Natuur07.10.2018

De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland


Ga je naar Fins Lapland en ben je ervan overtuigd dat je dit in de herfst moet doen? Bereid je dan maar voor, want stilzitten is er niet bij! Waar je in de winter voor het skiën of sleeën met husky’s en rendieren gaat, gebruik je in de herfst de bossen en meren voor dagenlang vermaak.

Op reis naar Fins Lapland

Fins Lapland is de perfecte bestemming voor een actieve vakantie in de herfst. Want in het najaar krijgt de natuur hier een prachtige kleur en kun je zoveel toffe dingen doen! En wist je dat de herfst ook de beste periode is om het noorderlicht te spotten? Boek snel een Lapland vakantie, stap in het vliegtuig naar Rovaniemi en lees mijn lijstje met beste tips voor Fins Lapland door. Dat wordt een topvakantie!

1. Quad rijden 


Scheeeeeuren! Voel je even als een klein kind en trap het gas van de quad volledig in. Vanwege veiligheidsredenen mag deze helaas niet harder dan 45 kilometer per uur, maar wanneer je bergafwaarts van de skipiste gaat, ben je absoluut blij dat die quad ook een rem tot z’n beschikking heeft. Hou je, ook als medepassagier, goed vast, want terwijl je door de modder ragt, schud de quad flink heen en weer.

Het was helaas een beetje mistig, maar vanaf de skipiste heb je een leuk uitzicht over het skidorp.
Het was helaas een beetje mistig, maar vanaf de skipiste heb je een leuk uitzicht over het skidorp.
Scheeeeeuren!
Scheeeeeuren!

2. Kanoën, suppen of varen

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Aan water dan ook geen gebrek. In de zomer en herfst zijn Finnen dan ook veel op het water te vinden. Vissend vanuit een bootje, balancerend op een sup-plank of ze zijn hun armspieren aan het kweken tijdens een middag kanoën. Een ding valt je direct op in Fins Lapland; de absolute stilte om je heen. Alleen het kabbelende water en de wind door de bomen. Zorg wel dat je onthoudt waar je vandaan komt, want alle bomen lijken na 10 minuten varen op elkaar.

3. Raften 


Ook op het water, maar met iets meer vaart; raften. Zorg dat je sneller gaat dan de stroming, dan hou je grip op de boot. Ben je te traag of werkt je team niet goed samen? Dan kun je een flink nat pak verwachten. Met toeristen mag er tot categorie 4 worden gegaan en bij hoog water is er een flinke versnelling mogelijk.

Zorg dat je sneller gaat dan de stroming, dan kun je de raft op de juiste manier blijven sturen.
Zorg dat je sneller gaat dan de stroming, dan kun je de raft op de juiste manier blijven sturen.

4. Fietsen met de fatbike

Als je wilt fietsen in de bossen, is het wel zo handig om wat bredere banden te hebben. De fatbike is daarom ideaal. Een fatbike heeft nog bredere banden dan een mountainbike en zorgt dat je optimale grip hebt. Wel zo fijn om niet in de modder te belanden of onderuit te gaan op een wegschietend steentje. Nog fijner, vooral wanneer je de bergen op wilt, is een e-fatbike. Je moet nog steeds fietsen, maar het voelt wel alsof iemand je constant een duwtje geeft.

De fatbike heeft extra dikke banden. Dat is ook wel nodig op paden als deze.
De fatbike heeft extra dikke banden. Dat is ook wel nodig op paden als deze.

5. Hiken

Je kunt overal ter wereld hiken, maar je hebt maar weinig landen waar je kilometers en kilometers door de bossen met herfstkleuren kunt wandelen. Maar in Fins Lapland kan dat dus wél! Op de Karhunkierros, of ook wel berenroute kan het. De gehele route is maar liefst 80 kilometer lang en is gelegen in het Oulanka National park. Op de route zijn een aantal huisjes te vinden, waar je gratis kunt overnachten. Er is een open haard, een tafel en wat bedden. Iedereen maakt hier netjes gebruik van en bij vertrek wordt het huis opgeruimd achter gelaten. Heel bijzonder dat er geen misbruik van wordt gemaakt. 

Vind je, ondanks de gratis slaapplek, de route van 80 kilometer toch wat veel? Dan kun je ook voor de “korte berenroute” gaan van 12 kilometer. Neem wat water, broodjes en worstjes mee voor onderweg, zodat je tijdens de hike kunt genieten van een picknick aan het kampvuur.

Kleine tip: de kleine berenroute is een ronde route van 12 kilometer. Je kunt hem dus linksom of rechtsom volgen. De reguliere en daarmee de meest gekozen route, is de route linksom. Onthoud wel dat als je voor de tegengestelde richting gaat, die doorgaans rustiger is, je een trap moet nemen vanuit het dal naar het hoogste punt. Met andere woorden; heel veel traptreden!

De Pieni Karhunkierros of ook wel de korte berenroute van 12 kilometer
De Pieni Karhunkierros of ook wel de korte berenroute van 12 kilometer

6. Beren spotten 


Je vakantie in Fins Lapland is niet compleet zonder deze tip om te doen. Het is geen goedkope activiteit, maar wel één die je eigenlijk niet mag missen. Een avondje wilde beren spotten. Het natuurpark, gelegen op slechts 1 kilometer afstand van de Russische grens, is de thuisbasis van gemiddeld zo’n 20 beren. Ze zijn volledig vrij en wild en bepalen zelf of ze komen. Maar doordat de gids iedere avond een lekker maal voor ze klaar legt (zalm en ander soort vis), heb je bijna wel 100 procent garantie dat er een paar beren zullen langskomen. Ze ruiken het eten, mits de wind goed voor ze staan, van verre afstand. Wil je zo’n avondtour meemaken of wil je misschien zelfs tussen de beren overnachten? Dat kan bij Karhu Kuusamo. De redelijke simpele blokhut doet je qua slapen misschien denken aan een simpel hostel. Maar zeg nou eerlijk, hoe tof is het om wakker te worden en oog in oog te staan met een beer? Of nou ja, gelukkig zit er glas tussen.

Vanuit de blokhut heb je goed zicht op de beren die van hun avondmaal genieten.
Vanuit de blokhut heb je goed zicht op de beren die van hun avondmaal genieten.
Het is zo tof om beren in het wild te spotten!
Het is zo tof om beren in het wild te spotten!

7. Op bezoek bij de rendieren

Tijdens een ritje met de auto in Fins Lapland trek je al snel de conclusie: er zijn rendieren, veel rendieren! Zo’n 300.000 rendieren. Ondanks dat ze vrij rondlopen, zijn rendieren in Finland nooit wilde dieren. Ze hebben namelijk allemaal een eigenaar. Een soort koeien, maar dan op de openbare weg. In het stadje Salla lopen zo’n 15.000 rendieren rond, terwijl er maar 3.000 inwoners zijn.

Je kunt de rendieren langs de weg natuurlijk proberen te aaien, maar leuker is het om naar het ‘reindeer park’ te gaan. Hier kun je rendieren voeren en een bevlogen gids geeft je een basis les rendierenbiologie. Wist je bijvoorbeeld dat een rendier bij de geboorte direct kan staan? Na een half uur kunnen ze zelfs al sneller rennen dan wij mensen kunnen.

Rendieren kunnen super goed tegen de kou en bewegen zelfs met temperaturen als -40 nog in de rondte. Hun reuk is zo sterk dat ze zelfs onder een pak sneeuw van 1 meter, nog planten en eten weten te vinden. Ze zijn gek op een plantje dat in de bomen hangt met een zeer originele naam: Old Men’s Beard.

Rendieren zie je overal, maar ga naar een park als je ze wilt aaien
Rendieren zie je overal, maar ga naar een park als je ze wilt aaien
Bij het rendierenpark in Salla eten de rendieren uit je hand.
Bij het rendierenpark in Salla eten de rendieren uit je hand.

8. Husky’s knuffelen

Hyperactief zijn ze, geen wonder dat ze in de winter met gemak een slee door de sneeuw kunnen trekken. Husky honden horen bij het winter wonderland plaatje, maar in de herfst kun je ook een bezoekje brengen aan de husky farm. Hier worden ze getraind en klaargestoomd voor de winter. Grappig feitje; de honden leren vooral van elkaar. Ze kijken bij elkaar af en willen elkaar nadoen. Met een beetje geluk, en waarschijnlijk heb je dat wel in de herfst, zijn er net kleine puppy’s geboren. Dat wordt knuffelen en nooit meer loslaten. Toch?

Van grote, energieke en sterke husky\u2019s \u2026.
Van grote, energieke en sterke husky’s ….
...tot kleine, rustige maar vooral mega schattige puppy\u2019s.
...tot kleine, rustige maar vooral mega schattige puppy’s.

9. Sauna


Een beetje ontspanning kunnen we tijdens zo’n vakantie in Fins Lapland wel gebruiken. En laat de sauna nou onlosmakelijk verbonden zijn met Finland. Wist je dat Finnen zelfs vergaderen in sauna’s? Sterker nog, de belangrijkste deals worden vaak in de sauna gemaakt. Veel hotels en accommodaties zijn in Finland dan ook voorzien van een privésauna en/of jacuzzi. Zo kun je iedere avond genieten van een lekkere spa treatment.

Sauna`s zijn onlosmakelijk verbonden met Lapland
Sauna`s zijn onlosmakelijk verbonden met Lapland
De ultieme saunabeleving? Na de hitte buiten even afkoelen en misschien zelfs een duik nemen.
De ultieme saunabeleving? Na de hitte buiten even afkoelen en misschien zelfs een duik nemen.

10. Kampvuur met worstjes of marshmallows

Zoals gezegd kun je tijdens de berenroute op een aantal plekken picknicken aan een kampvuur. Echter hoef je niet per se eerst die 12 kilometer te lopen om een worstje of marshmallow op te kunnen warmen. Op veel openbare plekken, bij een meer of in een park, is de basis voor een kampvuur al aanwezig. Moet je wel zelf wat houtjes hakken en natuurlijk een vuurtje zien te stoken.

De basis voor een kampvuur is op een hoop plekken al aanwezig
De basis voor een kampvuur is op een hoop plekken al aanwezig
De ultieme beloning na een pittige hike!
De ultieme beloning na een pittige hike!
Old Men\u2019s Beard - waar rendieren zo gek op zijn - snap je waar de naam vandaan komt ;-)
Old Men’s Beard - waar rendieren zo gek op zijn - snap je waar de naam vandaan komt ;-)
Een vakantie naar Fins Lapland is zo ontzettend leuk en bijzonder. Heb jij nu ook zin om te gaan?
Een vakantie naar Fins Lapland is zo ontzettend leuk en bijzonder. Heb jij nu ook zin om te gaan?

Kortom; er is genoeg te doen in Fins Lapland. Voigt Travel is een reisorganisatie die reizen in zowel herfst als winter aanbiedt naar Noord-Europa waarbij al die activiteiten zijn inbegrepen. Kijk eens in het aanbod voor komend seizoen, wie weet maak jij binnenkort ook wel een vakantie naar Fins Lapland!

Op reis naar Fins Lapland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Fins Lapland? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Voor rondreizen naar Fins Lapland in de zomer, inclusief vlucht, huurauto, accommodaties en excursies boek je - net als wij - bij Voigt Travel.
  • Je kunt kiezen uit speciale noorderlicht reizen, actieve rondreizen of een fly & drive. Bekijk hier het hele aanbod Lapland reizen in de zomer.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Finland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

Wie in de zomer Fins Lapland wil bezoeken, zal een overstap moeten maken op Helsinki. Wij vlogen van Rovaniemi naar Helsinki. We boekten er een hotel, want, als je er dan toch bent, waarom zou je dan niet een dagje van d...

Stedentrips05.08.2023

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

Voor de zesde keer op rij zijn de Finnen door het jaarlijkse World Happiness Report benoemd tot de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat toch en hoe kun jij dit gevoel ook ervaren? Wij bezochten Fins Lapland in...

Zomer03.08.2023

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

ervaar zomer in Fins Lapland
Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Zo ver als je kunt kijken zie je niets dan natuur. Alleen wat knusse rode houten huisjes die het eindeloze landschap doorbreken. Om je heen is er niets dan rust en stilte. De zon zorgt voor een aangename warmte. Op je ei...

Zomer31.03.2023

Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Verder lezen over Lapland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Een reis naar Lapland is zonder twijfel een droomreis voor op je bucketlist. En dat wordt het zeker wanneer je in splinternieuwe Arctic Bath Hotel gaat slapen. Een waanzinnig mooi, drijvend hotel in Lapland waar je volle...

Winter15.02.2020

Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Arctic Bath
Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel

Een reis van meer dan 300 kilometer door de arctische wildernis. In temperaturen van -30 °C ben je omringd door prachtig besneeuwde landschappen, met slechts het geluid van meer dan 200 zeer bekwame sledehonden om je he...

Winter15.12.2019

Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel