Natuur04.07.2021

De laddertjeswandeling is de tofste hike in de Belgische Ardennen


Vanuit het Belgische dorp Rochehaut in de Ardennen kun je aan de laddertjeswandeling beginnen, ook wel bekend als route 43. Een route waarbij je eerst afdaalt naar de rivier Semois en daarna via verschillende laddertjes omhoog loopt en klimt. Lange tijd stond de laddertjeswandeling bekend als de meest gevaarlijke en uitdagende hike van België. Na wat aanpassingen op gebied van veiligheid is het vooral een hele toffe hike die iedere wandelaar wel een keer gemaakt wil hebben!

Outdoor fun in de Ardennen

De Belgische Ardennen in Wallonië is een van de leukste natuurgebieden van Europa, die bekend staat als echte outdoor-bestemming. Je kunt er namelijk allerlei toffe dingen doen, zoals mountainbiken, raften, kanoën, wielrennen en hiken. De perfecte plek voor iedereen die sportief aangelegd is want stilzitten is er hier niet bij. En het leuke is dat het ook nog eens een goed bereikbare bestemming is want je bent er binnen een paar uurtjes. Dat maakt de Ardennen zo aantrekkelijk voor een korte vakantie, bijvoorbeeld een actief weekendje weg. Neem in ieder geval je wandelschoenen mee want de laddertjeswandeling in Rochehaut wil je echt niet missen.

Vanaf de start van de laddertjeswandeling kun je de bordjes met route 43 volgen
Vanaf de start van de laddertjeswandeling kun je de bordjes met route 43 volgen
Aan het begin van de wandeling word je gewaarschuwd
Aan het begin van de wandeling word je gewaarschuwd
Het eerste deel wandel je door het bos en dat is in de herfst echt prachtig
Het eerste deel wandel je door het bos en dat is in de herfst echt prachtig

De route: volg bordjes 43

De laddertjeswandeling staat prima aangegeven, maar je moet alleen even het beginpunt weten te vinden. Daarna is het gewoon een kwestie van de bordjes met nummer 43 volgen. Om aan de wandeling te beginnen rij je naar het centrum van het dorpje Rochehaut.

  • Vertrek bij de kerk in Rochehaut en sla Rue de Moissons in.
  • Op de splitsing ga je door op Chemin des Falloises.
  • Ga op de volgende splitsing linksaf naar Voie de Remifontaine.
  • Blijf deze weg volgen – die gaat over in een bospad – tot je bij een bocht komt waar je 180° kunt draaien.
  • Vanaf daar kun je de bordjes 43 volgen. Het begin van de laddertjeswandeling staat vervolgens aangeven met een bordje.

Op dat bordje staat ook dat de route niet geschikt is voor mensen die snel onder de indruk zijn. Dat schikt wellicht bepaalde mensen af, maar dat vind ik persoonlijk onnodig. Natuurlijk kun je uitglijden onderweg, maar dat kan echt overal. Het ‘spannende’ element aan de route is het beklimmen van de laddertjes, maar zelfs die zijn voor mensen met hoogtevrees geen enkel probleem. Mocht je het toch te spannend vinden, kun je altijd omdraaien maar het lijkt mij sterk dat dat nodig is.

Het eerste deel daal je af naar het water
Het eerste deel daal je af naar het water
Een kort deel van de route loopt langs de rivier. Hier kunnen je benen nog even uitrusten.
Een kort deel van de route loopt langs de rivier. Hier kunnen je benen nog even uitrusten.
We beginnen met de klim
We beginnen met de klim
Het laagste punt van de route: rivier Semois
Het laagste punt van de route: rivier Semois

Afdalen naar het water

Het eerste deel van de route (iets minder dan de helft) daal je af via het bos tot je aan de oever van rivier Semois staat. Het is een prachtige afdaling door een bosrijk gebied. Het pad daalt gelijkdelijk en is dus goed te doen. Daarna loop je een stukje over het vlakke gedeelte langs de rivier tot je aan de klim omhoog gaat beginnen. En dan beginnen ook de laddertjes. In totaal kom je er een stuk of vijf tegen (vergeten het exacte aantal te tellen onderweg). De meeste ladders klim je omhoog – bij eentje neem je juist de ladder omlaag. Overigens zie je de eerste ladder pas als je er vlakbij bent, ze vallen nauwelijks op. Gewoon goed vasthouden aan de ladder, dan kan er niets gebeuren.

De route van de laddertjeswandeling is niet super lang: in totaal zo’n vijf kilometer. Op verschillende websites lazen we dat je daar drie uur over zou doen maar dat is sterk overdreven. Met een hoop stops en getreuzel op mooie plekken, onder andere voor het maken van foto’s waren wij in ongeveer 1.45 uur weer terug bij de auto in Rochehaut.

Je kunt de laddertjeswandeling in principe twee kanten op volgen, maar het beste is om met de klok mee te lopen. Dat is de mooiste route om te wandelen en de ladders zijn nu eenmaal prettiger om op te klimmen dan af te dalen.

Een pittige klim

Het afdalen is niet zo pittig maar je merkt al vrij snel “what goes down, must come up”. Iedere meter omlaag zul je daarna omhoog moeten lopen en dat ga je in de buiten en scheenbenen wel voelen. Ook al is het dus niet zo’n lange hike, als je doorloopt is het wel echt een flinke inspanning. Maar er is niets lekkerder dan je flink in het zweet werken in de natuur. Echt genieten dus!

Ongeveer halverwege de klim maakt de route een bocht naar rechts. Het is absoluut de moeite om daar links nog een klein stukje hoger de rotsen op te klimmen. Bovenop heb je namelijk heel mooi uitzicht over de rivier en kun je ook heel goed zien hoeveel je al geklommen hebt.

▸ Tip: omdat het klimmen best pittig is zou ik je aanraden om wat te drinken mee te nemen voor onderweg. Draag kleding in laagjes, dan kun je een warme laag uittrekken als je omhoog gaat lopen. Goede wandelschoenen zijn echt onmisbaar op de steile, glibberige bospaden. En zeker ook op de laddertjes is het goed om schoenen met profiel aan te hebben (‘gewone’ hardloopschoenen zou ik afraden).

Neem als je klaar bent met de laddertjeswandeling zeker even de tijd om van het uitzicht in Rochehaut te genieten. Vanuit dit dorp kun je omlaag kijken naar het dorp Frahan, dan in een prachtige meander van de rivier Semois ligt. Bij restaurant Pointe de Vue op het terras kun je bijkomen met een lekkere lunch en het allerbeste uitzicht!

Neem uitgebreid de tijd om ook te genieten van het mooie uitzicht
Neem uitgebreid de tijd om ook te genieten van het mooie uitzicht
Via deze laddertjes klim je weer omhoog
Via deze laddertjes klim je weer omhoog
Op het eindpunt van de laddertjeswandeling in Rochehaut heb je heel mooi uitzicht over Frahan
Op het eindpunt van de laddertjeswandeling in Rochehaut heb je heel mooi uitzicht over Frahan

Op reis naar de Ardennen

Zin in een reisje naar de Belgische Ardennen? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over België

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Verder lezen over Wallonië

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Voor mooie hikes dichtbij huis moet je in de Belgische Ardennen zijn. Op een paar uur rijden van Nederland ligt een waanzinnig outdoor-gebied te wachten met bergen, watervallen, bossen en kastelen. Eén van de meest popu...

Natuur27.09.2023

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

De Ardennen in Wallonië is een walhalla voor wandelaars. En dan vooral in het zuidoosten, in de Belgische provincie Luxemburg. Wie er wat vaker komt, wordt langzaam verliefd op deze streek in Wallonië. En zonder andere...

Natuur15.05.2023

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Net als Frankrijk heeft ook België een keurmerk voor bijzondere dorpen: Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Een titel die niet zomaar ieder dorp krijgt. Zo moeten deze dorpen onder andere een landelijk karakter en een...

Algemeen29.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera