Natuur16.09.2019

Berggorilla’s in het wild zien? Ga op gorilla tracking in Rwanda!


Om 5 uur ’s ochtends word ik gewekt door de wekker. Voor mij een absurd tijdstip om op te staan, maar vandaag deert het me niet. Ik verzamel mijn camera gear, trek mijn wandelschoenen aan en neem m’n regenjas mee. In de lobby van het hotel waar ik overnacht, wordt mijn uitrusting aangevuld met werkhandschoenen en slobkousen voordat ik in de jeep stap richting het Volcanoes National Park. Vandaag is de dag waar ik sinds mijn komst in Rwanda al naar uitkijk: vandaag ga ik op zoek naar berggorilla’s!

Berggorilla’s in het wild spotten

Voor mij – en vele anderen – is het zien van berggorilla’s in het wild de belangrijkste reden voor een bezoek aan Rwanda. Er leven nog maar iets meer dan 1.000 berggorilla’s in het wild, allemaal in Rwanda, Oeganda en Congo.

Ondanks dat berggorilla’s op de lijst van bedreigde diersoorten staan, krijg je in het Volcanoes National Park in Rwanda 100% garantie dat je berggorilla’s ziet. Dat klinkt misschien vreemd, maar omdat de populatie zo bedreigd is, worden ze nauwkeurig gevolgd. Hierdoor weten ze bijna exact waar de berggorilla’s zich bevinden en waar je dus naartoe moet om ze te zien.

De toeristische trekpleister van Rwanda: gorilla tracking

Rond 7 uur arriveren we bij het bezoekerscentrum van het Volcanoes National Park. Nog niet eerder zag ik zoveel toeristen in Rwanda. Het is duidelijk dat dit dé toeristische attractie van het land is.

Toch weten ze gorilla tracking in Rwanda heel kleinschalig te houden. Er is een limiet van 8 bezoekers per gorillafamilie. Daarnaast mag je niet langer dan 1 uur bij de berggorilla’s verblijven. Met 12 gorillafamilies waar je als toerist naartoe kunt (er zijn nog een aantal andere gorillafamilies die enkel door onderzoekers bezocht mogen worden), is er plaats voor 96 toeristen per dag. Op deze manier proberen ze de impact van toeristen op de berggorilla’s zoveel mogelijk te beperken.

Gorilla tracking boeken

Wil je ook op gorilla tracking? Dan is reserveren een must. Via Rwanda Development Board (RDB) boek je jouw toeristenvergunning om de berggorilla’s in Volcanoes National Park te kunnen bezoeken. Uiteraard zijn er ook verschillende touroperators die gorilla tracking als excursie aanbieden.

Wat kost gorilla tracking?

Een toeristenvergunning voor gorilla tracking is helaas niet goedkoop. Onlangs is de prijs nog verhoogd naar US $ 1.500 per persoon. Het is goed om te weten dat 10% van dit bedrag geïnvesteerd wordt in de lokale gemeenschap. Zo bezocht ik een gezondheidscentrum in een afgelegen dorp in de omgeving wat door deze opbrengsten is gerealiseerd. Er worden ook scholen en wegen van de opbrengsten van gorilla tracking aangelegd, allemaal goede zaken die de lokale bevolking een enorme impuls geven. De rest van de opbrengsten wordt gebruikt voor het behoud, de bescherming en het bestuderen van berggorilla’s en hun leefomgeving.

Volcanoes National Park

Terug naar de jeep waar ik in zit op weg naar het bezoekerscentrum van het Volcanoes National Park. De vulkanen doemen langzaam op aan de horizon. Een fantastisch gezicht met het warme ochtendlicht. Het is opvallend hoe levendig het al op straat is. Kinderen die onderweg zijn naar school, volwassenen aan het werk, het voelt ineens heel stom om je druk te maken om een wekker die om 5 uur afgaat.

Bij het bezoekerscentrum van Volcanoes National Park worden we in groepen verdeeld. Afhankelijk van je conditie kun je een voorkeur opgeven voor een makkelijke-, gemiddelde- of zware route. Voor zwaardere routes moet je verder en dus langer hiken voordat je bij je gorillafamilie bent dan bij makkelijke routes.

Houd er rekening mee dat berggorilla’s op een hoogte van 2.400 tot 4.000 meter hoogte leven. Op deze hoogte is de lucht een stuk ijler dan normaal, wat zorgt voor een extra fysieke uitdaging.

Op naar gorillafamilie Isimbi

Ik ontmoet mijn gids van vandaag, Fidel Nsengiyuma. Hij neemt me – samen met 7 anderen – mee naar gorillafamilie Isimbi op de Karisimbi berg.

Voordat we richting de berg vertrekken, geeft hij ons nog wat meer informatie over wat ons zo te wachten te staat. Zo legt hij uit dat we niet dichter dan 7 meter bij de berggorilla’s mogen komen. Daarbij maakt hij wel gelijk de kanttekening dat de berggorilla’s soms wel dichterbij ons kunnen komen.

Gids Fidel Nsengiyuma neemt ons vandaag mee naar gorillafamilie Isimbi op de Karisimbi berg.
Gids Fidel Nsengiyuma neemt ons vandaag mee naar gorillafamilie Isimbi op de Karisimbi berg.

Wel of geen drager inhuren?

Vanaf het bezoekerscentrum moeten we nog een uur rijden naar het startpunt van onze hike. Eenmaal daar heb je de mogelijkheid om een drager in te huren. Dit kan ik iedereen aanraden. Niet alleen draagt de drager je bagage, maar hij helpt je ook een handje tijdens de soms zware hike naar boven. Bovendien zorg je ervoor dat de drager die dag een inkomen heeft, win – win dus!

De Karisimbi berg op

Tijd om aan de beklimming te beginnen! We starten in een bamboebos op 2.700 meter hoogte. Berggorilla’s zijn vegetariërs en dol op bamboe, dus voor hen is dit het paradijs.

In de verte horen we gouden apen brullen. Om ons heen is niets anders dan natuur. Het besef dat dit een ervaring is die je waarschijnlijk maar één keer in je leven meemaakt, begint langzaam te dagen. Dít is waarvoor we gekomen zijn.

Voor mij is het begin van de hike best pittig: ik ben niet gewend aan de ijle lucht, waardoor ik – ondanks een prima conditie – snel buiten adem ben. Gelukkig is er een afgebakend pad wat we kunnen volgen, dus met de hulp van een wandelstok en mijn drager klim ik gestaag omhoog.

Het bamboebos maakt al snel plaats voor prachtig groen regenwoud. Soms worden we volledig omgeven door planten. Des te mooier is het wanneer we op meer open plekken komen en het uitzicht naar beneden kunnen zien. Natuurlijk, we komen voor de berggorilla’s, maar de omgeving biedt een goed voorprogramma.

Het bamboebos gaat al snel over in prachtig dicht regenwoud.
Het bamboebos gaat al snel over in prachtig dicht regenwoud.
Het regenwoud waar we doorheen hiken biedt een mooi voorprogramma op wat nog komen gaat.
Het regenwoud waar we doorheen hiken biedt een mooi voorprogramma op wat nog komen gaat.

Gorilla-tijd!

Het besef van tijd ben ik tijdens de hike volledig kwijt, maar op een gegeven moment roept Fidel ons tot een halt. We dienen al onze spullen bij de dragers achter te laten, behalve eventuele camera’s die we bij de berggorilla’s willen gebruiken.

We kijken verschrikt op wanneer Fidel een waadpak aantrekt. Hij stelt ons gerust: we gaan niet het water in, hij draagt het pak tegen de distels.

Fidel leidt ons samen met een tracker de dichte jungle in. Met een machete maakt de tracker de weg voor ons vrij. Niet snel nadat we het pad hebben verlaten, doemt er een grote zwarte vacht op tussen het groen. Het blijkt de silverback van de groep te zijn.

Silverback gorilla’s zijn de dominante mannetjes in een familie. Vaak is er maar één silverback in een groep of in ieder geval één dominante silverback. Een fantastische eerste ontmoeting met de berggorilla’s dus!

De eerste berggorilla die we tegenkomen is de dominante silverback.
De eerste berggorilla die we tegenkomen is de dominante silverback.
Dit is de leider van de Isimbifamilie.
Dit is de leider van de Isimbifamilie.

Berggorillafamilie Isimbi

Wanneer de silverback wegloopt, geven we hem ruimte om te passeren. Vervolgens zetten we de achtervolging in op gepaste afstand. De silverback leidt ons naar de rest van de familie. Jongemannen, vrouwen en babygorilla’s: we zien ze allemaal. De Isimbifamilie die wij bezoeken bestaat uit maar liefst 20 familieleden, dus er zijn genoeg berggorilla’s te zien.

Tijdens de briefing kregen we te horen dat we niet dichter dan 7 meter bij de berggorilla’s mochten komen. In de praktijk zijn we echter soms maar een meter van een berggorilla verwijderd geweest. Dat we zo dichtbij konden komen, had ik niet durven dromen. Bovendien voelde het niet alsof we té dichtbij kwamen. Fidel en de tracker gaven ons continu instructies over hoe dichtbij we konden komen.

Zij communiceerden ook steeds met de berggorilla’s door hun geluiden na te bootsen. Al grommend lieten ze de berggorilla’s weten dat alles oké was. Merkten ze dat de berggorilla’s hier anders over dachten, dan gaven we de berggorilla’s wat meer ruimte. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld tussen de berggorilla’s, maar was vooral onder de indruk van deze prachtige dieren. Gedurende één uur voel je je haast onderdeel van de familie.

De silverback leidt ons naar de rest van de familie waaronder deze moeder met haar kind.
De silverback leidt ons naar de rest van de familie waaronder deze moeder met haar kind.
Ik had niet durven dromen dat we zo dichtbij de berggorilla`s zouden kunnen komen.
Ik had niet durven dromen dat we zo dichtbij de berggorilla`s zouden kunnen komen.
Berggorilla`s zijn vegetari\u00ebrs en kunnen dus overal om zich heen voedsel vinden.
Berggorilla`s zijn vegetariërs en kunnen dus overal om zich heen voedsel vinden.

Alsof de berggorilla’s het aanvoelden, begonnen ze zich na een uur te verplaatsen. Ook voor ons was het tijd om de Isimbifamilie met rust te laten. Na een uur was het ook goed, het is een fijn idee dat er maar een uur per dag mensen bij de berggorilla’s kunnen komen. Genoeg is genoeg.

Voor op je bucketlist: gorilla tracking in Rwanda

Boordevol adrenaline gingen we terug naar de dragers. We daalden een klein stukje af om op een mooie open plek wat te eten en de ervaring die we zojuist hadden beleefd te verwerken. Het is haast niet te beschrijven wat voor indruk het bezoek aan de berggorilla’s op je maakt. Daarom raad ik iedereen aan om het vooral zelf te ervaren!

Rwanda is een prachtig land dat – naast de berggorilla’s – ontzettend veel te bieden heeft als reisbestemming. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling over een 70 meter hoge loopbrug door het Nyungwe regenwoud? Ontdek deze en andere hoogtepunten zelf tijdens een rondreis door dit prachtige Afrikaanse land!

[Fotografie © Chloë Nieuwdorp]

Avatar foto
Chloë Nieuwdorp

Chloë reist het liefst de hele wereld over samen met haar vriend én hun camera's. Een selectie van haar mooiste reisfoto's en verhalen vind je op Travelvalley.

Gerelateerde artikelen

Rwanda ontdekken? Dit zijn de zeven mooiste stops voor een roadtrip!

In het hart van het Afrikaanse continent, net onder de evenaar, vind je het land van de duizend heuvels. Midden in de vochtige en warme tropen ligt Rwanda. Eén van de kleinste landen van Afrika, maar ook één van de di...

Algemeen19.10.2019

Rwanda ontdekken? Dit zijn de zeven mooiste stops voor een roadtrip!

Ontdek Kigali: het Singapore van Afrika

Wie naar Rwanda reist, begint in hoofdstad Kigali. Wanneer je van het vliegveld naar je accommodatie rijdt, valt direct op hoe groen en schoon de stad is. Over brede geasfalteerde wegen, omzoomd door verhoogde wandelpade...

Stedentrips17.10.2019

Ontdek Kigali: het Singapore van Afrika

en het bruisende hart van Rwanda
Ontdek het regenwoud in Rwanda vanaf 70 meter hoogte

Wanneer je door Rwanda rijdt, wordt direct duidelijk waarom het bekendstaat als het land van de duizend heuvels. Hoofdstad Kigali is al heuvelachtig, maar wanneer je het binnenland in reist, zie je pas goed hoe glooiend...

Natuur24.09.2019

Ontdek het regenwoud in Rwanda vanaf 70 meter hoogte

Op naar het Nyungwe National Park!
Bucket list-materiaal: op gorilla-safari in Oeganda

We zijn in Oeganda, een van de kleinste landen in Oost-Afrika, met grote buren als Kenia en Tanzania. De toeristen weten die twee buurlanden al goed te vinden, maar Oeganda is onterecht nog geen toeristische trekpleister...

Natuur27.06.2018

Bucket list-materiaal: op gorilla-safari in Oeganda

Oog in oog met berggorilla’s in Oeganda

In het zuidwesten van Oeganda aan de grens met Congo vind je een van de meest diverse regenwouden van Afrika: het Bwindi Impenetrable National Park. Bwindi betekent letterlijk ondoordringbaar en na een trektocht van een...

Natuur24.11.2015

Oog in oog met berggorilla’s in Oeganda

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar