Algemeen09.02.2018

Het mysterie van Stonehenge in Engeland


Er zijn een paar van die plekken op aarde die nog steeds een mysterie vormen. Zoals Chichén Itzá en Machu Picchu bijvoorbeeld, of de bouw van de piramides in Egypte en de Moai op Paaseiland. Niemand weet het exacte verhaal te vertellen over het ontstaan van deze plekken, een deel daarvan blijft altijd een mysterie. Maar ook wat dichter bij huis is zo’n plek te vinden: Stonehenge in het zuiden van Engeland. Was het een begraafplaats? Een astronomisch conservatorium? Een religieus monument? Of is het een kalender? Niemand weet het zeker en Stonehenge is daarmee een van de meest mysterieuze plaatsen op aarde.

Stonehenge ligt in het zuiden van Engeland vlakbij Amesbury. Vanuit Londen is het zo’n 145 kilometer rijden naar het westen voor je er bent. Vanuit Salisbury kun je ook de bus of de trein nemen om er te komen; van daaruit is het 40 minuten rijden. Hoe oud Stonehenge is weet niemand zeker, het blijft een kwestie van schatten. Aangenomen wordt dat het zeker twee volle eeuwen voor Christus is geweest, maar mogelijk is dit monument nog een paar honderd jaar ouder. Er wordt zelfs gesproken over drie eeuwen voor Christus. En het bouwen ervan ging ook niet zo een-twee-drie; dat duurt naar schatting zo’n 1.500 jaar. Het zal je niet verbazen dat dit bouwwerk door UNESCO als Werelderfgoed is bestempeld. Dat gebeurde in 1986.

Koop je toegangskaartje voor Stonehenge alvast online

Wat is het mysterie?

Het monument bestaat uit grote, ruwe stenen die in een cirkel zijn geplaatst. Wat nu precies het mysterie van Stonehenge is, is het volgende. Om te beginnen weet niemand wat de bedoeling ervan is. Er zijn theorieën die spreken over een begraafplaats of een tempel, maar logischer zou een link met astronomie zijn. De stand van de stenen is namelijk niet bepaald willekeurig; een wetenschapper ontdekte dat er een verband is met de plaats van de stenen en de stand van de zon en de maan en Stonehenge zou een voorspeller van de seizoenen zijn.

Net buiten de cirkel van Stonehenge ligt nog een losse steen die de ‘Heel Stone’ wordt genoemd. De plek waar deze steen ligt is niet willekeurig gekozen; tijdens de midzomernacht staat deze steen nagenoeg exact in lijn met de opkomende zon. Het is geen exacte lijn, maar dat heeft wellicht iets te maken met het feit dat Stonehenge vijfduizend jaar geleden al gebouwd werd er er dus mogelijk iets is veranderd in de as van de aarde. Ook dit blijft gissen want helemaal zeker weten dat dit de bedoeling was doet geen enkele wetenschapper.

Maar wat ook een mysterie is, is hoe de stenen op deze plek zijn gekomen. Sommigen zijn zo gigantisch zwaar dat je je afvraagt hoe deze duizenden jaren geleden vervoerd zijn. De gemiddelde afmeting is namelijk vier bij twee meter, met een gemiddeld gewicht van 25 ton (sommige stenen wegen maar liefst 40 ton). De herkomst van de stenen is wel duidelijk – een gebied in Wales; 350 kilometer verderop – maar dan nog is het een raadsel hoe ze deze afstand hebben afgelegd. Heeft de mens dat voor elkaar gekregen? En hoe dan? Maar dat is nog niet alles, want de stenen zijn ook gestapeld. Blijkbaar was het dus duizenden jaren voor Christus al mogelijk om de stenen te stapelen (en op een bepaalde manier aan elkaar vast te maken), maar niet duidelijk is hier dat gedaan werd.

De prijzen om Stonehenge te bezoeken
De prijzen om Stonehenge te bezoeken
Kun jij `m optillen?
Kun jij `m optillen?
Een replica va een van de stenen, die vermoedelijk op deze manier ooit vervoerd zijn
Een replica va een van de stenen, die vermoedelijk op deze manier ooit vervoerd zijn
Stonehenge kun je ook zien liggen vanuit de auto, vanaf snelweg A303
Stonehenge kun je ook zien liggen vanuit de auto, vanaf snelweg A303

Stonehenge bezoeken

De stenen staan in een weiland, een klein stukje bij de snelweg vandaan. Om er te komen neem je snelweg A303. Je kunt ze vanaf de weg al zien liggen. Je kunt er bijna niet per ongeluk voorbij rijden, want bijna alle auto’s op de A303 rijden ter hoogte van de stenen stapvoets om een blik in het weiland te werpen.

Om dichter bij de stenen te komen moet je wel betalen. Een kaartje kopen doe je bij het bezoekerscentrum en van daaruit is het nog ongeveer anderhalve kilometer lopen tot je bij de stenen zelf bent. Er rijden overigens ook pendelbusjes die je vanaf het bezoekerscentrum tot aan de stenen brengen. Je mag dan het terrein van Stonehenge op, al mag je natuurlijk niet in de cirkel komen. Het blijft bij een pad dat in een cirkel om Stonehenge heen loopt. De stenen staan hier al duizenden jaren en dat moet zo blijven, dus worden ze goed beschermd.

Een toegangskaartje is overigens niet zo goedkoop. De prijs voor een volwassene om Stonehenge te bezoeken is 21,50 pond (ongeveer 25 euro, afhankelijk van de wisselkoers). Mocht je geen zin hebben om dat te betalen, of weinig tijd hebben, dan kun je altijd kiezen voor het uitzicht vanuit de auto. Naast het bezoekerscentrum vind je overigens ook een replica van een van de beelden, zodat je een beeld krijgt van hoe groot en hoe zwaar deze nu daadwerkelijk zijn.

Tip: koop je kaartje alvast online, dan hoef je niet ter plaatse in de rij te staan.

Stonehenge op je bucketlist?

Ik kan me heel goed voorstellen dat je dit bouwwerk wilt bezoeken als je door het zuiden van Engeland reist. Al is het maar om je eigen verhaal te bedenken en zelf het mysterie van Stonehenge op te lossen. Het antwoord gaat namelijk nooit komen, net als bij de Moai op Paaseiland. Het blijft gissen, maar daarom is het niet minder bijzonder om dit mysterieuze bouwwerk ooit een keer te bezoeken. De cirkel van Stonehenge is dan wel rond, het verhaal is het niet. Maar dat maakt het zo bijzonder.

Vakantie naar Engeland

Heb je nu ook zin gekregen om op vakantie naar Engeland te gaan? Dan kunnen deze tips je wellicht nog wat verder op weg helpen.

  • Maak de overtocht naar Engeland met de ferry van Stena Lina.
  • Hotel in de buurt van Stonehenge in bijvoorbeeld Amesbury boek je het beste via Booking.com.
  • Plan online je bezoek aan Stonehenge via Get Your Guide.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Foto header: mrnai – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen
De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Ontdek de Jurassic Coast: het mooiste stukje van de Engelse kust

De zuidkust van Engeland zit vol verrassingen. En zeker wanneer je de Jurassic Coast ontdekt, het mooiste stukje van de Engelse kust. De Jurassic Coast is het deel aan de zuidkust van Engeland dat loopt van Exmouth tot S...

Natuur30.06.2018

Ontdek de Jurassic Coast: het mooiste stukje van de Engelse kust

Verder lezen over Engeland

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen
Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

De Ierse Zee is het water tussen Ierland en Groot-Brittannië. Een interessant zeegebied dat is verbonden met de Atlantische Oceaan. De westkust van Wales, en ook Liverpool (Engeland) en Dublin (Ierland) grenzen allemaal...

Natuur11.12.2022

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

5 tips voor een geweldige stedentrip naar Belfast

Op zoek naar een originele bestemming voor je volgende stedentrip? Het bruisende Belfast is een perfecte stad om een weekend naartoe te gaan! In de hoofdstad van Noord-Ierland vind je een interessante mix van historie, c...

Stedentrips11.10.2022

5 tips voor een geweldige stedentrip naar Belfast

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Londen: een fantastische stad waar natuurlijk heel veel leuke dingen te doen zijn, maar waar moet je nu écht heen voor de bijzondere plekjes? Want als je de bekendste en veelbezochte bezienswaardigheden inmiddels wel ke...

Stedentrips02.12.2021

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Je kunt vanavond live de zomerzonnewende van Stonehenge bijwonen

Stonehenge, de mysterieuze rotsformatie in Zuid-Engeland, is een van die bijzondere plekken op aarde met een enorme aantrekkingskracht. Het is nooit met 100 procent zekerheid vastgesteld wat die stenen daar nu precies do...

Natuur20.06.2020

Je kunt vanavond live de zomerzonnewende van Stonehenge bijwonen

England Coast Path – het langste kustpad ter wereld – is bijna klaar

4.500 kilometer lang, kronkelend langst de Engelse kustlijn. Nog even en de complete route van het England Coast Path is klaar. Het is dan het langste aaneengesloten en gemarkeerde kustpad ter wereld. De planning was om...

Ontspanning05.05.2020

England Coast Path – het langste kustpad ter wereld – is bijna klaar

Zo mooi, de witte krijtrotsen van Beachy Head in Engeland

De Engelse zuidkust barst van de spectaculaire kliffen en hoge krijtrotsen. Op tientallen plaatsen aan de kust levert het indrukwekkende plekken op. Misschien ken je ze wel uit de Britse Netflix-serie Broadchurch. Ook Be...

Natuur27.02.2020

Zo mooi, de witte krijtrotsen van Beachy Head in Engeland