De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland

De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland

Vorig artikel Volgend artikel

Ga je naar Fins Lapland en ben je ervan overtuigd dat je dit in de herfst moet doen? Bereid je dan maar voor, want stilzitten is er niet bij! Waar je in de winter voor het skiën of sleeën met husky’s en rendieren gaat, gebruik je in de herfst de bossen en meren voor dagenlang vermaak.

Op reis naar Fins Lapland

Fins Lapland is de perfecte bestemming voor een actieve vakantie in de herfst. Want in het najaar krijgt de natuur hier een prachtige kleur en kun je zoveel toffe dingen doen! En wist je dat de herfst ook de beste periode is om het noorderlicht te spotten? Boek snel een Lapland vakantie, stap in het vliegtuig naar Rovaniemi en lees mijn lijstje met beste tips voor Fins Lapland door. Dat wordt een topvakantie!

1. Quad rijden 


Scheeeeeuren! Voel je even als een klein kind en trap het gas van de quad volledig in. Vanwege veiligheidsredenen mag deze helaas niet harder dan 45 kilometer per uur, maar wanneer je bergafwaarts van de skipiste gaat, ben je absoluut blij dat die quad ook een rem tot z’n beschikking heeft. Hou je, ook als medepassagier, goed vast, want terwijl je door de modder ragt, schud de quad flink heen en weer.

quad-rijden-lapland
Het was helaas een beetje mistig, maar vanaf de skipiste heb je een leuk uitzicht over het skidorp.
quad-lapland
Scheeeeeuren!

2. Kanoën, suppen of varen

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Aan water dan ook geen gebrek. In de zomer en herfst zijn Finnen dan ook veel op het water te vinden. Vissend vanuit een bootje, balancerend op een sup-plank of ze zijn hun armspieren aan het kweken tijdens een middag kanoën. Een ding valt je direct op in Fins Lapland; de absolute stilte om je heen. Alleen het kabbelende water en de wind door de bomen. Zorg wel dat je onthoudt waar je vandaan komt, want alle bomen lijken na 10 minuten varen op elkaar.

fins-lapland-kanoën.
Net een schilderij deze kleuren! De weerspiegeling van de wolken in het water zorgt voor een extra effect.
kanoen-lapland
Het water is zo helder, dat je er zo je flesje water kunt vullen om vervolgens je dorst te lessen. Echt!

3. Raften 


Ook op het water, maar met iets meer vaart; raften. Zorg dat je sneller gaat dan de stroming, dan hou je grip op de boot. Ben je te traag of werkt je team niet goed samen? Dan kun je een flink nat pak verwachten. Met toeristen mag er tot categorie 4 worden gegaan en bij hoog water is er een flinke versnelling mogelijk.

raften-fins-lapland
Zorg dat je sneller gaat dan de stroming, dan kun je de raft op de juiste manier blijven sturen.
fins-lapland-raften
Na een droge en warme zomer is het waterpeil deze herfst lager dan normaal. Daardoor is er minder stroming voor het raften. Desalniettemin is het peddelen geblazen!

4. Fietsen met de fatbike

Als je wilt fietsen in de bossen, is het wel zo handig om wat bredere banden te hebben. De fatbike is daarom ideaal. Een fatbike heeft nog bredere banden dan een mountainbike en zorgt dat je optimale grip hebt. Wel zo fijn om niet in de modder te belanden of onderuit te gaan op een wegschietend steentje. Nog fijner, vooral wanneer je de bergen op wilt, is een e-fatbike. Je moet nog steeds fietsen, maar het voelt wel alsof iemand je constant een duwtje geeft.

fatbiken-fins-lapland
De fatbike heeft extra dikke banden. Dat is ook wel nodig op paden als deze.
carlissa-fatbike-lapland
Ga je de piste op of een andere weg waar je ook steile stukken hebt? Zorg dan dat je een helm draagt. Ondanks de dikke banden, kun je nog steeds heel hard onderuitgaan.

5. Hiken

Je kunt overal ter wereld hiken, maar je hebt maar weinig landen waar je kilometers en kilometers door de bossen met herfstkleuren kunt wandelen. Maar in Fins Lapland kan dat dus wél! Op de Karhunkierros, of ook wel berenroute kan het. De gehele route is maar liefst 80 kilometer lang en is gelegen in het Oulanka National park. Op de route zijn een aantal huisjes te vinden, waar je gratis kunt overnachten. Er is een open haard, een tafel en wat bedden. Iedereen maakt hier netjes gebruik van en bij vertrek wordt het huis opgeruimd achter gelaten. Heel bijzonder dat er geen misbruik van wordt gemaakt. 

Vind je, ondanks de gratis slaapplek, de route van 80 kilometer toch wat veel? Dan kun je ook voor de “korte berenroute” gaan van 12 kilometer. Neem wat water, broodjes en worstjes mee voor onderweg, zodat je tijdens de hike kunt genieten van een picknick aan het kampvuur.

Kleine tip: de kleine berenroute is een ronde route van 12 kilometer. Je kunt hem dus linksom of rechtsom volgen. De reguliere en daarmee de meest gekozen route, is de route linksom. Onthoud wel dat als je voor de tegengestelde richting gaat, die doorgaans rustiger is, je een trap moet nemen vanuit het dal naar het hoogste punt. Met andere woorden; heel veel traptreden!

Pieni-Karhunkierros
De Pieni Karhunkierros of ook wel de korte berenroute van 12 kilometer
hiken-lapland
Trek goede schoenen aan en neem voldoende eten en drinken in een rugtas mee. Er zijn geen mogelijkheden om eten en drinken langs de route te kopen. Wel zijn er kampvuurtjes waar je gebruik van kunt maken voor een lekkere picknick.

6. Beren spotten 


Je vakantie in Fins Lapland is niet compleet zonder deze tip om te doen. Het is geen goedkope activiteit, maar wel één die je eigenlijk niet mag missen. Een avondje wilde beren spotten. Het natuurpark, gelegen op slechts 1 kilometer afstand van de Russische grens, is de thuisbasis van gemiddeld zo’n 20 beren. Ze zijn volledig vrij en wild en bepalen zelf of ze komen. Maar doordat de gids iedere avond een lekker maal voor ze klaar legt (zalm en ander soort vis), heb je bijna wel 100 procent garantie dat er een paar beren zullen langskomen. Ze ruiken het eten, mits de wind goed voor ze staan, van verre afstand. Wil je zo’n avondtour meemaken of wil je misschien zelfs tussen de beren overnachten? Dat kan bij Karhu Kuusamo. De redelijke simpele blokhut doet je qua slapen misschien denken aan een simpel hostel. Maar zeg nou eerlijk, hoe tof is het om wakker te worden en oog in oog te staan met een beer? Of nou ja, gelukkig zit er glas tussen.

beren-spotten-fins-lapland
Vanuit de blokhut heb je goed zicht op de beren die van hun avondmaal genieten.
Beren-lapland
Het is zo tof om beren in het wild te spotten!

7. Op bezoek bij de rendieren

Tijdens een ritje met de auto in Fins Lapland trek je al snel de conclusie: er zijn rendieren, veel rendieren! Zo’n 300.000 rendieren. Ondanks dat ze vrij rondlopen, zijn rendieren in Finland nooit wilde dieren. Ze hebben namelijk allemaal een eigenaar. Een soort koeien, maar dan op de openbare weg. In het stadje Salla lopen zo’n 15.000 rendieren rond, terwijl er maar 3.000 inwoners zijn.

Je kunt de rendieren langs de weg natuurlijk proberen te aaien, maar leuker is het om naar het ‘reindeer park’ te gaan. Hier kun je rendieren voeren en een bevlogen gids geeft je een basis les rendierenbiologie. Wist je bijvoorbeeld dat een rendier bij de geboorte direct kan staan? Na een half uur kunnen ze zelfs al sneller rennen dan wij mensen kunnen.

Rendieren kunnen super goed tegen de kou en bewegen zelfs met temperaturen als -40 nog in de rondte. Hun reuk is zo sterk dat ze zelfs onder een pak sneeuw van 1 meter, nog planten en eten weten te vinden. Ze zijn gek op een plantje dat in de bomen hangt met een zeer originele naam: Old Men’s Beard.

rendier-fins-lapland
Rendieren zie je overal, maar ga naar een park als je ze wilt aaien
carlissa-rendieren
Bij het rendierenpark in Salla eten de rendieren uit je hand.

8. Husky's knuffelen

Hyperactief zijn ze, geen wonder dat ze in de winter met gemak een slee door de sneeuw kunnen trekken. Husky honden horen bij het winter wonderland plaatje, maar in de herfst kun je ook een bezoekje brengen aan de husky farm. Hier worden ze getraind en klaargestoomd voor de winter. Grappig feitje; de honden leren vooral van elkaar. Ze kijken bij elkaar af en willen elkaar nadoen. Met een beetje geluk, en waarschijnlijk heb je dat wel in de herfst, zijn er net kleine puppy’s geboren. Dat wordt knuffelen en nooit meer loslaten. Toch?

husky's-fins-lapland
Van grote, energieke en sterke husky’s ….
baby-husky
...tot kleine, rustige maar vooral mega schattige puppy’s.

9. Sauna


Een beetje ontspanning kunnen we tijdens zo’n vakantie in Fins Lapland wel gebruiken. En laat de sauna nou onlosmakelijk verbonden zijn met Finland. Wist je dat Finnen zelfs vergaderen in sauna’s? Sterker nog, de belangrijkste deals worden vaak in de sauna gemaakt. Veel hotels en accommodaties zijn in Finland dan ook voorzien van een privésauna en/of jacuzzi. Zo kun je iedere avond genieten van een lekkere spa treatment.

lapland-sauna
Sauna's zijn onlosmakelijk verbonden met Lapland
sauna-fins-lapland
De ultieme saunabeleving? Na de hitte buiten even afkoelen en misschien zelfs een duik nemen.

10. Kampvuur met worstjes of marshmallows

Zoals gezegd kun je tijdens de berenroute op een aantal plekken picknicken aan een kampvuur. Echter hoef je niet per se eerst die 12 kilometer te lopen om een worstje of marshmallow op te kunnen warmen. Op veel openbare plekken, bij een meer of in een park, is de basis voor een kampvuur al aanwezig. Moet je wel zelf wat houtjes hakken en natuurlijk een vuurtje zien te stoken.

kampvuur-lapland
De basis voor een kampvuur is op een hoop plekken al aanwezig
carlissa-kampvuur
De ultieme beloning na een pittige hike!
carlissa-uitzicht
Neem tijdens al deze activiteiten ook regelmatig een pauze voor een kop thee met dit fantastische uitzicht...
herfst-lapland
Herfst staat niet alleen voor mooi gekleurde bomen, de paddenstoelen schieten ook letterlijk overal uit de grond.
Old-Men’s-beard.j
Old Men’s Beard - waar rendieren zo gek op zijn - snap je waar de naam vandaan komt ;-)
vakantie-lapland
Een vakantie naar Fins Lapland is zo ontzettend leuk en bijzonder. Heb jij nu ook zin om te gaan?

Kortom; er is genoeg te doen in Fins Lapland. Voigt Travel is een reisorganisatie die reizen in zowel herfst als winter aanbiedt naar Noord-Europa waarbij al die activiteiten zijn inbegrepen. Kijk eens in het aanbod voor komend seizoen, wie weet maak jij binnenkort ook wel een vakantie naar Fins Lapland!

Op reis naar Fins Lapland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Fins Lapland? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Voor rondreizen naar Fins Lapland in de zomer, inclusief vlucht, huurauto, accommodaties en excursies boek je - net als wij - bij Voigt Travel.
  • Je kunt kiezen uit speciale noorderlicht reizen, actieve rondreizen of een fly & drive. Bekijk hier het hele aanbod Lapland reizen in de zomer.
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies