Eilandhoppen tussen de Waddeneilanden, hoe doe je dat?

Eilandhoppen tussen de Waddeneilanden, hoe doe je dat?

Vorig artikel Volgend artikel

Een roadtrip naar de Waddeneilanden is een van de leukste roadtrips die je in Nederland kunt maken. Een reis waarbij we eilandhoppen van Texel naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Wij maken deze reis in één week en ook nog eens op een duurzame manier (zonder uitstoot). Duurzaamheid past perfect bij het Waddengebied, want zij hadden immers het doel om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn. Dat is niet helemaal gelukt maar de eilanden werken er hard aan om dit uiteindelijk toch te realiseren. Uitstel is in dit geval geen afstel.

Een duurzame roadtrip: elektrisch rijden

Een duurzame roadtrip maken doe je bij voorkeur met een 100 procent elektrische auto. Wij maken deze roadtrip met de populaire Volvo XC40 Recharge P8, die inderdaad volledig elektrisch is. De uitdaging lijkt niet zo groot. Je start in Den Helder en vanaf daar is het eilandhoppen" letterlijk bootje op, bootje af. Het klinkt heel eenvoudig, een roadtrip naar de vijf Waddeneilanden binnen één week. In werkelijkheid is het echter allemaal net iets anders en vraagt zo'n reis de nodige voorbereiding en planning. Maar het kan zeker en het is super tof om te doen!

Voor autorijders zijn de eilanden onderling niet verbonden (alleen tussen Texel en Vlieland is een kleine veerdienst voor wandelaars en fietsers) dus een lusje rijden kun je sowieso vergeten. De enige manier is vanaf het vasteland een retourtje te nemen met de boot en daarna van vertrekplaats naar vertrekplaats te rijden. Alleen al die uitdaging mag er wezen.

De eilanden Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij en dus is het een maar de vraag of er plaats op de boot is voor een auto. En dat moet dan maar net uitkomen met de gewenste reisagenda? In het hoogseizoen komt er een extra uitdaging bij. De Waddeneilanden zijn zeer geliefd als vakantiebestemming, en dus is het soms goed zoeken naar beschikbare overnachtingen, mits je gebruik wil maken van een Airbnb of een hotel. Campings op de eilanden lijken vaak nog wel plaats te hebben, ook in het hoogseizoen. Een duurzame roadtrip naar de Waddeneilanden combineren met kamperen is dus een heel goed idee.

Tip: plan je reis ver vooruit

In dit artikel vind je een overzicht van alles waar je mee te maken krijgt. Sowieso is het essentieel dat je alle overtochten en mogelijke logeeradressen ruim van tevoren gaat boeken. Dat levert een boeiend spoorboekje met de nodige uitdagingen. Ruim van tevoren plannen is echt een aanrader. Veerboten en hotels zitten vaak vol als je deze roadtrip spontaan wil rijden - zeker in de zomer. Denk dus goed na over de periode waarin je deze reis wil maken en begin op tijd met plannen. De zomer is geliefd, maar het voor- en najaar op de eilanden is zeker zo leuk.

Met genoeg voorkennis wisten we dat het laden van onze Volvo XC40 Recharge nog wel eens een ding zou kunnen zijn. Als je met een volle accu de oversteek naar Texel wil maken, laad hem dan ruim voordat je bij Den Helder bent bij. Je bent namelijk niet de enige die denkt "snel nog even op het vasteland bijladen".
Fastned_Noord_Holland
50 kilometer voor Den Helder nog even de accu bijladen.

De veerdiensten van de Waddeneilanden

De veerdiensten naar de Waddeneilanden worden verzorgd door verschillende rederijen. Rederij Teso verzorgt de overtochten naar Texel, Rederij Doeksen de overtochten naar Terschelling en Vlieland en Rederij Wagenborg is verantwoordelijk voor de overtochten naar Ameland en Schiermonnikoog.

De kosten voor deze veerdiensten zijn fors en lopen op naarmate je meer wil meenemen. Voor voetgangers valt het wel mee, maar je fiets meenemen kost geld, een auto is zonder meer duur, met caravan is het bingo en als je een auto mét fietsen wil meenemen zijn er ook extra kosten. Eilandhoppen naar de Waddeneilanden waarbij je altijd je eigen auto meeneemt kost dan al gauw vele honderden euro's - als je zoals wij alle eilanden wil bezoeken. Al zullen er zeker prijsverschillen zijn tussen hoog- en laagseizoen en wellicht ook doordeweekse dagen en weekenden. Ben je flexibel dan kun je zo wat kosten voor overtochten besparen.

Je kunt de tarieven het beste dus vooraf checken op de websites van de verschillende rederijen. Bedenk dus ook als je zonder auto oversteekt hoe je je bagage het beste kunt meenemen.

Veerdienst_Vlieland
Eilandhoppen, betekent varen, veel varen

Den Helder – Texel – Den Helder

Het startpunt van onze roadtrip langs alle Waddeneilanden is Den Helder. De boot naar Texel is eigenlijk vrijwel nooit een probleem (net als de terugtocht). In het hoogseizoen vertrekken ieder half uur de grote veerdiensten naar Texel. Op de grootste boot - de Texelstroom - kunnen 350 auto's en 1.750 passagiers. Hier oversteken (20 minuten vaartijd) is geen probleem, idem voor de terugtocht. Texel is het grootste eiland, biedt veel toeristische mogelijkheden en hier minimaal één of twee overnachtingen te boeken is echt aan te raden.

We raden je aan om in het geval van het rijden met een elektrische auto deze bij voorkeur volledig op te laden doordat je de overtocht naar Texel maakt. Beschikbare laadpunten op Texel zijn ondanks de groene intenties op de eilanden echt een issue.

Boot_Texel_Volvo_XC40_Recharge_P8
Met de boot naar Texel, de oversteek duurt effectief zo'n 20 minuten.
Texel_Geschiedenis
De geschiedenis van Texel is te lezen op een steen. Weet jij waar die staat?

Harlingen – Terschelling – Vlieland – Terschelling – Harlingen

De eerste echte uitdaging komt al direct na het verblijf op Texel. Alle boten naar Terschelling zitten in hoogseizoen ver van tevoren al volgeboekt wat auto’s betreft. Je moet er dus echt op tijd bijzijn als je de auto mee wil nemen.

In ons geval gaat een kruis door de auto, die je het best kunt parkeren op een van de twee mega parkings bij de haven in Harlingen. Een prima groene optie is natuurlijk je eigen fiets/e-bike meenemen (een ander alternatief is deze te huren op het eiland). Met fietsen kun je niet met de snelboten maar je kunt - als je ook groener wil varen - het beste reserveren op de boten Willem de Vlamingh en Willem Barentsz.

Beide nieuwe boten varen op LNG (liquefied/liquid natural gas), een vloeistof die aanzienlijk beter is voor ons milieu. Met name vrachtwagens (zoals Volvo Trucks) en grote schepen varen op deze brandstof. Helaas ben je niet altijd verzekerd dat je daadwerkelijk op een van deze boten terecht komt.

Veerdienst_Terschelling
Met de Willem Barentsz van Harlingen naar Terschelling
Heartbreak_Hotel_Terschelling_03
Terschelling, het geluk start hier vinden de eilandbewoners

Op en neer naar Vlieland

Naar Vlieland kun je in geen enkel geval met een auto. Dit Waddeneiland is net als Schiermonnikoog autovrij. Wil je hier met de fiets naar toe, boek die overtocht dan ook van tevoren want er gaat maar één snelboot per dag (heen en terug) waarop je je tweewieler mag meenemen. Praktisch is het niet mogelijk (dit heeft ook nauwelijks zin) beide eilanden binnen 24 uur te bezoeken. Je zult minimaal een paar overnachtingen moeten boeken wil je ook kunnen genieten van de prachtige natuur op dit wonderschone eiland. In de periode mei t/m september is dat overigens eveneens een extra uitdaging.

Wandelen_Vlieland
Vlieland, je gaat er fietsen of wandelen, of allebij.
Badhuys_Vlieland
Had Badhuys in Vlieland, schone stranden en gezond eten..

Holwerd – Ameland (Nes) – Holwerd

De volgende uitdaging is Ameland. Ook hier zijn in de zomermaanden weinig boten beschikbaar waarmee je je auto kunt meenemen. En dan moet je ook nog een enigszins gunstige aansluiting vanuit Harlingen hebben. Omdat je zonder auto wat vrijer bent in die laatste overtocht vanaf Terschelling kun je deze dus wat eenvoudiger afstemmen op je vertrek met de boot vanuit Holwerd. Het bijzondere aan de oversteek naar Nes op Ameland is dat er soms te weinig water in de vaargeul staat en je dus moet wachten. Ook hier is een sneldienst beschikbaar, maar dan wel alleen voor voetgangers.

Wat laadmogelijkheden voor onze Volvo betreft moet je ook hier echt op zoek naar een laadstation. En die staat niet bij je om de hoek. Het is nog eens de bevestiging dat je beter echt 'vol' moet zijn voordat je aan het eilandhoppen over de Waddeneilanden begint.

Net als op Terschelling is ook het boeken van een geschikte accommodatie voor tenminste één nacht ook een uitdaging in de zomermaanden. Hotels nemen deze liever niet aan en houden je ook hier veel liever twee nachten op het eiland. Ook wie alleen reist kan hier soms een extra uitdaging hebben.

Holwerd_Eb
Holwerd, wachten op de veerdienst naar Nes op Ameland

Volvo_Ameland
Welkom op Ameland

Lauwersoog – Schiermonnikoog – Lauwersoog

Ook voor het laatste eiland van de vijf Waddeneilanden (in de volgorde waarin wij gereisd hebben) is het lastig plannen. Je krijgt te maken met de aansluiting tussen je aankomst in Holwerd (vanaf Ameland) en je vertrektijd naar Schiermonnikoog. Ook dit eiland is eveneens autovrij en hier geldt dat je alleen met de grootste boot een fiets mee kunt nemen. Deze boten zitten dus vol met dagjesmensen die een rondje eiland komen doen.

Heb je eenmaal die aansluiting gevonden, dan komt er een tweede uitdaging achterop. Ook op Schiermonnikoog zijn de mogelijkheden om in het zomerseizoen een slaapplaats te vinden uiterst beperkt. Last-minute in de zomer naar Schiermonnikoog is lastig: op tijd beginnen met plannen dus.

Veerdienst_Schiermonnikoog
Veerdienst Schiermonnikoog, fietsers, heel veel fietsers..
Fietsers_Schiermonnikoog
Fietsers op Schiermonnikoog

Roadtrip langs de Wadden met de auto

Een roadtrip naar de Waddeneilanden is geweldig maar wel degelijk een uitdaging. Zeker als je deze met een auto (al of niet voorzien van een fietsenrek), of misschien wel met de motor wil gaan maken. Het is een legpuzzel die - zodra je deze passend hebt gemaakt - onmiddellijk moet gaan boeken. De overtochten met de auto zijn behoorlijk prijzig in de zomer. Je betaalt dus fors extra voor het gemak om alles bij je te hebben.

Toch is het geweldig om te doen. Het heeft ook wel zijn charme als je deze unieke reis gaat plannen. De Waddeneilanden hebben allen hun eigen cultuur en eigenaardigheden. Dat maakt het alleen nog maar boeiender. Iedereen die het doet zal zijn/haar eigen favoriet kiezen. Dat is en blijft persoonlijk. De gemene deler zijn de overtochten. Die zijn buiten Vlieland bijzonder. Bij de laatste kun je met een snelboot (60-70 km p/uur) door het zeegat. Met wat wind en golven is dat wederom een bijzondere ervaring.

Wandelen_Waddeneilanden
De grootste gemene deler op de Waddeneilanden: Wandelen

Elektrisch rijden (en opladen) op de Waddeneilanden

De Waddeneilanden streven ernaar om zich zo groen mogelijk te manifesteren. Sowieso zijn Vlieland en Schiermonnikoog vrij van verkeer. Wie met een elektrische auto de overtocht(en) maakt - hetgeen in de toekomst misschien nog wel eens een statement kan worden - moet er rekening meer houden dat ondanks alle groene initiatieven je niet zomaar even een vrije laadpaal gaat vinden. Er zijn er relatief veel te vinden maar je zult ervaren dat de meeste laadpalen privébezit zijn, met vaak een zeer beperkt vermogen en ook nog eens op privéterrein.

Dit is natuurlijk redelijk eenvoudig te omzeilen door een soort van laadschema te maken voordat je aan deze roadtrip naar de Waddeneilanden gaat beginnen. Voorkom bij voorbaat dat je op zoek moet gaan naar een vrij laadstation en zorg dat je elektrische auto is opgeladen voordat je een oversteek gaat maken. Het groene (emissievrije) aspect zul je echter zelf moeten zoeken.

Wij hebben bovenstaande roadtrip naar de Waddeneilanden gemaakt met een Volvo CX40 Recharge P8 AWD met 75 kWh aan batterijen de die twee elektromotoren op de voor- en achteras van energie weten te voorzien. Het bereik van deze Volvo CX40 ligt rond de 350 kilometer. Dat is meer dan voldoende om comfortabel op reis te gaan en je hebt voldoende marge voor een gunstig laadschema.

Volvo_texel
Naats de veerdiensten was ook de elektrische Volvo XC40 Recharge een vaste waarde gedurende deze Roadtrip

Op vakantie in eigen land

Een roadtrip naar de Waddeneilanden is naast genieten van deze prachtige eilanden met allen hun eigen cultuur en natuur een leuke beleving om te organiseren. De reis emissievrij maken geeft nog eens een extra dimensie. Net als de vaartijden en overtochten van de boten. Overnachtingen boeken is een uitdaging en wie alleen reist zal soms helaas moeten ervaren dat men liever koppeltjes aan tafel heeft. Het vraagt daarom ook redelijk wat voorbereiding. Maar eenmaal onderweg is het daardoor nog meer genieten. De Waddeneilanden zijn echt een geweldige en leuke bestemming. Op vakantie in eigen land doe je dus op de eilanden!

Veerdiensten_Waddeneilanden
Eilandhoppen, ruim 10 uur bootje varen, meer jeetje wat is dat ontspannend.
Zonsondergang_Ameland
Als de avond valt op de Wadden...

Roadtrip naar de Waddeneilanden

Wil jij deze toffe roadtrip naar de Waddeneilanden maken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

  • Overnachten op Texel kan op een hoop verschillende manieren, van campings en knusse bed & breakfast tot luxe hotels. Via Texel.net kun je alle mogelijke accommodaties op het eiland boeken.
  • Hotels op de Waddeneilanden boek je het beste via Booking.com.
  • Het hippe Hotel Nobel in Ballum op Ameland is echt een aanrader (mét toprestaurant).
  • Wil je liever in een vakantiepark op de Waddeneilanden verblijven? Kijk dan eens naar de vakantieparken van Landal en Roompot op de eilanden.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....