Natuur10.06.2019

Hiken in El Chaltén: dit zijn de mooiste routes


El Chaltén is hét wandelparadijs van Patagonië. Dit sfeervolle dorpje ligt in nationaal park Los Glaciares in het zuiden van Argentinië. De bergtoppen van El Chaltén maken deel uit van het Andesgebergte, de langgerekte bergketen van Zuid-Amerika. Iedereen die door Patagonië reist komt naar El Chaltén om te hiken. Hier liggen namelijk een aantal van ’s werelds mooiste wandelroutes op je te wachten. El Chaltén is dus letterlijk de poort naar het wandelparadijs.

El Chaltén: een gezellig dorpje

Het is best wel een flinke reis om in El Chaltén in Argentinië te komen. Niet bepaald een goed bereikbaar dorp, maar van dat soort plekken gaat mijn hart alleen maar nóg sneller kloppen. De enige manier om er te komen is met de bus – of met een huurauto – via Ruta 40. Wanneer je bij aankomst op sneakers door het dorp loopt bent je een outsider. Pas met je wandelschoenen aan hoor je erbij, het liefst ook in vol ornaat met rugtas, drinkfles en eventueel stokken. De outdoor-vibe heb je in El Chaltén echt meteen te pakken.

Wie het dorpje binnenkomt moet eerst even langs het VVV. Daar krijg je een kaartje met de wandelroutes die je vanuit El Chaltén kunt maken, plus nog wat tips & tricks voor in de bergen. El Chaltén is een behoorlijk toeristisch dorpje, dat komt simpelweg doordat het het enige dorp in de wijde omtrek is, maar is ook verrassend gezellig. Het heeft denk ik te maken met het feit dat je hier op een van de mooiste plekken op aarde bent, dat maakt iedereen vrolijk. Het is ook vrij klein: te voet ben je in een kwartiertje het hele dorp rond. Je vindt er niets anders dan hostels, hotels, restaurants en winkeltjes. Om te eten heb je ’s avonds volop keus, al zijn de echt goede restaurants wel vrij beperkt. Mathilda is leuk en lekker voor ontbijt en lunch, La Cervecería Chaltén is de beste plek voor een after-hike borrel met hapjes en Restaurant Maffía is een aanrader voor het diner. De verbrandde calorieën aanvullen met hamburgers en friet is in ieder geval nergens een probleem.

Het is een lange reis om er te komen, maar alleen de reis zelf is al zeer indrukwekkend
Het is een lange reis om er te komen, maar alleen de reis zelf is al zeer indrukwekkend
Het laatste stukje met de bus naar El Chalt\u00e9n
Het laatste stukje met de bus naar El Chaltén
El Chalt\u00e9n is h\u00e9t wandelparadijs van Patagoni\u00eb
El Chaltén is hét wandelparadijs van Patagonië

De mooiste wandelroutes

Het routekaartje van de VVV bevat acht wandelroutes die allemaal in El Chaltén beginnen. Je hoeft dus geen bus te nemen, alleen je wandelschoenen aan en je kunt gaan. Dat kaartje heb je overigens onderweg niet nodig; routes staan goed aangegeven en vaak hoef je alleen maar het pad te blijven volgen om op het eindpunt te komen. Hoewel puntjes van kritiek op zo’n bijzonder mooie plek niet op zijn plaats zijn, is er toch eentje te benoemen: het zijn allemaal wandelingen waarbij je heen en terug hetzelfde pad neemt. Een rondwandeling maken gaat hier niet, maar gelukkig maakt de schitterende omgeving alles goed.

Wij hebben niet alle hikes in El Chaltén gedaan, maar wel een aantal hele mooie. Dit zijn de mooiste wandelroutes die je in ieder geval zeker niet mag overslaan wanneer je eenmaal in het wandelparadijs van Patagonië bent beland!

1. Cerro Fitz Roy – Laguna de Los Tres

Dé hike die iedereen in El Chaltén wil doen is de wandeling naar Cerro Fitz Roy. Deze berg – ook wel Cerro Chaltén genoemd – is het icoon van Argentijns Patagonië en is 3.375 meter hoog. De granieten rotspunten maken het een waanzinnige bergtop om te zien, net als het azuurblauw bergmeer op de voorgrond: Laguna de Los Tres.

De wandelroute vanuit El Chaltén naar Laguna de Los Tres en Fitz Roy is ongeveer 24 kilometer lang. Het hoogteverschil dat je tijdens deze hike zult overbruggen is 2.100 meter (1.000 omhoog en 1.000 omlaag). Op papier doe je zo’n 8 tot 9 uur over deze wandeling, maar dat kan echt veel sneller. Wij deden er 6,5 uur over en hebben op de top echt uitgebreid de tijd genomen om te genieten van het uitzicht, wat te eten en drinken en natuurlijk om wat foto’s te maken. Levert namelijk best aardige Instagram-foto’s op.

De hike naar Laguna de Los Tres is dan misschien wel lang, maar zwaar is het zeker niet. De eerste paar kilometers gaan langzaam omhoog, maar het grote middenstuk is helemaal vlak. Pas het laatste stuk voor je bij het meer en het uitkijkpunt aankomt wordt het echt klimmen en klauteren. Het bordje vertelt ons dat de klim naar de top nog zo’n 60 minuten duurt, maar twee fanatieke hardlopers zien dat als een uitdaging om die tijd minimaal te halveren (gelukt).

Eenmaal op de top wacht een uitzicht waar geen woorden voor bestaan. Adembenemend en oogverblindend komen nog het dichtst in de buurt. Op een zonnige dag kun je de beroemde rotspieken perfect zien liggen en lijkt het water nóg blauwer dan je op foto’s al hebt gezien. Een plek om te gaan zitten en eens goed van te genieten, dus dat doen we dan ook, zeker een uur lang.

Het leuke aan de wandelroute naar Fitz Roy is dat je op de heenweg bijna onafgebroken de top van de berg in de verte al ziet liggen. Hoewel een verkeerde afslag nemen onmogelijk is, staan er toch bordjes onderweg. Die zijn vooral handig om de kilometers bij te houden, voor wie geen GPS-horloge heeft. En ook de terugweg is een verademing om te lopen: de rust in de Argentijnse bergen is ongekend. Het uitzicht geeft zoveel energie dat je echt niet doorhebt dat je 24 kilometer hebt afgelegd. Dat voel je pas wanneer je nageniet met een glas rode wijn.

Cerro Fitz Roy Viewpoint
Cerro Fitz Roy Viewpoint
Het laatste stuk is flink klimmen
Het laatste stuk is flink klimmen
We made it: Laguna de Los Tres met daarachter de granieten pieken van Fitz Roy
We made it: Laguna de Los Tres met daarachter de granieten pieken van Fitz Roy

2. Cerro Torre – Laguna Torre

De hike naar Laguna Terre is op papier nog iets langer dan naar Fitz Roy, maar dat is alleen als je helemaal naar het eindpunt van het wandelpad loopt. Je kunt ook iets eerder stoppen – bij Laguna Torre – en dan is de route in totaal zo’n 20 kilometer met 1.200 hoogtemeters. In het begin merk je dat je aan het stijgen bent, maar vanaf het viewpoint – op 3 kilometer – is het een vlakke route.

Hoewel je in dezelfde omgeving aan het wandelen bent, is het uitzicht hier toch weer compleet anders. De hike naar Laguna Torre is een prachtige, rustige route door de bossen. Een groot deel wandel je langs de rivier Rio Fitz Roy.

Op het eindpunt van deze hike wacht normaal gesproken een schitterend bergmeer met uitzicht op de gletsjer van Cerro Torre, maar wij treffen het niet met het weer. Het is zwaar bewolkt, het waait hard en het begint ook te regenen. Waaien doet het op deze plek overigens bijna altijd, maar regen en bewolking zijn pech. De gletsjer van Cerro Torre kunnen we dus zelf niet zien, maar dat maakt de route er naartoe niet minder mooi. Vanaf het viewpoint hebben we de top namelijk al wel heel goed kunnen zien.

Cerro Torre viewpoint - m\u00e9t regenboog
Cerro Torre viewpoint - mét regenboog
De rust en het uitzicht zijn overweldigend
De rust en het uitzicht zijn overweldigend
Helaas is het weer niet zo best wanneer wij Laguna Torre bereiken
Helaas is het weer niet zo best wanneer wij Laguna Torre bereiken

Tips om te hiken in El Chaltén

Ga je op reis naar El Chaltén, dan zijn dit een aantal tips die wellicht bruikbaar zijn in de voorbereiding.

  • De toppen van Fitz Roy en Cerro Torre zien er schitterend uit op foto’s, maar je wil ze natuurlijk wel ook met je blote oog kunnen zien. Houd daarom het weer goed in de gaten. Plan deze hikes – als het kan – op een heldere dag. En anders is het een kwestie van geluk hebben…
  • Vertrek vroeg, dat is de beste tip die ik je kan geven. Wij vertrokken ’s morgens om rond zeven uur aan deze wandelingen (vroeg wakker, dank je wel jetlag) en dan is het echt alsof je deze wandelpaden voor jou alleen hebt. Op de top zijn er wellicht nog een handjevol vroege vogels te vinden, maar druk zal het er zeker niet zijn. En dat is toch wel de beste manier om deze onvergetelijke plekken te ervaren.
  • Voor beide hikes geldt dat je niet de hele route hoeft te doen om de bergtoppen te kunnen zien. Na een paar kilometer is op beide wandelroutes een viewpoint te vinden.
  • Voor het ultieme outdoor-avontuur in El Chaltén regel je een tentje en ga je kamperen in de bergen. Er zijn in de omgeving een viertal campings langs de wandelroutes te vinden.
  • Aangezien er in de bergen geen faciliteiten zijn om honger te stillen verkoopt bijna ieder zaakje in El Chaltén lunchpakketten voor onderweg. Vaak zijn dat wraps met kip of groenten. Reserveer die een dag van tevoren en haal ze ’s morgens vroeg op, zodat je op tijd kunt vertrekken. Drinken hoef je niet mee te nemen, alleen een lege fles: water kun je namelijk gewoon in de natuur pakken.
  • Ben je geen fanatieke wandelaar en wil je eerst rustig beginnen, doe dan op de eerste dag de korte hike naar de uitkijkpunten Las Aguilas en Los Cóndores. Dat is slechts een paar kilometer lopen. Beide plekken geven uitzicht op Cerro Fitz Roy.
Er zijn in El Chalt\u00e9n vier campings te vinden, waaronder Poincenot op de route naar Fitz Roy
Er zijn in El Chaltén vier campings te vinden, waaronder Poincenot op de route naar Fitz Roy
Hoewel je echt niet kunt verdwalen staan er volop bordjes langs de route
Hoewel je echt niet kunt verdwalen staan er volop bordjes langs de route

Op reis naar Argentinië

Wil jij ook gaan hiken in El Chaltén? Wellicht komen deze reistips van pas.

Boek je reis

  • Wij boekten onze vlucht naar Argentinië via KLM (tijdens de werelddealweken). Je kunt rechtstreeks van Amsterdam met KLM naar Buenos Aires vliegen.
  • Hotels zijn er in El Chaltén in allerlei soorten. Wij kozen voor hotel Destino Sur (mét spa) via Booking.com. Een heel fijn, luxe hotel met een goed restaurant.
  • Wil je liever een complete rondreis naar Patagonië in Argentinië boeken met een stop in El Chaltén, kijk dan eens bij Koning Aap of bij SNP reizen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Argentinië

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De vijf beste tips om te doen in El Calafate in Argentinië

El Calafate in Argentinië is de centrale hub om Argentijns Patagonië te ontdekken. Het is letterlijk de toegangspoort naar de mooiste natuurwonderen van dit gebied. Dat komt simpelweg omdat El Calafate de enige stad is...

Natuur12.07.2020

De vijf beste tips om te doen in El Calafate in Argentinië

De perfecte rondreis door Argentinië: dit zijn de zeven mooiste stops

Argentinië is het land van de tango, de steaks en de overweldigende natuur. Een land om direct in je hart te sluiten. Argentinië is ook gigantisch groot en staat in de top tien van grootste landen ter wereld (op plaats...

Algemeen19.02.2020

De perfecte rondreis door Argentinië: dit zijn de zeven mooiste stops

De 9 leukste dingen om te doen in Buenos Aires

Buenos Aires is de stad van de tango, de biefstuk en de groene parken. Stijlvol en charmant. Een Zuid-Amerikaanse stad die Europees aanvoelt, die je zelfs aan Parijs doet denken. Er wordt volop gedanst wordt en de mensen...

Stedentrips23.08.2019

De 9 leukste dingen om te doen in Buenos Aires

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld

De Iguazu Falls in Zuid-Amerika zijn de grootste watervallen ter wereld. De Iguazu Falls liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen van Iguazu dienen als het ware als een natuurlijke scheidslijn tuss...

Natuur13.03.2019

Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld

Verder lezen over Patagonië

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

De meeste gletsjers op aarde hebben het zwaar te verduren. Door de opwarming van de aarde smelten ze en er zijn plaatsen waar ‘het eeuwige ijs’ al compleet verdwenen is. Gelukkig zijn er ook plekken die daar juist ge...

Natuur06.03.2019

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

bucketlist avontuur
Wegdromen bij het allermooiste van Patagonië

Patagonië is een absolute droombestemming. Het is een outdoorparadijs, die je eigenlijk met geen andere plek op aarde kunt vergelijken. Je kunt er de mooiste hikes van je leven maken, langs krakende eeuwige gletsjers. H...

Natuur27.08.2017

Wegdromen bij het allermooiste van Patagonië

deze video wil je zien... ♥
Argentijns Patagonië: verrassend veelzijdig

Patagonië heeft alles, maar bovenal natuur. Het is er prachtig. Van de uitgestrekte steppen waarop guanaco (een Argentijnse Lamasoort) grazen tot gletsjers die zich kilometerslang uitstrekken door valleien en van heerli...

Natuur06.03.2017

Argentijns Patagonië: verrassend veelzijdig

Paradijs op aarde: het adembenemende Patagonië

Patagonië, het gebied dat zich uitstrekt over Chili en Argentinië, is werkelijk waar een paradijs op aarde en dat bewijst deze video dubbel en dwars. De natuur in Patagonië is ongerept en spectaculair. Je kijkt je og...

Natuur19.08.2015

Paradijs op aarde: het adembenemende Patagonië

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera