Zomer05.09.2014

Het prachtige Le Lude en leven als god in Frankrijk


Dag 16: Chateau du Loir en Britse gastvrijheid met vijf sterren

Ruim anderhalve maand geleden maakte ik een blogtrip door Frankrijk. Het verslag van mijn laatste dagen van deze reis welke eindigt in de Vallée du Loir hebben jullie nog van mij tegoed. 

Na mijn bezoek aan La Fleche rij ik een klein stukje door naar het dorpje Le Lude in de de streek Le Loir (niet te verwarren met de Loire) waar de dag begint met een bezoek aan het meer dan fraaie Renaissancekasteel Chateau du Loir, geklasseerd als historisch monument en waarvan de bouwgeschiedenis terug gaat tot een burcht uit de 13e eeuw. 

Het oorspronkelijke Chateau dateert uit de 13e eeuw. In de 16e eeuw werd er een woongedeelte bijgebouwd dat in de 18e eeuw gerestaureerd werd. Het kasteel is versterkt door een systeem van sporen en slotgrachten. Op 27 februari 1928 werden de voorgevel en de huiskapel erkend als beschermd monument. De historische tuinen van Le Lude strekken zich uit over verscheidene niveaus tussen het kasteel en de Loir. Het gebouw, dat nog steeds bewoond is, wordt omgeven door een Franse tuin en een Engels park.

In de tuinen vind je een aantal gebouwen die leuk zijn om te verkennen. De oude stallen en de koetsen die je er vind zijn allen goed onderhouden. Of het de atmosfeer van de dag was, de omgeving of de manier hoe de tuinen zijn aangelegd weet ik niet maar wie er een wandeling maakt wordt er overvallen door  een heerlijk gevoel van rust. 

Vallée du Loir

Het kasteel ligt in de Vallée du Loir. Deze vooral groene streek met prachtige valleien, zonnebloem velden en pittoreske dorpjes is een geliefde vakantiestreek voor veel Engelsen. Wij Nederlanders rijden er te makkelijk voorbij op weg naar een vakantiebestemming in Bretagne of aan de kust en dat is zonde want in deze streek is echt genoeg te zien.

De Vallée du Loir staat bekend om het zogenoemde microklimaat waardoor het er vaak beter en zachter weer dan in de rest van het Loire gebeid. De middag besteed ik aan een lange fietstocht op m’n mountainbike door de natuur en de korenvelden van deze streek. Even geen camera maar genieten van het Franse landschap.

Chateau_du_lude_1
Chateau_du_lude_1
Chateau_du_lude_2
Chateau_du_lude_2
Chateau_du_lude_3
Chateau_du_lude_3
Chateau_du_lude_4
Chateau_du_lude_4
Chateau_du_lude_5
Chateau_du_lude_5
Chateau_du_lude_6
Chateau_du_lude_6
Chateau_du_lude_7
Chateau_du_lude_7
Chateau_du_lude_9
Chateau_du_lude_9
Chateau_du_lude_11
Chateau_du_lude_11
Chateau_du_lude_14
Chateau_du_lude_14
Chateau_du_lude_12
Chateau_du_lude_12
Chateau_du_lude_17
Chateau_du_lude_17

In dit gebied kom je veel kleinere hotels en typische Chambre d’hôtes adressen tegen. Zo ook de Chambre d’hôtes van Simon en Susan Wachter. Je werkt 25 jaar in de race sport, waarvan de laatste jaren voor het team Honda met Jenson Button. Het circuit van Le Mans is dan geen vreemde plek meer voor je, net als de omgeving. Je bent er vaak en langzaam raak je verliefd op deze streek Le Loir. Na 25 jaar neem je de stap, verkoop je je huis in Engeland, verkoop je je iets te dure Audi om een oud huis in Le Lude te kopen en dat om te bouwen naar een Chambre d’hôtes. Midden in het centrum met een geweldige tuin op 200 meter van een de mooiste Chateau’s in de Vallee du Loir.

Die stap maakte het gelukkige echtpaar nu bijna twee jaar geleden. Ik ontmoet beide in de tuin van hun nieuwe Chambre d’hôtes in Le Lude na m’n bezoek aan het Chateau du Loir. Simon geeft me een rondleiding langs de 5 echt prachtige kamers die allen verschillend zijn ingericht. Mijn kamer is groot en heeft zeer luxe met een badkamer waar menig 5 sterren hotel jaloers op zou kunnen worden. Het was hun droom om dit te doen en de passie om er iets bijzonders van te maken zie je overal terug. Alle kamers zijn verschillend van inrichting en smaakvol. De badkamers stralen luxe, de ‘dining room’ en ‘living room’ zijn in Franse stijl en de keuken is modern en oogt gezelligheid. 

De Chambre d’hôtess heeft kamers op 5 sterren niveau voor een zeer lage prijs (95 euro). Daar krijg je dan ook nog eens de gezelligheid van deze Britse mensen bij die duidelijk hier in Le Lude in de streek Le Loir er een succes van willen maken. Het huis met de tuin stamt uit 1650 en werd gerestaureerd in 1847. In 1961 werd de grote boom die centraal in de tuin staat geplant. In 2009 kopen ze het huis en werken daar alle weekends en vakanties aan. Vrijdagavond naar Dover, trein in, trein uit, 2 uur slapen en dan werken. Wanneer je een droom hebt krijgt je buitengewone krachten. Het geeft enorm veel energie vertelt Simon. Nu een paar jaar later runnen deze Chambre d’hôtes die ik echt iedereen kan aanraden. Engelse gastvrijheid verpakt in een Frans tafellaken.

Chateau_du_lude_18
Chateau_du_lude_18
Chateau_du_lude_19
Chateau_du_lude_19
Chateau_du_lude_21
Chateau_du_lude_21
chambres_dhotes
chambres_dhotes
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Frankrijk is al jaren het favoriete vakantieland van vele Nederlanders. Omdat dit land simpelweg álles heeft: mooie steden, knusse dorpjes, schitterende berggebieden en adembenemende stranden. Maar waar vind je nu de mo...

Ontspanning04.07.2024

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Île de Ré bewijst nogmaals waarom ik zo gek ben op Frankrijk. Île de Ré is een eiland in Midden-Frankrijk en ligt aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de leuke havenstad La Rochelle. In deze regio liggen meer eil...

Zomer03.07.2024

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij