Dagje Weg07.07.2022

Dit is waarom Leuven dé bierstad van Vlaanderen is


Leuven is absoluut een van de mooiste steden van Vlaanderen. Deze stad is vooral bekend van de Katholieke Universiteit Leuven, de oudste universiteit in de Lage Landen. Maar naast de KU staat Leuven vooral ook bekend om bier. Het is de stad van een van de grootste bierbrouwers ter wereld, nu bekend als InBev en voorheen Interbrew. Maar misschien nog wel meer bekend als de brouwer van Stella Artois, Budweiser en Corona. In de volksmond houden we het maar even op Stella.

Beer & Innovation Festival in Leuven

Als we de stad bezoeken om het jaarlijkse Beer & Innovation Festival te bezoeken merken we pas hoe bier Leuven weet te beheersen. Hier vind je een ongekend aantal biercafés en bierproeverijen. Vooral bevolkt door de duizenden studenten en toeristen die hier komen voor, uiteraard, bier.

Voordat we op zoek gaan naar wat dat Beer & Innovation nu echt betekent bezoeken we eerst ‘het origineel’, de historische Stelle brouwerij waar inmiddels ook andere horeca is gevestigd. Hier zit brouwerij de Hoorn wat naast een restaurant en café ook een co-werkplek en vergaderlocatie is. Dat doe je allemaal op tien meter afstand van de werkelijk prachtige oude koperen ketels, de plek waar miljoenen liters Stella uiteindelijk in vaten het pand verlieten.

De oude brouwerij staat pal naast de haven in een industriële omgeving. Hier gaan oude fabrieksgebouwen en strakke architectuur hand in hand. Het is echt een aanrader om hier een biertje te drinken en eens rustig rond te slenteren door dit gebied. Maar goed we komen niet voor een citytrip maar voor het bier. En dat betekent dat we op bezoek gaan bij een bijzondere bierbrouwer met passie.

Het stadhuis van Leuven (groothoek) daar kun je niet omheen..
Het stadhuis van Leuven (groothoek) daar kun je niet omheen..
Oude ketels van Brouwerij de Hoorn waar ooit Stella Artois werd gebrouwen
Oude ketels van Brouwerij de Hoorn waar ooit Stella Artois werd gebrouwen
De oude Stella Artois fabrieken
De oude Stella Artois fabrieken
Leuven de stad met een eigen biercultuur en een Beer Innovation Festival
Leuven de stad met een eigen biercultuur en een Beer Innovation Festival

Brouwerij De Coureur

Ergens in de wijk Kessel-Lo bevindt een hidden gem, in goed Nederlands een verborgen juweeltje, verborgen in de muren van de straat. Wat ik op dat moment nog niet besef dat dit wel eens de plek is waar alles samen komt. Bier, passie, innovatie en smaaksensaties gaan hier hand in hand in een omgeving waarbij je eerder denkt aan een wielercafé ergens in West-Vlaanderen. De brouwer van Brouwerij De Coureur – Bart – ontkent echter ook maar iets met fietsen te maken te hebben. Hij doet dat zo hardnekkig dat doorvragen weinig zin heeft. En daarbij, we komen voor zijn bieren.

Bart en zijn lief Ine brouwen hun bier met passie en dat laten ze in alles merken. Begonnen als hobby maar pas na een fietsongeluk (geen vragen) werd het allemaal serieus. Het bier van Bart en Ine is alleen te koop in de Brouwerij en in enkele cafés in Leuven. Buiten het bijzondere en smaakvolle karakter van zijn bieren is er nog iets wat een bezoek waard is. Bart presenteert zijn vier bieren namelijk op een plankje samen met vier verschillende smaken macarons.

De opzet is simpel, je neemt een hap van een macaron en daarna een slok bier. Die twee hebben samen iets waardoor er sprake is van smaaksensaties die je nog niet eerder hebt geproefd. En dat is zo speciaal dat je dit plekje echt een must visit is.

Brouwerij De Coureur (hidden gem)
Brouwerij De Coureur (hidden gem)
Brouwer Bart vertelt, de media schrijft en wij maken foto`s
Brouwer Bart vertelt, de media schrijft en wij maken foto`s
Bier en Macarons, bedenk het maar
Bier en Macarons, bedenk het maar

Leuven Innovation Beer Festival (LIBF)

Waar moet je aan denken bij een Innovation Beer Festival? Het klinkt namelijk een beetje high-tech. Robots die bierbrouwen of andere slimme technieken die het gerstenat op miraculeuze wijze bij de liefhebber weten te presenteren? Het is in werkelijkheid allemaal net even anders want hier presenteren 16 verschillende bierbrouwers van over de hele wereld hun nieuwe bieren. Bieren die niet smaken als bier, bieren die qua uiterlijk wel lijken op bier en bieren waar de kenner van zegt, dit is echt zo geweldig. Ik moet er eerlijk in zijn, die bieren zijn ook smaaksensaties maar testen wel je jouw persoonlijke smaak.

Dit bierfeestje georganiseerd door Brouwerij Hof ten Dormaal (die bezoeken we een dag later) heeft lef en neemt de bezoeker (lees: echte bierliefhebbers) mee in een ontdekkingsreis langs gepassioneerde bierbrouwers die duidelijk op zoek zijn naar nieuwe smaken. Zoals gezegd die nieuwe bieren smaken niet altijd naar bier, zijn vaak ongekend bitter en lijken niet op het bier zoals wij dat meestal achterover weten te slaan. Leffe en Karmeliet zijn bieren voor watjes, niet voor bierliefhebbers wordt mij uitgelegd. Hier zijn smaken die moeten wennen, bieren met een verhaal en bieren die vaak in kleine hoeveelheden worden gebrouwen. Ze zijn soms kostbaar maar veranderen wel de biercultuur. Het is verrassend en bijzonder en geweldig om mee te maken.

De keurmeesters, zo mag je de aanwezige bierliefhebbers best noemen, proberen letterlijk alle bieren te proeven. Zestien bierbrouwers met soms drie tot vier smaken, ga er maar aan staan. De sfeer is zeldzaam, geen dronken gedoe maar eerder gezellig en relaxed. Wie honger heeft kan terecht bij foodtrucks. Na het bezoek verlang je echter wel naar een biertje en zou ik dubbele cijfers over hebben voor een bolleke (De Koninck) maar dat ga je in Leuven niet hardop zeggen. Ik blijk duidelijke geen kenner te zijn maar slechts een liefhebber. Soms moet je daar maar gewoon genoegen mee nemen, al denk ik wel volgend jaar nog maar eens een poging te gaan wagen.

Bier proeven uit Engeland met uitleg
Bier proeven uit Engeland met uitleg
Verzamelplek voor echte bierkenners
Verzamelplek voor echte bierkenners
Binnen bierproeven en buiten vooral eten
Binnen bierproeven en buiten vooral eten

Met dank aan Brouwerij Hof ten Dormaal

Na de smaaksensaties van het Leuven Beer Innovation Festival bezoeken we een dag later de Brouwerij Hof ten Dormaal. Gelegen op een steenworp van de festivallocatie van Rock Werchter. Onze biergids van gisteren, in het dagelijks leven een geschiedenisdocent, blijkt ook hier te werken. Het is de bevestiging van mensen hun passie. En zo sta je in de buitenlucht om half elf in de ochtend weer bier te proeven.

Duidelijk is dat bij Hof ten Dormaal de bieren weer wat meer in mijn smaak zone zitten, al blijven de bittere smaken wennen. Het familiebedrijf brouwt zijn bieren al sinds 2009. Dat gebeurt op ecologische wijze waarbij alle granen en hop zelf worden verbouwd. Ook het brouwen en het uiteindelijk bottelen gebeurt volledig in eigen beheer. Met 6 hectare eigen grond kunnen ze nog wel even door.

De ondernemersgeest van Hof ten Dormaal is groot want op een steenworp afstand in het dorpje Dormaal wordt een oude hoeve omgebouwd tot een belevingscentrum voor bierliefhebbers. Het wordt een plek waar je alles kunt leren over bierbrouwen, bier kunt proeven en kunt kopen en wie door wil drinken hoeft zich ook geen zorgen te maken. Want naast de gastvrijheid komt er een Bed & Breakfast. Ergens volgend jaar moet nieuwe locatie opengaan. Succes lijkt op voorhand al verzekerd want de familie Janssens van Hof ten Dormaal zijn een prima gastheer en ware bier ambassadeurs. Ook deze locatie is een aanrader.

Brouwerij Hof ten Dormaal
Brouwerij Hof ten Dormaal
Andr\u00e9 Janssens, passie en nog eens passie voor bier
André Janssens, passie en nog eens passie voor bier
Slechts een paar van de vele smaaksensaties bij Hof ten Dormaal
Slechts een paar van de vele smaaksensaties bij Hof ten Dormaal

De afsluiter is Abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis

Om in stijl te eindigen brengt ons laatste bezoek ons naar de Abdij van Park te Heverlee. Een prachtig plekje op een steenworp van Leuven. Hier werd door monniken al eeuwenlang bier gebrouwen. Dat feestje duurde slechts tot 1797. Pas in 2012 werd hier weer voor het eerst door vrijwilligers weer bier gebrouwen. Het is 2017 als de Norbertijnen van de Abdij van Park besluiten om zelf weer bier te gaan brouwen.

Sindsdien wordt hier het Braxatorium Parcensis (Latijn voor Brouwerij van Park) bier gebrouwen in relatief kleine hoeveelheden. Zo is er een trippel en een blond met als uitsmijter bier met druivensap.

Leuven is een smaaksensatie

Na twee dagen vooral bier proeven in Leuven ga je de stad vanzelf de bierstad van Vlaanderen noemen. Hier stroomt het bier door de straten. Wat het bijzonder maakt is dat de Leuvenaren duidelijk een voorkeur hebben voor alles wat minder vanzelfsprekend is. Voor een echte bierliefhebber is dit een soort walhalla. De stad is geweldig, ga erheen en blijf er lekker een nachtje slapen. Dat is na al dat bier ook wel zo verstandig. Schol..

Abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis ligt op een verscholen plekje
Abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis ligt op een verscholen plekje
Een vrijwel splinternieuwe brouwerij (2017) waar het zeldzaam schoon is
Een vrijwel splinternieuwe brouwerij (2017) waar het zeldzaam schoon is
De prachtige bieren Abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis in Leuven
De prachtige bieren Abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis in Leuven
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over België

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen