Stedentrips04.08.2023

Zo mooi is een wandeling over de oude stadsmuren van Dubrovnik


In de stad Dubrovnik ben je op slag verliefd. Op de oude stadsmuren, smalle bloemrijke straatjes met luierende poezen en bijzondere doorkijkjes. Flinke hoogteverschillen in en rondom de stad zorgen voor prachtige uitzichtpunten. Het is de allermooiste stad van Kroatië, met de wandeling over de oude stadsmuren als absolute hoogtepunt.

Voor wie de serie Game of Thrones heeft gezien is het een feest der herkenning. Grote delen werden namelijk in Dubrovnik opgenomen. En voor wie dat niet heeft gezien is het vooral een schitterende oude stad waar je niet uitgekeken raakt.

Wandel over de oude stadsmuren van Dubrovnik

Hét hoogtepunt van Dubrovnik zijn de City Walls, oude stadsmuren die perfect bewaard zijn gebleven. Ze maken het een zeer aantrekkelijke stad om naar te kijken. Al in de zevende eeuw werden de eerste stadsmuren gebouwd. Maar wat je nu ziet is ietsje nieuwer en komt uit de dertiende eeuw.

Het is bepaald geen voordelige wandeling: op dit moment (juli 2023) betaal je 35 euro per persoon.

Een kaartje koop je binnen de stadsmuren, die je op drie plaatsen kunt binnengaan. Als je via de Pile Gate naar binnen gaat is met meteen om de hoek rechts. Het kleine winkeltje valt niet op, behalve als er een rij staat van mensen die de muren op willen.

De rondwandeling is ongeveer twee kilometer lang. Daar moet je ruim de tijd voor nemen: wij deden er ongeveer 1,5 uur over. En bewaar je kaartje goed, dat moet je onderweg een paar keer laten zien. Bij alle opgangen vindt een extra controle plaats.

Tip: het beste uitzicht op de ommuurde oude stad heb je vanaf de berg Srd die tegen Dubrovnik aan ligt. Via de slingerweg omhoog zie je in je ooghoeken de oude stad liggen. Onderweg naar boven is het uitzicht nog veel mooier dan op het hoogste uitkijkpunt. Of neem de kabelbaan, als je geen (huur)auto hebt.

Ga zo vroeg mogelijk

Een wandeling over de oude stadsmuren van Dubrovnik is verreweg de meest populaire activiteit om hier te doen. Dat betekent dat het – zeker in het hoogseizoen – druk is. In de zomer gaan de stadsmuren om 08.00 uur ’s morgens open en dan is het nog relatief rustig. De meeste mensen doen een wandeling met een gids en gaan in een groep de muren op. Omdat gidsen uitgebreid de tijd nemen om uitleg te geven over de geschiedenis, kun je ze allemaal voor zijn.

Het is sowieso een aanrader om vroeg op te staan in Dubrovnik. Overdag zijn er altijd mensen het is juist heel bijzonder om door de smalle straatjes te dwalen als er (bijna) niemand is. Je komt dan alleen nieuwsgierige poezen tegen op straat, want die zijn er hier volop. Gelukkig wordt er goed voor ze gezorgd, er staan genoeg bakjes eten.

Onderweg tijdens de wandeling over de muren kun je overigens ook op verschillende plekken stoppen om wat te eten of drinken. Het leuke daaraan is dat het terrasjes zijn met een spectaculair uitzicht, waarbij je uitkijkt op zee. Natuurlijk zijn dat geen goedkope terrassen, maar dat geldt voor de hele stad. De populariteit van deze stad heeft de prijzen flink opgedreven.

Uitzicht op de ommuurde oude stad vanaf de berg Srd
Uitzicht op de ommuurde oude stad vanaf de berg Srd
Een kaartje kost 35 euro per persoon (in juli 2023)
Een kaartje kost 35 euro per persoon (in juli 2023)
De City Walls zijn eeuwenoud en perfecte bewaard gebleven
De City Walls zijn eeuwenoud en perfecte bewaard gebleven
Uitkijken over de oranje stenen daken
Uitkijken over de oranje stenen daken
Via trappetjes klim je omhoog en omlaag
Via trappetjes klim je omhoog en omlaag
Je loopt over een hoog pad, met uitzicht op zee
Je loopt over een hoog pad, met uitzicht op zee
Aan de zuidkant van de muren kijk je uit over de Adriatische Zee
Aan de zuidkant van de muren kijk je uit over de Adriatische Zee
In de ochtend is het vrij rustig: ga dus zo vroeg mogelijk
In de ochtend is het vrij rustig: ga dus zo vroeg mogelijk
En van de mooiste uitkijkjes, net voorbij de haven
En van de mooiste uitkijkjes, net voorbij de haven

De mooiste plekken in Dubrovnik

Hoewel de hele wandeling uniek is, zijn er toch wel een paar plekken die extra bijzonder zijn. Tijdens de wandeling over de stadsmuren kijk je namelijk ook uit op een paar van de mooiste plekken in Dubrovnik.

  • Fort Lovrijenac (of St. Lawrence Fortress): een van de must-sees is dit indrukwekkende fort. Het ligt net buiten de stadsmuren, vrijwel direct naast de Pile Gate, op 37 meter hoogte boven op een rots. Tijdens de wandeling kom je er langs en heb je het beste uitzicht. Wandel er ’s avonds zeker ook even naartoe, dan zakt de zon net achter het fort onder en dat zorgt voor mooie uitkijkjes.
  • Stradun: in het oude centrum is er eigenlijk maar één doorgaande straat en die heet Stradun. Deze straat met kalkstenen is ongeveer 300 meter lang. Om te winkelen hoef je hier niet te zijn: er zitten voornamelijk souvenirwinkels. Tijdens de wandeling over de stadsmuren kijk je van bovenaf Stradun in, en dat is een mooi uitzicht.
  • Fort Minčeta: dit fort ligt binnen de stadsmuren, het is er onderdeel van. Je ziet het fort al vanuit allerlei hoeken liggen en je kunt er ook naar boven voor nóg een spectaculair uitkijkje over Dubrovnik. Fort Minčeta is namelijk het hoogste punt in de oude stad. Het uitzicht over de oranje daken, kerktorens en de heldere blauwe zee is prachtig.
  • De haven: aan de oostkant van de oude stad ligt een kleine jachthaven. Het is een drukke plek, want Dubrovnik ligt ook op de route van een hoop cruiseschepen. Die passagiers komen met kleinere boten in de haven aan, en daardoor is het soms veel te druk. Wanneer je ’s morgens over de muren wandelt zijn al die cruisegangers er nog niet, en zie je hoe mooi dit haventje eigenlijk is. Met de bergen, Fort Minčeta en de contouren van de oude stad op de achtergrond is het een meer dan fraai plaatje.
  • Church of St. Ignatius en de Jesuit Stairs: deze kerk ligt binnen de stadsmuren en kun je tijdens de wandeling niet echt goed zien, maar het is wel een van de mooiste gebouwen van Dubrovnik. Daarnaast liggen de Jesuit Stairs, oude trappen die een hoop bekijks trekken omdat ze voorkomen in een van de beroemdste scènes in Game of Thrones (de Walk of Shame).
E\u00e9n van de must-sees in Dubrovnik is <b>Fort Lovrijenac<\/b>
Eén van de must-sees in Dubrovnik is Fort Lovrijenac
Vanaf vanaf de westkant van de muren heb je het beste uitzicht op Stradun
Vanaf vanaf de westkant van de muren heb je het beste uitzicht op Stradun
<b>Fort Min\u010deta<\/b> is het hoogste punt van de oude stad
Fort Minčeta is het hoogste punt van de oude stad
Uitzicht vanaf <b>Fort Min\u010deta<\/b>
Uitzicht vanaf Fort Minčeta
`s Morgens, in alle rust, zie je pas hoe mooi deze haven is
`s Morgens, in alle rust, zie je pas hoe mooi deze haven is
De beroemde Jesuit Stairs in het oude centrum
De beroemde Jesuit Stairs in het oude centrum
Doorkijkje op Banje Beach, het kleine stadsstrand van Dubrovnik
Doorkijkje op Banje Beach, het kleine stadsstrand van Dubrovnik
Deze wandeling is het allerleukste om te doen in de mooiste stad van Kroati\u00eb
Deze wandeling is het allerleukste om te doen in de mooiste stad van Kroatië
De Pile Gate is een van de start- en eindpunten van de wandeling
De Pile Gate is een van de start- en eindpunten van de wandeling
Aan het einde van de wandeling loop je via Stradun het centrum weer in
Aan het einde van de wandeling loop je via Stradun het centrum weer in

De stad Dubrovnik is nog veel groter dan het ommuurde oude centrum, al krijgen de meeste mensen daar weinig van mee. Toch is het zeker ook de moeite om het schiereiland Lapad te ontdekken.

Of stap in de auto en rijd naar Pasjaca Beach, een paradijselijk strandje op 20 minuten rijden ten zuiden van de stad. Het werd een paar jaar geleden uitgeroepen tot het mooiste stand ter wereld. Er gaat geen openbaar vervoer naartoe, dus een huurauto is wel onmisbaar. En helemaal wanneer je meer van de Kroatische kust wil zien!

Op reis naar Dubrovnik

Wil jij op reis naar Kroatië om deze wandeling over de City Walls zelf ook te maken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Met met KLM vlieg je rechtstreeks naar Dubrovnik in ongeveer twee uur. Bekijk tickets via KLM.
  • En ook Transavia vliegt naar Dubrovnik (vanaf Rotterdam-The Hague).
  • De leukste hotels in Dubrovnik boek je via Booking.com. Wij sliepen in Boutique Villa Dorma aan de rand van het oude centrum, een aanrader!
  • Huurauto nodig? Boek er een bij Sunny Cars, dan ben je 100 procent verzekerd.
  • Tours en tickets voor bezienswaardigheden in Dubrovnik boek je voor vertrek eenvoudig online via Get Your Guide.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Dubrovnik

De stad Dubrovnik in Kroatië is een van de mooiste steden van Europa. Met oude stadsmuren, smalle bloemrijke straatjes met luierende poezen en bijzondere doorkijkjes is het een lust voor het oog. Al slenterend door de s...

Stedentrips19.11.2023

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Dubrovnik

De Pelješac-brug maakt een roadtrip van Split naar Dubrovik makkelijker

Wie de topografische kaart van Kroatië eens goed bekijkt, ziet aan de zuidkust een opvallende inham. Kroatië is geen aaneengesloten land. Bosnië en Herzegovina grenst óók voor een heel klein stukje aan de Adriatisch...

Algemeen09.08.2022

De Pelješac-brug maakt een roadtrip van Split naar Dubrovik makkelijker

De 5 leukste dingen om te doen op de Kroatische eilanden Hvar en Brac

Steeds meer Nederlanders weten Kroatië te vinden. Het land heeft vakantiegangers dan ook veel te bieden: prachtige stranden, historische hoogtepunten, een schat aan cultuur, geweldig eten en drinken en een gastvrije bev...

Zomer08.05.2022

De 5 leukste dingen om te doen op de Kroatische eilanden Hvar en Brac

Het Kroatische strand Pasjača is nu de mooiste van Europa

Mooie stranden vind je over de hele wereld. Maar wat is nu de allermooiste van Europa? Een van de stranden op Ibiza? Of misschien wel een strand op een Grieks eiland? Verrassend genoeg is het nu het Kroatische strand Pas...

Zomer27.05.2019

Het Kroatische strand Pasjača is nu de mooiste van Europa

Verder lezen over Kroatië

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

10 tips voor Zagreb en omgeving in de winter

Voor een winterse stedentrip is Kroatië waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt. Dit land is vooral bekend als zomerfavoriet. Toch is Kroatië ook tijdens de koudere maanden een buitengewoon gezellige bestemming, helemaal perfect om in de kerstsfeer te komen.

Winter20.12.2023

10 tips voor Zagreb en omgeving in de winter

Hum in Kroatië is ‘de kleinste stad ter wereld’

Met een handjevol inwoners, een kerk en een paar souvenirwinkels, is Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld. Het staat zelfs in het Guinness Book of World Records, dus dan is het écht zo. En dat werkt natuurlijk ma...

Stedentrips07.12.2023

Hum in Kroatië is ‘de kleinste stad ter wereld’

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Dubrovnik

De stad Dubrovnik in Kroatië is een van de mooiste steden van Europa. Met oude stadsmuren, smalle bloemrijke straatjes met luierende poezen en bijzondere doorkijkjes is het een lust voor het oog. Al slenterend door de s...

Stedentrips19.11.2023

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Dubrovnik

Zo mooi zijn de Krka watervallen: een must see in Kroatië

De watervallen van Krka in Kroatië zijn een van de mooiste natuurwonderen van Europa. Het water stroomt trapsgewijs naar beneden naar een sprookjesachtige groene oase. En dat wil je zien. Ze liggen niet ver van de beel...

Natuur30.10.2023

Zo mooi zijn de Krka watervallen: een must see in Kroatië

De beste tips voor Hvar: het leukste eiland van Kroatië

Kroatië heeft tientallen bewoonde eilanden, van dromerig en rustig tot levendig en vol hotspots. Het eiland Hvar is in alle opzichten uniek. Je vindt er de perfecte mix van afgelegen stranden, sfeervolle dorpen en een b...

Zomer26.09.2023

De beste tips voor Hvar: het leukste eiland van Kroatië

Dit zijn de 5 mooiste stranden in Kroatië

Kroatië ligt voor een groot deel aan de Adriatische Zee. De hele kustlijn barst van de idyllische baaien en stranden. Maar wat zijn nu de allermooiste? We zetten ze voor je op een rij. Weinig zandstranden, vooral kieze...

Zomer08.09.2023

Dit zijn de 5 mooiste stranden in Kroatië

Op vakantie naar Kroatië: dit moet je weten

Met sprookjesachtige watervallen, oude steden uit de middeleeuwen en zonovergoten eilanden is Kroatië een van de mooiste vakantiebestemmingen in Europa. Er is zoveel te zien dat je het beste een roadtrip kunt maken, dan...

Algemeen02.09.2023

Op vakantie naar Kroatië: dit moet je weten