Natuur19.03.2021

Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika


West-Amerika is de perfecte vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Hier vind je de mooiste nationale parken van Amerika. Overweldigende rotsformaties, duizelingwekkend diepe ravijnen en eindeloze landschappen. Je zult je regelmatig klein en nietig voelen. Wat de natuur hier in miljoenen jaren heeft gevormd is namelijk ongekend.

62 nationale parken in Amerika

Amerika heeft maar liefst 62 nationale parken. Ze vallen onder de National Park Service, de organisatie die de natuur in de parken beheert. Een aantal van die parken zijn ook weer benoemd tot UNESCO werelderfgoed, zoals bijvoorbeeld de Grand Canyon. Het oudste nationale park van Amerika is Yellowstone, dat in de staten Wyoming, Montana en Idaho ligt. Het is niet alleen heel oud – en al sinds 1872 een nationaal park – maar het is ook een van de allermooiste parken. De natuur in Yellowstone is haast overweldigend.

De 62 nationale parken in Amerika verschillen flink qua grootte. Zo is Wrangell-St. Elias in Alaska met 53.321 km² het grootste nationale park van de Verenigde Staten, terwijl Hot Springs National Park in Arkansas met 22 km² super klein is.

In West-Amerika vind je een heleboel natuurparken. Ga jij een rondreis maken door het westen van Amerika en wil je zeker zijn dat je de allermooiste parken niet overslaat? Lees dan deze lijst goed door. Dit zijn de negen mooiste nationale parken van West-Amerika!

Tip: wil je meerdere nationale parken in Amerika bezoeken in één jaar? Koop dan een National Park Pass. Zo’n jaarkaart kost 80 USD en is al voordeliger als je van plan bent om drie nationale parken te bezoeken.

1. Grand Canyon National Park

De Grand Canyon is niet alleen een van de mooiste nationale parken van West-Amerika, het is ook een plek die op iedere bucketlist thuishoort. De Grand Canyon ligt in Arizona en wordt gezien als een van de mooiste natuurwonderen ter wereld. Deze gigantische kloof van rode rotsen, met daartussen de woeste Colorado River is een absolute must-see.

Er zijn verschillende kanten van de Grand Canyon te bezoeken: de North Rim, East Rim, South Rim en West Rim. Allemaal geven ze en ander zicht op de beroemde kloof. De South Rim wordt het meest bezocht, maar is niet per definitie de mooiste. Hoe waanzinnig mooi het uitzicht bovenop ook is, toch is het een aanrader om je wandelschoenen mee te nemen en hier te hiken. De kloof in dus. Zeker bij zonsopkomst of zonsondergang is het een magische plek.

Wist je dat hier ook een verborgen waterval te vinden is? De Havasu Falls kun je alleen te voet bereiken!

De Grand Canyon hoort op iedere bucketlist thuis
De Grand Canyon hoort op iedere bucketlist thuis

2. Monument Valley National Park

Monument Valley ligt precies op de grens van Utah en Arizona. Deze vallei heeft de kenmerkende oranje-rode kleur die je vaker in West-Amerika gaat zien. De rotsformaties die je hier ziet heb je ongetwijfeld al vaak in films en series voorbij zien komen. Tientallen meters hoog zijn ze, en uniek van vorm. Een regelrecht wonder der natuur. Het is het échte Wilde Westen van Amerika. En dus is het het allerleukste om deze plek te paard te ontdekken. Met de auto kan zeker ook. Al zul je wel geregeld moeten stoppen voor foto’s want er zijn weinig plekken zo fotogeniek als Monument Valley.

Tip: niet ver hier vandaan vind je de Vermillion Cliffs, een van de verborgen parels van Amerika. Een uniek landschap van zandsteen met een rood-wit strepenpatroon. De ‘wave’ wordt gezien als hét hoogtepunt van de Vermilion Cliffs.

monument-valley-nationale-parken-amerika
monument-valley-nationale-parken-amerika

3. Arches National Park

Vlakbij het plaatsje Moab in de staat Utah ligt Arches National Park. Het is een van de kleinere nationale parken, maar absoluut een plek die je gezien moet hebben. Hier sta je oog in oog met zogenaamde arches: natuurlijke bruggen die ontstaan zijn uit vuurrood gesteente. De beroemdste arches zijn Landscape Arch, Double Arch, Double O Arch en Delicate Arch.

Het zijn indrukwekkende rotsformaties die zijn ontstaan door een proces van slijtage door wind en water, in combinatie met tektonisch activiteit (schuivende aardplaten). De natuur deed er miljoenen jaren over om deze bijzondere rotsbogen te creëeren. Heel tof is het om door dit park te ontdekken met een Jeep Tour!

Je kunt een bezoek aan Arches National Park goed combineren met Canyonlands, dat vlakbij ligt. De naam zegt het eigenlijk al. Canyonlands is een park met een soort labyrint aan ravijnen en ruige rotsformaties. The Needles zijn er de mooiste plek: hoge zandstenen rotsen die als reusachtige naalden uit het landschap omhoog komen.

In het vuurrode gesteente in Arches NP zijn natuurlijke bruggen ontstaan. Dit is Turret Arch.
In het vuurrode gesteente in Arches NP zijn natuurlijke bruggen ontstaan. Dit is Turret Arch.

4. Capitol Reef National Park

Capitol Reef ligt in de staat Utah en is een van de parken die de Mighty Five of Utah worden genoemd – samen met Canyonlands, Arches, Bryce Canyon en Zion. Capitol Reef is qua landschap een veelzijdig natuurpark. Het park is vernoemd naar het Capitool in Washington, het parlementsgebouw van Amerika, omdat er hier rotsen voorkomen die enigszins aan de koepel van het Capitool doen denken.

De Scenic Drive is een weg door Capitol Reef die je meeneemt naar de mooiste uitzichtpunten en plekken voor korte wandelingen. Wil je wat langer wandelen, doe dan de Grand Wash Trail die je meeneemt door een nauwe kloof. Fruita is ook een van de populairste plekken. Hier vind je gerestaureerde historische gebouwen van de voormalige nederzetting Fruita, omgeven door eeuwenoude fruitboomgaarden.

5. Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon is een van de meest populaire nationale parken van Amerika. Een schitterende plek die vooral bekend staat om de hoodoos: unieke rotsformaties van miljoenen jaren oud. Ze zien eruit als een soort stalagmieten, maar dan van kalksteen en zandsteen. Als de zon erop schijnt zijn ze een mix van rood, oranje en roze gekleurd. Rondom de hoodoos in Bryce Canyon kun je lange en korte wandelingen maken. Zelfs als je niet wilt wandelen kun je de mooiste plek van Bryce ontdekken: het Bryce Amphitheater. Een eindeloze vallei met bijzondere rode en oranje rotspieken.

Door het park rijdt een bus (in het hoogseizoen) die je meeneemt langs allerlei bijzondere plekken. De Navajo Loop Trail is niet de langste, maar wel de mooiste hike die je hier kunt maken. Zo heb je namelijk een hoop van de mooiste plekken in Bryce in één keer gezien.

In Bryce Canyon kun je hiken langs de `hoodoos`
In Bryce Canyon kun je hiken langs de `hoodoos`

6. Zion National Park

Hoewel alle nationale parken in Amerika iets bijzonders hebben, is Zion misschien wel de meeste speciale. De weg er naartoe is ronduit spectaculair te noemen, zeker als je de weg vanuit Mt. Carmel Junction naar Springdale en Zion neemt. Gigantisch hoge rode rotsen doemen op, waar de weg als een slang doorheen kronkelt.

Zion is vooral bekend van The Narrows: een van de meest bijzondere hikes ter wereld. Deze loopt namelijk door Zion Canyon: een 24 kilometer lang en 800 meter diep ravijn. Dat lijkt misschien niet uniek, maar hiken doe je hier terwijl er water door het ravijn stroomt. Je loopt soms tot je middel in het water.

Met de Zion shuttle kun je ook allerlei andere mooie stops in het park maken om korte of lange wandelingen te doen. Angels Landing is zeker zo bijzonder als The Narrows, al blijven je voeten hier gewoon droog.

The Narrows is de natste hike ter wereld: dwars door Zion Canyon
The Narrows is de natste hike ter wereld: dwars door Zion Canyon

7. Death Valley National Park

Death Valley is een van de nationale parken die in de zomer vaak wordt overgeslagen. En dat is ook niet zo gek: ’s zomers is dit een van de heetste plekken op aarde die je niet zonder de juiste voorbereiding kunt bezoeken. 45 graden Celsius of hoger is hier in de maanden juli of augustus vrij normaal. Death Valley ligt in een woestijndal in Californië dat 86 meter onder de zeespiegel ligt.

Laat je zeker niet afschrikken door de temperatuur. Ook in de zomer is het goedd te doen, zeker als je heel vroeg in de ochtend gaat.

Een bijzondere plek in Death Valley is Racetrack Playa, een zoutvlakte in het noordwesten van het park. Hier vindt een geologisch mysterie plaats: stenen die uit zichzelf kunnen bewegen, zonder dat deze worden aangeraakt door mensen of dieren. Het zijn de krachten van de natuur die dit fenomeen veroorzaken: wind, neerslag en flinke temperatuurverschillen. Dat wil je natuurlijk met eigen ogen zien!

Het eindeloze, bloedhete landschap van Death Valley
Het eindeloze, bloedhete landschap van Death Valley

8. Sequoia National Park

Sequoia National Park ken je misschien wel van foto’s: hier vind je de wereldberoemde sequoia-bomen die torenhoog kunnen worden. Sequoia en Kings Canyon National Park liggen in feite tegen elkaar aan en kun je tegelijkertijd bezoeken. Dat kan zelfs op één dag. Al op de weg er naartoe is het genieten van de natuur: het zuidelijk deel van de Sierra Nevada is prachtig om te zien. Het zou zomaar kunnen dat je onderweg al wilde beren spot.

In Sequoia National Park vind je onder andere General Sherman, een boom van maar liefst 83 meter hoog. Qua volume is het de grootste boom ter wereld. Via een korte wandeling kom je bij de boom, maar ga niet meteen terug naar de auto want je kun hier nog veel verder wandelen tussen de sequoia’s van tientallen meters hoog.

9. Yosemite National Park

Yosemite National Park is samen met Yellowstone het bekendste nationale park van Amerika. Een prachtige plek met uitzonderlijke natuur, die bijna iedereen die op vakantie gaat naar West-Amerika wil zien. Met 3.000 km² is het een park waar je meerdere dagen voor uit moet trekken: er is hier veel te ontdekken. Yosemite Valley is de centrale plek in het park: een vallei die door gletsjers is gevormd. De gigantische rotswanden Half Dome en El Capitan zijn de beroemdste en meest gefotografeerde plekken. Je kunt ze ook echt niet missen, zo is Half Dome bijvoorbeeld 670 meter hoog.

Het leuke aan Yosemite is dat je er met de auto doorheen kunt. Er is slechts één snelweg: de Tioga Road (SR 120). Deze is in de winter gesloten maar is doorgaans van mei tot november wel open (afhankelijk van het weer).

In de verte zie je El Capitan liggen: een 900 meter hoge granieten bergwand
In de verte zie je El Capitan liggen: een 900 meter hoge granieten bergwand

Maak een reis naar West-Amerika

Wil jij de mooiste nationale parken in West-Amerika ontdekken? Dan komen deze reistips goed van pas!

Boek je reis
  • Vlieg naar San Francisco, Los Angeles, Las Vegas of San Diego. Goedkope vliegtickets naar Amerika boek je via TIX.
  • Hotels in California boek je het beste via Booking.com.
  • Of boek een complete rondreis door West-Amerika via TUI, via 333 Travel of via Djoser.
  • Losse huurauto's (100 procent verzekerd) boek je het beste via Sunny Cars.
  • Of ga voor een avontuurlijke camper roadtrip en boek een camper in Amerika via Travelhome.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Verenigde Staten

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Gelegen in het hart van de Pacific Northwest, biedt Seattle een mix van adembenemende natuur, bruisende cultuur en een schat aan activiteiten. Of je nu een natuurliefhebber bent, een cultuurzoeker of gewoon op zoek bent naar plezier, Seattle heeft voor elk wat wils.

Stedentrips14.04.2024

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Of je nu van de bekende bezienswaardigheden, natuur of lekker eten (en dan zeevruchten in het bijzonder) houdt, de mogelijkheden van Seattle zijn eindeloos. Dus, wat zijn nu de absolute must-sees in deze vijftiende stad van het Amerika? We geven je onze 8 tips! 

Stedentrips10.04.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

San Francisco is misschien wel de meest complete, haast Europees aanvoelende stad van de Verenigde Staten. Iedere ochtend is de stad in een fotogenieke dikke laag mist gehuld. Er rijden nog ouderwetse cable cars en kleur...

Stedentrips06.05.2023

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

Portland is een van de leukste steden van Amerika, gelegen aan de westkust in de staat Oregon. De slogan die bij de stad hoort is 'Keep Portland Weird', om maar aan te geven dat deze eigenzinnige stad anders is dan Ameri...

Stedentrips30.06.2022

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Gokken brengt geld in het laatje en daarom bestaat Atlantic City vandaag de dag nog. Toen de ongeveer 200 jaar oude en ooit bloeiende stad na Wereldoorlog II in verval raakte, besliste de staat New Jersey in 1976 om gokk...

Algemeen16.12.2021

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
7 bloedhete tips voor een roadtrip door Death Valley National Park

Death Valley is een van de nationale parken van Amerika. Wie er nog nooit is geweest kan zich er moeilijk een beeld bij vormen. En wie niet goed tegen zinderende warmte kan, moet er zeker niet naar toe gaan. Death Valley...

Natuur15.03.2021

7 bloedhete tips voor een roadtrip door Death Valley National Park