Ontspanning15.06.2017

Een sprookjesnacht in Wahiba Sands, de wondere woestijn van Oman


Maar liefst zeventig procent van Oman bestaat uit woestijn: hoge zandduinen en eindeloze uitgestrekte zandvlaktes wisselen elkaar af. Rij je twee uur zuidwaarts vanuit de stijlvolle hoofdstad Muscat, dan sta je met beide voeten in het vuurrode woestijnzand van de Sharqiyah-woestijn, beter bekend als Wahiba Sands. Deze woestijn vormt het hart van Oman en wordt bewoond door de nomadische Bedoeïenen. Het is het perfecte decor voor een avontuurlijke overnachting tussen de dromedarissen, onder een perfecte heldere sterrenhemel, helemaal weg van de bewoonde wereld.

1000 Nights Camp

Je kunt in Oman op verschillende plaatsen in de woestijn slapen, om zo’n sprookjesnacht mee te maken. Een van die kampen is het 1000 Nights Camp, waar wij onderweg naartoe zijn. Dit kamp ligt een eindje de woestijn in en dus maken we voordat de weg overgaat in zand nog even een korte stop. Wil je namelijk met je four-wheeldrive in de woestijn kunnen rijden, dan moet je je bandenspanning daarop aanpassen. Je hebt zachte banden nodig en dus laten we wat lucht eruit en trekken de woestijn in.

De rit door het rode zand is prachtig. Langs de weg – niet meer dan een vlak stuk zand – zien we Bedoeïenen-hutten, maar al snel verdwijnen ze en is alles om ons heen rood. We maken wel een beetje vaart, want het is de bedoeling om de zonsondergang mee te maken en het is al laat in de middag en de zon begint al een beetje te zakken.

In het 1000 Nights Camp vind je accommodaties van verschillende luxe-niveaus. Wij gaan voor een tent zonder airconditioning maar mét buitendouche. Lang blijven we er niet hangen, want de zon zakt nóg lager en lager en het is tijd om de zandduinen in te gaan.

Wanneer we de duinen op lopen begint het ineens heel hard te waaien, iets dat heel vaak voorkomt in de woestijn, zo vertelt gids Saqer ons. Het maakt niet uit, want op het topje van de duinen zien we de wereld om ons heen vuurrood kleuren. Ik hoor alleen het geluid van de wind en het geluid van mijn camera, want je blijft er foto’s van maken, zo mooi is het.

De `snelweg` van Wahiba Sands
De `snelweg` van Wahiba Sands
Het schitterende 1000 Nights Camp
Het schitterende 1000 Nights Camp
Dromedarissen liggen klaar om mensen mee te nemen voor een bijzondere tocht
Dromedarissen liggen klaar om mensen mee te nemen voor een bijzondere tocht
Zo fijn, een buitendouche!
Zo fijn, een buitendouche!
Zonsondergang in Wahiba Sands
Zonsondergang in Wahiba Sands
Magisch moment...
Magisch moment...
I caught the sun
I caught the sun
Het uitzicht vanuit de tent
Het uitzicht vanuit de tent

Dune bashen

Na die fenomenale zonsondergang is het tijd voor een beetje actie. Tenminste, dat vindt onze gids en tevens chauffeur. We gaan ‘dune bashen’ oftewel vol gas de hoge zandduinen op, om bijna bovenaan het stuur om te gooien en vol gas naar beneden te scheuren. Voor heel even maakt de rust in de woestijn plaats voor actie en adrenaline. Zijn plezier is overduidelijk groter dan het mijne, maar stiekem is dat best wel leuk.

’s Avonds wacht er op ons een buffet, maar het meest bijzondere van de avond moet nog komen. Wanneer ik terug loop naar mijn tent fonkelen er al aardig wat sterren aan de hemel, en dat worden er steeds meer. Rits ’s nachts de raampjes van je tent niet helemaal dicht. In de woestijn heb je namelijk helemaal geen lichtvervuiling en nergens ter wereld is de sterrenhemel mooier en helderder dan hier!

Op de rug van een dromedaris

Eén van de dingen die je in de Sharqiyah-woestijn gedaan móet hebben is een tocht op de rug van een dromedaris, anders ben je niet echt in de woestijn geweest. Je kunt hier verschillende tochten maken: een kort ritje van een half uur, maar je kunt ook uren lang en zelfs meerdere dagen met deze dieren en een lokale gids de woestijn in. Zelfs al zo’n kleine tocht is super leuk; je zit eigenlijk nog best comfortabel op de rug van een dromedaris, en heb zo natuurlijk een ongelofelijk mooi uitzicht op de omgeving.

Hi guys, ready for a ride?
Hi guys, ready for a ride?
Dat zit nog best comfortabel
Dat zit nog best comfortabel
Vertrek wel vroeg in de ochtend, want het wordt hier heel erg heet...
Vertrek wel vroeg in de ochtend, want het wordt hier heel erg heet...
Een tocht op de rug van een dromedaris is echt een aanrader!
Een tocht op de rug van een dromedaris is echt een aanrader!

Wahiba Sands: kamperen in de woestijn

Eén van de voordelen van Wahiba Sands is dat dit de best bereikbare woestijn van Oman is. Het is slechts tweeënhalf uur rijden vanaf Muscat of Sur en het is tevens een prima toegankelijk woestijngebied, ook wanneer je geen chauffeur bij je hebt en zelf een roadtrip aan het maken bent.

Je mag overal in de woestijn kamperen, zolang je jouw kampeerplek maar wel netjes achterlaat. Het leuke is dat je eigenlijk al na een half uurtje rijden het gevoel hebt dat je helemaal weg bent van de bewoonde wereld, terwijl dat niet zo is. Het komt doordat alles om je heen op elkaar lijkt: iedere heuvel is rood, met hier en daar wat groene begroeiing er doorheen. Daardoor heb je geen benul van afstanden en voel je je al snel helemaal vrij. Het is bijzonder hoe snel je die magische werking van de woestijn gaat voelen. En geloof me, dat wil je echt een keer meemaken!

Dromedarissen langs de kant van de weg
Dromedarissen langs de kant van de weg

Op reis naar Oman

Ben jij van plan om naar Oman op reis te gaan? Deze tips kunnen je helpen met het plannen van je reis.

Boek je reis

  • Goedkope vliegtickets (met tussenlanding) naar Oman vind je onder andere via KLM.
  • Een rondreis maken? Djoser is gespecialiseerd in rondreizen naar Oman.
  • De beste hotels in Oman (onder andere in Muscat) vind je via Booking.com.
  • In Muscat is Al Bustan Palace Hotel echt een aanrader!
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De vijf leukste dingen om te doen in Muscat, Oman

Muscat in Oman is een van de meest bijzondere steden van het Midden-Oosten. Muscat is de hoofdstad van Oman, waar een half miljoen mensen wonen. Wanneer je van plan bent om een rondreis door Oman te gaan maken dan is dit...

Stedentrips20.09.2019

De vijf leukste dingen om te doen in Muscat, Oman

30 foto’s die bewijzen waarom jouw volgende reis naar Oman gaat

Oman is het allermooiste land van het Midden-Oosten. Geen voor de hand liggende vakantiebestemming, want dit land heeft al haar moois heel lang voor jou verborgen kunnen houden. Hier kun je zwemmen in paradijselijke oase...

Zomer09.07.2017

30 foto’s die bewijzen waarom jouw volgende reis naar Oman gaat

Ras al Jinz in Oman is de perfecte plek om zeeschildpadden te zien!

Er zijn een paar diersoorten die je in een flits van een seconde laten smelten. Pinguïns en dolfijnen hebben bijvoorbeeld die gave, maar ook zeeschildpadden. Hoe oud ze ook mogen zijn, het zijn zulke bijzondere dieren e...

Natuur25.06.2017

Ras al Jinz in Oman is de perfecte plek om zeeschildpadden te zien!

Ras al Jinz
Oman is het best bewaarde geheim van het Midden-Oosten

Sprookjesnachten in de woestijn, zwemmen in een oase, snorkelen tussen de dolfijnen en met een 4x4 crossen door een rotsachtig berglandschap. Wie het onbekende avontuur zoekt gaat naar Oman, de grote geheimtip van het Mi...

Algemeen02.06.2017

Oman is het best bewaarde geheim van het Midden-Oosten

Verder lezen over Midden-Oosten

Op ontdekking in Jeruzalem: bezoek aan de Oude Stad

Als er één stad is in het Midden-Oosten met een bijzondere aantrekkingskracht, dan is het Jeruzalem wel. Deze stad in Israël wordt gezien als de bakermat van het jodendom én van het christendom. En ook binnen de Isla...

Stedentrips26.08.2022

Op ontdekking in Jeruzalem: bezoek aan de Oude Stad

De vijf leukste dingen om te doen in Muscat, Oman

Muscat in Oman is een van de meest bijzondere steden van het Midden-Oosten. Muscat is de hoofdstad van Oman, waar een half miljoen mensen wonen. Wanneer je van plan bent om een rondreis door Oman te gaan maken dan is dit...

Stedentrips20.09.2019

De vijf leukste dingen om te doen in Muscat, Oman

De ultieme Midden-Oosten cruise: Dubai, Oman, Abu Dhabi en Qatar

Een cruisevakantie staat bij velen hoog op het to-do lijstje, maar er zijn ook meer dan genoeg mensen die er niets van moeten hebben. Wij hebben een cruise vakantie het voordeel van de twijfel gegeven en zijn aangenaam v...

Algemeen03.04.2019

De ultieme Midden-Oosten cruise: Dubai, Oman, Abu Dhabi en Qatar

Qatar heeft een eiland in de vorm van een banaan

Dit eiland is de ultieme plek voor iedereen die helemaal gek is van bananen. Qatar heeft namelijk een eiland dat niet alleen de vorm heeft van een banaan, het is ook vernoemd naar dit lekkere stukje fruit: Banana Island....

Ontspanning29.03.2018

Qatar heeft een eiland in de vorm van een banaan

Banana Island
Ras al-Khaimah heeft de langste zipline ter wereld

Ras al-Khaimah zegt je misschien niet meteen iets, maar Dubai en Abu Dhabi ken je vast wel. Samen - met nog vier andere oliestaatjes - vormen ze de Verenigde Arabische Emiraten. Omdat de grond in deze staatjes rijk is aa...

Algemeen05.02.2018

Ras al-Khaimah heeft de langste zipline ter wereld

Jebel Jais Flight
Abu Dhabi heeft nu ook een Louvre!

Zeg je Louvre, dan zeg je Parijs. Maar vanaf nu komt daar verandering in, want sinds afgelopen weekend is ook in Abu Dhabi een Louvre geopend. Maar liefst tien jaar is er aan dit museum gewerkt en het heeft een kleine 10...

Stedentrips13.11.2017

Abu Dhabi heeft nu ook een Louvre!

Zo boek je bijzondere rondreizen door het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten is een fascinerend deel van de wereld, dat zeker voor avontuurlijke reizigers zeer interessant is. Hier reis je rond in landen waar toerisme in grote delen nog niet zo ontwikkeld is als in de westerse w...

Algemeen10.10.2017

Zo boek je bijzondere rondreizen door het Midden-Oosten

gesponsord artikel
Maak een onvergetelijke rondreis door Iran!

Ruige bergen in het noorden en een uitgestrekte woestijn in het centrale deel van het land: Iran is qua natuur een land vol contrasten. Maar ook de rijke geschiedenis, sprookjesachtige dorpen en moderne steden maken Iran...

Algemeen07.09.2017

Maak een onvergetelijke rondreis door Iran!

+ 10 keer doen in Iran

Verder lezen over Oman

7 tips om te doen in Dhofar, Zuid-Oman

Algemeen03.02.2024

7 tips om te doen in Dhofar, Zuid-Oman

Ontdek het magnifieke zuiden van Oman: Mirbat en Salalah

Wil je gaan reizen in het zuiden van Oman? Doen! En ja, ook als vrouw alleen. Oman staat namelijk bekend als het meest vrouwvriendelijke land van het Midden-Oosten. Ik ben zelden in een land geweest waarvan ik zo onder d...

Algemeen16.11.2023

Ontdek het magnifieke zuiden van Oman: Mirbat en Salalah

De 5 beste tips voor A’ Sharqiyah: de mooiste regio van Oman

Een reis naar Oman is er een voor op je bucketlist. Het is een van de mooiste en meest bijzondere landen in het Midden-Oosten. Met een eeuwenoude historie, culturele schatten en tradities en een waanzinnig lekkere keuken...

Algemeen15.06.2022

De 5 beste tips voor A’ Sharqiyah: de mooiste regio van Oman

Dit is de ultieme rondreis door Oman: de 6 mooiste plekken

Oman is het land van je dromen: betoverend, gastvrij en oogverblindend mooi. Het is het grootste geheim dat het Midden-Oosten zo lang verborgen heeft weten te houden. Inmiddels staat Oman op de kaart en is het land vol e...

Algemeen13.03.2021

Dit is de ultieme rondreis door Oman: de 6 mooiste plekken

De vijf leukste dingen om te doen in Muscat, Oman

Muscat in Oman is een van de meest bijzondere steden van het Midden-Oosten. Muscat is de hoofdstad van Oman, waar een half miljoen mensen wonen. Wanneer je van plan bent om een rondreis door Oman te gaan maken dan is dit...

Stedentrips20.09.2019

De vijf leukste dingen om te doen in Muscat, Oman

De ultieme Midden-Oosten cruise: Dubai, Oman, Abu Dhabi en Qatar

Een cruisevakantie staat bij velen hoog op het to-do lijstje, maar er zijn ook meer dan genoeg mensen die er niets van moeten hebben. Wij hebben een cruise vakantie het voordeel van de twijfel gegeven en zijn aangenaam v...

Algemeen03.04.2019

De ultieme Midden-Oosten cruise: Dubai, Oman, Abu Dhabi en Qatar

30 foto’s die bewijzen waarom jouw volgende reis naar Oman gaat

Oman is het allermooiste land van het Midden-Oosten. Geen voor de hand liggende vakantiebestemming, want dit land heeft al haar moois heel lang voor jou verborgen kunnen houden. Hier kun je zwemmen in paradijselijke oase...

Zomer09.07.2017

30 foto’s die bewijzen waarom jouw volgende reis naar Oman gaat

Musandam: het spectaculaire, ruige noorden van Oman

Helemaal in het noordelijkste puntje van het Arabisch schiereiland ligt Musandam, een enclave die door de Verenigde Arabische Emiraten wordt gescheiden van Oman, maar die wel degelijk een provincie van Oman is. Het is ee...

Natuur04.07.2017

Musandam: het spectaculaire, ruige noorden van Oman