Grands Crus
De beste wijnen uit de Bourgogne worden Grands Crus genoemd. Er zijn 33 verschillende namen. Wijnen die net iets minder goed, maar nog steeds verrukkelijk zijn, heten Premier Crus. Circa drie procent van alle Franse klasse wijnen komt uit de Bourgogne, en zo’n 0,5 procent op wereldwijd niveau. Een goede Bourgondische witte druif is de Chardonnay. Pinot Noir is in de Bourgogne een populaire rode druif. Wist jij trouwens dat je ook witte wijn kunt maken van rode druiven? Het schilletje van de druif wordt dan niet gebruikt.
Druiven plukken
Druiven kunnen geplukt worden als het suikergehalte hoog genoeg is om daar voldoende alcohol uit te halen. Suiker zal immers worden omgezet in alcohol. Of het suikergehalte hoog genoeg is, wordt gemeten met een speciaal apparaatje. Hoe minder druiventrossen er aan een wijnstok zitten, des te minder suiker zal er in elke druif zitten. Less is dus more! Het plukken gaat vandaag de dag nog steeds met de hand. De geplukte trossen worden vervolgens wel machinaal geplukt, alvorens ze geperst worden. Eenmaal geperst blijft het druivensap in het vat zitten. Daar gaat het sap gisten, en wordt de suiker omgezet in alcohol. De vaten zijn vrijwel altijd gemaakt van eikenhout, en worden bewaard in de oude kelders in de regio.
Gisten
Hoewel er in de Bourgogne circa 4.000 wijnboeren zijn, zijn er slechts zo’n 20 coöperaties die de druiven persen en laten gisten in wijnkelders. Deze wijnhuizen kopen elke jaar de oogst van vele wijnboeren op, en maken daar hun eigen wijnen van. Al komt het ook steeds vaker voor dat wijnboeren hun eigen wijnkelder hebben, toch is het voor wijnboeren verleidelijk hun druiven te verkopen na de oogst. Dit betekent immers snel geld, in plaats van lang wachten op eventuele verkoop van wijn. Wijnen kunnen verkocht worden als er genoeg suiker is omgezet in alcohol. Ook dit wordt weer gemeten met een speciaal apparaatje. Meestal duurt het gistingsproces zo’n negen tot twaalf maanden. Hoe langer, hoe beter! Tijdens het gisten worden de vaten zo nu en dan bijgevuld, omdat er vloeistof is verdampt.