Zomer07.06.2016

Mini roadtrip Marokko: van Marrakech naar Essaouira


De Marokkaanse stad Marrakech wordt al jaren genoemd als de leukste stad van dit moment voor een stedentrip en dus ligt de lat best wel hoog wanneer je er voor het eerst naartoe gaat. Marrakech maakt die torenhoge verwachtingen in ieder geval helemaal waar. Wat een energie heeft en geeft die stad, hier heb je aan een paar dagen echt niet genoeg. En toch is het jammer om alleen in Marrakech te blijven wanneer je op reis gaat naar Marokko. Er is namelijk nog zoveel meer te zien. De leukste manier om wat van Marokko te zien is een mini roadtrip, waarbij je begint in het bruisende Marrakech en daarna de auto pakt richting de prachtige havenstad Essaouira aan de kust!

Bruisend Marrakech

Bij aankomst heb je direct door dat je in een andere wereld bent beland. Het is warm, de zon schijnt en overal waar je kijkt zie je die terracotta-kleurige gebouwen, die Marrakech typeren. Het is de kleur van de stad, de huisstijl, alle gebouwen dienen diezelfde kleur te krijgen. Al binnen een paar uur heeft deze stad je helemaal te pakken. Drink muntthee, eet tajine, slenter ’s avonds over Djemaa el Fna en je bent verkocht. Het is een stad waar je zeker een week zou kunnen blijven zonder je ook maar één seconde te vervelen. De 10 leukste dingen om te doen in Marrakech heb ik overigens al voor je op een rijtje gezet.

Kleurrijk Marrakech
Kleurrijk Marrakech
Tip om te zien: Jardin Majorelle
Tip om te zien: Jardin Majorelle
Marrakech by night
Marrakech by night

Op naar Essaouira

Wil je meer van Marokko zien, dan is Marrakech – Essaouira de perfecte combinatie. Twee compleet verschillende steden: de een bruisend en vol energie, de ander sereen en relaxt. En daartussen ligt het kalme Marokkaanse platteland. De wegen lenen zich niet voor hoge snelheden, maar des te meer tijd is er om je ogen te laten genieten van het uitzicht onderweg.

Het is ruim 180 kilometer van Marrakech naar Essaouira, en ook al geeft Google Maps aan dat je dat binnen drie uur kunt rijden, trek daar maar zeker een uur of vier voor uit. En misschien zelfs nog wel wat langer als je onderweg wilt stoppen in een klein dorpje om een kopje muntthee te drinken. Onderweg kom je ook verschillende plantages tegen waar verzorgingsproducten op basis van arganolie worden geproduceerd en verkocht. Arganolie wordt ook wel het vloeibare Marokkaanse goud genoemd, het is een wondermiddel voor huid, haar en nagels. Arganolie is schaars en de handmatige oogst en productie is een intensief proces, waardoor het een behoorlijk kostbaar product is. Vandaar die bijnaam. Leuk om even een kijkje te nemen!

Mini roadtrip van Marrakech naar Essaouira
Mini roadtrip van Marrakech naar Essaouira
Het Marokkaanse platteland met Arganbomen
Het Marokkaanse platteland met Arganbomen

Essaouira

Zodra je Essaouira binnenrijdt besef je dat deze plaats het tegenovergestelde is van Marrakech. Misschien zijn het de zee en de wind, die Essaouria zo kalm maken, of is het de witte huisstijl van de stad. Het leven lijkt hier iets minder gehaast en toch is dit ook echt Marokko. De twee vormen een perfecte combinatie dus.

Ooit droeg Essaouira een andere naam: Mogador. Er werd hier flink gevochten en uiteindelijk waren het de Fransen die het stadje de huidige naam gaven. De historie gaat in ieder geval terug naar de Middeleeuwen en gelukkig is er nog een hoop uit die tijd bewaard gebleven. Mede doordat UNESCO de medina, het oude centrum, op de Werelderfgoedlijst plaatste, willen een hoop toeristen Essaouira bezoeken. En dat is helemaal terecht, het is een plaatje om te zien.

In de tijd dat de haven van Casablanca er nog niet was, was de haven van Essaouria een belangrijke internationale handelsplaats. Inmiddels is dat natuurlijk anders, maar nog steeds is de haven – naast het toerisme – de belangrijkste inkomstenbron van de stad. Het zijn vooral sardientjes waar hier geld mee verdiend wordt. En dus is het lekkerste wat je in Essaouira kunt eten verse sardientjes! Koop ze op de markt, laat ze vers voor je grillen op de barbecue met alleen een beetje zout en smullen maar!

Welkom in Essaouira
Welkom in Essaouira
Vissersbootjes in de haven van Essaouira
Vissersbootjes in de haven van Essaouira
Ga door een van de oude poorten de stad binnen
Ga door een van de oude poorten de stad binnen
Wandelen door de stad
Wandelen door de stad
UNESCO Werelderfgoed
UNESCO Werelderfgoed
Hier werd ooit ook Game of Thrones opgenomen
Hier werd ooit ook Game of Thrones opgenomen
Drukte op de markt in Essaouira
Drukte op de markt in Essaouira
Z\u00f3 lekker, verse sardientjes van de barbecue!
Zó lekker, verse sardientjes van de barbecue!
Met muntthee! Misschien lijkt dat een vreemde combi, maar het is heerlijk!
Met muntthee! Misschien lijkt dat een vreemde combi, maar het is heerlijk!
Het strand van Essaouira op een winderige dag
Het strand van Essaouira op een winderige dag

Gnaoua Festival

Mocht je van plan zijn deze mini roadtrip van Marrakech naar Essaouira te maken, kies dan voor de maand mei. Dan heb je namelijk nog een extra reden om Essaouira te bezoeken: hier vindt het Gnaoua (of Gnawa) Festival plaats. Het is een festival voor Gnaoua- en wereldmuziek. Hoewel jij er misschien nog nooit van gehoord hebt – en met jou zelfs een hoop Marokkanen – is het internationaal gezien een gigantisch populair festival dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

In 1998 vond de eerste editie van dit festival plaats, met als doel om middels Gnaoua-muziek mensen bij elkaar te brengen om het beroemde motto van de Fransen te vieren: vrijheid, gelijkheid, broederschap. Het festival zette Essaouira voorgoed op de kaart: ieder jaar komen muziekliefhebbers van over de hele wereld naar deze plaats aan de Marokkaanse kust om het Gnaoua Festival mee te maken. Op verschillende plaatsen in de stad vind je podia waar artiesten van over de hele wereld je meenemen met hun dans en zang. Je hoort muziek die je niet eerder hoorde, ziet mensen dansen om een manier die je nooit eerder zag en ziet mensen genieten. Want dat is gelukkig universeel: muziek maakt mensen blij en brengt lichaam en geest weer in balans. En ook al zijn deze veelal Afrikaanse klanken nieuw voor je, het is behoorlijk indrukwekkend om mee te maken. Het Gnaoua Festival is overigens gratis: je hebt er geen kaarten voor nodig.

Festival Gnaoua 2016\u00a9 Zakaria Latouri
Festival Gnaoua 2016© Zakaria Latouri
Festival Gnaoua 2016\u00a9 Zakaria Latouri
Festival Gnaoua 2016© Zakaria Latouri

Op vakantie naar Essaouira

Heb jij zin in een vakantie naar Essaouira? Neem dan deze reistips even goed door, ze komen god van pas.

Plan je trip

  • De leukste hotels in Essaouira boek je via Booking.com. Een aanrader is Chems Bleu, een schitterende Riad aan zee.
  • Goedkope vliegtickets boek je rechtstreeks via Transavia.
  • Een huurauto huur je voordelig via Sunny Cars (100 procent verzekerd).
  • Een complete vakantie naar Marokko boek je onder andere via TUI.nl en Sunweb.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Marokko

De 10 leukste dingen om te doen in Marrakech

Wil jij een stedentrip naar Marrakech maken? Wat een geweldige stad is dat! In de leukste stad van Marokko waan je je in het sprookje van Duizend-en-een-nacht. Het is slechts vier uur vliegen om een compleet andere were...

Stedentrips01.04.2024

De 10 leukste dingen om te doen in Marrakech

Jardin Majorelle: de kleurrijkste plek in Marrakech

Een klein stukje buiten het echte centrum van Marrakech ligt Jardin Majorelle, de kleurrijkste plek van Marrakech. Door deze botanische tuin wandelen is een van de leuke dingen die je in Marrakech kunt doen. Je bent omge...

Stedentrips07.07.2018

Jardin Majorelle: de kleurrijkste plek in Marrakech

Combineer Marrakech met een excursie naar het Atlasgebergte

Terwijl het in Nederland hartje winter is trekken wij er op uit richting het zonnige Marrakech. Met een gemiddelde temperatuur van rond de 18 graden en 7 zonuren per dag een mooie plek om vitamine D op te pikken. Marrake...

Stedentrips13.02.2018

Combineer Marrakech met een excursie naar het Atlasgebergte

en ontdek hoe mooi Marokko is!
Een rondreis van twee weken door Marokko? Dit zijn de hoogtepunten!

Marokko is een van de kleurrijkste landen op aarde. Hoewel een groot deel van het land uit uitgestrekte woestijnvlaktes bestaat, is Marokko ook een heel divers land. Er zijn moderne, bruisende steden, maar ook kleine, tr...

Algemeen24.09.2017

Een rondreis van twee weken door Marokko? Dit zijn de hoogtepunten!

De mooiste video van Marokko die je ooit gaat zien…

Marokko heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Ik was er in het voorjaar, en maakte een roadtrip van Marrakech naar Essaouira en terug. Het zijn de mensen en de natuur, de geuren en de kleuren: dat alles bij elkaar maakt...

Algemeen13.10.2016

De mooiste video van Marokko die je ooit gaat zien…

Magisch Marokko
5 dingen die je moet proeven in Marokko

De Marokkaanse keuken is divers, net als het land zelf. De Arabische, Franse en Perzische invloeden lopen hier dwars door elkaar heen en dat heeft zich vertaald in een keuken die ook een hoop verschillende smaken kent. G...

Algemeen30.06.2016

5 dingen die je moet proeven in Marokko

Ontdek Essaouira aan de Marokkaanse kust

Aan de westkust van Marokko vind je het vissersplaatsje Essaouira. Een kleine plaats met een rijke historie en een prachtig strand. Het is typisch Marokko, maar toch ook weer niet. Hier geniet je van zon, zee en strand,...

Stedentrips19.06.2016

Ontdek Essaouira aan de Marokkaanse kust

Verliefd op Marokko in 30 foto’s

Beelden kunnen zoveel meer zeggen dan woorden. En deze beelden van Marokko doen dat zeker. Om het echte Marokko te voelen moet je er naartoe. Je moet het zien, ruiken en voelen. Maar om je alvast een beetje mee te laten...

Algemeen27.05.2016

Verliefd op Marokko in 30 foto’s

Verder lezen over Roadtrip

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!