Lifestyle06.06.2022

Dit zijn de 5 leukste hardlooproutes in Rotterdam


Rotterdam is mijn stad en hardlopen mijn favoriete sport. Gelukkig gaan die twee prima samen, want in en rondom de stad heb je geweldige hardlooproutes. Als inwoner van de stad durf ik wel te zeggen dat ik de afgelopen jaren de mooiste routes heb ontdekt. Die deel ik met je, zodat je als inwoner of bezoeker ook rennend kunt genieten van de mooie stad aan de Maas. Elke hardloper weet dat de mooiste marathon van Nederland door Rotterdam loopt en sommige routes volgen een deel van dat parcours. Trek je hardloopschoenen aan en ontdek de stad rennend. Wij deden dat op de Cloudrunner van On. Het Zwitserse hardloop- en outdoormerk On heeft namelijk fijne en lichte hardloopschoenen, die er mooi uitzien bovendien.

<em>Hardlopen door Rotterdam is een feestje! Wij houden van het `rondje bruggen`.<\/em>
Hardlopen door Rotterdam is een feestje! Wij houden van het `rondje bruggen`.

Hardlopen in Rotterdam

Hardlopen in en rondom Rotterdam is leuk en afwisselend. Als je alleen de binnenstad van de stad kent, dan verbaas je je er misschien over dat je echt zó in de natuur bent. Niet alleen het Kralingse Bos en is populair bij hardlopers, je kunt ook geweldig rennen langs de Rotte. Uit de drukte van de binnenstad. Maar misschien voert het allerleukste rondje nog wel dwars door de stad over de iconische bruggen. Inclusief uitzichten die je nergens anders hebt. Ready? Hier komen onze tips, met link naar Google Maps zodat je precies kunt zien welke route wij volgden.

❥ Er lopen al 4 uitgestippelde hardlooproutes door de stad: van 3,5 tot 21 kilometer. Begin- en eindpunt is aan de voet van de Erasmusbrug. Je hoeft alleen de bewegwijzering op het trottoir te volgen.

<em>Rennen langs de Maas en over de Erasmusbrug: zo lekker je de stad meteen kennen!<\/em>
Rennen langs de Maas en over de Erasmusbrug: zo lekker je de stad meteen kennen!

1. Rondje bruggen en Noordereiland – 5 kilometer

Deze hardlooproute is al voor je uitgestippeld, dus je kunt de bewegwijzering volgen vanaf de voet van de Erasmusbrug. De route loopt vanaf daar langs de Maas over de Boompjes, vervolgens ren je de Willemsbrug over, maak je een rondje langs de kades van het Noordereiland, om vervolgens via de iconische Erasmusbrug (kuitenbijter!) weer terug te keren bij het beginpunt. Ren je liever met Google Maps? Dan vind je de route hier!

2. Rondje Kralingse Plas – 5 kilometer

Elke Rotterdammer weet de Kralingse Plas te vinden zodra de zon schijnt. Het is namelijk een ideale plek om op een warme dag af te koelen, te picknicken of de BBQ aan te slingeren. Bovendien heb je er een onovertroffen uitzicht op de Rotterdamse skyline. Dat is niet overdreven, het heeft écht iets weg van Central Park in New York. Een rondje rennen om de plas is leuk en je geniet na elke hoek – je loopt namelijk eigenlijk een viertkant – van een nieuw uitzicht. Bewegwijzering heb je niet nodig, een rondje om de plas wijst zichzelf. Toch liever met Google Maps rennen? Gebruik dan deze route. Elke zaterdag wordt een parkrun georganiseerd, waarbij je de 5km om de plas in wedstrijdverband kunt lopen.

<em>Genieten van je rondje om de Kralingse Plas met uitzicht op de Rotterdamse skyline!<\/em>
Genieten van je rondje om de Kralingse Plas met uitzicht op de Rotterdamse skyline!

3. Rennen langs de Rotte – 12 kilometer

De Maas kun je niet missen als je in Rotterdam bent, maar die andere rivier is ook mooi. Langs de Rotte kun je bovendien geweldig hardlopen. Zodra je eenmaal onder de A20 door bent maakt de drukke binnenstad al snel plaats voor een landelijk uitzicht. En dat verveelt niet. Je kunt bijna niet verdwalen als je langs de Rotte blijft lopen, maar we stippelden één van onze favoriete rondes voor je uit. Start bij restaurant Rijntje en ren even verderop daar de brug over. Draai ter hoogte van Outdoor Valley om en ren via de andere kant van de kade terug. Een mooi rondje van een dikke 12 kilometer, bekijk de route hier in Google Maps.

<em>Fotostops maken onderweg? Doen!<\/em>
Fotostops maken onderweg? Doen!

4. Hardlopen door de Maastunnel en het Scheepvaartkwartier – 4,5 kilometer (+ 5)

Niet alleen de bruggen verbinden het noorden met het zuiden van Rotterdam, dat doet de Maastunnel ook. Deze tunnel werd in de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen en tot op de dag van vandaag maken dagelijks voetgangers en fietsers volop gebruik van de handige tunnel. Het is zelfs een belevenis, want je daalt af op een oude roltrap en rent onder de Maas door. Start aan de zuidkant en je komt weer naar boven bij de Euromast. Daar maak je een rondje door Het Park en de mooiste wijk van de stad: het Scheepvaartkwartier. Breid je route eventueel uit met het ‘rondje bruggen’ (+5km), want de Erasmusbrug ligt om de hoek. Je vindt de route hier.

<em>Het Park is in alle seizoenen een fijne plek om doorheen te rennen.<\/em>
Het Park is in alle seizoenen een fijne plek om doorheen te rennen.

5. Hardlopen in Blijdorp en Delfshaven – 10 kilometer

Bij Blijdorp denk je misschien meteen aan de dierentuin, maar dit is ook een wijk in Rotterdam. Start in het Vroesenpark en loop via de kades in historisch Delfshaven via de Euromast weer terug. Op deze route kun je wat meer stoplichten tegenkomen, maar laat dat je er niet van weerhouden. Wedden dat je wordt verrast door de eeuwenoude kades van historisch Delfshaven? De complete route vind je hier in Google Maps.

<em>Hardlopen op wolkjes met de Cloudrunner van On aan je voeten.<\/em>
Hardlopen op wolkjes met de Cloudrunner van On aan je voeten.

Review Cloudrunner van On

Als neutrale loper is de Cloudrunner mij tot zover uitstekend bevallen. Wat mij direct opviel toen ik de schoenen voor het eerst aantrok was hoe licht deze zijn (het damesmodel weegt slechts zo’n 250 gram). Sommige hardloopschoenen voelen toch wat log en zwaar aan. Dat is bij de Cloudrunner van On zeker niet het geval. Ook de pasvorm is goed en na een kort eerste rondje concludeer ik dat hetzelfde geldt voor de demping. En dan nog even over het design. De eenvoudige ‘look’ van de Cloudrunner vind ik prettig. Daarmee onderscheidt het merk zich sowieso van veel andere merken met hardloopschoenen, die vooral opvallende kleuren in het assortiment hebben.

Na een aantal weken hardlopen op deze schoenen durf ik wel te zeggen dat On een serieuze concurrent is geworden voor het merk dat ik al jaren draag. Wie wil er immers niet lopen op wolkjes?

Weekendje Rotterdam boeken

Heb jij zin in een weekendje weg naar Rotterdam? Dan komen deze tips goed van pas!

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Dit artikel is geschreven in samenwerking met On Running.

Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Hardlopen

Hardlopen met de kinderwagen? Het kan met de Cybex Zeno Multisport!

Op pad gaan met een baby is lastig, verre reizen maken is praktisch onmogelijk en sporten…? Vergeet het maar, daar heb je echt geen tijd meer voor, toch?. Gelukkig is dat allemaal onzin. Een verre reis maken kan gewoon...

Lifestyle16.05.2022

Hardlopen met de kinderwagen? Het kan met de Cybex Zeno Multisport!

sporten samen met je baby
De 7 mooiste marathons die je in 2022 over de hele wereld kunt lopen

Reizen lijkt in 2022 weer gemakkelijker te worden en steeds meer evenementen gaan door. Zo ziet het ernaar uit dat ook grote marathons weer gelopen gaan worden. Als het jouw droom is om ooit nog eens die 42,195 kilometer...

Ontspanning05.02.2022

De 7 mooiste marathons die je in 2022 over de hele wereld kunt lopen

Global Running Day komt er weer aan!

Global Running Day is jaarlijks dé dag voor alle hardlopers ter wereld. Er wordt van alles georganiseerd, alleen ziet dat er dit jaar iets anders uit op 3 juni. Toch zien we in Nederland ook initiatieven opduiken en je...

Lifestyle29.05.2020

Global Running Day komt er weer aan!

Aan deze virtuele wedstrijden kun je meedoen
Trailrunning in de Alpen: dit is wat je deze zomer wilt doen

In de winter weten wij Nederlanders de Alpen massaal te vinden, maar in de zomer ietsje minder. Dan lonken de zonnige stranden rondom de Middellandse Zee en willen de meeste mensen relaxen. Maar in de Alpen is zo verschr...

Ontspanning15.05.2019

Trailrunning in de Alpen: dit is wat je deze zomer wilt doen

4 leuke trailruns in Oostenrijk
Hardlopen in de bergen met Jaybird Run

Ben jij zo iemand die altijd zijn hardloopschoenen meeneemt op vakantie? Dan is deze gadget misschien ook wel iets voor jou: Jaybird run. Draadloze oordopjes voor tijdens het sporten. Daarmee kun je al hardlopend nieuwe...

Gadgets28.08.2018

Hardlopen in de bergen met Jaybird Run

6 toffe hardloopwedstrijden die je in het buitenland kunt doen

Ben je gek op reizen én op hardlopen? Dan weet je dat het veel leuker is om een hardloopwedstrijd in het buitenland te doen in plaats van in Nederland. De marathon van New York City is legendarisch en staat op menig buc...

Ontspanning07.03.2018

6 toffe hardloopwedstrijden die je in het buitenland kunt doen

November Project: gratis openlucht sportschool in 45 wereldsteden

In de Canadese stad Edmonton maakte ik kennis met het November Project. Een unieke, gratis openlucht sportschool die zich inmiddels heeft verspreid over 45 wereldsteden. Het begon allemaal in Boston, waar een clubje topr...

Ontspanning30.01.2018

November Project: gratis openlucht sportschool in 45 wereldsteden

Kaapstad op je hardloopschoenen

De Tafelberg, Lion’s Head, Camps Bay, Chapman's Peak. Een kleine greep uit de fantastisch mooie plekken die je gezien moet hebben als je een bezoekje aan Kaapstad brengt. Je kunt de toeristenbus met open dak nemen om a...

Ontspanning27.01.2017

Kaapstad op je hardloopschoenen

Verder lezen over Nederland

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport