Natuur19.02.2015

Must-see in Australië: The Great Ocean Road


Binnenkort in
Australië? Dan mag de Great Ocean Road niet op jouw to-do-list ontbreken. Nog geen plannen down under? Zet deze mooie route langs de kust van Victoria dan zeker op je bucket list!

De feiten

De Great Ocean Road ligt in Victoria, een zuidelijke staat in Australië, waarvan Melbourne de hoofdstad is. De Great Ocean Road is dan ook het makkelijkste te bereiken vanaf Melbourne. Al op een uur rijden van de stad ligt het eerste plaatsje; Torquay. Vanaf hier begint de bijna 250 kilometer van één van de mooiste kustroutes ter wereld.

De Great Ocean Road is geïnspireerd op de Pacific Ocean Road (route 1) in Californië en werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, ter nagedachtenis aan de omgekomen Australische soldaten. Omdat ik alleen reis en niet in mijn eentje een huurauto wilde huren, besloot ik mee te gaan met een tourtje: de Great Ocean Road Day Tour van touroperator
Go West.

Ideaal voor wie alleen Great Ocean Road wilt rijden: ga met de bus mee!
Ideaal voor wie alleen Great Ocean Road wilt rijden: ga met de bus mee!
Let`s go!
Let`s go!

On the road again

Om 7.45 uur word ik om de hoek van mijn hostel opgehaald door een busje van Go West. Een beetje vroeg, maar we hebben een lange dag en druk schema voor de boeg. Het busje biedt plaats aan 25 passagiers, waaronder toeristen – jong en oud – van over de hele wereld, en Lizzie, onze hilarische chauffeur. Lizzie fungeert overigens ook als fotograaf, DJ en tourguide. Ik zit ergens halverwege in het busje, maar de grote ramen bieden een goed uitzicht voor iedere passagier. Fijn detail: er is gratis WiFi in de bus! Zo kan ik meteen mijn Instagram-foto’s uploaden.

Bells Beach

Onze eerste stop is Bells Beach, nabij het plaatsje Torquay. Officieel begon de Great Ocean Road pas verderop, maar omdat de weg van dit punt langs de kust loopt, is de Great Ocean Road ‘uitgebreid’ naar Bells Beach. We zien hier kangoeroes en drinken thee, koffie of Australische chocomel met cake én uitzicht op het strand. Hier is trouwens ook de bekende surffilm Point Break opgenomen.

De kust in Victoria is overal even mooi!
De kust in Victoria is overal even mooi!

Lorne

Nadat we het officiële beginpunt – gekenmerkt met een mooie boog over de weg – zijn gepasseerd, is onze volgende stop in Lorne. Lorne is een gezellig plaatsje waar je je prima kunt vermaken. We genieten van het uitzicht en kijken hoe een groep jongeren zich staande probeert te houden op de surfplank.

Kennett River

In Kennett River is het alweer tijd voor lunch. We hebben in de bus kunnen aangeven wat we wilden eten (keuze uit verschillende burgers en sandwiches), en zodra we het restaurant in komen wordt ons eten gebracht. Ik schrok mijn veggieburger naar binnen en haast me naar buiten, want ik wil graag de koala’s zien die in het bos naast het restaurant schijnen te zitten. Gelukkig zie ik er al snel twee in een boom hangen. Alle tijd dus om foto’s te maken en de beestjes te bestuderen. In de staat Victoria mogen geen koala’s geknuffeld worden. Daarvoor kun je bijvoorbeeld naar Queensland, in het noorden van Australië.

Apollo Bay

Onze volgende stop is Apollo Bay, wederom een gezellig plaatsje met talloze hotelletjes, restaurantjes en strand. We krijgen hier de gelegenheid om een ijsje te halen. Ik zit nog vol van de lunch en besluit een wandelingetje over het strand te maken. Dat ziet er prachtig uit, met een helderblauwe zee en groene heuvels op de achtergrond.

Yes, koala`s gespot!
Yes, koala`s gespot!
De mooie baai van Lorne!
De mooie baai van Lorne!

Regenwoud

We verlaten de zogeheten Surf Coast en rijden vervolgens een stukje het binnenland in. Hier vind je vooral regenwoud, waar we uiteraard even stoppen om de indrukwekkende natuur te bekijken. Australië kent alle drie de soorten regenwoud (tropisch, warm en koud), en het regenwoud bij de Great Ocean Road is een koud regenwoud. Toch is het hier nog prima te doen met een shortje en een trui. We zien gigantische bomen, maar kunnen helaas geen vleesetende slakken vinden, die alleen hier voor schijnen te komen.

Twelve Apostles

Een uurtje later arriveren we bij de Shipwreck Coast. Hier liggen de Twelve Apostles (De Twaalf Apostelen, een van de meest beroemde rotsen van Australië), waarschijnlijk de bekendste plek van de Great Ocean Road. Het is dan ook ongelofelijk druk: héél veel Aziaten, selfiesticks, GoPro’s en wat je maar kunt bedenken. Maar als ik de Twelve Apostles zie, begrijp ik meteen alle heisa. Het is werkelijk prachtig. Nog veel mooier dan op alle foto’s die ik al gezien had. Helaas kan ik jullie ook slechts de foto’s laten zien. Naast de imponerende rostformaties in het water, is ook de klif erg mooi. Enorm hoog, wat Moeder Natuur al niet kan bereiken!

Loch and Gorge

Bijna nog mooier dan de Twelve Apostles is onze volgende bestemming: Loch and Gorge. Vanaf het water gezien een enorme inham van kliffen. De kustlijn is als het ware gerimpeld, wat verborgen strandjes tussen de rotsen oplevert, grotten, en – als het water genoeg rots heeft ‘weggespoeld’ – ook nog een paar apostles. Eén rotsformatie is zo lang en smal dat die ‘het scheermesje’ wordt genoemd. Als een haas sprint ik over de drie wandelroutes, om alles van de Loch and Gorge te kunnen zien (en voor jullie vast te leggen).

London Bridge

Onze laatste stop is de London Bridge. Of eigenlijk de voormalige London Bridge. Deze brug in Londen kenmerkt zich door de boogjes onder het wegdek, en zo zag de London Bridge aan de Great Ocean Road en ook uit tot 1990. Toen stortte één van de twee boogjes in. Eén boogje is nog over en staat nu ‘los’ in het water. Ik was alsnog onder de indruk van deze natuurlijke brug.

De prachtige Twelve Apostles!
De prachtige Twelve Apostles!
Loch and Gorge: zo indrukwekkend!
Loch and Gorge: zo indrukwekkend!

Terug naar Melbourne

Op de terugweg rijden we direct naar Melbourne, en niet meer over de Great Ocean Road, die veel bochtiger is en wat dus veel langer duurt. Al met al zijn we in een paar uur weer terug in de stad. Onderweg zijn we nog even gestopt om wat te eten in het plaatsje Colac (tip: ga naar de Noodle Canteen). Om klokslag 21.00 uur word ik weer afgezet in Melbourne. Het was een lange maar prachtige dag. Ideaal voor mensen die graag de Great Ocean Road willen zien, maar weinig tijd hebben en/of geen auto willen huren.

Go West

De Great Ocean Road Day Tour van Go West kost 125 dollar (omgerekend iets meer dan 80 euro) en boek je hier. De pick-up, ochtendsnack, lunch en terugreis zijn bij de prijs inbegrepen. Alleen het avondeten moet je zelf betalen.

Avatar foto
Suzanne van Duijn

Suzanne van Duijn (SuusjeQ) is freelance travel-, business- & lifestyleblogger en reisverslaafd. Zuidoost-Azië is na zeven reisjes haar favoriete bestemming.

Verder lezen over Australië

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

Als een roadtrip door Australië nog niet op je bucketlist staat, dan is dit hét moment om 'm erop te zetten. Het is een regelrechte droomreis. Australië is een van de grootste en tegelijkertijd dunbevolktste landen op...

Algemeen04.07.2022

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

+ de perfecte route
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Goed nieuws voor iedereen die graag een reis wil maken naar het land 'down under'. Na 2 jaar de grenzen potdicht te hebben gehouden is het vanaf 21 februari weer mogelijk om als toerist Australië te bezoeken. Toen het c...

Algemeen07.02.2022

Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Australië heeft maanden te kampen gehad met hevige bosbranden. Na een lange tijd van slecht nieuws lijkt het er nu op dat bijna alle branden onder controle zijn. De brandweer kreeg daarbij hulp van Moeder Natuur: in kor...

Algemeen16.02.2020

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het toerisme in Australië een enorme boost gekregen. Dit heeft flink bijgedragen aan de economie van het land. Australië heeft veel te bieden voor toeristen. Steeds meer Eu...

Vliegen02.07.2018

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Cairns is de hoofdstad van Queensland. Een stad die je niet mag missen aan de oostkust van Australië. Dat heeft alles te maken met de uitstekende ligging van Cairns. Het Great Barrier Reef, tropische regenwouden en lief...

Stedentrips07.06.2018

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!

Het Great Barrier Reef in Australië is het grootste koraalrif ter wereld. Het Groot Barrièrerif heeft een lengte van ruim 2.000 kilometer en is duizenden jaren oud. Zeker van bovenaf is de aanblik op dit rif adembeneme...

Natuur25.05.2018

Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

Na een weekje in het centrum van Sydney te hebben vertoefd, verruilen we de stad voor toch wel het bekendste strand van Australië: Bondi Beach. Het is een graad of 30 en het hele strand ligt vol met zonaanbidders. De go...

Zomer30.03.2018

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Na twee dagen ben ik in gedachten al naar deze stad geëmigreerd, wat is Sydney een toffe plek! Toen ik in Sydney ben aangekomen werd ik opgewacht door een vriendinnetje, en natuurlijk speelt dit mee. Je voelt je gelijk...

Stedentrips23.03.2018

De stad waar je wilt wonen: Sydney