5. Proef de culinaire traditie van Istrië
Istrië is natuurlijk schitterend om te zien, maar echte liefde gaat door de maag. In Istrië in ieder geval wel, want de culinaire traditie is hier ontzettend belangrijk. Geen maaltijd wordt genuttigd zonder goede, lokale olijfolie. En dan niet één goede fles, maar één fles per gang, want ook olijfolie stemmen ze hier af op de maaltijd. Net als de wijn overigens, want die wordt hier ook lokaal geproduceerd. Kies voor Malvasia (wit) en Terran (rood), want dat zijn de lokale druivenrassen. Ga dus zeker op zoek naar goede wijn- en olijfboeren voor een proeverij. Sla dan gelijk wat in voor thuis, want je krijgt spijt als je het niet doet!
Door de ligging van Istrië aan zee, kun je hier heerlijke vis en zeevruchten eten. Daar zijn de vele konoba’s (visrestaurants) het bewijs van. Een wat ondergewaardeerde vis is de sardine. Onterecht, want sardines zijn niet alleen gezond, maar ook nog eens een overheerlijke lokale delicatesse.
In de horeca vind je ze overal, maar het kopen van sardines is nog niet zo eenvoudig. Het beste kun je in de horeca vragen waar ze hun sardines vandaan halen. Met een beetje geluk geven ze hun adresje prijs en sta je niet veel later aan de deur van een oude Kroatische dame met het verzoek of ze nog wat van die lekkere sardientjes voor je heeft. Dit is momenteel de enige manier om wat van die goddelijke visjes in te slaan voor thuis. Anders moet je gewoon snel weer terug naar Istrië komen!
We sluiten ons culinaire pleidooi voor Istrië af met iets zoets: fritule en krostule. Beide snacks zijn het beste te omschrijven als het Kroatische antwoord op de oliebol en churros.
Uitleggen hoe eten smaakt is eigenlijk niet te doen. Ik raad je daarom aan om je volgende reis naar Istrië te plannen, zodat je de culinaire traditie zelf kunt proeven. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.