Natuur27.06.2018

Bucket list-materiaal: op gorilla-safari in Oeganda


We zijn in Oeganda, een van de kleinste landen in Oost-Afrika, met grote buren als Kenia en Tanzania. De toeristen weten die twee buurlanden al goed te vinden, maar Oeganda is onterecht nog geen toeristische trekpleister. Misschien komt het doordat Oeganda vooral bekend is van de grootschalige moordpartijen van Idi Amin in de jaren ’80 en die van Joseph Kony, iets minder lang geleden? Die periode is nu afgesloten en wie wil kan veilig door dit Afrikaanse topland reizen.

Want ondanks een nare geschiedenis heeft Oeganda voornamelijk heel veel moois in huis; overweldigende watervallen, eindeloze savannes, toffe safari-trips, sfeervolle steden en een hartelijke bevolking. Maar de absolute must-see die geen reiziger mag missen, is het regenwoud in het westen van het land. Daar wonen de berggorilla’s en wij zijn bij ze op bezoek.

Oeganda is the place to be

Wereldwijd bestaan er nu iets meer dan duizend berggorilla’s en daarom staat het beest op de lijst van bedreigde soorten. Lange tijd ging de populatie met grote sprongen achteruit, maar de afgelopen jaren lijkt het iets beter te gaan. De apen leven in de Democratische Republiek Congo, in Rwanda en Oeganda, maar Oeganda is verreweg de beste plek om naartoe te reizen voor een gorilla-safari. De Congolese regio waarin het Virunga National Park ligt, is op dit moment namelijk te onveilig en in Rwanda zijn de prijzen van de toeristen-permits onlangs verhoogd, waardoor een dagje gorilla’s kijken al snel meer dan 1.000 dollar kost. Dat bedrag doet toch iets meer pijn dan die akelige 600 dollar die Oeganda vraagt.

Om de Oegandese gorilla’s te zien zijn we tijdens een autorit van 10 uur van hoofdstad Kampala naar het westen van het land gereden. Dat klinkt misschien als een onuitstaanbaar lange reisdag, maar onderweg hebben we zoveel moois gezien en daardoor zijn de uren voorbij gevlogen. De reis ging langs glooiende groene landschappen en kleurrijke dorpjes en stadjes. Eenmaal in Bwindi Impenetrable National Park aangekomen, zijn wij de lange reisdag al snel weer vergeten.

Het Bwindi park beslaat 331 km2 en heeft daarom verschillende ingangen. Wij zijn naar de noordelijke Buhoma-ingang gereden, die tegen de grens met Congo aanligt en waar we een kamer hebben gehuurd in het Gorilla Conservation Camp, wat een van de betaalbaarste plekken van de regio is. De voorzieningen zijn daardoor wel erg basic. Zo werkt de elektriciteit maar een paar uur per dag en is warm water beperkt. Maar de slaapplekken zijn schoon, het personeel is fantastisch en het eten simpel en heerlijk. Naast fijne slaapplekken heeft het kamp ook een klein laboratorium waar onderzoek gedaan wordt naar de lokale apen. Daar kun je al je vragen over gorilla’s stellen en leer je van alles over de regio.

We slapen in het Gorilla Conservation Camp
We slapen in het Gorilla Conservation Camp
De voorzieningen zijn basic maar de kamers mogen er wezen!
De voorzieningen zijn basic maar de kamers mogen er wezen!
Hier komen we voor: de gorilla`s!
Hier komen we voor: de gorilla`s!
Zo bijzonder om deze dieren in het wild te zien
Zo bijzonder om deze dieren in het wild te zien

Op bezoek bij de familie Rushegura

De gorilla trektocht begint vroeg in de ochtend met een uitgebreide briefing. “Als er een gorilla voor je staat, ren dan nooit weg. Eten of drinken in de buurt van de apen is verboden. Niezen ook. En zet de flits van je camera uit”, dreunt de ranger op. “Heeft iedereen vier liter water en een lunchpakket bij zich? Soms blijven we tot middernacht weg”, waarschuwt hij terwijl hij zijn onder zijn arm klemt en wij hem naar het regenwoud volgen. We zijn met een man of vijftien. Onze groepsgenoten komen overal vandaan; Latijns-Amerika, Canada, België en de Verenigde Staten en sommigen hebben jaren gespaard om deze droom uit te laten komen. We kletsen terwijl we ons een weg door de natte takken werken en door de modder glijden.

We zijn op zoek naar een van de grootste gorilla-groepen in deze regio, de Rushegura familie. Deze familie werd in 2000 ontdekt en krijgt sinds 2002 bezoek van toeristen. De allergrootste aap, de Silverback, heet Mwirima en is zo’n tweehonderd kilo en momenteel zijn er vijf baby’s bij, vertelt onze ranger.

Een mega dierentuin zonder tralies

Na een uur of twee wandelen is het zover en spotten we de eerste aap in de takken boven ons hoofd. Niet veel later vinden we de rest van de familie. Kleine gorillaatjes klauteren over de rug van hun moeder of spelen met elkaar. Mwirima doemt voor ons op en gaat relaxed tegen een boom hangen, een ander zwiert aan een tak door de lucht. Een kleintje oefent zijn brul en slaat met zijn handjes op zijn borst. Geen van de apen lijkt ons op te merken en soms moeten we zelfs aan de kant springen als er eentje voorbij komt rollen. Het is alsof we zijn losgelaten in een dierentuin, maar dan eentje zonder ramen of hekken om ons te beschermen.

Als de groep zich verplaatst, volgen wij op afstand. De gorilla’s klimmen een voor een op een muurtje en sjokken achter elkaar aan. Een paar minuten later rollen ze een voor een naar beneden en nemen ze even pauze. We zien hoe Mwirima zijn mega tanden in een boom zet en rustig aan de losgekomen boomschors knaagt. De Rushegura’s zijn nogal actief, vertelt de ranger die met zijn machete de weg voor ons vrijmaakt. “Ze lopen kilometers per dag en verplaatsen zich snel. Soms brengen ze zelfs een bezoek aan het nabijgelegen dorp.”

Wij mogen de dieren een uur lang observeren, daarna moeten we ze weer met rust laten om te voorkomen dat ze zich bedreigd gaan voelen. We trekken dolgelukkig terug naar het Gorilla Conservation Camp.

Klaar voor een gorilla trektocht door de jungle
Klaar voor een gorilla trektocht door de jungle
Baby-gorilla`s \u2665
Baby-gorilla`s ♥
We mogen ze een uurtje observeren
We mogen ze een uurtje observeren
De Rushegura familie is een van de grootste gorilla-groepen in deze regio
De Rushegura familie is een van de grootste gorilla-groepen in deze regio
De berggorilla`s worden met uitsterven bedreigd, maar gelukkig gaat het de laatste tijd iets beter
De berggorilla`s worden met uitsterven bedreigd, maar gelukkig gaat het de laatste tijd iets beter
De kleintjes moeten het brullen nog even oefenen
De kleintjes moeten het brullen nog even oefenen
De apen merken ons nauwelijks op, en spelen lekker tussen de bomen
De apen merken ons nauwelijks op, en spelen lekker tussen de bomen

Andere droomlocaties in Bwindi

Heb je zin in een luxere slaapplaats? Daarvan zijn er genoeg rondom Bwindi. Een van de mooiste plekken om te verblijven is het Rushaga Gorilla Camp. Je overnacht hier in een kleine houten hut, midden in het regenwoud. Hier slaap je in heerlijke zachte bedden, word je ‘s morgens wakker van de zingende vogels met uitzicht op de leefomgeving van de gorilla’s. Mooier wordt het niet. Enige nadeel; het eten in Rushaga Gorilla Camp is niet zo speciaal.

Voor heerlijke maaltijden moet je bij Mutanda Lake Resort zijn. Ook dit resort bestaat uit houten hutjes, maar hier geen uitzicht op het regenwoud, in plaats daarvan op het waanzinnige meer. Je bent hier als natuurliefhebber helemaal op je plek, want de natuur is hier absoluut fantastisch en je zult je ogen uitkijken van alle unieke vogelsoorten die om je hoofd vliegen. Ga lekker zwemmen in het meer en drink een wijntje in de zon op de drijvende vlonder: vakantiegevoel compleet!

Rushaga Gorilla Camp is een van de mooiste plekken om te verblijven in Oeganda
Rushaga Gorilla Camp is een van de mooiste plekken om te verblijven in Oeganda
Wat een droomlocatie
Wat een droomlocatie
Hoe mooi is onze slaapplaats in Rushaga Gorilla Camp?
Hoe mooi is onze slaapplaats in Rushaga Gorilla Camp?
En dan dit uitzicht... \u2665
En dan dit uitzicht... ♥
Het waanzinnige uitzicht vanuit Mutanda Lake Resort
Het waanzinnige uitzicht vanuit Mutanda Lake Resort
De `kamers` in Mutanda Lake Resort
De `kamers` in Mutanda Lake Resort
Wat een geweldige plek in een oogverblindende omgeving
Wat een geweldige plek in een oogverblindende omgeving

Belangrijke tips voor jouw reis naar Oeganda

Ga je binnenkort op reis naar Oeganda, of ben je je aan het oriënteren, dan komen deze reistips wellicht nog goed van pas.

De beste reistijd voor Oeganda

Hou je van warmte en zon en wil je gegarandeerd zijn van mooi weer? Reis dan midden in de zomer of midden in de winter naar Oeganda. Maar het land ligt op de evenaar en daardoor is het er nooit koud. Je kunt dus ook prima in het regenseizoen reizen (maart t/m mei of september t/m november). Ja, je hebt dan wel eens een regenachtige ochtend of een bewolkte dag, maar het grote voordeel is ook dat er weinig andere toeristen zijn en je sommige hotels of parken bijna voor jezelf hebt. Bovendien is het landschap in deze tijd veel groener en dus ook mooier. En het is in deze periode makkelijker om een permit voor de gorilla-tracking te scoren. Helaas heeft Oeganda de prijzen van de permits in het laagseizoen onlangs wel net zo duur gemaakt als die in het hoogseizoen.

Rondreizen

Als je in Oeganda bent wil je ongetwijfeld een rondreis maken. Begin in hoofdstad Kampala en reis van daaruit door naar het noorden of westen. De allergoedkoopste manier om rond te reizen is met het openbaar vervoer. Je betaalt niet minder dan 3 euro voor een tien uur durende rit en het is een leuke manier om tussen de locals te zijn. Maar eerlijk is eerlijk, het is ook de meest oncomfortabele manier om te reizen. Sommige bussen vertrekken pas als ze vol zitten, stoppen bijna nooit en airco kun je ook vergeten. Ga je voor luxe? Huur dan een privé chauffeur die de wegen goed kent. Je moet rekenen op zo’n 200 euro voor een dagrit van een uur of tien. Als je in de stad bent is het leuk en makkelijk om met een boda rond te rijden. De chauffeurs brengen je voor een prikkie overal naartoe. Wel belangrijk om te weten is dat dit ook de onveiligste manier is om je in Oeganda te verplaatsen.

Veiligheid

Je kunt in principe veilig door Oeganda reizen, er geldt geen negatief reisadvies en op het moment is het overal rustig. Het is wel belangrijk om op je hoede te blijven. Hou je bagage altijd bij je (ook als je buschauffeur voorstelt het in het bagage vak onderin de bus te leggen) en ga als het donker is niet alleen over straat. Het actuele reisadvies vind je hier op Nederlandwereldwijd.nl.

Vliegen

Het handigst is het om een vlucht naar Entebbe te boeken. Er zijn genoeg luchtvaartmaatschappijen die op de stad vliegen en het ligt een uurtje van hoofdstad Kampala. Je zit ongeveer 8 uur in het vliegtuig, mits je geen tussenstop hebt. Het allergrootste voordeel is dat je nauwelijks tijdverschil hebt met Nederland! Bye bye jetleg. Heb je serieuze plannen om naar Oeganda te reizen? Vergeet dan niet dat een visum nodig hebt, die kun je hier aanvragen en kost 50 euro.

Tip: reisorganisaties Sawadee en Koning Aap kunnen je helpen bij het plannen van een reis door Oeganda om de berggorilla’s te zien.

Avatar foto
Noortje Deutekom

Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.

Gerelateerde artikelen

Rwanda ontdekken? Dit zijn de zeven mooiste stops voor een roadtrip!

In het hart van het Afrikaanse continent, net onder de evenaar, vind je het land van de duizend heuvels. Midden in de vochtige en warme tropen ligt Rwanda. Eén van de kleinste landen van Afrika, maar ook één van de di...

Algemeen19.10.2019

Rwanda ontdekken? Dit zijn de zeven mooiste stops voor een roadtrip!

Senegal: een kleurrijke kennismaking met Afrika!

Je wilt op vakantie naar Afrika om ook dit werelddeel te leren kennen, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Begin met een reis door Senegal. Comfort, fijne stranden, natuur en safari; Senegal heeft het beste van Af...

Algemeen12.11.2017

Senegal: een kleurrijke kennismaking met Afrika!

+ dit is het beste van Senegal
Oog in oog met berggorilla’s in Oeganda

In het zuidwesten van Oeganda aan de grens met Congo vind je een van de meest diverse regenwouden van Afrika: het Bwindi Impenetrable National Park. Bwindi betekent letterlijk ondoordringbaar en na een trektocht van een...

Natuur24.11.2015

Oog in oog met berggorilla’s in Oeganda

5 redenen waarom je écht eens naar Uganda moet gaan

Uganda heeft niet echt een al te beste reputatie als vakantieland. Ook toen ík vertelde dat ik drie maanden naar Uganda zou gaan, waren 99 procent van de reacties nogal, uh, geshockeerd. Zonde, want het is echt een prac...

Algemeen23.04.2015

5 redenen waarom je écht eens naar Uganda moet gaan

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Verder lezen over Travel Bucket List

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben