Winter21.03.2023

8 dingen die je moet weten over wintersport in Andorra


Bij wintersport in Europa denk je zeer waarschijnlijk meteen aan de Alpenlanden. Maar er is nóg een gebergte waar je fantastisch kunt skiën: de Pyreneeën. Tussen de hoge bergtoppen van de Pyreneeën ligt een van de kleinste landen van Europa: Andorra. Een prinsdom, een dwergstaat, omgeven door Spanje en Frankrijk. En… het is ook nog eens een hele interessante wintersportbestemming!

Andorra, waar ligt dat ook alweer?

Andorra is klein: slechts 468 km2. Dat is ongeveer net zo groot als het eiland Texel. Er is één doorgaande weg die het land doorkruist, met een grensovergang aan de Spaanse zijde en een aan de Franse zijde. Het kleine land ligt dus volledig ingesloten tussen deze twee landen: precies tussen Toulouse en Barcelona in.

Er wordt Catalaans gesproken. Al spreken de meeste mensen ook enigszins Engels en kun je met Frans en Spaans – of de nodige handgebaren – altijd wel duidelijk maken wat je nodig hebt.

Omdat er in Andorra nauwelijks dorpen en steden te vinden zijn, en dit land in feite volledig uit bergen bestaat, is de outdoor-vibe die hier hangt aanstekelijk. De mensen zijn het liefst de hele dag buiten, in de bergen, en geef ze eens ongelijk. Het is een waanzinnige natuurbestemming om te hiken, fietsen, langlaufen of skiën. Het is een land waar je als wintersporter een keer móét zijn geweest. Dit moet je weten over wintersport in Andorra!

Maak je klaar voor een verrassend leuke wintersport in Andorra
Maak je klaar voor een verrassend leuke wintersport in Andorra

1. Hoe kom je er?

Het belangrijkste eerst: hoe kom je in Andorra? Vanuit Nederland is het een flink eind rijden: vanaf Utrecht is het ruim 1.300 kilometer. En dat is toch wel ver om zelf met de auto te doen om hier te gaan skiën. Het kan sneller én makkelijker.

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM rechtstreeks naar Toulouse in Zuid-Frankrijk. Dan ben je er nog niet, maar je bent al wel in de buurt. Tussen Toulouse en Andorra rijden volop transfers: busjes die je van de ene plek naar de andere brengen. Daar doe je – afhankelijk van het weer – een kleine drie uur over. En dat scheelt weer wat reistijd. Zelf rijden kan dus, maar ik zou gaan vliegen omdat dat een stuk sneller is.

Goed om te weten: er zijn momenteel drie vluchten per dag tussen Amsterdam en Toulouse.

Het is een super leuk idee om deze twee bestemmingen te combineren: op wintersport in Andorra en een paar dagen op citytrip in Toulouse. Deze Zuid-Franse stad is beeldig om te zien, met de temperatuur zit het er helemaal goed, ook in de winter, en er is veel leuks te doen. Niet meteen terug vliegen dus, blijf een paar dagen in deze leuke stad hangen.

Bekijk hier vliegtickets naar Toulouse

Vliegen is de snelste manier om hier te komen
Vliegen is de snelste manier om hier te komen
Wist je trouwens dat President Macron de prins van Andorra is?
Wist je trouwens dat President Macron de prins van Andorra is?

2. Hoeveel skigebieden heeft Andorra?

Er zijn drie skigebieden in Andorra.

  • Grandvalira: dit is het grootste skigebied met 210 kilometer pistes
  • Vallnord – Pal Arinsal: iets kleiner, maar zeker zo aantrekkelijk, met 63 kilometer aan pistes
  • Ordino Arcalís: de kleinste, met ruim 30 kilometer aan pistes

Ook in Andorra zijn de skigebieden de afgelopen jaren aan elkaar geknoopt met nieuwe liftverbindingen, waardoor een hoop kleine gebieden nu tot het grote Grandvalira behoren. Granvalira is een zeer uitgestrekt skigebied en daarmee ook veruit de populairste. In feite bestaat Grandvalira uit zes delen, maar je kunt alle uithoeken op de pistekaart skiënd bereiken. Je kunt vanuit het dal op verschillende plaatsen het gebied in. Hoe druk het beneden bij de lift misschien lijkt, des te rustiger is het boven in het gebied. Eenmaal boven waaiert iedereen een andere kant op en liggen de pistes er heerlijk rustig bij.

Vanzelfsprekend vind je de meeste uitdaging in het grootste skigebied van Grandvalira. Al is Pal Arinsal ook een gebied waar je zeker minimaal een dag naartoe gaat als je hier op wintersport gaat. Hoe dicht de gebieden ook bij elkaar liggen, de uitzichten zijn toch weer heel anders. Pal Arinsal ligt tegen de Spaanse grens aan. Op het hoogste punt in het gebied heb je perfect uitzicht.

Overigens wordt er de komende jaren ook weer gewerkt aan de uitbreiding van deze skigebieden. Zo kun je op dit moment tussen Pal en Arinsal alleen met een gondel van het ene gebied naar het andere komen, maar in seizoen 23/24 worden drie nieuwe pistes aangelegd vanuit Arinsal zodat je kunt afdalen naar Pal. Daarmee wordt het totaal aan pistes ook vergroot richting de 80 kilometer. En dat maakt Pal Arinsal (wat sowieso echt een super mooi en fijn skigebied is) weer nóg aantrekkelijker.

Hoewel Ordino Arcalis klein is, is het wel veruit de beste plek voor freeriders.

Waar Andorra niet per se in uitblinkt zijn snelle skiliften. In het verleden is de afweging gemaakt om vooral te investeren in het vergroten van de skigebieden door nieuwe pistes aan te leggen, dan de stoeltjesliften te vervangen voor snellere varianten. Je zit dus bijna altijd in stoeltjesliften (of soms sleepliften) zonder kap die langzaam omhoog gaan. Genoeg tijd om van het mooie uitzicht te genieten dus.

Grandvalira is het grootste skigebied met 210 kilometer pistes
Grandvalira is het grootste skigebied met 210 kilometer pistes
Rustig omhoog in stoeltjesliften
Rustig omhoog in stoeltjesliften

3. Hoe zit het met de sneeuwzekerheid in Andorra?

De skigebieden in Andorra liggen hoog. En door de geografische ligging valt er hier altijd veel sneeuw. Maar er is nóg een reden waarom de sneeuwzekerheid zo goed is in Andorra.

De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de aanleg van skikanonnen. Dat moet ook wel, want natuursneeuw is het afgelopen decennium geen zekerheid meer, dat is in de Pyreneeën niet anders, en dat zal de komende jaren nog onzekerder worden. Door de hoge ligging is het in Andorra koud genoeg om pistes te voorzien van kunstmatige sneeuw. Het seizoen duurt dus lang en je bent er altijd verzekerd van sneeuw. Zo ongeveer iedere centimeter in alle drie de skigebieden kan voorzien worden van kunstsneeuw.

Ervaren skiërs weten dat je heel goed kunt skiën op kunstsneeuw. Het wordt misschien iets sneller ijzig, maar daar staat tegenover dat je dus wel gegarandeerd kunt skiën. Dat wil niet zeggen dat ze hier altijd kunstsneeuw nodig hebben. De gebieden liggen hoog en door de gunstige ligging valt er hier altijd veel verse sneeuw. Al die skikanonnen zijn dus eerder de verzekering voor de toekomst, dan dat ze nu hard nodig zijn.

De hoogste punten in de skigebieden van Andorra

  • Grandvalira – 2.640 meter
  • Pal Arinsal – 2.364 meter
  • Ordino Arcalís – 2.650 meter

En weet je wat nóg een goede reden is om hier een keer op wintersport te gaan? Andorra heeft maar liefst 300 dagen zon per jaar. Ook in de winter is de kans op zon dus groot. Neem je zonnebril zeker mee!

300 dagen zon per jaar: n\u00f3g een reden om hier op wintersport te gaan
300 dagen zon per jaar: nóg een reden om hier op wintersport te gaan

4. Hoe uitdagend zijn de skigebieden in Andorra?

In ieder skigebied zijn blauwe, rode en zwarte pistes te vinden. Maar eerlijk is eerlijk: de zwarte pistes zijn sterk in de minderheid, en soms zelfs eerder rood dan écht zwart. Over het algemeen kun je dus zeggen dat dit niet de meest uitdagende skigebieden zijn. Wil je keihard racen en grenzen verleggen, dan is dit misschien niet de beste keuze. Wie ontspannen wil skiën, vooral van mooie uitzichten wil genieten én lekker wil eten op de piste, zit hier 100 procent goed.

Feit is wel dat je veel beginners op de pistes in Andorra tegenkomt. Ook buiten de schoolvakanties om is het druk met skiklasjes en opvallend genoeg zijn dat vooral volwassenen. Dat heeft ook direct een voordeel, want beginners wagen zich niet aan rode en zwarte pistes en die heb je hier dus altijd helemaal voor jezelf. Omdat ze zo weinig gebruikt worden liggen deze pistes er ook aan het einde van de dag nog perfect bij.

Volop variatie in afdalingen in het skigebied Pal Arinsal, waar de pistes vooral heel breed zijn
Volop variatie in afdalingen in het skigebied Pal Arinsal, waar de pistes vooral heel breed zijn
Begin maart liggen de pistes er fantastisch bij
Begin maart liggen de pistes er fantastisch bij

5. Wat eet je in Andorra op de piste?

Hoewel dit kleine land zo onafhankelijk mogelijk functioneert, zo groot zijn ook de invloeden van de buren als het op eten en drinken aankomt. In restaurants en berghutten op de piste zie je dat goed terug. Want waar kun je nu skiën en vervolgens om 13.00 uur verse paella eten?

Vergeet dus Alpenklassiekers zoals kaiserschmarrn en knödel als je op wintersport in Andorra gaat. In de meeste restaurants en berghutten waar wij hebben gegeten stonden vooral gerechten met een Spaanse twist op de kaart. Pan con tomate vooraf, overheerlijke pannen met rijst (die wij paella zouden noemen, maar hier simpelweg ‘arros’ heten) als hoofdgerecht én een uitgebreide toetjeskaart. Lunchen doe je hier inderdaad in drie gangen. Andorra’s keuken is overigens niet bepaald ingesteld op vegetariërs.

De wijn komt meestal uit Frankrijk of Spanje. Er wordt wel wijn gemaakt in Andorra, maar dat gebeurt op zo’n kleine schaal, dat de prijzen hoog liggen en dus niet kunnen concurreren met de buurlanden. En die zijn er ook verrassend goed in, dus waarom zou je.

De Spaanse invloeden zijn overduidelijk aanwezig
De Spaanse invloeden zijn overduidelijk aanwezig

6. Is Andorra een goedkope of dure wintersportbestemming?

Over het algemeen ligt het prijsniveau in Andorra lager dan in de Alpenlanden. De prijs voor een skipas ligt ietsje lager, het is vooral het eten, drinken en hotelovernachtingen dat echt voordeliger is. Maar goed, daar komt dan dus wel nog de (lange) reis bij. Per saldo is op wintersport nooit een goedkope vakantie en dat is hier niet anders.

De prijs voor een skipas voor 1 dag in Andorra

  • Grandvalira – 60 euro
  • Pal Arinsal – 47 euro
  • Ordino Arcalís – 43 euro

Dat maakt Andorra niet per se een spotgoedkope wintersportbestemmingen. Het is lastig vergelijken omdat prijzen voor skipassen in de Alpenlanden ook sterk afhangen van het aantal pistekilometers en dus is het al snel appels met peren vergelijken.

Natuurlijk kun je ook meerdaagse skipassen kopen en dat wordt het gemiddeld per dag iets goedkoper. Ik zou je echter aanraden om hier geen zes volle dagen te skiën, maar juist ook andere dingen te doen, zoals sneeuwschoenwandelen of langlaufen. Er is zoveel mooie natuur dat het bijna zonde is om alleen in de skigebieden te zijn.

Belastingparadijs? Andorra wordt altijd genoemd als belastingparadijs, omdat het belastingvrij zou zijn. Maar dat is niet waar. De btw is super laag (4,5 procent, het laagste niveau in Europa) maar je betaalt dus wel iets. Producten als alcohol en parfum zijn in ieder geval een stuk goedkoper, dus die worden hier massaal ingeslagen.

Het hoogste punt in Pal Arinsal: <strong>Pic de Cubil<\/strong> op 2.364 meter
Het hoogste punt in Pal Arinsal: Pic de Cubil op 2.364 meter

7. Is er ook leuke après-ski?

Bij wintersport hoort voor veel mensen ook gezellige après-ski. En dat is een van de dingen die hier ontbreekt. Er zijn in de skigebieden mooie bars te vinden, zoals een luxe terras van Veuve Clicquot in Grandvalira. Ook IQOS (een leverancier van e-sigaretten) heeft op een paar mooie, zonnige plekken een buitenbar met muziek. Maar dat is het wel zo ongeveer.

Locals noemen vaak L´Abarset (El Tarter, Grandvalira) als dé plek om te après-skiën, waar regelmatig DJ’s draaien, maar het is niet per se dat het dak er hier iedere dag afgaat.

Omdat de zon hier zo vaak schijnt is de ultieme manier van après-skiën in Andorra heel simpel: met je neus in de zon genieten van een lekker drankje. Zeg daar maar eens nee tegen.

Apr\u00e8s-ski\u00ebn doe je hier vooral op een stoel in de zon
Après-skiën doe je hier vooral op een stoel in de zon

8. En dan nu de belangrijkste vraag: hoe leuk is wintersport in Andorra? Is het een aanrader?

Ja, doen! Het is ontzettend leuk om hier een keer op wintersport te gaan. Alleen al om dit bijzondere land te zien en te ervaren. Je bent er misschien weleens doorheen gereden, onderweg naar Spanje, maar weet nu dat je dus absoluut móét stoppen, of het nu zomer of winter is.

Vergelijken met andere wintersportbestemmingen heeft geen zin, want dit is zo’n unieke plek die zich niet laat meten met anderen.

De drie skigebieden samen maken dit een hele interessante wintersportbestemming. Zeker wanneer je ze in één vakantie alle drie bezoekt. En dat is goed te combineren want ze liggen vlak bij elkaar en je kunt met één skipas overal terecht. Dan is Andorra la Vella, de hoofdstad, misschien wel de beste uitvalsbasis, al is het veel mooier om een accommodatie in de bergen te zoeken.

Mocht je een lijstje bijhouden met skigebieden waar je ooit een keer wil skiën, dan zou ik deze topbestemming absoluut een plaatsje geven.

Meer info:

Doen: hier m\u00f3\u00e9t je een keer zijn geweest!
Doen: hier móét je een keer zijn geweest!

Op vakantie naar Andorra

Wil jij op wintersport in dit bijzondere, kleine land? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!