Natuur23.02.2020

Jungle in Thailand: bezoek Khao Yai National Park


En sta oog in oog met wildlife

Ben je een liefhebber van jungle en wildlife? Zet dan Khao Yai National Park maar op je ’to do’ lijst! De jungle van Khao Yai ligt bovendien niet ver van de Thaise hoofdstad Bangkok. Na 180 kilometer en een uur of 3 rijden sta je al bij de ingang van het nationale park. Hoewel er behoorlijk wat mensen afreizen naar deze jungle, zijn dat voornamelijk Thaise toeristen. Een bezoek aan Khao Yai voelt daardoor echt als een unieke ervaring.

Maak een meerdaagse tocht door de wildernis, slaap in de jungle, bezoek prachtige watervallen en sta oog in oog met wilde dieren. Dit zijn onze tips voor een bezoek aan Khao Yai!

<em>Wandelen door de jungle van Khao Yai is behoorlijk avontuurlijk<\/em>
Wandelen door de jungle van Khao Yai is behoorlijk avontuurlijk
<em>De uitgestrekte jungle van Khao Yai National Park<\/em>
De uitgestrekte jungle van Khao Yai National Park

Wildlife spotten in Khao Yai National Park

Khao Yai is Thailands op twee na grootste nationale park en heeft een oppervlakte van 2168 km2. Voor je beeldvorming: dat is ongeveer net zo groot als provincie Limburg. Het bestaat vooral uit tropisch regenwoud, wat meteen de reden is waarom een hike van een paar kilometer al loodzwaar kan aanvoelen. Wat het park zo uniek maakt is de aanwezigheid van veel wildlife. Je moet natuurlijk altijd een beetje geluk hebben om wilde dieren te spotten, maar de kans is groot dat dit je tijdens een paar dagen in Khao Yai gaat lukken.

Wat je er kunt zien? Olifanten, beren, makaken, gibbons, slangen, spinnen en stekelvarkens bijvoorbeeld. Er leeft ook een kleine populatie tijgers, maar de kans is heel klein dat je die ziet. Onze gids kwam bijvoorbeeld al 20 jaar in het park en had in die tijd ooit 1 keer een pootafdruk van een tijger gezien. De kans dat je makaken, gibbons en olifanten ziet is (gelukkig) een stuk groter.

<em>Een white-handed gibbon gespot!<\/em>
Een white-handed gibbon gespot!
<em>Gibbons hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Wat een fantastische dieren!<\/em>
Gibbons hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Wat een fantastische dieren!
<em>Olifant in Khao Yai<\/em>
Olifant in Khao Yai
<em>Spectaculair: de vleermuizen die uit grotten komen bij zonsondergang<\/em>
Spectaculair: de vleermuizen die uit grotten komen bij zonsondergang
<em>De jungle in vanaf het visitor center<\/em>
De jungle in vanaf het visitor center

De jungle van Khao Yai National Park

De jungle van Khao Yai is enorm en je mag, op 1 trail na, niet zonder gids het park in. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Verdwalen is hier namelijk gemakkelijk. Daarnaast ziet en weet een gids echt meer dan jij. En kom je onderweg een cobra of ander gevaarlijk dier tegen? Dan weet een gids wat hij moet doen. Je kunt zelf een gids regelen bij het visitor center of er gaat al een gids met je mee op pad vanuit een georganiseerde tour (daarover later meer).

Gidsen weten precies op welk tijdstip dieren actief zijn en op welke plek je ze vaak kunt spotten. En dat is ideaal, want je komt hier natuurlijk ook om wilde dieren te zien. Gibbon families leven op vaste plekken en olifanten komen ook vaak terug naar hun favoriete drinkplaatsen. Met een beetje geluk zie je ook hornbills (neushoornvogels), indrukwekkend grote vliegende reuzen.

Hiken door de hitte

Onderschat hiken door de jungle niet. Het is er warm en vochtig en niet bepaald vlak. Maar je wordt wel beloond met een prachtige omgeving en voelt continu de spanning van een eventuele ontmoeting met wildlife. Onze gids werd bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een grote cobra onderweg. ‘Helaas’ hebben we deze niet gezien, maar je loopt toch net even wat aandachtiger door de wildernis. Denk dus niet dat je een ontspannen wandeling gaat maken.

<em>`Sporen` van een olifant en de spanning: staan we straks oog in oog met dit enorme beest?<\/em>
`Sporen` van een olifant en de spanning: staan we straks oog in oog met dit enorme beest?
<em>De prachtige en snikhete jungle van Khao Yai National Park<\/em>
De prachtige en snikhete jungle van Khao Yai National Park
<em>Enorme bomen in de jungle<\/em>
Enorme bomen in de jungle

Wereldberoemde waterval

In het park vind je verschillende indrukwekkende watervallen. Een ervan is zelfs wereldberoemd geworden dankzij de film The Beach. Hoewel die film zich inderdaad afspeelt op het Thaise eiland Koh Phi Phi, is de Haew Suwat Waterval gebruikt in de film. En ook al springt Leonardo DiCaprio vanaf de waterval 20 meter omlaag, als bezoeker mag je dit niet doen. De grootste waterval van het park is de Haew Narok. Je moet er flink voor klimmen en afdalen om er te komen, maar je klim wordt zeker beloond!

<em>De Haew Narok waterval is de grootste in Khao Yai National Park<\/em>
De Haew Narok waterval is de grootste in Khao Yai National Park
<em>De beroemde Haew Suwat waterval uit de film The Beach<\/em>
De beroemde Haew Suwat waterval uit de film The Beach

Bereikbaarheid en vervoer naar Khao Yai National Park

Voordat je in de jungle bent moet je nog wel wat moeite doen. Khao Yai ligt niet ver van Bangkok, toch kom je er niet met het openbaar vervoer. Veel bezoekers overnachten daarom in of rondom Pak Chong, een plek die je met de bus vanuit Bangkok (Mo Chit busstation) of per trein bereikt. Het plaatsje zelf is niet heel bijzonder, maar je hebt er wel een fijne night market en treinstation. De meeste hotels liggen trouwens ver buiten de stad en zien eruit als een soort Disneyland. Mocht dit je afschrikken, je kunt ook in Pak Chong zelf slapen in plaats van in een all-inclusive resort.

Vanuit Pak Chong is het nog zo’n 25 kilometer rijden naar de ingang van het National Park. Daar doe je gerust drie kwartier over trouwens. Vanaf de ingang is het vervolgens nog 11 kilometer naar het visiteer center. Vervoer is dus essentieel om hier te komen. Dat regel je door een eigen auto of scooter te huren of je boekt een georganiseerde tour, dan word je opgehaald bij je hotel.

<em>De night market in Pak Chong<\/em>
De night market in Pak Chong

Tours naar Khao Yai

Wij raden je aan om een georganiseerde tour te boeken door Khao Yai of ter plaatse een gids te huren. Kies je voor de eerste optie, dan vergt het wat regelwerk vooraf. Boek bijvoorbeeld bij Bobby’s Jungle Tours, zij bieden verschillende tours aan.

Wij zijn 2,5 dag de jungle ingegaan, waarvan we 1 nacht in het park zelf hebben geslapen. Dat doe je in een klein koepeltentje op een camping waar de voorzieningen heel basic zijn. Laat je niet afschrikken, want het is wel een bijzondere ervaring en je wordt tijdens zonsopkomst getrakteerd op de geluiden van de ontwakende jungle. Dan neem je die ene nacht afzien in de tent wel voor lief, toch? Wij hadden een heel fijne gids en werden netjes opgehaald bij ons hotel in Pak Chong.

<em>Zonsopkomst in Khao Yai<\/em>
Zonsopkomst in Khao Yai
<em>Als de zon net is opgekomen wandel je rondom de camping op zoek naar wildlife<\/em>
Als de zon net is opgekomen wandel je rondom de camping op zoek naar wildlife

Tips voor een bezoek aan Khao Yai

 • Boek een meerdaagse tour als je tijd hebt. De kans is dan groter dat je veel wildlife spot en het gebied is enorm.
 • Vanuit Bangkok reis je gemakkelijk naar Pak Chong per minivan of trein. Als je hotel ver uit het centrum ligt of rondom het park, dan heb je eigen vervoer nodig om er te komen.
 • De ingang van het park ligt ver van het bezoekerscentrum, hiervoor heb je (eigen) vervoer nodig.
 • Raak geen wilde dieren aan en kom niet te dichtbij. Olifanten zien er misschien schattig uit, maar zorgen jaarlijks voor behoorlijk wat gewonden.
 • Spray rijkelijk met een anti-insectenspray waarin voldoende DEET zit. In dit land komt namelijk dengue en malaria voor. Zeker in de warme en vochtige jungle zitten veel insecten. Het helpt ook om bloedzuigers op afstand te houden.
 • Draag ‘leech locks’, bloedzuigersokken, in je schoenen. Bij een georganiseerde tour zijn deze meestal inbegrepen en anders koop je ze in het bezoekerscentrum.
 • Heb je een verrekijker? Neem deze dan mee, het is echt leuk om wildlife van heel dichtbij te kunnen bekijken.
 • Neem voldoende water en je telefoon mee de jungle in. Als er iets gebeurt kun je contact leggen met de buitenwereld (het 4G netwerk in Thailand is erg goed, zelfs in de dikke jungle).
 • Het regenseizoen loopt van mei tot oktober, ga bij voorkeur dus buiten deze periode. In maart en april kan het ontzettend warm zijn. De ideale reistijd is dan ook van november tot februari.
 • Pas op voor de makaken die rondlopen op de campings en bij de restaurants. Je zal niet de eerste zijn die zijn telefoon of zonnebril kwijtraakt.
 • Trek een lange broek aan tijdens je wandelingen door de jungle. Dit is misschien warm, maar het beschermt je wel tegen insecten en takken op het pad.
<em>Hoog in de bomen vogels spotten <\/em>
Hoog in de bomen vogels spotten
<em>Stekelvarkens (porcupines) komen tevoorschijn na zonsondergang<\/em>
Stekelvarkens (porcupines) komen tevoorschijn na zonsondergang

Op reis naar Thailand

Wil jij deze mooiste roadtrip door Thailand gaan maken? Boek dan nú je reis! Deze tips komen goed van pas.

Boek je reis

 • Goedkope vliegtickets naar Thailand boek je via Momondo.
 • Een betrouwbare en goed huurauto in Thailand boek je het beste via Sunny Cars.
 • Losse hotels in Thailand boek je natuurlijk via Booking.com.
 • Je reis samenstellen op basis van bouwstenen? Dan kan via Van Verre en via 333 Travel .
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Thailand

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Koh Kut, of Koh Kood, is een waar tropisch paradijs. Het eiland ligt in het oosten van Thailand en is nog niet platgelopen door toeristen. Wij vertellen je wat de 5 leukste dingen zijn om er te doen!

Zomer13.04.2024

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Dit zijn de 3 mooiste eilanden in het zuiden van Thailand

Thailand staat bekend om de ontelbare prachtige eilanden. De een heeft nog wittere stranden dan de ander en overal wuiven de palmbomen je tegemoet. Huur een scooter, cross de eilanden rond, drink onderweg een verse smoothie en ontdek nog verlaten baaitjes.

Zomer28.03.2024

Dit zijn de 3 mooiste eilanden in het zuiden van Thailand

Koh Yao Yai, Koh Lanta en Koh Lipe
10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
De 12 leukste dingen om te doen in Bangkok

Bangkok, de hoofdstad van Thailand, is een van de steden waar je een keer geweest móét zijn. Het is een echte wereldstad. Hypermoderne en compleet vervallen gebouwen staan hier zij aan zij. In Bangkok is het warm, een...

Stedentrips27.04.2023

De 12 leukste dingen om te doen in Bangkok

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

De regen valt weer met bakken uit de lucht en de bladeren dwarrelen van de bomen. Wij begrijpen heel goed dat je juist nu snakt naar wat warmte en zon. Op vakantie gaan in de herfst en winter is alleen al om die reden ee...

Algemeen19.09.2022

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter