Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen


Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen – met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik – is prachtig én uitdagend. Voor veel Nederlanders is het een regelrecht wielerwalhalla met pittige klimmetjes en mooie afdalingen.

Inmiddels is de populairste fiets in ons land de e-bike. De eerste generatie e-bikes waren loodzware fietsen met trapondersteuning waarmee je, ondanks het extra vermogen, niet snel de heuvels opzocht. Vandaag zijn e-bikes er in allerlei uitvoeringen, waarbij jezelf de mate van ondersteuning kunt bepalen, zelfs tot aan geen trapondersteuning. En met deze nieuwe generatie van e-bikes zijn Wallonië en de Belgische Ardennen inmiddels de perfecte plek om mooie fietstours te maken!

E-bike fietsroutes in Wallonië

Een snel groeiende doelgroep van bezitters van een e-bike heeft inmiddels Wallonië weten te ontdekken. Wie op zoek is naar fietsroutes in Wallonië kan inmiddels kiezen uit een uitgebreid netwerk van prachtige routes in deze grote en imposante regio. Je vindt er ook steeds meer routes die specifiek geschikt zijn voor e-bikes. Deze speciale e-bike fietsroutes variëren in moeilijkheidsgraad en lengte, waardoor fietsers van welk niveau dan ook kunnen genieten van het prachtige uitdagende landschap van Wallonië. Fietsen in het buitenland op slechts een paar uur rijden van Nederland in een natuur die je alles doet vergeten, het is een regelrechte aanrader voor een meer sportieve en duurzame vakantie.

Tip: ga voor een elektrische hybride fiets

De favoriete e-bike om te fietsen in Wallonië is een elektrische hybride fiets. Deze fietsen zijn meestal uitgerust met derailleurversnellingen en biedt hierdoor meer mogelijkheden voor het gebruik van de fiets. Zo hebben ze vaak een groot schakelbereik, zijn vaak aanzienlijk lichter en trappen ook soepel. Voordeel is ook dat je door de derailleurversnellingen ook makkelijker zonder trapondersteuning kunt fietsen en deze alleen gebruikt als de wegen steiler en steiler worden.

RAVel routes in België

RAVel-routes zijn een netwerk van fiets- en wandelpaden in België, voornamelijk in Wallonië. RAVel is een afkorting van ‘Réseau Autonome des Voies Lentes’ wat letterlijk betekent een ‘autonoom netwerk van trage wegen’. Binnen dit project zijn oude spoorlijnen en jaagpaden aangepast tot veilige en aangename routes voor recreatieve activiteiten zoals wandelen en fietsen.

Deze RAVel-routes vind je vooral in landelijke gebieden, bossen, langs rivieroevers en in sommige gevallen lopen ze door dorpjes of steden. Het voordeel is dat deze routes vrijwel altijd autovrij zijn. De RAVel-routes staan over het algemeen goed aangegeven en daardoor makkelijk te volgen.

De RAVel-routes doorkruisen zo ongeveer heel Wallonië. En daar kan iedere fietsliefhebber zich helemaal uitleven, want het complete netwerk heeft meer dan 2.000 kilometer aan fietspaden in de aanbieden.

Tip: hier vind je meer informatie over de RAVel fietsroutes in Wallonië

Duurzaam toerisme in Wallonië

Wallonië heeft er echt werk van gemaakt om deze vorm van recreatie te ondersteunen omdat ze bijgedragen aan de bevordering van duurzaam toerisme en gezonde recreatie/mobiliteit. En wat is er leuker om het Waalse landschap, zijn natuur en cultuur te verkennen op een e-bike (of natuurlijk op sportfiets)? Actieve vakanties geven je uiteindelijk ook veel meer voldoening.

Tips voor de mooiste e-bike routes in Wallonië

Inmiddels hebben wij een hoop mooie fietsroutes in Wallonië gedaan. De meeste met een (hybride) e-bike. En dat levert een aantal hele toffe tips op. Ik heb ze hieronder voor je verzameld. E-biken in België? Hier moet je zijn!

Regelmatig fiets je over oude spoortrajecten zoals hier bij St. Vith
Regelmatig fiets je over oude spoortrajecten zoals hier bij St. Vith
Overal kom je borden tegen met informatie voor fietsers met vaak nieuwe routes
Overal kom je borden tegen met informatie voor fietsers met vaak nieuwe routes
Ook aan mountainbikers wordt hier extra gedacht (VTT staat voor v\u00e9lo tout terrain)
Ook aan mountainbikers wordt hier extra gedacht (VTT staat voor vélo tout terrain)

1. De Vennbahn: fietsroute langs een oude spoorlijn

De Vennbahn is een populaire fietsroute (125 kilometer) en een van de langste tot fietspad geconverteerde spoorlijnen in Europa die deel uitmaakt van het RAVel-netwerk. Hoewel de route grotendeels door de Wallonië loopt, doorkruist je ook delen van de Duitstalige Gemeenschap in België en steek je ook even de grens over naar Monschau in Duitsland. Officieel eindigt de route net over de grens in Luxemburg. Dat is net zoals het startpunt vloeibaar want officieel loopt de route tot Troisvierges, maar ook het 10 kilometer verder gelegen Clervaux is een zeker een leuk alternatief.

De werkelijke route van de Vennbahn start in Aken maar veel fietsers vanuit Nederland starten in Maastricht of Valkenburg en fietsen vanuit daar naar het Belgische Eynatten om hier de fietsroute op te pakken tot Raeren. Hier volg je de rails van een nog overgebleven deel van de oorspronkelijke Vennbahn. De route is overigens vrij vlak omdat deze oude spoorlijnen volgt met een laag stijgingspercentage ondanks dat je door de heuvels fietst.

De Vennbahn fietsroute bij Weismes: mooie wegen die alleen bestemd zijn voor fietsers en wandelaars
De Vennbahn fietsroute bij Weismes: mooie wegen die alleen bestemd zijn voor fietsers en wandelaars
De Vennbahn bij St. Vith. Een fietspad dwars door de natuur voor jezelf.
De Vennbahn bij St. Vith. Een fietspad dwars door de natuur voor jezelf.

2. EuroVelo 5: in België uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar 2023

De EuroVelo 5, een deel van de Via Romea Francigena, is in België is uitgeroepen tot fietsroute van het jaar 2023. Deze 400 kilometer lange fietsroute bij onze zuiderburen gaat dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De route begint in Vlaanderen maar je kunt ook alleen het Waalse deel fietsen. Bij deze kortere variant start (met een lengte van 175 kilometer) in Namen en gaat naar Dinant (27 kilometer), Marche-en-Famenne (48 kilometer), La Roche en Ardennes (28 kilometer) Bastogne (46 kilometer) naar eindpunt Martelange (27 kilometer).

Dit deel is ook het meest uitdagend omdat je hier weinig vlakke wegen gaat tegenkomen. Het specifieke traject en de afstanden van EuroVelo 5 door Wallonië kunnen variëren. Het is daarom raadzaam om gedetailleerde kaarten en bronnen te raadplegen als je de exacte route wilt volgen.

Via Romea Francigena

Officieel is de EuroVelo 5 een langeafstandsfietsroute in Europa die bekend staat als de Via Romea Francigena. Het volgt de historische pelgrimsroute die in de Middeleeuwen werd gebruikt door pelgrims die van Canterbury naar Rome reisden. EuroVelo 5 doorkruist meerdere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië met als eindpunt Rome. Totale lengte is 3.200 kilometer.

Fietsen langs de oevers van de Maas in Dinant is een geweldige ervaring
Fietsen langs de oevers van de Maas in Dinant is een geweldige ervaring
Eurovelo 5 bij Martelange aan de Luxemburgse grens
Eurovelo 5 bij Martelange aan de Luxemburgse grens
Vanaf hier is de kortste route naar Rome slechts 1.650 kilometer
Vanaf hier is de kortste route naar Rome slechts 1.650 kilometer

3. Religieuze route: L’EuroVelo 3

De EuroVelo 3 is net als de Eurovelo 5 een super lange fietsroute in Europa, ook wel bekend als de ‘Pelgrims Route’ of de ‘Scandinavische Route’. Hij gaat helemaal van Noorwegen naar Spanje en neemt je mee door zoals Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland en Spanje. Eindpunt is Santiago de Compostela in Spanje, waar veel pelgrims naartoe gaan.

Het Belgische traject is populair en loopt grotendeels door Wallonië. Een aanrader is echter te starten bij het Nederlandse startpunt van de Eurovelo 3 is in Vaals. Hiervandaan fiets je via RAVel 38 en 39 naar het west door het land van Herve (bekend van de kazen) en Luik (Liège). Deze route werd uitgeroepen tot beste Europese groene weg in 2021.

Vanuit Luik gaat de route langs de Maas verder naar Huy en Namen. Hier verlaat je Namen via de RAVeL van de Samber. Deze weg loopt in eigen bedding van de rivier en is prachtig om te fietsen. Je passeert veel sluizen en bruggetjes, midden in de natuur. De route loopt door naar Charleroi en Thuin en eindigt net over de grens in het Franse Maubeuge.

4. De Transardennaise een legendarische route voor fietsers en wandelaars

De Transardennaise is een legendarische route voor wandelaars door de Belgische Ardennen loopt. Maar inmiddels is er ook een fietsroute met dezelfde naam en vrijwel de identieke route. Deze route met een totale lengte van 164 kilometer begint in La Roche-en-Ardenne en eindigt in Bouillon. Een perfecte route om op de fiets te doen in meerdere etappes en langs de mooiste wegen, bossen en uitzichten in de Ardennen.

Deze route is ondanks het uitdagende karakter zeker ook geschikt om hem te rijden met een e-bike. Als zul je nog steeds flink moeten trappen want de klimmetjes zijn soms pittig. Het laaggebergte van de Ardennen is net wat uitdagender wat fietsen hier echt leuk maakt.

Je kunt de Transardennaise ook volledig laten verzorgen als je gebruik maakt van de service van Europ’Aventure. Dat betekent dat je met je eigen auto naar La Roche rijdt. Daar laad je je bagage en fietsen, waarna je je auto naar het eindpunt van de Transardennaise in Bouillon brengt. Een taxi zet je weer af in La Roche. Afhankelijk van het aantal etappes wordt je bagage iedere dag naar het volgende hotel gebracht. Wil je meer weten over deze route, lees dan onze eigen ervaringen in dit artikel.

Afkoeling zoeken aan de Lesse
Afkoeling zoeken aan de Lesse
Walloni\u00eb en Fleurs, fietsen over het pad van de Transardennaise
Wallonië en Fleurs, fietsen over het pad van de Transardennaise

5. W7 Sur la route des Ardennes

De W7-fietsroute, ook bekend als ‘Sur la route des Ardennes’, is een prachtige fietsroute die door de Ardennen in Wallonië loopt. Het is een fietsroute die je echt de Ardennen laat ervaren in al zijn facetten.

Van adembenemende landschappen, pittoreske dorpen en historische bezienswaardigheden. De route komt door plaatsen zoals Spa, Stavelot, La Roche-en-Ardenne, Bouillon en Dinant. De route is geschikt voor zowel recreatieve fietsers als voor ervaren wielertoeristen en biedt genoeg faciliteiten langs de route. Het is misschien wel de beste route om te genieten van de schoonheid van de Ardennen en de rijke cultuur van deze regio.

Het grootste deel van W7 Sur la route des Ardennes bestaat voornamelijk uit verharde wegen, maar er zijn ook gedeeltes die onverhard zijn. Je krijgt tijdens deze route wel te maken met de heuvelachtige aard van de Ardennen en dat betekent dat je af en toe flink wat hoogteverschil moet overbruggen. Het late voorjaar en de nazomer is de beste tijd om deze route te rijden. Wel een absolute aanrader om een keer te doen!

Bouillon een prachtige plaats om een dadgje langer te blijven
Bouillon een prachtige plaats om een dadgje langer te blijven

Mocht je gaan fietsen in Wallonië, op een e-bike, racefiets of wat voor fiets dan ook, en je wil ook nog eens op leuke plekken overnachten, bekijk dan hier onze tips.

Dit zijn de acht leukste accommodaties om te overnachten in Wallonië!

La Roche en Ardennes, de plek waar veel fietsroutes samenkomen waaronder de W7
La Roche en Ardennes, de plek waar veel fietsroutes samenkomen waaronder de W7
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Fietsvakantie

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

De regio Salzkammergut vind je ten oosten van de stad Salzburg in Oostenrijk. Hier tref je volop bergen, meren, grotten, watervallen en gezellige stadjes aan. Een prachtige zomerse vakantiebestemming! En een fantastische...

Zomer06.07.2023

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit hel...

Algemeen20.09.2022

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

De Transardennaise is een legendarische route die door de Belgische Ardennen loopt. Het is dé klassieke wandeling langs de mooiste plekken van de Ardennen, van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon, een route van 164 kilome...

Ontspanning12.08.2022

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

Dit zijn de 5 mooiste fietsgebieden van Nederland

Nederland is een echt fietsland. Er zijn wat ons betreft 5 gebieden die eruit springen. Deze liggen verspreid door heel het land. Bij elk fietsgebied vind je een bijpassende routetip die jou gegarandeerd nieuwe fietsinsp...

Natuur07.05.2022

Dit zijn de 5 mooiste fietsgebieden van Nederland

Verder lezen over Wallonië

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Voor mooie hikes dichtbij huis moet je in de Belgische Ardennen zijn. Op een paar uur rijden van Nederland ligt een waanzinnig outdoor-gebied te wachten met bergen, watervallen, bossen en kastelen. Eén van de meest popu...

Natuur27.09.2023

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

De Ardennen in Wallonië is een walhalla voor wandelaars. En dan vooral in het zuidoosten, in de Belgische provincie Luxemburg. Wie er wat vaker komt, wordt langzaam verliefd op deze streek in Wallonië. En zonder andere...

Natuur15.05.2023

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Net als Frankrijk heeft ook België een keurmerk voor bijzondere dorpen: Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Een titel die niet zomaar ieder dorp krijgt. Zo moeten deze dorpen onder andere een landelijk karakter en een...

Algemeen29.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley

Dat de Belgische Ardennen een waanzinnig outdoor-bestemming is, weet je vast wel. Hiken, mountainbiken, kanoën: in de Ardennen moet je zijn als je vooral niet stil wil zitten. Het is een plek waar je zoveel mogelijk bui...

Ontspanning28.04.2023

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley