Natuur11.12.2019

Dit wil je doen in Salento, Colombia!


Salento mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Colombia. Het gekleurde dorp is overzichtelijk en vriendelijk ingericht. Is het dorp Colombiaans? Ja. Zijn er weinig toeristen en veel locals? Nee, dat niet. Maar ondanks dat wordt Salento door veel reizigers gezien als één van de hoogtepunten van de reis door Colombia. Je kunt in Salento heerlijk rondwandelen, souvenirs scoren, lekker eten, drankjes drinken en foto’s maken van de bijzonder en vrolijk gekleurde huisjes. Idealiter verblijf je drie nachten, zodat je goed de tijd hebt om het dorp en de regio te ontdekken.

Hoe kom je in Salento?

Veel reizigers zullen vanuit Bogota naar Salento reizen. Maar het kan ook dat je vanuit de Tatacao woestijn door komt. Voor zowel Bogota als voor de Tatacao woestijn geldt dat je tussen de bestemmingen kan vliegen of de (nacht)bus kunt nemen. De bus is een stuk goedkoper, maar heeft ook een aanzienlijk langere reistijd. Daarbij is de kans op vertraging door files groot, ook wanneer je de nachtbus neemt. De bussen gaan gedurende de dag en nacht een paar keer, dus je bent wel flexibel met vertrekken. Vliegtickets zijn redelijk goedkoop en zorgen voor een stuk comfortabeler reizen. Hou wel rekening met een busrit van en naar het vliegveld. Dat is vaak nog een extra uurtje reizen.

De hoofdstraat van Salento zit vol met winkeltjes, restaurantjes en barretjes
De hoofdstraat van Salento zit vol met winkeltjes, restaurantjes en barretjes
Een aantal dagen per week is er markt in Salento
Een aantal dagen per week is er markt in Salento

Doen in Salento: hiken door de Valle de Cocora

Valle de Cocora is voor velen dé reden om Salento te bezoeken. Hier in deze vallei staan namelijk ’s-werelds grootste palmbomen. Ze kunnen zo’n 50 meter hoog worden en zorgen voor een spectaculair stuk natuur. Je kunt een hike doen door de Valle de Cocora, waarbij je kunt kiezen voor een korte of lange route. Bij de korte route blijf je beneden in de vallei en ben je zo’n 30 tot 45 minuten onderweg. De lange route duur zo’n 5,5 uur en gaat via bruggen, modderige paden en soms met een flinke klim door de bergen. Halverwege de lange route kun je een bezoek brengen aan de kolibrie finca, waar je gegarandeerd een hoop kolibries zult zien. Probeer hier ook de specialiteit van Colombia eens; chocomel met een stuk nogal bijzondere kaas.

De paden van de hike zijn goed onderhouden, maar voor zowel de korte als de lange route, zijn goede schoenen wel essentieel. Check altijd even wat de weersvoorspellingen zijn. Echt heel koud wordt het niet in Valle de Cocora, maar er kan soms wel een windje staan. Een korte broek en shirt met korte mouwen is meestal prima. Omdat het weer in de vallei makkelijk kan omslaan is een luchtig regenjasje ook fijn om mee te nemen. Die geeft ook net een beetje warmte wanneer het gaat regenen of waaien.

Zo kom je in de Cocora vallei

Hoe kom je in de Cocora vallei? Vanaf het plein in Salento vertrekken dagelijks jeeps naar de vallei. Er zijn geen vaste tijden, want op ieder moment van de dag kan je vertrekken. Wel moet je natuurlijk rekening houden met de duur van de hike en de terugreis. Vraag aan de chauffeur of je achterop de jeep mag staan. De rit naar de Cocora vallei is ongeveer 20 minuten en vanaf de achterkant krijg je een beter beeld van de omgeving.

De hike begint en eindigt in de vallei, waar de hoge palmbomen staan
De hike begint en eindigt in de vallei, waar de hoge palmbomen staan
Tijdens de tocht krijg je de mooiste uitzichten te zien
Tijdens de tocht krijg je de mooiste uitzichten te zien
Een en al natuur om je heen, Valle de Cocora is echt prachtig
Een en al natuur om je heen, Valle de Cocora is echt prachtig
Valle de Cocora is voor velen d\u00e9 reden om Salento te bezoeken
Valle de Cocora is voor velen dé reden om Salento te bezoeken
Wist je dat de Kolibrie als enige vogel ook achteruit kan vliegen?
Wist je dat de Kolibrie als enige vogel ook achteruit kan vliegen?
Drink na de hike door Valle de Cocora een verdiend koud biertje!
Drink na de hike door Valle de Cocora een verdiend koud biertje!

Speel een potje Tejo bij Cancha de Tejo Los Amigos

In Frankrijk heb je Jeux de Boules, in Nederland hebben we allemaal wel eens met een bowlingbal gegooid en in Colombia heb je Tejo. En dat is eigenlijk een beetje een combinatie van jeux de boules, darten en het gooien van vuurwerkknappertjes die je vroeger als kind had. Bij Tejo probeer je namelijk een stuk steen op vuurwerkknappertjes te gooien, zodat je, wanneer je raak gooit, een klein vuurexplosie laat ontstaan. Klinkt gevaarlijk, maar is heel veilig. Alhoewel… tijdens de sport worden veel biertjes gedronken. Dat kan de gooitechnieken ten goede komen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Duur hoeft de avond niet te worden, een uurtje Tejo kost je ongeveer 50 cent per persoon, waarbij je ook nog verplicht een drankje moet afnemen.

Paardrijden en koffie drinken

Naast de vallei staat Salento ook bekend om haar koffie. Volgens velen, onder wie veel Colombianen, zijn in Salento de beste koffieplantages te vinden en dus is daar ook de lekkerste koffie te krijgen. Een absolute aanrader is café Jesus Martin. Ongetwijfeld kom je iedereen, die je tijdens je verblijf in Salento hebt leren kennen, hier tegen. Vooral de Iced Coffee (met extra slagroom en karamel) is een absolute aanrader. De calorieën loop je er later wel weer af.

Ben je ook benieuwd naar de herkomst van die lekkere koffie? Er zijn talloze excursies te boeken naar een koffieplantage. De allerleukste tour is gecombineerd met een stuk paardrijden. Zelfs al heb je geen ervaring en ben je normaal niet zo zeer een paardenvriend, is dit echt heel erg leuk om te doen. De paarden zijn goed afgetraind waardoor je zelf maar weinig hoeft te doen. Wil je deze tour doen? Volg dan vanaf het café de weg naar beneden (loop in tegengestelde richting van het plein). Vanaf de verharde weg neem je een pad verder naar beneden, waar halverwege het bedrijf voor de paarden / koffietour zit gevestigd.

Bij dit leuke kleine barretje, drink je de allerlekkerste iced coffee
Bij dit leuke kleine barretje, drink je de allerlekkerste iced coffee
Volg deze onverharde weg naar beneden om bij de paarden te komen
Volg deze onverharde weg naar beneden om bij de paarden te komen
Met een grote glimlach en te paard onderweg naar de koffieplantage
Met een grote glimlach en te paard onderweg naar de koffieplantage
Vanwaar je ook weer fantastische uitzichten hebt. Hier wil je naar toe!
Vanwaar je ook weer fantastische uitzichten hebt. Hier wil je naar toe!
Ontdek de Cocora vallei te paard
Ontdek de Cocora vallei te paard
Krijg jij al zin om deze bijzondere plek zelf te ontdekken?
Krijg jij al zin om deze bijzondere plek zelf te ontdekken?
Klein meisje, grote palmboom ;-)
Klein meisje, grote palmboom ;-)
Als je nog geen paardenvriend was, dan word je dat hier wel
Als je nog geen paardenvriend was, dan word je dat hier wel

Zo veel accommodaties te kiezen

Zoals we al aangaven, is Salento redelijk toeristisch. Dat zorgt er ook voor dat er veel keuze is op het gebied van horeca en slapen. Een goede, zeer betaalbare accommodatie is Hotel Salento Real Eje Cafetero. De locatie is centraal gelegen en dicht bij het plein en de hoofdstraat. De prijzen liggen gemiddeld zo rond de 50 euro per nacht en er is een goed ontbijt inbegrepen. De kamers kunnen wel wat gehorig zijn. Echter zal dit probleem bij veel andere hotels en hostels ook zo zijn.

Op naar Colombia

Ben je een reis naar Colombia en Salento aan het plannen? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

  • Vliegen naar Colombia hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Goedkope vliegtickets vind je via TIX.nl. Of houd de aanbiedingen van KLM in de gaten. Dan weet je zeker dan je een goede prijs betaalt.
  • Hotels en hostels zijn in Colombia niet zo duur. Leuke hotels in Salento vind je via Booking. Een aanrader is Hotel Salento Real Eje Cafetero.
  • Een complete reis naar Colombia boeken? Dan kan onder andere bij Djoser of bij Sawadee.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Gerelateerde artikelen

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Colombia is een van de landen in Zuid-Amerika die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. De aantrekkingskracht van dit veelzijdige en kleurrijke land is groot. Het is het land van koffie en cacao. En zeker oo...

Algemeen27.02.2021

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Het dorpje Guatapé in Colombia wordt gezien als de ideale dagtrip voor wanneer je een paar dagen in Medellin bent. Het is een van de meest kleurrijke stadjes op aarde en sowieso een van de leukste plekken die je tijdens...

Algemeen14.11.2019

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin

Medellin is dan niet de hoofdstad van Colombia, het staat als tweede stad van het land vaak wel hoger in de lijstjes dan Bogota wanneer het om populariteit gaat. Zo zingt Madonna in één van haar hits; “I took a sip a...

Stedentrips08.11.2019

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin

24 uur in Bogotá: dit wil je doen in één dag

Wanneer je vanaf Amsterdam naar Colombia vliegt is de kans groot dat je eerste Zuid-Amerikaanse bestemming Bogotá is. Bogotá ligt in het centrale deel van Colombia. Er wonen zo'n 8,5 miljoen mensen. Het is de hoofdstad...

Stedentrips08.10.2019

24 uur in Bogotá: dit wil je doen in één dag

Verder lezen over Colombia

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Colombia is een van de landen in Zuid-Amerika die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. De aantrekkingskracht van dit veelzijdige en kleurrijke land is groot. Het is het land van koffie en cacao. En zeker oo...

Algemeen27.02.2021

De 7 mooiste plekken in Colombia die je gezien móét hebben

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Het dorpje Guatapé in Colombia wordt gezien als de ideale dagtrip voor wanneer je een paar dagen in Medellin bent. Het is een van de meest kleurrijke stadjes op aarde en sowieso een van de leukste plekken die je tijdens...

Algemeen14.11.2019

Glamping in Guatapé: een nachtje in de Golden Mushroom

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin

Medellin is dan niet de hoofdstad van Colombia, het staat als tweede stad van het land vaak wel hoger in de lijstjes dan Bogota wanneer het om populariteit gaat. Zo zingt Madonna in één van haar hits; “I took a sip a...

Stedentrips08.11.2019

Dit zijn de vijf coolste dingen om te doen in Medellin

24 uur in Bogotá: dit wil je doen in één dag

Wanneer je vanaf Amsterdam naar Colombia vliegt is de kans groot dat je eerste Zuid-Amerikaanse bestemming Bogotá is. Bogotá ligt in het centrale deel van Colombia. Er wonen zo'n 8,5 miljoen mensen. Het is de hoofdstad...

Stedentrips08.10.2019

24 uur in Bogotá: dit wil je doen in één dag

Vijf culinaire hoogstandjes in Palomino in Colombia

Palomino is een klein dorpje aan de Caribische kust van Colombia. Dit miniparadijs ligt zo’n 70 kilometer van Santa Marta. Ondanks haar omvang is er in dit dorp meer toerisme te vinden dan in Santa Marta zelf. Het zou...

Ontspanning29.09.2019

Vijf culinaire hoogstandjes in Palomino in Colombia

Salsa, historie en hitte: dit wil je doen in Cartagena!

Cartagena. De hoofdstad van het departement Bolivar en zonder twijfel de mooiste stad van Colombia. De stad van de haven. De stad van een rijke geschiedenis. Maar bovenal de stad van enorme hitte! Zonnebril op, waaier in...

Stedentrips26.09.2019

Salsa, historie en hitte: dit wil je doen in Cartagena!

Dit is de ultieme rondreis door Colombia

Heb je toevallig de Netflix-serie Narcos gezien? Het heeft de populariteit van Colombia als vakantiebestemming goed gedaan, want steeds meer mensen willen er nu naartoe. Een vliegticket (retour voor 800 euro) is snel geb...

Algemeen04.01.2017

Dit is de ultieme rondreis door Colombia

route + alle hoogtepunten op een rij
Guatapé in Colombia is het meest kleurrijke dorp op aarde

Ben je ook reisplannen voor 2017 aan het maken? Misschien staat - na het zien van de serie Narcos - Colombia wel op jouw travel bucketlist. Dat zou een super goede keuze zijn, want wie beelden van Colombia ziet weet dat...

Stedentrips28.12.2016

Guatapé in Colombia is het meest kleurrijke dorp op aarde