Ontspanning24.08.2022

5 tips voor de ultieme babymoon: de laatste vakantie met z’n tweeën


Een babymoon is de laatste vakantie voordat je eerste baby geboren wordt. Nog even met z’n tweeën op vakantie voordat het leven als ouders gaat beginnen. Zodra de baby geboren is, zit reizen er meestal even niet in. En dus is de babymoon de uitgelezen kans om nog één keer samen te genieten! Maar waar ga je heen, wat ga je doen en wat moet je weten als je op babymoon gaat?

Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een babymoon boekt. Zoals tot wanneer je mag vliegen als je zwanger bent.

In het algemeen geldt: vliegen kan tot 36 weken zwangerschap. Dat heeft niet zozeer te maken met dat vliegen ongezond zou zijn voor het ongeboren kind (want dat is niet zo), maar na 36 weken is de kans dat de baby in de lucht geboren wordt groter. En dat wil je niet, en ook de luchtvaartmaatschappij wil dat niet. Ben je zwanger van een tweeling, dan wordt overigens 32 weken aangehouden als de max.

Houd er ook rekening mee dat er luchtvaartmaatschappijen zijn die vanaf 28 weken zwangerschap een gezondheidsverklaring (fit to fly) vragen. De verloskundige of huisarts kan die voor je afgeven.

Tip: toch vliegen? Ga dan op reis naar een land waar je vertrouwen hebt in de medische voorzieningen. Je zult niet de eerste zijn die ver van huis in een vreemd land bevalt. Dat geldt natuurlijk ook voor een babymoon als je niet gaat vliegen, maar dan kun je altijd nog naar huis rijden.

Zwanger in de bergen: dit moet je weten

Ook voor een vakantie in de bergen als je zwanger bent zijn er een aantal dingen die je moet weten voor je vertrekt. Frisse berglucht doet iedereen goed, zeker ook een zwangere vrouw. Het is dus een heel goed idee om een babymoon naar de bergen te boeken. Zeker in de eerste helft van de zwangerschap is het heel goed om in de bergen te zijn, om actief te blijven en te genieten van de gezonde, schone berglucht. Echter is een vakantie naar de bergen in het tweede deel van de zwangerschap niet helemaal zonder risico’s.

Verloskundigen raden actieve vakanties in de bergen af als je hoger dan 2.500 meter bent. Dat heeft de maken met het feit dat berglucht boven de 2.500 meter ijl is (minder zuurstof bevat) en dat kan voor complicaties zorgen. Echter geldt ook: zwanger naar de bergen kan prima, zolang je de inspanning enigszins beperkt en je niet al te hoog verblijft. Er zijn zoveel mooie berggebieden te vinden die lager dan 2.500 meter liggen: perfect voor een babymoon dus. Of: blijf niet te lang op hoogte en beperk fysieke inspanning.

Zwanger naar de bergen? Het kan, maar niet te actief en niet te hoog
Zwanger naar de bergen? Het kan, maar niet te actief en niet te hoog

1. Wanneer ga je op babymoon?

Om zo goed mogelijk van de babymoon te genieten is het slim om deze te plannen aan het begin van het derde trimester. Dan zijn de ergste zwangerschapskwalen uit het eerste trimester (misselijk! moe! hoofdpijn!) vaak verdwenen. Maar je bent – als het goed is – nog energiek en mobiel genoeg om van je vakantie te genieten. En je bent de ergste kwalen aan het einde van de zwangerschap nog voor. Plan de laatste vakantie zonder baby dus ergens tussen week 28 en 33.

Het tweede trimester is zeker ook geschikt voor een laatste vakantie met z’n tweeën, maar omdat je dan ‘pas op de helft’ bent, is het leuker om het richting het einde van de zwangerschap te doen.

2. Doen tijdens de babymoon

  • uitslapen
  • namen bedenken
  • boeken lezen op een strandbedje
  • uitgebreid uit eten

Misschien heb je de naam (of meerdere namen als je het geslacht nog niet weet) voor je baby al bedacht, maar mocht dat niet het geval zijn, dan is de babymoon de perfecte plek om een babynaam te bedenken. Al liggend op een strandbedje aan de Côte d’Azur bedachten wij zo een jongensnaam (die we later niet nodig bleken te hebben).

Ook is dit dé kans om uit te slapen, mocht je daar van houden, want uitslapen is er binnenkort niet meer bij. Voor zover je als zwangere nog lekker kunt slapen, uiteraard.

Geniet zeker ook van het lezen van een boek. De eerste vakanties met kinderen zijn vrij druk en intensief, dat een boek lezen zo ongeveer het laatste is waar je aan toekomt. Neem er dus nog even goed de tijd voor!

En het is ook een goed moment om jezelf te verwennen met extra luxe: een mooi hotel, uitgebreid diner, massages etc. Dat kun je ongetwijfeld nu extra waarderen!

Luieren, uitslapen, een boek lezen: nu kan het nog
Luieren, uitslapen, een boek lezen: nu kan het nog

3. De leukste babymoon bestemmingen

De leukste babymoon is een reis naar het buitenland. Vakanties in Nederland zul je – als de baby er is – vast al vaker gaan doen, dus de laatste keer met z’n tweeën wil je écht op reis. Maar waar naartoe?

Reizen naar landen waar je het Zika-virus kunt oplopen worden afgeraden (dat komt voor in delen van Zuid- en Midden-Amerika). Dat geldt ook voor landen op het zuidelijk halfrond waar je hogere kans op malaria hebt.

Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor een bestemming waar je vertrouwen hebt in de medische voorzieningen. Mocht er iets gebeuren tijdens de babymoon dan is het wel zo prettig als je goed kunt communiceren met artsen en dat je vertrouwen hebt in de lokale zorg. Heb je dat niet, kies dan een ander land/andere bestemming, want als zwangere vrouw heb je behoefte aan zekerheid. Er kan namelijk van alles gebeuren in de laatste weken/maanden van de zwangerschap en dan is het prettig als er goede zorg binnen handbereik is.

De bestemming van je babymoon is natuurlijk ook enigszins afhankelijk van het seizoen waarin je zwanger/uitgerekend bent. Met de auto op vakantie zorgt dat je het meest flexibel bent. Toffe bestemmingen voor de babymoon met de auto:

Flaneren over de boulevard van Cannes, pizza en ijsjes eten in Toscane, wandelen zonder iemand tegen te komen in de bergen van Vorarlberg. Er zijn zoveel leuke bestemmingen die je met de auto kunt bereiken. Ook een stedentrip Parijs of een paar dagen ontspannen in de Belgische Ardennen zijn hele goede babymoon bestemmingen.

Toch liever vliegen? Deze strandbestemmingen zijn perfect als je zwanger bent: een paar uur vliegen. En ook in het voor- en najaar zijn dit aanraders.

Glamping in de Ard\u00e8che in Zuid-Frankrijk: de perfecte bestemming voor een babymoon
Glamping in de Ardèche in Zuid-Frankrijk: de perfecte bestemming voor een babymoon

4. Gun jezelf extra luxe

Kamperen, outdoor-vakanties en back-to-basic: het is allemaal fantastisch, behalve als je zwanger bent. Dan heb je misschien wel meer behoefte aan luxe dan ooit. Een schone wc, een goed bed, een spa, misschien wel roomservice. En als je dan toch een laatste vakantie samen weg gaat voor je baby geboren wordt, dan is het heerlijk om jezelf wat extra luxe te gunnen.

Dat hoeft zeker niet het duurste hotel te zijn dat je kunt vinden, maar een ruime hotelkamer met een goed bed of een huisje met een eigen badkamer zijn zeer prettig. Ook is het fijn als je – bij voorkeur op loopafstand – winkels (supermarkt) en restaurants binnen handbereik hebt. Aan het einde van de zwangerschap kun je je ’s avonds sneller vermoeid voelen en dan is het fijn als je om de hoek uit eten kunt. En een fijn zwembad waar je lekker onder een parasol kunt liggen is natuurlijk ook meer dan welkom.

Tips

Toch kamperen? Ga dan voor glamping, zo heb je net wat extra luxe en geniet je toch van een vakantie in de natuur. Met 30 weken zwangerschap ging ik naar Huttopia Sud Ardèche in een glamping tent en het was heerlijk om een week in de natuur op de camping te zijn.

Daarna kozen we voor Prairies de la Mer aan de Franse zuidkust en kan geen betere plek bedenken voor een babymoon! Een waanzinnig mooi park aan het strand met een stuk of vijf restaurants, groot zwembad en Port Grimaud, een gezellig dorpje om de hoek!

5. Relax, niets moet!

De belangrijkste reden om samen op vakantie te gaan voor je eerste kind wordt geboren is vooral om nog even te genieten van het feit dat niets moet. Je kunt je dagen volledig indelen zoals jullie dat willen. De eerstvolgende vakantie staat namelijk in het teken van voeden, slapen en zorgen. Ook dat is heel bijzonder, maar ik weet zeker dat je echt nog wel een keer terugdenkt aan die laatste tijd dat niets per se moest. Hopelijk lukt het je om te ontspannen!

Happy babymoon!

Zwanger op vakantie

Ben jij zwanger en wil je een babymoon, nog een laatste vakantie met z'n tweeën? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Boek je reis

  • Boek een complete babymoon naar een zonbestemming via TUI.
  • Een absolute aanrader is Prairies de la Mer aan de Côte d'Azur in Zuid-Frankrijk.
  • En ook Huttopia Sud Ardèche is een hele fijne plek voor een vakantie als je zwanger bent.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Vakantie met baby

Dit zijn de 8 meest kindvriendelijke skigebieden

Kindvriendelijke skigebieden zijn er volop. Je moet alleen weten waar je moet zijn. Daarom heb ik de leukste kindvriendelijke skigebieden voor je op een rij gezet. Deze acht skigebieden zijn volledig kids-proof! Misschie...

Winter26.10.2023

Dit zijn de 8 meest kindvriendelijke skigebieden

Met een baby op reis: ga je met de auto, het vliegtuig of de camper?

Op reis gaan is altijd een beetje spannend en het vergt de nodig voorbereiding. Helemaal als je gezinssamenstelling onlangs is veranderd. Een kleine baby zorgt ervoor dat je nog iets meer moet organiseren, plannen en bed...

Algemeen16.08.2023

Met een baby op reis: ga je met de auto, het vliegtuig of de camper?

de beste tips op een rij
De eerste vakantie met je baby: de 7 beste tips op een rij

Ons team is de afgelopen jaren flink uitgebreid met de komst van kleine reizigers in spe. We nemen onze baby's maar al te graag meenemen op reis. Reizen met een baby is heel erg leuk. Zeker de allereerste vakantie met je...

Algemeen23.12.2022

De eerste vakantie met je baby: de 7 beste tips op een rij

De leukste tips voor mini-vakantie in Gulpen en Zuid-Limburg

Er zijn van die plekken in Nederland, waar je meteen compleet tot rust komt. De Zuid-Limburgse heuvels hebben die magische werking. Op mij tenminste. De ruimte, de stilte, de schoonheid: als je er even tussenuit wil in e...

Ontspanning14.10.2022

De leukste tips voor mini-vakantie in Gulpen en Zuid-Limburg

Martinhal Cascais: een droomplek voor de eerste vakantie met je baby

Alle 'eerste keren' met een baby zijn bijzonder. En ook de eerste vakantie met je baby is er een om nooit meer te vergeten. Reizen met een baby is anders dan je gewend bent en dat vraagt om flink wat voorbereiding. Ga je...

Zomer25.06.2022

Martinhal Cascais: een droomplek voor de eerste vakantie met je baby

De autostoeltjes van Cybex maken reizen met je baby een stuk gemakkelijker

Al tijdens de zwangerschap nemen veel aanstaande ouders zich voor; ook als de mini er straks is, blijven we gewoon mooie reizen maken. Wellicht even een jaartje wachten met een reis naar Nieuw-Zeeland of een moeilijke ba...

Algemeen06.01.2022

De autostoeltjes van Cybex maken reizen met je baby een stuk gemakkelijker

Curaçao met kinderen: vijf redenen om te gaan!

Ben je het weer in Nederland helemaal zat? Klinkt een vakantie met je gezin naar een zon zekere bestemming je als muziek in de oren? Curaçao is een prachtplek voor je babymoon of juist een vakantie met jonge kinderen. N...

Zomer21.06.2020

Curaçao met kinderen: vijf redenen om te gaan!

7 redenen voor een cruise vakantie met baby of peuter!

Voor het eerst op cruise vakantie, wie had dat gedacht? Eerlijk is eerlijk, we hadden best wel wat vooroordelen over cruisen. Totdat we de tijd namen om ons er in te verdiepen. We kwamen erachter dat er super veel mogeli...

Ontspanning07.04.2019

7 redenen voor een cruise vakantie met baby of peuter!

Verder lezen over Vakantie met kinderen

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

Dit zijn de 8 meest kindvriendelijke skigebieden

Kindvriendelijke skigebieden zijn er volop. Je moet alleen weten waar je moet zijn. Daarom heb ik de leukste kindvriendelijke skigebieden voor je op een rij gezet. Deze acht skigebieden zijn volledig kids-proof! Misschie...

Winter26.10.2023

Dit zijn de 8 meest kindvriendelijke skigebieden

Onvergetelijke vakantiemomenten voor het hele gezin in Kappl en See

Speeltuinen, klimparcoursen, een waterpark en zelfs een kinderboerderij: de Oostenrijkse dorpen Kappl en See hebben het allemaal. Het is daarmee een regelrecht familieparadijs in de zomer en in de herfst. Het wordt ook n...

Zomer17.08.2023

Onvergetelijke vakantiemomenten voor het hele gezin in Kappl en See

Met een baby op reis: ga je met de auto, het vliegtuig of de camper?

Op reis gaan is altijd een beetje spannend en het vergt de nodig voorbereiding. Helemaal als je gezinssamenstelling onlangs is veranderd. Een kleine baby zorgt ervoor dat je nog iets meer moet organiseren, plannen en bed...

Algemeen16.08.2023

Met een baby op reis: ga je met de auto, het vliegtuig of de camper?

de beste tips op een rij
De 7 leukste kindvriendelijke bestemmingen met het vliegtuig

Water, speeltuinen, zand en niet al te warm: als het aan de kinderen ligt dan zijn dit de voorwaarden voor een geslaagde vakantie. Al kan het nog een hele klus zijn om te bepalen waar je precies naartoe gaat. En ga je ze...

Vliegen15.08.2023

De 7 leukste kindvriendelijke bestemmingen met het vliegtuig

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zijn je kinderen ook gek op het maken van foto’s? De kids groeien tegenwoordig op met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Het maken van foto’s en video’s is voor de meesten geen onbekend terrein. Zeker als p...

Gadgets07.02.2023

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

10 tips voor een actieve zomervakantie in de Franse Alpen met kinderen!

Frisse berglucht, prachtige natuur en gezellige dorpen, dat is zomer in de Franse Alpen. In het Franse Haute-Savoie vind je het onder de wintersportfans geliefde skigebied van Portes Du Soleil. Maar wist je dat er in de...

Zomer13.09.2022

10 tips voor een actieve zomervakantie in de Franse Alpen met kinderen!

Martinhal Cascais: een droomplek voor de eerste vakantie met je baby

Alle 'eerste keren' met een baby zijn bijzonder. En ook de eerste vakantie met je baby is er een om nooit meer te vergeten. Reizen met een baby is anders dan je gewend bent en dat vraagt om flink wat voorbereiding. Ga je...

Zomer25.06.2022

Martinhal Cascais: een droomplek voor de eerste vakantie met je baby