrovo, vooral bekend om het kasteel, waar je in de wijnkelder een proeverij kunt doen. Rijd door Brda met de ramen open, om zo goed mogelijk te kunnen genieten van het uitzicht onderweg. De kans is groot dat je er veel foto’s gaat maken, omdat het een schilderachtige regio is.

Uitzicht op het kasteel van Dobrovo
Uitzicht op het kasteel van Dobrovo
Beklim de Gonja\u010de uitkijktoren
Beklim de Gonjače uitkijktoren
Lekker lunchen en wijn proeven in Smartno
Lekker lunchen en wijn proeven in Smartno

4. Wandel door de Tolmin kloof

Tolminski korita is de officiële Sloveense naam voor de Tolmin kloof. Een spectaculair stuk natuur waar je voor de auto uit moet.

Deze kloof bestaat in feite uit twee delen: Tolminka and Zadlaščica. Over aaneengesloten wandelpaden, met een lengte van zo’n twee kilometer, kun je door de kloven wandelen. Daar kun je zo lang over doen als je wil. Een uur ben je er zeker bezig omdat het zó mooi is dat je er de tijd voor zult nemen.

Zodra je erin loopt kun je verschillende routes en afslagen nemen. Een kaartje meenemen bij de ingang is dus wel zo handig, zodat je niets mist. Je ziet dan al meteen de Devil’s Brigde liggen, het hoogste punt op zestig meter boven het water. Ook mooi is de smalle tunnel naar de thermale bron. Het wordt flink klimmen omhoog en omlaag dus trek goede schoenen aan en neem water mee.

Wandel over de Devil`s Bridge in de Tolmin Kloof
Wandel over de Devil`s Bridge in de Tolmin Kloof
Een van de mooiste plekken in Sloveni\u00eb
Een van de mooiste plekken in Slovenië

5. Outdoor-paradijs Bovec

En dan ben je in Bovec. Een plek waar je zomaar je hart aan kunt verliezen. Bovec is dé outdoor-bestemming van Slovenië, noem het maar gerust een paradijs. Het ligt namelijk aan de rand van de mooiste plek van het land: de Soca vallei.

Het is een klein en gezellig stadje dat wordt omgeven door de Julische Alpen: de bergen zijn vanuit iedere hoek zichtbaar. Natuurliefhebbers, mountainbikers en actievelingen komen hier bij elkaar met maar één doel: de Sloveense natuur van dichtbij ervaren. En in Bovec kun je dat op zo ongeveer alle mogelijke manieren doen. Het is maar net hoeveel adrenaline je wil voelen.

De meeste mensen gaan hiken, raften of mountainbiken. En daar kun je in Bovec alles voor kopen, huren of boeken. In de omgeving van het dorp liggen ook de mooiste watervallen die je via een korte hike kunt bereiken:

  • Slap Boka: met 144 meter is dit de hoogste waterval van Slovenië, die je vanaf een afstandje op een uitkijkpunt kunt bewonderen (ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf de weg).
  • Slap Virje: een bijzonder mooie waterval op een rustgevend plekje. Je komt er via een korte hike van een minuut of vijf.
  • Slap Kozjak: via een houten hangbrug over het water wandel je in vijftien minuten naar een kloof waar je deze waterval kunt zien.

Goed om te weten: hoeveel water er stroomt hangt natuurlijk af van de periode waarin je reist. In de zomer zijn de watervallen het mooist, dan is er het meeste water.

Tip: het allerleukste hotel in Bovec is Hotel Sanje OB Soči. Stijlvol om te zien, je wordt er wakker met uitzicht op de bergen en het ontbijtbuffet is van zeldzame klasse. Op deze plek wil je een paar dagen blijven hangen.

Bovec ligt aan de rand van de de Soca vallei
Bovec ligt aan de rand van de de Soca vallei
Hotel Sanje ob So\u010di is een super fijne plek om te overnachten in Bovec
Hotel Sanje ob Soči is een super fijne plek om te overnachten in Bovec
Maak een korte hike naar Slap Virje
Maak een korte hike naar Slap Virje

6. Pootjebaden in de Great Soča Gorge

Niet ver van Bovec, en op de ideale route van deze roadtrip, ligt de Great Soča Gorge – in het Sloveens Velika Korita. Een kloof waar je een van de mooiste foto’s van deze reis kunt maken. Het is mijn lievelingsplek in Slovenië, omdat het een waanzinnig mooie plek is.

De Great Soča Gorge is een kloof van 750 meter lang op sommige plaatsen 15 meter diep. Daar doorheen stroomt het water van de rivier Soca, dat een bijzondere smaragdgroene kleur heeft. Via verschillende hangbruggen kun je de kloof oversteken. Zelfs op hele warme zomerdagen is het water te koud om te zwemmen maar pootjebaden kan natuurlijk altijd. Het heldere turkoois kleurige water, omgeven door rotsen en bossen, maakt dit een schitterende plek om te zien.

Als het water hoog staat kun je hier ook heel mooi kajakken!

Dit mag je niet missen: Great So\u010da Gorge
Dit mag je niet missen: Great Soča Gorge
Mijn lievelingsplek in Sloveni\u00eb
Mijn lievelingsplek in Slovenië

7. Wandel achter Slap Pericnik door

Onderweg naar het meer van Bled kom je nog een bijzondere waterval tegen. Stop zeker ook bij de Peričnik-waterval. Deze is zo leuk omdat je achter de waterval door kunt lopen. De route er naartoe is kort en goed begaanbaar.

En dat is misschien ook wel de reden dat dit de bekendste waterval van Slovenië is. Goed bereikbaar, je komt er langs onderweg naar Bred én het is een hele mooie plek. Zeker stoppen dus bij Slap Pericnik.

Wandel achter Slap Pericnik door
Wandel achter Slap Pericnik door

8. Het idyllische meer van Bled

Het meer van Bled is een van de leukste plekken van Slovenië. Maar het is zeker geen geheimtip: Bled is in alle uithoeken van de wereld bekend en dus kan het er heel druk zijn. En dat is niet alleen in de zomer, maar ook in het voor- en najaar. Het is denk ik de bekendste plek in het hele land, bekender nog dan hoofdstuk Ljubljana. Dat neemt de charme van de plek enigszins weg, dus plan deze roadtrip zeker buiten het hoogseizoen om. Of sta ’s morgens heel vroeg op om deze plek in alle rust te ervaren.

Bled is fotogeniek en sprookjesachtig. Midden in het meer staat een klein eilandje met daarop een mooi kerkje. Daar kun je met een bootje naartoe varen, door het glasheldere water. Rondom het meer heen kun je mooie wandelingen maken. Er zijn volop hotels, restaurants en zelfs een camping.

De mooiste plek om het hele meer te kunnen zien is vanaf het kasteel van Bled. Dat ligt een stuk hoger, op een rots, en is daarmee het beste uitkijkpunt. Zeker op een zonnige dag is het uitzicht waanzinnig. Je ziet dan ook goed hoe mooi de omgeving is; de Julische Alpen zijn uitzonderlijk. Je kunt het kasteel zelf tegen betaling bezoeken, of gewoon lekker even gaat zitten en uitkijken op een van de mooiste uitzichten die Slovenië voor je in de aanbieding heeft. Of beklim de berg Ojstrica aan de westkant van het meer. Al na een minuut of vijftien wandelen ontdek je het beste uitzicht.

Tip: aan de rand van het meer ligt Hotel Park, de perfecte plek om Bled te ervaren. Je kijkt er uit over het water en kunt het kerkje zien liggen. En je bent meteen ook dichtbij leuke restaurants aan het meer.

Sta `s morgens vroeg op om Bled in alle rust te ervaren
Sta `s morgens vroeg op om Bled in alle rust te ervaren
De mooiste plek: uitzicht op het eiland met het kerkje
De mooiste plek: uitzicht op het eiland met het kerkje
Neem een bootje om het water op te gaan
Neem een bootje om het water op te gaan

Heb je nu álles in Slovenië gezien? Nee hoor, er is nog zoveel meer. Ook het meer van Bohinj is bijzonder mooi, net als de Vintgar Kloof en hoofdstad Ljubljana. Je kunt deze roadtrip dus nog veel langer maken, met nog meer leuke stops.

De schoonheid van Slovenië is geen geheim meer, in de zomermaanden kan het op sommige plaatsen (Bled, Bovec) druk zijn, dus mocht je de drukke zomervakantie kunnen vermijden dan zou ik dat zeker doen. Al geldt dat tegenwoordig voor bijna alle bestemmingen in Europa.

Goed om te weten: voor de Sloveense snelwegen heb je een vignet nodig, het zijn namelijk tolwegen. Net als voor Oostenrijk, waar je doorheen rijdt als je naar Slovenië reist, dus bestel er alvast eentje online.

Roadtrip door Slovenië

Wil jij deze roadtrip door Slovenië maken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Roadtrip

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Verder lezen over Slovenië

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

De heldere blauwe rivieren die door Slovenië stromen maken indruk. Dat geldt zeker voor de smaragdgroene Soča-rivier. Het is een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa. Deze rivier loopt over een lengte van 96 kilometer door het land, met daarnaast de Soča trail.

Natuur27.12.2023

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Slovenië is een parel in het hart van Europa die vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een land dat een onuitwisbare indruk achterlaat. Van schilderachtige meren omringd door groene bossen tot middeleeuwse stadjes doordrenkt van geschiedenis: Slovenië heeft het echt allemaal. 

Natuur23.12.2023

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi

Slovenië is een van de kleinste landen van Europa. Het is slechts de helft van Nederland, maar groots als het gaat om natuur. Hier vind je druipsteengrotten, magische watervallen en aantrekkelijke wijnregio's (zoals Brd...

Natuur09.11.2023

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Slovenië is een land waar je van de ene verbazing in de andere valt. En net als je denkt dat je álle mooie plekken gezien hebt, dan ontdek je de Great Soča Gorge. Smaragdgroen helder water dat door een schitterende, r...

Natuur03.11.2023

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

De stad Piran in Slovenië kun je gerust een van de best bewaarde geheimen van Europa noemen. Er zijn weinig mensen die Piran kunnen aanwijzen op de wereldkaart. En toch is het een van de leukste stadjes om te bezoeken....

Stedentrips22.09.2023

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

Is Slovenië een wijnland? Oh, jazeker. Sloveense wijn is dan in Nederland misschien niet super bekend, maar dat wil niet zoveel zeggen. Slovenië heeft zelfs meerdere wijngebieden, in het oosten en westen van het land....

Algemeen06.09.2023

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Voor wie het nog niet wist: de herfst is het perfecte seizoen om op vakantie te gaan. Waarom? In de herfst is het minder druk op populaire vakantiebestemmingen en het is goedkoper om in de herfst op vakantie te gaan. De...

Algemeen31.08.2021

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet

Dat Slovenië één van de best bewaarde geheimen van Europa is wist je misschien wel al. Ben je er echter nog nooit geweest en wil je een idee van hoe prachtig de natuur in het piepkleine land kan zijn, kijk dan vooral...

Algemeen06.07.2017

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet