Vliegen03.01.2017

De veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld


Airline Safety Ranking 2016

Wil je weten of je met een veilige luchtvaartmaatschappij vliegt, bekijk dan eens deze lijst. Het zijn de 60 veiligste luchtvaartmaatschappijen (gebaseerd op cijfers uit 2016). De complete lijst volgt overigens binnenkort, dit is wat nu bekend is gemaakt.

Het Duitse onderzoeksbureau voor vliegtuigongevallen JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre) heeft deze lijst opgesteld. De top van de lijst wordt aangevoerd door luchtvaartmaatschappijen uit Aziatische landen zoals China en Hong-Kong, maar ook landen als Nieuw-Zeeland en Qatar doen het goed. Onze eigen nationale trots KLM staat natuurlijk ook in de lijst, op plaats vijf (vorig jaar nog op plaats zes). Het is de hoogste notering van een Europese maatschappij, de eerstvolgende Europese maatschappij vind je terug op plaats twaalf: het Duitse Lufthansa.

Top 12 – Airline Safety Ranking 2016

1. Cathay Pacific Airways – Hong-Kong
2. Air New Zealand – Nieuw Zeeland
3. Hainan Airlines – China
4. Qatar Airways – Qatar
5. KLM – Nederland
6. EVA Air – Taiwan
7. Emirates – UAE
8. Etihad Airways – UAE
9. Qantas – Australië
10. Japan Airlines – Japan
11. All Nippon Airways – Japan
12. Lufthansa – Duitsland

58. Garuda Indonesia – Indonesië
59. Avianca – Colombia
60. China Airlines – Taiwan

2016 was het tweede veiligste vliegjaar ooit

Natuurlijk hebben er ook in 2016 weer tragische ongevallen plaatsgevonden, zoals de ramp met het voetbalteam van Chapecoense, maar kijkend naar de statistieken blijkt dat het afgelopen jaar het tweede veiligste jaar was voor de luchtvaart ooit. Dat blijkt onder andere uit data van het Aviation Safety Network (ASN, opgericht door de Nederlander Harro Ranter). ASN houdt sinds 1983 data bij van alle vliegongelukken wereldwijd. Het gaat daarbij om vliegtuigen met minimaal 14 personen aan boord.

In 2016 zijn er door ASN 19 fatale incidenten genoteerd, die geresulteerd hebben in 325 slachtoffers. Ter vergelijking: in 2015 vonden er 16 incidenten plaats en in 2013 vielen er 265 slachtoffers, maar gemiddeld genomen maakt het 2016 het tweede veiligste jaar ooit.

© lassedesignen – Fotolia

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.