Ontspanning05.11.2017

De drie mooiste cenotes van Mexico: hier wil je een duik nemen!


Cenotes zijn een bijzonder natuurverschijnsel in Mexico, en dan met name in de provincie Yucatán. Het zijn magisch mooie plekken waar je kunt zwemmen, snorkelen en duiken, en soort natuurlijke zwembaden. Ga je op vakantie naar Mexico? Zet deze drie mooiste cenotes dan maar op je to-do list want hier wil je een duik nemen!

Het ontstaan van cenotes

Een cenote is een grot of een poel die water bevat. Het woord cenote is afgeleid van het woord dzonot, dat volgens de Maya’s afgrond betekent. Een cenote kan zich onder de grond bevinden, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Het ontstaan van cenotes gaat terug naar miljoenen jaren geleden. Een meteorietinslag maakte een einde aan het tijdperk van dinosauriërs, en zorgde tegelijkertijd ervoor dat gaten in het oppervlak werden geslagen. Die gaten zijn door de eeuwen heen volgelopen met water, en worden nu centotes genoemd. In de provincie Yucatán in Mexico vind je er drieduizend, verspreid door het hele gebied.

Cenotes worden door de Maya’s ook gezien als een heilige plaats; het is een soort ingang naar de onderwereld. Daarom werden deze poelen in het verleden ook vaak gebruikt om mensen te offeren, zoals bijvoorbeeld bij de grote cenote in Chichén Itzá werd gedaan. Aangezien de mensen destijds niet konden zwemmen, vonden velen de dood in een cenote.

Natuurlijke zwembaden

Inmiddels zijn cenotes natuurlijke zwembaden waar iedereen een duik wil nemen. Omdat je er in Yucatán zoveel vindt, zit je er eigenlijk altijd dichtbij, of je nu in Cancún, Tulum of Playa del Carmen op vakantie bent. Maar er zit wel veel verschil tussen: de een is niet meer dan een klein, afgelegen meertje, terwijl de ander een spectaculaire ondergronds zwembad is waar je alleen naartoe kunt duiken. Sommige zijn gratis toegankelijk, maar voor de mooiste cenotes moet je een toegangskaartje kopen om er een duik te kunnen nemen. Hier volgen de drie mooiste cenotes van Mexico.

1. Cenotes Dos Ojos – Quintana Roo

Op het schiereiland Yucatán zijn de cenotes Dos Ojos wel de meest spectaculaire die je kunt vinden. Dos Ojos betekent twee ogen en dat is ook precies wat dit is: twee grotten met een omliggend gangenstelsel van water, in de vorm van twee ogen.

Dos Ojos ligt in de provincie Quintana Roo, net buiten het hippie-dorpje Tulum. Om hier te mogen zwemmen, snorkelen of duiken moet je wel een kaartje kopen, anders kom je er niet in. Je hebt bij de ingang een paar opties: er zijn een paar delen van Dos Ojos waar iedereen mag zwemmen in een soort half-open grot met schitterend helder water. Maar wil je echt naar de Dos Ojos dan moet je een tour boeken en dat is een aanrader! Je kunt gaan snorkelen of duiken, al moet je om te duiken wel een duikdiploma hebben.

Een snorkeltour is magisch mooi: het water voelt in eerste instantie koud aan, maar al snel wen je daar aan. De gids neemt je mee de eerste grot in en die is prachtig. Je moet overigens niet claustrofobisch zijn, want dan is dit misschien een beetje te spannend voor je. Tussen het water en de stenen boven je zit namelijk maar een heel klein stukje. Eenmaal aangekomen in de eerste grot kijk je je ogen uit, het is een prachtige en ook mysterieuze plek.

Het tweede oog van de Dos Ojos is nóg mooier: het wordt de bat cave genoemd omdat deze grot bewoond wordt door honderden vleermuizen. Via een ondergrondse watertunnel zwem je er naartoe en onderweg zie je wat vissen en verder vooral mooi gesteente en helder water. In de bat cave kun je een rondje zwemmen en dat is magisch mooi: het licht dat in de grot schijnt geeft een heel speciaal effect. Als je op vakantie in Mexico een paar cenotes uitkiest om te zwemmen, ga dan zeker voor cenotes Dos Ojos want dat is de mooiste van allemaal!

Via het trapje kom je in het water en via een tunnel kun je dan naar een van de Dos Ojos
Via het trapje kom je in het water en via een tunnel kun je dan naar een van de Dos Ojos
Dos Ojos is de mooiste cenote van allemaal!
Dos Ojos is de mooiste cenote van allemaal!

2. Ik Kil – Yucatán

Cenote Ik Kil is compleet anders dan Dos Ojos, want dit is een bovengrondse cenote. Je vindt deze vlakbij Mayastad Chichén Itzá, een van de nieuwe wereldwonderen. Het is een openbare cenote, maar ook hier moet je een kaartje kopen om er te mogen zwemmen.

Ik Kil wordt ook wel de heilige blauwe cenote genoemd, maar echt heel blauw is het water niet. De ligging is wel fenomenaal: over tientallen meters hoogte hangen lianen naar beneden en wanneer je helemaal onderaan staat, waan je je ergens ver van de bewoonde wereld en midden in de jungle. Dat is natuurlijk niet zo, maar het maakt zwemmen in dit natuurlijke zwembad wel extra spectaculair.

Via een trap kun je naar beneden lopen om zelf een duik in Ik Kil te nemen. Het water is lekker koel en dare devils springen natuurlijk van een van de trapjes af.

Zorg er wel voor dat je niet midden op de dag gaat zwemmen in deze cenote, want mede door de gunstige ligging in de buurt van Chichén Itzá is dit een hele populaire en drukke cenote. Het is dus slim om heel vroeg in de ochtend te komen, als er nog bijna niemand anders is. Pas dan kun je de magie van Ik Kil echt goed ervaren!

Zo ziet Ik Kil er boven de grond uit
Zo ziet Ik Kil er boven de grond uit
Ik Kil: een van de mooiste cenotes van Mexico
Ik Kil: een van de mooiste cenotes van Mexico
Zwemmen in een gigantische grot tussen de lianen: magisch mooi!
Zwemmen in een gigantische grot tussen de lianen: magisch mooi!

3. Gran Cenote – Quintana Roo

De Gran Cenote vind je net als Dos Ojos in de provincie Quintana Roo en ligt niet ver van het dorpje Tulum vandaan. Het is een van de leukste uitjes die je vanuit Tulum kunt maken: een duik nemen in Gran Cenote. Deze cenote ligt zo dicht bij Tulum dat je er zelfs op de fiets naartoe kunt, wanneer je een beetje sportief bent aangelegd. Een taxi nemen kan natuurlijk ook.

In de Gran Cenote kun je heerlijk dobberen in het heldere, kalme water en zeker wanneer je ’s morgens vroeg komt kun je het rijk alleen hebben. Neem wel een snorkelset mee want niet alleen de rotsen onder water zijn bijzonder om te zien, maar je kunt er ook wat kleine vissen zien.

Deze plek is ook erg in trek bij locals, die hier in de weekenden komen om te picknicken, zwemmen en snorkelen. En als je wilt kun je hier ook duiken, want het is een behoorlijk diepe grot.

Een hele bijzondere plek!
Een hele bijzondere plek!
<em>Zwemmen in Grand Cenote<\/em>: zo mooi!
Zwemmen in Grand Cenote: zo mooi!
<em>Ga lekker vroeg naar Gran Cenote dan is het nog rustig!<\/em>
Ga lekker vroeg naar Gran Cenote dan is het nog rustig!

Op reis naar Mexico

Wil jij op reis naar Mexico om zelf een keer te zwemmen in deze schitterende cenotes? Boek dan nu je reis. Wellicht komen deze reistips nog goed van pas.

Plan je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Mexico boek je via TIX.nl en via Momondo.
  • Of boek direct vliegtickets bij KLM.
  • De beste hotel deals vind je via Booking.com.
  • Liever een pakketreis naar Mexico? Die vind je bij TUI of bij Sawadee.
  • Ook leuk: boek alleen bepaalde bouwstenen en plan de rest van je reis zelf. Dat kan onder andere bij Riksja Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Dit is de ideale route voor een roadtrip door Yucután in Mexico

Heb je plannen om naar Mexico te gaan en wil je meerdere plekken zien? Wil je chillen aan het strand afwisselen met cultuur en leuke Mexicaanse stadjes? Kies dan voor een roadtrip op het schiereiland Yucután. Met een g...

Algemeen12.12.2018

Dit is de ideale route voor een roadtrip door Yucután in Mexico

Neem een duik in Ik Kil in Mexico: een spectaculair natuurzwembad

Mexico is het land van de genotes, van de grotten of poelen met water. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door meteorietinslag. Inmiddels vormen deze cenotes natuurlijke zwembaden. Sommige zijn vrij simpel, maar er...

Natuur08.12.2018

Neem een duik in Ik Kil in Mexico: een spectaculair natuurzwembad

Chichén Itzá: het must see wereldwonder van Mexico

Chichén Itzá in Mexico was ooit een van de belangrijkste steden van de Maya's. Het is een mysterieuze stad, waarvan nog lang niet alle overblijfselen inmiddels blootgelegd zijn. De ruïnes van Chichen Itza zijn werelde...

Algemeen29.10.2017

Chichén Itzá: het must see wereldwonder van Mexico

De 10 coolste dingen om te doen in Tulum!

Tulum in Mexico is het paradijs op aarde. Wuivende palmbomen, een azuurblauwe zee en poederzacht zand op de stranden. Er hangt een heerlijk, relaxte sfeer, maar tegelijkertijd is Tulum ook hip en bruisend. Op het strand...

Zomer11.10.2017

De 10 coolste dingen om te doen in Tulum!

Tulum is hét eco-paradijs van Mexico

De meeste vakantiegangers die naar Mexico op vakantie gaan komen niet verder dan Cancun of Playa del Carmen. Maar wie nog een stukje zuidelijker gaat, komt aan in Tulum. Een eco-paradijs, met nauwelijks elektriciteit: sl...

Zomer23.09.2017

Tulum is hét eco-paradijs van Mexico

een droombestemming aan zee

Verder lezen over Mexico

3 redenen voor een bezoek aan het relaxte Mahahual in Mexico

Wanneer je in Mahahual aankomt, kom je gelijk tot rust. Er hangt een hele relaxte sfeer die kenmerkend is voor het Caraïbisch gebied, maar niet zo zeer voor de noordelijker gelegen badplaatsen in Mexico. Een paar keer p...

Zomer19.03.2019

3 redenen voor een bezoek aan het relaxte Mahahual in Mexico

Bacalar: ontdek de Malediven van Mexico

De Malediven roepen gelijk beelden op van tientallen eilanden met witte zandstranden omgeven door helderblauw water. Een waar paradijs, maar daar hangt dan ook een flink prijskaartje aan. Maar wees niet getreurd! Er is n...

Zomer16.03.2019

Bacalar: ontdek de Malediven van Mexico

Selina Cancun Downtown: de beste start van je reis door Mexico

Cancun staat niet alleen bekend om zijn luxe resorts aan het strand, maar ook als startpunt van een rondreis op het schiereiland Yucután. Grote kans dat dit de eerste plek is waar je voet aan land zet na een lange vluch...

Algemeen12.03.2019

Selina Cancun Downtown: de beste start van je reis door Mexico

Op reis naar Mexico? Check dan deze handige reistips!

Mexico… Me-xxx-iii-cooo! Het liedje van de zangeres zonder naam wordt al jaren gezongen en ongetwijfeld doet iedereen een poging om de hoge noten te halen zodra ze het vliegtuig in stappen. Want niet alleen het liedje,...

Algemeen20.12.2018

Op reis naar Mexico? Check dan deze handige reistips!

Dit is de ideale route voor een roadtrip door Yucután in Mexico

Heb je plannen om naar Mexico te gaan en wil je meerdere plekken zien? Wil je chillen aan het strand afwisselen met cultuur en leuke Mexicaanse stadjes? Kies dan voor een roadtrip op het schiereiland Yucután. Met een g...

Algemeen12.12.2018

Dit is de ideale route voor een roadtrip door Yucután in Mexico

Neem een duik in Ik Kil in Mexico: een spectaculair natuurzwembad

Mexico is het land van de genotes, van de grotten of poelen met water. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door meteorietinslag. Inmiddels vormen deze cenotes natuurlijke zwembaden. Sommige zijn vrij simpel, maar er...

Natuur08.12.2018

Neem een duik in Ik Kil in Mexico: een spectaculair natuurzwembad

Chillen op Isla HolBox in Mexico doe je zo!

Na een rondreis op het schiereiland Yucután in Mexico wil je misschien wel eindigen op een écht eiland. Er zijn natuurlijk meerdere opties, maar er zijn drie populaire eilanden rond het schiereiland: Cozumel, Isla Muje...

Zomer02.12.2018

Chillen op Isla HolBox in Mexico doe je zo!

Mexico viert Día de los Muertos: de dag van de doden

Iedereen is wel iemand verloren: een familielid, vriend of partner wiens overlijden voor veel verdriet heeft gezorgd. Om dat verdriet draaglijker te maken hebben ze in Mexico een speciale feestdag bedacht: Día de los Mu...

Algemeen01.11.2017

Mexico viert Día de los Muertos: de dag van de doden