`

Natuur19.03.2016

De Douro vallei, een van de mooiste natuurgebieden van Europa


De Douro vallei is een van de kroonjuwelen van Europa, vernoemd naar de Douro rivier in het noordoosten van Portugal. Veel plekken in dit gebied staan sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de vroege voorjaarszon is het landschap werkelijk adembenemend mooi. Bem-vindo Portugal.

Douro vallei: beste bestemming van Europa

Het kan ook haast geen toeval zijn dat Porto en de Douro vallei zich al jaren in de top drie bevindt van de ‘European Best Destinations competion’. De Portugezen zeggen niet voor niets dat alle wegen naar Porto leiden en niet naar Rome. Maar Portugal en Porto betekent ook wijn, en Port. Inmiddels zijn de soms meer dan 300 jaar oude Port wijnkelders ook genomineerd op op de Werelderfgoedlijst te worden geplaatst.

Douro vallei: een van de kroonjuwelen van Europa
Douro vallei: een van de kroonjuwelen van Europa
Al jaren is dit een van de beste bestemmingen van Europa
Al jaren is dit een van de beste bestemmingen van Europa
Een prachtig groen natuurgebied in Portugal
Een prachtig groen natuurgebied in Portugal
Uitkijken over de Douro rivier
Uitkijken over de Douro rivier
Varen op de Douro rivier
Varen op de Douro rivier

De Douro vallei bezoeken

Het maakt eigenlijk vrijwel niet uit met wat voor soort vervoer je dit schitterende landschap wilt bezoeken. Met de auto geniet je van de prachtige wegen, het landschap en de vele vergezichten. Onderweg nemen de kleine dorpjes je mee naar de cultuur van het land. De absolute aanrader is de legendarische N-222 naar Pinhão via het dorpje Peso da Régua. De 27 km lange weg met z’n 93 bochten bieden je even zoveel uitzichten. En vergeet vooral niet als je stopt in een plaatsje in de Douro vallei om op één van de vele terrasjes te genieten van de heerlijke ‘port wijnen’ uit dit bijzindere gebied.

N-222 een van de mooiste wegen ter wereld

De N-222 is een begrip. De natuur moet hier te veel Port-wijn hebben genuttigd toen zij bij het ontstaan van de rivier haar natuurlijke weg wist te vinden. Dat wij daarna zelf hebben bedacht dat je er ook een weg langs kunt laten lopen was aan ons. Spijt zullen de wegenbouwers nooit hebben gehad van hun weg want de N-222 is een juweel om te rijden. Je enige probleem is dat je op een gegeven moment niet meer weet waar je moet stoppen. Wie wil genieten rijdt hier rustig. Vooral in het voorjaar en najaar als de groene en later bonte tinten het uitzicht kleuren is het hier op z’n mooist. De mooiste uitzichten heb je vooral als je vanuit het plaatste Pinhão terug rijdt in de richting van Porto.

De N222, een van de tien mooiste wegen ter wereld
De N222, een van de tien mooiste wegen ter wereld

Pinhão en Quinta do Bomfim

Het dorpje Pinhão mag je niet missen als je de Douro Vallei bezoekt, net als het daar aanwezige wijnhuis Quinta do Bomfim. Pinhão telt slechts 648 inwoners op een gebied van nog geen 3 vierkante kilometer. Het kleine dorpje werd bekend omdat het als eerste het grote gebied stromend water en telefoon kreeg. Daarna is er eigenlijk niet veel meer veranderd of het moet de bouw van de door Eiffel ontworpen brug zijn.

Maar in Pinhão draait alles om wijn en Port. Het absolute hoogtepunt is een Port wijn met de toepasselijke naam ‘Ne Oublie’ (don’t forget). De wijn werd in 2014 op de markt gebracht met een prijs van, schrik niet 6.500 euro. Inderdaad een prijs om nooit te vergeten. De familie Symington, eigenaar van Quinta do Bomfim besloot 656 flessen op de markt te brengen waarvan er nu nog ‘slechts’ 120 te koop zijn.

De oude wijnvaten brengen je terug in de tijd
De oude wijnvaten brengen je terug in de tijd
De wijnranken in deze periode zijn nog kaal
De wijnranken in deze periode zijn nog kaal
Onze Opel Astra Sport Tourer
Onze Opel Astra Sport Tourer

Douro rivier

Vanaf het water ziet de natuur er in de Douro vallei er heel anders uit en kijk je omhoog naar de vaak terrasvormige wijngaarden en fraaie uitzichten. De 897 km lange rivier ontspringt hoog in de bergen op ruim 2200 m hoogte bij Sierra de la Demanda en mondt uiteindelijk uit in de Atlantische Oceaan bij Porto. Door zijn lengte en oppervlakte behoort de Douro rivier tot de grootste stroomgebieden van het Iberisch Schiereiland. De Spanjaarden en Portugezen bakkeleien al jaren over die lengte want volgens hen is de rivier 927 km lang. Het met elkaar eens worden zal echter nooit gebeuren.

Wie de tijd heeft kan er prachtige fietstochten maken al vraagt dat wel enige fietsconditie want echt vlakke wegen zul je er niet veel gaan vinden of je moet ervoor kiezen zoveel mogelijk langs de rivier te fietsen. Wie te voet de vallei wil gaan bezoeken kan het beste zich eerst even goed laten inlichten over de mogelijkheden. Een ding staat vast, wie de vallei bezoekt wordt bedwelmd door de prachtige natuur en de geur van wijn.

Een blik vanaf de kade in Pinh\u00e3o met op de achtergrond de `Eiffel brug`.
Een blik vanaf de kade in Pinhão met op de achtergrond de `Eiffel brug`.

Douro wijnen en Port Wijnen

Veel wijngaarden verbouwen druiven voor de grote port-wijnhuizen in Porto en Vila Nova de Gaia. Deze wijngaarden zijn vaak terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei. Soms zijn ze zeer steil wat adembenemende beelden oplevert. Slechts een klein aantal wijngaarden daarvan maken nog hun eigen port. Deze worden dan Single Quinta Port genoemd.

Het is jammer dat we de 1.630 liter bagageruimte van onze zeer ruime reisauto, de nieuwe Astra Sports Tourer, helaas niet vol kunnen laden met deze heerlijke wijnen. Maar teugkomen doe je hier zeker als je eenmaal de Douro Vallei hebt bezocht zeker.

douro_vallei_portugal_port
douro_vallei_portugal_port
De Douro vallei in het vroege avondlicht is adembenemend mooi
De Douro vallei in het vroege avondlicht is adembenemend mooi

Op vakantie naar de Douro Vallei

Heb jij zin om op vakantie te gaan naar de Douro Vallei? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Vakanties naar Portugal boek je het beste via TUI.nl of via Sunweb.
  • Kamperen in Portugal? De mooiste campings boek je via Vacanceselect.
  • Of boek een bijzondere vakantie naar Portugal via &Olives Travel en overnacht op bijzondere plekken.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren