Ontspanning30.04.2017

Tips voor een weekendje bourgondisch genieten in Leuven


Een weekendje weg bij onze zuiderburen is onder veel Nederlanders populair. Steden als Brugge, Gent en Antwerpen zijn Nederlandstalig en hebben een groot voordeel; ze zijn vanaf de Nederlandse grens in minder dan een uur te bereiken. De stad Leuven mag in dit rijtje niet ontbreken. De stad staat vooral bekend als studentenstad. Houd er daarom wel rekening mee dat op zondagen, met uitzondering van de eerste zondag van de maand, de winkels en veel horeca gesloten zijn. Dit omdat de 50.000 studenten vaak in het weekend de stad verlaten en het dus vrij rustig is in het centrum. Wil je een weekendje naar Leuven, plan deze dan bij voorkeur op een vrijdag en zaterdag.

Lees ook: dit is waarom Leuven dé bierstad van Vlaanderen is

Leuven: een zeer compact centrum

Leuven is niet groot en de stad zit handig in elkaar. Het centrum kan eigenlijk gezien worden als een cirkel, waarbij de Grote Markt in het midden ligt. Vanaf daar kun je alles, met een straal van ongeveer 10 minuten, aanlopen. Vanaf het centraal station is de Bondgenotenlaan een belangrijke toegangsweg richting het centrum. Niet voor autoverkeer, want het hele centrum is nagenoeg autovrij gemaakt. Je zult hier dan ook alleen de stadsbus, een paar taxi’s en een heleboel fietsers tegen komen. Zowel de Bondgenotenlaan als de daar aan parallel lopende Dietsestraat zijn verder bedoeld voor winkelend publiek. Veel grote en bekende ketens zijn hier te vinden. In de Mechelsestraat zijn overigens meer unieke boetiekjes te vinden.

De typische bouwstijl van Belgi\u00eb is ook in Leuven terug te vinden
De typische bouwstijl van België is ook in Leuven terug te vinden
De Bondgenotenlaan is de verbinding tussen Centraal station en de Grote Markt
De Bondgenotenlaan is de verbinding tussen Centraal station en de Grote Markt
brusselstraat-markt-leuven
brusselstraat-markt-leuven

De Grote Markt

Leuven heeft veel geleden onder de eerste en tweede wereldoorlog. Veel historische panden zijn in vlammen opgegaan. Desalniettemin zijn er een aantal indrukwekkende gebouwen in de stad te vinden. Het stadhuis op de Grote Markt is er daar één van. Dit gebouw, in gotische stijl, heeft veel weg van het stadhuis op de Grote Markt in Brussel. Je kunt deze gebouwen natuurlijk het beste bekijken vanaf één van de vele terrassen die op de Grote Markt gevestigd zijn.

Universiteitsstad

Waar studenten doordeweeks in het historische gebouw studeren, is de Universiteitsbibliotheek in het weekend bij toeristen populair. Na een flinke beklimming van de toren, krijg je een mooi uitzicht over Leuven. Het Groot Begijnhof is ook zo’n studentenplek die door veel toeristen gewaardeerd wordt. In het hof, dat deels ruimte biedt aan studentenwoningen, kun je op een zonnige zondag heerlijk ronddwalen in de oude steegjes.

Ook de Sint Pieterskerk en het Tafelrond gebouw zijn te vinden aan de Grote Markt
Ook de Sint Pieterskerk en het Tafelrond gebouw zijn te vinden aan de Grote Markt

Slapen in Leuven

Zoals elke stad heeft Leuven genoeg mogelijkheden om te overnachten. Heb je een kleiner budget? Dan ga je voor een studentenhostel of de shortstay aparthotels. Wil je liever iets meer luxe en comfort, dan is het hotel Martin’s Klooster een aanrader. Zoals de naam al doet vermoeden, is het hotel gevestigd in een oud klooster. Geheel gerenoveerd, maar een aantal unieke elementen zijn bewaard gebleven. Het hotel ligt midden in het centrum (drie minuten afstand van de Grote Markt) en de slaapkamers zijn van alle gemakken voorzien.

De Leuvense biermaand

Waar veel studenten zijn, wordt veel bier gedronken. Het is dan ook geen verrassing dat Leuven wordt gezien als een echte bierstad. Om dat imago nog eens te onderstrepen organiseert de stad Leuven ieder jaar een heuse biermaand. Bierfestivals waar brouwerijen vanuit de hele wereld naar toe komen, speciale proeverijen waar bier en eten gecombineerd wordt en bijzondere events waarbij je tijdens de city golf een lekker biertje wegdrinkt.

Ook gedurende de rest van het jaar doe de stad haar bijnaam eer aan. Leuven Leisure biedt het hele jaar diverse biertours aan. Op de fiets langs een aantal brouwerijen, het proeven van speciale streekbiertjes of gewoon een ouderwetse kroegentocht.

De universiteitsbibliotheek is zeven dagen per week geopend
De universiteitsbibliotheek is zeven dagen per week geopend
Doordeweeks studenten, in het weekend vooral toeristen in de bibliotheek
Doordeweeks studenten, in het weekend vooral toeristen in de bibliotheek
Prachtige globe in de bieb van Leuven
Prachtige globe in de bieb van Leuven

Eten

Na al dat bier moet er ook gegeten worden. Midden in het centrum zit het hippe Würst waar je heerlijke ‘Haute Dogs’ kunt halen. Jeroen Meus, de Vlaamse Jamie Oliver, heeft de vernieuwde hotdog goed op de kaart weten te zetten. Tijdens de lunch kan de rij wel tot ver buiten staan. Geen zin om te wachten? Dan zijn er natuurlijk nog tal van andere lunch en koffietentjes waar je terecht kunt. In de avond kun je het beste de Munstraat en de Parijsstraat opzoeken. Al verdient de vismarkt zeker ook een bezoekje. Hier zijn namelijk twee aanraders te vinden:

 • De hippe bar Optimist, waar je ook naar toe kunt voor een gezellig drankje.
 • Iets meer verstopt maar absoluut de moeite waard, het restaurant Julia & Elias. De sfeer van een huiskamer, de allervriendelijkste service en vooral heel lekker eten. Het restaurant is te vinden in een zijstraat (Busleidengang) van de vismarkt en is een aangename afwisseling op de, soms toch wat op elkaar lijkende, hippe baren van nu.

Hou je van toetjes? Scoor dan in de middag bij de ‘Bittersweet chocolatier’ alvast een zakje chocolade. De gele legosteentjes (genaamd Heroin) zijn perfect te combineren met een donker biertje. Maar eigenlijk wil je alle soorten chocolade hier wel proberen al is het maar omdat ze zo leuk genoemd zijn. Bitterbal (70 procent pure chocolade bal), Smile (met limoen en thaise basilicum), Not so rolling stones (cookiecrumble met parliné), Robotski (groene sencha thee en bergamot)…. Yum!

Bij Julia & Elias ben je meer dan welkom voor een heerlijk diner
Bij Julia & Elias ben je meer dan welkom voor een heerlijk diner

Doen in Leuven: de beste tips op een rij

Heb jij zin om een weekendje Leuven te boeken? Dan hebben wij de beste tips voor je op een rij gezet. Dit is wat je wilt doen in Leuven!

Shoppen

 • Bondgenotenlaan & Dietsestraat voor grotere ketens en merken.
 • Melchelsestraat voor de kleinere boetiekjes.
 • Brusselstraat voor een aantal winkels en een gezellige markt op zaterdag.

Eten

 • In de Parijsstraat & Muntstraat zijn veel restaurantjes te vinden.
 • Op de Vismarkt kun je én eten én een gezellig drankje doen.
 • In de Eikstraat haal je de lekkerste chocolade

Bier drinken

 • Met terrasweer ga je naar de Grote of de Oude Markt. Bijvoorbeeld bij Café Belge op de Oude Markt.
 • Is het wat later op de avond of minder lekker weer, ga dan naar de Parijsstraat, waar je o.a. bij de kroeg Metafoor een lekker biertje drinkt.
 • De biermaand van 2017 is gestart op 21 april en loopt door tot het weekend van 5 juni. Op de website visitleuven.be/biermaand zijn alle activiteiten te vinden. Je kunt in de biermaand wel meer dan 500 nieuwe biertjes uitproberen.
Slenteren door oude straatjes
Slenteren door oude straatjes
Uitzicht op Leuven, wat een heerlijke stad voor een weekendje weg!
Uitzicht op Leuven, wat een heerlijke stad voor een weekendje weg!

Een weekendje weg naar Leuven

Heb jij zin in een weekendje weg naar Leuven? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over België

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

Gent is een van de mooiste steden van België. Het is zo'n stad waar je naar blijft terugkeren. De middeleeuwse gebouwen, vriendelijke Gentenaren en geweldige horeca zijn de beste ingrediënten voor een dag of weekend weg. Wij geven 10 handige tips met de leukste dingen om te zien en doen in Gent!

Stedentrips28.06.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

Verder lezen over Weekendje weg

12 onmisbare tips om te doen in West Zeeuws-Vlaanderen

Na een roadtrip door West Zeeuws-Vlaanderen heb ik een lijstje gemaakt met leuke tips om te doen. Pak je fiets, trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door een bijzonder stukje Nederland!

Ontspanning23.07.2024

12 onmisbare tips om te doen in West Zeeuws-Vlaanderen

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

De beste tips om te doen in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen vind je hier. Zo verken je Hannover op een duurzame manier!

Stedentrips11.07.2024

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

Gent is een van de mooiste steden van België. Het is zo'n stad waar je naar blijft terugkeren. De middeleeuwse gebouwen, vriendelijke Gentenaren en geweldige horeca zijn de beste ingrediënten voor een dag of weekend weg. Wij geven 10 handige tips met de leukste dingen om te zien en doen in Gent!

Stedentrips28.06.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gent

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Parijs is wat mij betreft de leukste en allermooiste stad ter wereld! Je zult er nooit uitgekeken raken. Parijs is de stad van de mode en van de culinaire tradities. Van de Franse ba...

Stedentrips17.06.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

7 tips voor een weekendje weg met vriendinnen

Niets is zo fijn als ontspannen met je vriendinnen een weekendje weg. Even quality time samen. Uit je hoofd, samen op avontuur (of op boevenpad, wat jij wilt), volop genieten van het leven, cocktails lurken, shop till you drop, slappe lach, mooie steden ontdekken, de hele dag op het strand luieren of lekkere wijn drinken.

Ontspanning10.06.2024

7 tips voor een weekendje weg met vriendinnen

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg