Zomer03.06.2014

Wat te doen bij pech tijdens je roadtrip?


Je bent al een aardig stukje de grens over als je auto er opeens mee stopt. Onwijs balen natuurlijk, maar dit betekent niet het einde van de vakantie. Zorg ervoor dat je een aantal zaken goed geregeld hebt voordat je vertrekt. Dit voorkomt grote teleurstellingen mocht er onverhoopt iets gebeuren en geeft je een zeker gevoel bij vertrek.

1. Word lid van de ANWB

In veel Europese landen verzorgen zusterclubs van de ANWB de pechhulp. Dit gaat dan op dezelfde manier zoals je hier in Nederland gewend bent. Je auto wordt opgehaald en indien mogelijk ter plekke gerepareerd. Is dit niet mogelijk dan wordt je auto naar een garage in de buurt gebracht. In Frankrijk werkt dit anders, zij kennen namelijk geen wegenwachtorganisatie. Op snelwegen hebben alleen dépanneurs de bevoegdheid om te helpen en zij zullen je naar een garage in de buurt verslepen. Zij kijken dus niet direct naar de auto en zullen ook niets ter plaatste kunnen repareren.

2. Zorg voor een goede verzekering

Om onnodige kosten te voorkomen is de juiste verzekering van belang. Als je lid bent van de ANWB wordt een groot deel van de kosten die je maakt tijdens pech in het buitenland vergoed. De sleutelhulp die ter plekke wordt uitgevoerd wordt door de verzekering vergoed. Kosten voor onderdelen en brandstof moet je natuurlijk wel zelf betalen. Is er meer aan de hand met je auto dan zijn de kosten die gemaakt worden bij een garage wel voor eigen rekening.

3. Gevarendriehoek en hesjes

Zorg dat je zichtbaar bent wanneer je langs de kant komt te staan. Een gevarendriehoek is sowieso verplicht maar ook echt nodig. Op de snelweg of buiten de bebouwde komt zet je de driehoek op minimaal 100 meter van de auto met pech. Kom je stil te staan binnen de bebouwde kom dan is 30 meter al voldoende. Neem ook reflecterende hesje mee, die je aan kunt doen als je buiten de auto wacht. Zo zien andere voorbijgangers je sneller staan en ook in het donker wordt je gezien. Ga zelf indien mogelijk achter de vangrail staan en blijf nooit in je auto zitten.

4. Keep calm and just wait

Heb je alle bovenstaande punten nagelopen dan kun je enkel wachten tot de wegenwacht arriveert. Maak je in de tussentijd niet te druk en leg jezelf erbij neer. In de meeste gevallen kan je auto direct of binnen een paar uur gemaakt worden, waarna de reis vervolgd wordt, zo niet dan wordt er vervangend vervoer geregeld.

Foto credits: Bruno de Regge.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Roadtrip

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland