Frankrijk is wereldberoemd om de wijnen. Wijn is onlosmakelijk verbonden met Frankrijk en de Franse bourgondische levensstijl. Dit blijkt wel uit het feit dat het land nog altijd één van de grootste wijnproducenten ter wereld is. Wanneer je door Frankrijk rijdt, kan dit je absoluut niet ontgaan: je bent omringd met wijnvelden. En waar je ook komt, overal wordt een goed glas wijn geschonken. Wijn zit in het bloed van de Fransen en het hoort bij een vakantie in dit land. Een wijnreis maken is dan ook een van de leukste manieren om Frankrijk te ontdekken, en zeker in het zuidwesten. Wil je weten waarom? Ik geef je vijf redenen voor een wijnreis door de Côtes de Gascogne, een van de leukste wijnregio’s van het land!
Wijngebieden in Frankrijk
Natuurlijk kennen we allemaal de beroemde wijnstreken zoals de Elzas (gelegen in het noordoosten van Frankrijk), de Languedoc (in het zonnige zuiden), de Bourgogne (in het midden van het land), de Bordeaux (aan de westkust) en uiteraard het fantastische mooie wijngebied langs de rivier de Loire, ook wel de Loire-streek genoemd. Het zijn stuk voor stuk wijngebieden die absoluut het bezoeken waard zijn. Persoonlijk wil ik tenminste een keer per jaar een wijngebied bezoeken en een mooie wijnroute rijden, al is het alleen maar om mijn wijnvoorraad aan te vullen. Veel mensen combineren net als ik hun jaarlijkse bezoek aan de Loire-streek of de Langedoc met de zomervakantie.
Naast de bekende en toeristische wijngebieden zijn er nog veel meer, vaak minder bekende, wijngebieden in Frankrijk. Zo tref je in het zuidwesten van Frankrijk een bijzonder wijngebied aan dat zeker het bezoek waard is: Côtes de Gascogne. Deze wijnregio ligt tussen de Pyreneeën en de Bordeaux-streek en bestaat uit Cahors, Gaillac, Madiran en Jurancon. Het uitgestrekte gebied, ook wel het Italiaanse Toscane genoemd, staat onder andere bekend vanwege het meeste aantal zonuren van heel Frankrijk. En we weten allemaal dat hoe meer zon, hoe rijper de druif kan worden en hoe hoger dus het suikergehalte in de druif wordt. Tijdens het gist proces worden deze suikers vervolgens omgezet in alcohol. Het maakt de wijnen alleen maar lekkerder.