Natuur03.06.2018

Zwemmen met pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika


zooooooooo leuk!!

Wist je dat je in Zuid-Afrika kunt zwemmen met pinguïns? Het kan op Boulders Beach, op een uur rijden vanuit Kaapstad. Het is een van de leukste dingen die je hier in de omgeving kunt doen. Boulders Beach is een schitterend strand met bijzondere, rondvormige rotsen waar pinguïns zijn neergestreken. En het leuke is dat je met de pinguïns kunt zwemmen. Je kunt samen met ze de zee in duiken. Dat is echt een aanrader, dus zwemkleding mee als je naar Boulders Beach reist!

Pinguïns op Boulders Beach

Via een schitterende kustweg kom je vanuit Kaapstad aan op Boulders Beach. Het is geen openbaar strand, dus je moet wel een kaartje kopen om naar binnen te mogen. Boulders Beach maakt namelijk deel uit van het Nationaal Park Tafelberg, waar ook Kaap de Goede Hoop deel van uitmaakt. Het strandje is niet groot maar wel schitterend om te zien: met heel fijn wit zand. Op het strand liggen grote en kleine rotsen met een ronde vorm: boulders. Vandaar ook de naam van dit mooie strand.

Jaren geleden streek een super schattige kolonie pinguïns hier neer die ook niet meer van plan zijn weg te gaan. Ze leven er inmiddels zo’n 35 jaar. Het zijn Afrikaanse pinguïns die ook wel de zwartvoetpinguïns genoemd worden. Ze zijn niet super groot (de grootste worden zo’n 60 centimeter) en dat maakt ze extra aandoenlijk. Ze kijken je ook nog eens super lief aan, alsof je er zo eentje als huisdier zou kunnen houden. Deze soort heeft een zwarte snavel, een zwarte rug en een grotendeels witte buik – en ja, zwarte voeten. Overigens komen ze niet alleen hier in de buurt van Kaapstad voor, maar deze pinguïnsoort leeft langs de hele zuidkust van het Afrikaanse continent. Als je eenmaal het strand van Boulders Beach staat dan begrijp je wel waarom de zwartvoetpinguïns uit hebben gekozen. Het is er prachtig!

Neem een duik

Wanneer je Boulders Beach bezoekt kun je dus letterlijk zwemmen en zonnen met pinguïns. Ze lopen lekker rond, liggen te zonnen op de rotsen of liggen naast je in het water. Ze zijn inmiddels zo gewend aan mensen dat ze helemaal niet raar opkijken wanneer jij in het water naast ze gaat liggen. En jij hoeft zeker ook niet bang van ze te zijn; ze zijn niet echt in mensen geïnteresseerd. Wel in verse vis, dus duiken ze continu de zee in.

Hoe kom je er?

Bijzonder is dat Boulders Beach helemaal niet zo afgelegen ligt. Maar hoe kom je er? Je vindt dit bijzondere strand op een goed bereikbare plek. Sterker nog: naast het strand staan schitterende huizen. Boulders Beach ligt namelijk aan de zuidkant van het dorpje Simonstown. Het is dus bijna alsof deze pinguïns bij de rest van de dorpsbewoners horen. En ze blijven echt niet alleen op het strand, de mensen die hier wonen zien ze zeker ook weleens op straat lopen. Maar het liefste zijn ze op het strand, tussen de rotsen.

Je auto kun je tot aan de voordeur van het park parkeren. Heb je een kaartje gekocht en ben je binnen, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen. Je kunt het strand op om met de pinguïns te zwemmen (en dat zou ik je zeker aanraden). Neem dus zeker je zwemspullen mee. Je zal niet de enige zijn die zijn of haar handdoek op het strand legt om samen met deze zwart-witte vriendjes een middagje op het strand te genieten. Je kunt ook gebruik maken van het houten wandelpad om op een verderop gelegen plekje deze schattige dieren van dichtbij te bekijken. En er is ook een mini-bezoekerscentrum voor als je wat meer wilt weten over deze dieren. Wanneer je kiest voor het strand, loop dan zeker ook even door naar het einde van het wandelpad, want in mijn geval lag de grootste groep pinguïns op het achterste strandje te chillen. In de wind, dat wel, want het kan hier echt behoorlijk hard waaien.

Zo`n 35 jaar geleden streek een kolonie zwartvoetpingu\u00efns neer op Boulders Beach
Zo`n 35 jaar geleden streek een kolonie zwartvoetpinguïns neer op Boulders Beach
Hoe schattig is deze pingu\u00efn?
Hoe schattig is deze pinguïn?
Een plek voor op je bucketlist!
Een plek voor op je bucketlist!
Het strand van Boulders Beach waar je je handdoek neer kunt leggen
Het strand van Boulders Beach waar je je handdoek neer kunt leggen
Hoe tof is het om \u00e9\u00e9n keer in je leven te zwemmen met pingu\u00efns?
Hoe tof is het om één keer in je leven te zwemmen met pinguïns?
Wat een prachtig strand hebben ze uitgekozen
Wat een prachtig strand hebben ze uitgekozen

Tip: kom heel vroeg

Hoe bijzonder deze plek en ervaring ook zijn, je begrijpt dat er meer mensen zijn die hier naartoe willen. Er worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten, maar toch is het slim om vroeg te komen zodat je misschien wel een privé-momentje met deze super schattige dieren hebt. ’s Morgens en ’s avonds zie je er overigens ook meer, want deze dieren gaan natuurlijk overdag de zee in, op zoek naar vis.

Combineer met Kaap de Goede Hoop

Boulders Beach is dus absoluut een aanrader wanneer je een reis maakt door Zuid-Afrika. En zeker wanneer je in Kaapstad bent. Vanuit de stad is het een uur rijden naar dit bijzondere strandje. Deze mini-roadtrip kun je perfect combineren met een bezoek aan Kaap de Goede Hoop. Vanuit Boulders Beach is dat nog ongeveer een half uur rijden. En ook Houtbaai en Muizenberg zijn must sees langs deze route. Een deel van deze route rijd je over Chapmans Peak Drive en dat is een van de mooiste wegen ter wereld. Maak je dus klaar voor een hele bijzondere rit!

Wat een geweldig uitzicht
Wat een geweldig uitzicht
Ze zoeken graag een plekje op tussen de rotsen
Ze zoeken graag een plekje op tussen de rotsen
Boulders Beach is onderdeel van Table Mountain National Park
Boulders Beach is onderdeel van Table Mountain National Park
Naar deze rotsen - boulders - is het strand vernoemd
Naar deze rotsen - boulders - is het strand vernoemd
Chillen op het strand naast dit leuke diertje!
Chillen op het strand naast dit leuke diertje!
Het kan op Boulders Beach behoorlijk hard waaien, maar daar hebben deze dieren geen last van
Het kan op Boulders Beach behoorlijk hard waaien, maar daar hebben deze dieren geen last van
Naast het strand staan schitterende villa`s - je zal er maar wonen!
Naast het strand staan schitterende villa`s - je zal er maar wonen!
Even bijkomen van de visvangst van vandaag
Even bijkomen van de visvangst van vandaag
Zet jij dit bijzondere strand op je bucketlist?
Zet jij dit bijzondere strand op je bucketlist?
Boulders Bay ligt naast Simonstown, een dorpje met een prachtige haven
Boulders Bay ligt naast Simonstown, een dorpje met een prachtige haven
De perfecte plek om met een lekker drankje even bij te komen van een unieke ervaring!
De perfecte plek om met een lekker drankje even bij te komen van een unieke ervaring!

Op reis naar Zuid-Afrika

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Zuid-Afrika? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Je kunt vanuit Amsterdam het beste vliegen naar Johannesburg of Kaapstad.
  • Het is ongeveer 11 uur vliegen naar Johannesburg en 12 uur naar Kaapstad (rechtstreeks).
  • Er is slechts één uur tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika.
  • Goedkope vliegtickets naar Kaapstad vind je het beste via TIX.nl of rechtstreeks via KLM.
  • Een goede huurauto is natuurlijk onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars.
  • Een complete vakantie naar Zuid-Afrika boek je bij TUI.
  • Of bekijk de unieke rondreizen van Sawadee.
  • Losse bouwstenen of Zuid-Afrika reizen op maat boek je bij Van Verre reizen of via Riksja Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Zuid-Afrika

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

Mocht je Kaapstad nog niet op je bucketlist hebben gezet, dan wordt dat de hoogste tijd. Kaapstad is één van de leukste en mooiste steden ter wereld, en dat komt ook wel een beetje omdat je daar een ongelofelijk mooie...

Zomer04.01.2023

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Er zijn maar weinig wereldsteden die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Kaapstad, de Mo...

Stedentrips03.01.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afr...

Algemeen10.06.2022

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops