Stedentrips27.06.2020

De leukste tips voor Shoreditch: dé hipp(i)e wijk van Londen


Shoreditch is momenteel één van de meest populaire wijken van Londen. De hippe wijk in het Oosten van de stad staat bekend om haar rauwe en pure karakter. Oost-Londen was van oudsher het gedeelte waar veel arbeiders gevestigd waren. Je moet er dan ook niet raar van opkijken dat er nog veel oude fabrieken, pakhuizen en kades gevestigd zijn in dit deel van de stad. Deze robuuste architectuur karakteriseert de wijk Shoreditch.

Shoreditch kent een rijke geschiedenis. Na tientallen jaren van criminaliteit en onveiligheid ontstond er veel leegstand in de panden, fabrieken en pakhuizen. Als gevolg hiervan trokken veel studenten en handelaren naar deze panden om relatief goedkoop een ruimte te huren. Door de komst van de studenten en handelaren werd de basis gelegd voor de creatieve en levendige wijk zoals we die nu kennen. Dit wil je doen in Londen!

Een gemoedelijke hippiesfeer

Vintage winkels, food markets en street-art in combinatie met de robuuste gebouwen zorgt ervoor dat er een gemoedelijke hippiesfeer hangt. Aangezien dit deel van de stad van onveilige arbeidswijk getransformeerd is naar een bruisende en hippe wijk vind je er tegenwoordig ook veel rijkere mensen. Een appartementje is al gauw een stuk duurder dan voorheen. Dit, niet geheel onterecht, ten ongenoegen van de oorspronkelijke bewoners. Desalniettemin is de wijk uitgegroeid tot een van de hipste, bruisende en meest gemoedelijkste wijken van de stad.

Je kunt er met alle gemak een hele dag aan wijden. Zo zijn er verschillende markten, meerdere winkelstraten en een heleboel leuke restaurantjes. Verder worden er verschillende street-art tours aangeboden, kan je onder het genot van een cocktail op een van de vele rooftopbars het uitzicht van Londen aanschouwen of doorzakken in een van de bruisende nachttenten. Kortom: Shoreditch moet zeker op je planning staan als je een bezoek brengt aan “The British Capital of wel: Londen.

Shoreditch barst van de hippe plekken om te lunchen
Shoreditch barst van de hippe plekken om te lunchen
Net als toffe rooftop bars
Net als toffe rooftop bars

Shoreditch: de wijk van de bijzondere skyscrapers

Wanneer je door Shoreditch wandelt dan vallen je twee dingen op. De gebouwen zijn of authentiek en robuust van aard of het zijn moderne en hoge wolkenkrabbers. De wolkenkrabbers in de wijk hebben allemaal zo hun eigen vorm. De meest opvallende is de ovale “The Gherking”. Dit is vertaald: “De Augurk”. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zeker weet of dit voor publiek toegankelijk is. Maar dat is op zich ook niet erg. Want dé aanrader is om de rooftopbar van het gebouw ernaast te pakken. The London Heron Tower is, net als De Augurk, een kantoorverzamelgebouw. Maar bovenop bij deze toren zitten twee supergave tenten: Sushi Samba en Duck’s and Waffles. Beide tenten met een hip interieur, goed eten en fancy publiek. Wanneer je een tafel aan het raam hebt weten te bemachtigen ben je helemaal spekkoper. Een prachtig uitzicht op de stad én “De Augurk”.

Let wel op: de muziek staat hier vrij hard. Beide tenten raad ik dan ook vooral aan als je een avond op stap wilt in plaats van ontspannen te eten.

Tramshed: het bucketlist restaurant van Shoreditch

Naast deze gouden tip is het restaurant Tramshed een van mijn favoriete restaurants in Shoreditch. Het restaurant is ingericht door de wereldberoemde kunstenaar Damian Hirst. En dat is te zien! Bij binnenkomst vallen een aantal dingen je namelijk direct op. Allereerst is de grote ruimte zeer indrukwekkend. Het pand is namelijk het oude tramgeneratorgebouw van Oost-Londen. Daarnaast is de indrukwekkende opgezette koe met een kip op zijn rug een zeer gaaf kunststuk. Het zal je vast niet verbazen dat je in dit restaurant dan ook enkel een kakelverse kip of een flink stuk biefstuk kunt bestellen. Bereiden doen ze deels aan tafel en dat samen met de opmaak van de gerechten daagt je uit om een foto te nemen. Niet geheel onbelangrijk: de kwaliteit van het eten is ook erg goed.

Tip: bij het (heren)toilet moet je er niet raar van opkijken als er een schaars geklede vrouw je continue blijft aankijken tijdens het plassen. Damian Hirst heeft namelijk op een ludieke wijze een zeer interessant en bewegend beeld in het interieur verwerkt.

De veelzijdige (vintage)markten van Shoreditch

In mijn eerdere blog over de markten van Londen staat de Spitalfields Market natuurlijk al ruimschoots beschreven. Deze markt staat vooral bekend om haar geroemde curry-restaurants die Spitalfields Market omringen. Verder raad ik je aan om even stil te staan bij de vele goede live-muzikanten die hier een gratis show geven, zou ik even een kakelverse paste eten bij Tre Rote of een bezoek brengen aan Malby Maps. Dit laatste is een authentieke kaarten- en boekenwinkel. Zeker als reisliefhebber de moeite waard om te bezoeken.

Een andere leuke markt waar ik in mijn vorige blog weinig over geschreven had is Brick Lane Market. Net als bij Spitalfields Market vind je op deze markt heel veel vintage kleding, accessoires en sieraden. Ook vind je hier vintage meubels en boeken. De markt past precies in het “hippie” karakter van Shoreditch. Als je van plan bent naar Brick Lane Market te gaan dan is zondag de beste dag om dat te doen. Op deze dag heb je namelijk niet enkel de vaste winkeltjes, maar komen ook de honderden marktstalletjes tevoorschijn.

Kunstzinnige creativiteit op de muren

In Shoreditch is erg veel street-art te vinden. Wederom erg toepasselijk ten opzichte van de creatieve sfeer die er in de wijk hangt. De muurtekeningen worden zowel legaal als illegaal op de muren getekend. Over het algemeen zijn de grotere tekeningen degene die door een specifieke kunstenaar legaal op de muur zijn gezet. Straten die specifiek bekend staan om de bijzondere kunstwerken zijn Fashion Street en Hanbury Street. Als sporter is mijn favoriete tekening echter te vinden op Sclater Street. Hier vind je een mooie tekening van de snelste man ter wereld: Usain Bolt.

Wanneer je deze indrukwekkende street-art wilt ervaren kan je twee dingen doen. Je kan een gratis walking tour met gids maken of zelf wandelen door deze gave kunstwerken. Beide is goed aan te raden. Bij een gratis wandeltocht met gids hoor je alle ins- en outs over de kunstwerken. Door wie het is gemaakt, waarom ze zijn gemaakt en of ze legaal of illegaal op de muren zijn gezet. Het is tevens een stukje geschiedenisles. Maar wanneer je ervoor kiest om zelf te ontdekken wat er zoal te zien is dan kan je weer gemakkelijker een stop maken bij Village Underground, waar je metrowagons op het dak kan zien of The Old Truman Brewery. Een soort terrein achter de oude brouwerij met food-stalletjes en livemuziek!

Tip: kies je voor de tour dan is de gratis tour van Strawberry Tours aan te raden. Deze duren twee uur en vinden iedere dag plaats.

Shoreditch is de leukste wijk van Londen, zeker als je street art wilt spotten
Shoreditch is de leukste wijk van Londen, zeker als je street art wilt spotten

Plan je reis

Zin gekregen in een weekendje Londen? Dat kan ik me helemaal voorstellen! Daarom geef ik je nog een paar handige reistips voor Londen.

Op naar Londen

  • De meest ontspannen manier om naar Londen te reizen is met de trein. Daarvoor kun je tegenwoordig ook de super snelle Eurostar nemen. De rijdt namelijk twee keer per dag tussen Amsterdam en Londen.
  • Vliegen kan natuurlijk ook - en is via TIX.nl heel goedkoop. Zorg er wel voor dat je naar vliegveld London City vliegt. Dan ben je namelijk meteen in de stad en hoef je niet eerst nog een eind te reizen van het vliegveld naar het centrum.
  • Geen zin om uren te zoeken naar een leuk hotel? Dit zijn de leukste hotels in Londen. Een aanrader is Motel One London Tower Hill.
  • Boek de leukste activiteiten alvast online bij Tiqets.com voor , bijvoorbeeld musea, de London Eye en de Shard. Online is dat een stuk goedkoper en je hoeft in Londen niet in de rij.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Jim Roberti

Jim is een sportieve man die veel energie krijgt van reizen. Een trip buiten de provincie of een reis naar de andere kant van de wereld; er is voor hem altijd wel iets te ontdekken. Naast reizen voetbalt Jim op landelijk niveau en noemt hij zichzelf een échte familieman.

Verder lezen over Londen

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen
Dit zijn beste bars ter wereld van 2021

De beste bars ter wereld vind je vooral in Europa volgens deze verkiezing. En dat is voor ons goed nieuws, want wij kunnen ze gemakkelijk bezoeken tijdens een stedentrip! Jaarlijks wordt de top-50 bekendgemaakt en de str...

Algemeen25.12.2021

Dit zijn beste bars ter wereld van 2021

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Londen: een fantastische stad waar natuurlijk heel veel leuke dingen te doen zijn, maar waar moet je nu écht heen voor de bijzondere plekjes? Want als je de bekendste en veelbezochte bezienswaardigheden inmiddels wel ke...

Stedentrips02.12.2021

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Zo leuk: struinen langs de drie leukste markten in Londen

In de wereldstad Londen zijn er talloze dingen te doen om een fantastische tijd te beleven. Het bezoeken van de Big Ben (momenteel een afrader omdat die al jaren in de steigers staat), de Londen Eye en de Tower Bridge st...

Stedentrips06.02.2020

Zo leuk: struinen langs de drie leukste markten in Londen

Vanaf eind april kun je zonder overstappen met de trein naar Londen

De trein is het allerbeste duurzame alternatief voor vliegreizen. En zeker als het om een reis naar Londen gaat. Hoewel de treinreis van Nederland naar Londen een stuk langer duurt dan vliegen, wordt het binnenkort wel w...

Algemeen04.02.2020

Vanaf eind april kun je zonder overstappen met de trein naar Londen

Zo leuk is Londen buiten de gebaande paden: vijf verrassende tips

Elke maand trekt video- en fotograaf Rene Sebastian eropuit om een roadtrip te maken naar waar het pad op dat moment toe leidt. Bepakt met zijn videocamera en analoge fototoestel tipt hij ons onbekende wijken, straatjes...

Stedentrips14.07.2018

Zo leuk is Londen buiten de gebaande paden: vijf verrassende tips

Kerstshoppen in Londen: hier moet je zijn!

Hoewel je misschien nog in je dromen bij de afgelopen zomer bent, duurt het helemaal niet zo lang meer voordat het kerst is. En met kerst in aantocht, kun je ook alweer plannen maken voor het doen van inkopen. Niet ieder...

Stedentrips22.11.2017

Kerstshoppen in Londen: hier moet je zijn!

gesponsord artikel
Nieuwe supersnelle trein tussen Amsterdam en Londen

Stedentrip naar Londen in de planning? Vanaf volgend jaar wordt het interessant om met de trein te gaan. Op dit moment moet je nog overstappen en duur de reis lang, maar volgend jaar niet meer. Gisteren presenteerde Eur...

Stedentrips13.10.2016

Nieuwe supersnelle trein tussen Amsterdam en Londen

in 4 uur ben je er