Algemeen13.04.2022

Dit zijn de 7 mooiste dorpen van Frankrijk


Frankrijk is het land van de wijn, kaas en stokbroden. In de zomermaanden is het een geliefde vakantiebestemming voor kampeerders en zonaanbidders, al lonken de Franse Alpen zeker ook. Eén van de allerleukste dingen om te doen tijdens een vakantie in Frankrijk is dwalen door kleine dorpen. Vooral de Franse dorpen uit de middeleeuwen (of soms zelfs nóg ouder) zijn beeldschoon om te zien en te bezoeken. En daar hebben de Fransen er duizenden van. Een aantal van de allermooiste dorpen in Frankrijk hebben wij voor je op een rij gezet!

164 dorpen: Les Plus Beaux Villages de France

Sinds 1982 worden de mooiste dorpen van Frankrijk verzameld door de organisatie Les Plus Beaux Villages de France. Zij delen dit label uit aan dorpen die voldoen aan bepaalde voorwaarden qua schoonheid, sfeer en architectuur. Het culturele erfgoed moet duidelijk zijn. Alleen dorpen met minder dan 2.000 inwoners, en die minimaal twee officieel beschermde monumenten hebben, die komen in aanmerking voor het label Les Plus Beaux Villages de France. Ze zijn allemaal verzameld in deze handige kaart.

Er zijn op dit moment maar liefst 164 dorpen met dit label. Het leuke is dat je ze soms ook spontaan tegenkomt. Wanneer je een roadtrip door Frankrijk maakt zul je geregeld een bordje zien staan en dan moet je absoluut één ding doen: remmen, uitstappen en je laten verrassen. Want al deze dorpen hebben iets uniek. Opvallend is wel dat je de meeste van deze dorpen in het zuiden van Frankrijk zult tegenkomen, met name in de Provence, Ardèche en Dordogne. Op naar Franse zuiden dus!

Wist je trouwens dat het dorp Hunspach ooit is uitgeroepen tot het meest geliefde dorp van Frankrijk? Het ligt in de Elzas, op de grens met Duitsland.

1. Saint Cirq-Lapopie – Lot

In het departement Lot (ten zuiden van de Dordogne) ligt het dorpje Saint Cirq-Lapopie. Alleen al de naam is bijzonder. Ook de ligging is opvallend: in een meander van de rivier de Lot, bovenop een steile rots. Het is een van de mooiste dorpen waarvan de geschiedenis ver terug gaat.

Kenmerkend is de kerktoren die overal bovenuit steekt. Huizen zijn gebouwd met kalksteen en hebben bijna allemaal een oranje puntdak. Het maakt Saint Cirq-Lapopie een plaatje om te zien. Het is heerlijk om er door de smalle straatjes te dwalen. Wandel helemaal omhoog want het uitzicht over de Lot is schitterend. Er zijn volop leuke winkeltjes te vinden en gezellige terrasjes. Het perfecte uitje in de zomer dus – al kan het dan in Saint Cirq-Lapopie ook behoorlijk druk zijn.

Overigens ligt bedevaartsoord Rocamadour hier ook in de buurt (op een uurtje rijden), een dorp dat ook prima in dit lijstje past.

Saint Cirq-Lapopie: niet alleen de naam is bijzonder\u00a9 panosud360 - Adobe Stock
Saint Cirq-Lapopie: niet alleen de naam is bijzonder© panos퍠 - Adobe Stock

2. Aiguèze – Gard

In het zuiden van Frankrijk, op de rand van de departementen Gard en de Ardèche ligt het dorpje Aiguèze. Een beeldschoon dorp om te zien, waarvan de geschiedenis al ver terug gaat, tot de vroege middeleeuwen. Aiguèze is zeker ook een van de mooiste dorpen van Frankrijk met het label Les Plus Beaux Villages de France.

De straatjes in Aiguèze zijn – zeker in de zomermaanden – prachtig om doorheen te dwalen. En fotogeniek zijn ze zeker ook. Langs de oude huizen groeien weelderige klimplanten met vrolijk gekleurde bloemen. Er zijn ook voldoende terrasjes om te genieten van een Franse lunch – mét wijn dus.

Tip: Aiguèze ligt aan het einde van de Gorges de l’Ardèche, een waanzinnig mooie mini-roadtrip door een diepe kloof. Perfect te combineren dus!

Doen: dwalen door de mooie straatjes van Aigu\u00e8ze
Doen: dwalen door de mooie straatjes van Aiguèze

3. La Roque-Gageac – Dordogne

In de Dordogne, een van de meeste geliefde streken van Frankrijk, ligt het dorpje La Roque-Gageac. Het is een rotsdorpje, misschien wel de mooiste van heel Frankrijk. De mooiste plek van het dorp is de doorgaande weg, al zijn er ook een paar schilderachtige straatjes en een mooie pleintje te vinden als je verder het dorp in gaat.

Bijzonder is dat de huizen in La Roque-Gageac onderaan tegen een torenhoge rotswand zijn gebouwd. En eigenlijk is de aanblik op La Roque-Gageac het allermooist als je er van een afstandje naar kijkt. Bijvoorbeeld als je het dorpje uitloopt of wanneer je vanaf het water (huur een kano om te varen op de Dordogne!) kijkt. Het dorp ligt namelijk direct aan de rivier.

In de zomermaanden is het hier gezellig druk. In de winter valt het dorpje in een diepe winterslaap. Zeker ook de moeite waard zijn de dorpen Beynac-et-Cazenac en Domme, allebei vlakbij en beeldschoon.

La Roque-Gageac: het mooiste rotsdorp van Frankrijk
La Roque-Gageac: het mooiste rotsdorp van Frankrijk

4. Mont Saint-Michel – Manche

Mont Saint-Michel is niet alleen een van de mooiste dorpen van Frankrijk, maar ook een van die plekken waar je ooit een keer geweest moet zijn. Mont Saint-Michel is in alle opzichten uniek. Dit dorp is namelijk wereldberoemd (en UNESCO werelderfgoed) dankzij de bijzondere ligging. In feite is het namelijk een (schier)eiland. Vroeger was Mont Saint-Michel namelijk alleen bereikbaar bij laag water. Wanneer het vloed was, was het onmogelijk om dit dorp met droge voeten te bereiken. Tegenwoordig loopt er een weg en een brug naar het eiland.

Bijzonder is vooral de abdij bovenop het eiland. Bij zonsondergang is het een magische plek om te zien. Ga je dit eiland zelf een keer bezoeken, koop dan een kaartje (ja, voor de abdij moet je betalen) en ga helemaal omhoog want het uitzicht is ronduit spectaculair.

Mont Saint-Michel mag op je bucketlist
Mont Saint-Michel mag op je bucketlist

5. Castelnou – Pyrénées-Orientales

In het zuiden, ten zuidwesten van de stad Perpignan, ligt het dorpje Castelnou. Het is bekend om z’n kasteel: Château de Castelnou, een van de belangrijkste monumentale gebouwen van Frankrijk. Maar ook het dorp Castelnou zelf is bijzonder mooi.

De aanblik op Castelnou is het mooiste van een afstandje. Dit dorp ligt namelijk omringd door groene heuvels. Via een oude poort ga je het dorp binnen. De middeleeuwse straatjes zijn prachtig en de oude stadmuren zijn nog prima bewaard. Bovenop ligt het Château en ja, als je er eenmaal bent móét je dat natuurlijk ook bezoeken.

6. Rochefort-en-Terre – Bretagne

In het binnenland van Bretagne aan de westkust van Frankrijk ligt het dorp Rochefort-en-Terre. Qua bouwstijl zijn de dorpen in dit deel van het land behoorlijk verschillend dan bijvoorbeeld in de Dordogne omdat er vroeger simpelweg andere materialen zijn gebruikt. Oude huizen ogen wat ‘grauwer’ maar Rochefort-en-Terre is alles behalve dat. Een paar jaar geleden werd Rochefort-en-Terre door de Fransen zelf verkozen tot hun favoriete dorpje (village préféré des Français).

’s Zomers staat het hele dorp in bloei en dan is het hier het allermooist. Het wordt dan ook wel een ‘bloemendorp’ genoemd: een hoop huizen zijn compleet begroeid met klimop. Het stadsplein (Place du Puits) is de mooiste plek van het dorp.

Tip: in Bretagne is nog veel meer moois te zien. Deze roadtrip neemt je mee naar de 16 mooiste plekken van Bretagne!

Dwalen door bloemendorp Rochefort-en-Terre in Bretagne\u00a9 Florence Piot - Adobe Stock
Dwalen door bloemendorp Rochefort-en-Terre in Bretagne© Florence Piot - Adobe Stock

7. Eguisheim – Elzas

In de Elzas, een beroemde Franse wijnregio, ligt het kleurrijke dorp Eguisheim. Alle straatjes lopen hier rond, in het oude dorp zijn nauwelijks rechte wegen te vinden. Dat komt omdat Eguisheim is gebouwd rondom een kasteel (dat er nu niet meer is). Het maakt het alleen maar leuker om door het dorp heen te wandelen.

Eguisheim ligt iets ten zuiden van de stad Colmar en de Duitse invloeden zijn hier goed zichtbaar. De vakwerkarchitectuur valt direct op. Het is een toeristisch dorp (en de winkeltjes zijn dat ook) maar dat maakt het zeker niet minder leuk om hier een keer naartoe te gaan. Als je weet dat je ook nog eens omringd bent door de wijnvelden van de Elzas, dan is dit natuurlijk een plekje waar je een keer geweest moet zijn.

Eguisheim: het mooiste dorp in Noord-Frankrjk\u00a9 ptashkan - Adobe Stock
Eguisheim: het mooiste dorp in Noord-Frankrjk© ptashkan - Adobe Stock

Op vakantie naar Frankrijk

Heb jij zin in een vakantie naar Frankrijk? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Duurzaam reizen naar Frankrijk doe je met de trein. Een hoop plekken zijn via NS International goed bereikbaar!
  • Ga je graag kamperen in Frankrijk? Via Vacanceselect en Allcamps vind je de mooiste campings.
  • Hotels in Frankrijk boek je het beste via Booking.com.
  • Of boek een complete vakantie naar Frankrijk via TUI of via Sunweb.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains