Natuur15.03.2019

Giant’s Causeway: hét hoogtepunt van Noord-Ierland


De Giant’s Causeway is de meest indrukwekkende plek van Noord-Ierland. De Giant’s Causeway is een formatie van rotsen die bestaat uit meer dan 40.000 basaltzuilen, die aan de populaire roadtrip Causeway Coastal Route ligt. Ze lijken perfect van vorm, kaarsrecht bijna. Een regelrecht wonder der natuur, waarvan je bijna niet kunt geloven dat de mens hier niet aan te pas kwam. Wie dit natuurwonder in Noord-Ierland een keer zelf heeft gezien zal zich niet verbazen dat de Giant’s Causeway door UNESCO is aangemerkt als werelderfgoed. Dat gebeurde al in 1986. Ieder jaar komen er een hoop toeristen op af, die allemaal met open mond staan te kijken naar hét hoogtepunt van Noord-Ierland. Staat deze plek al op jouw bucketlist? Dit is wat je moet weten over het Giant’s Causeway: over het ontstaan ervan én hoe je het meeste haalt uit je bezoek.

Het ontstaan van de Giant’s Causeway

De rotsen van de Giant’s Causeway zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting van meer dan 60 miljoen jaar geleden. Het resultaat van die vulkaanuitbarsting is 40.000 zeshoekige pilaren die allemaal op elkaar lijken. Ze staan in formaties bij elkaar en tegen elkaar aan, al wisselen ze in hoogte. Daardoor lijken het soms wel trapjes te zijn. Ze vormen een soort van pad door de rotsen richting de Atlantische Oceaan. De meeste rotsen zijn zeskantig, maar soms zijn er ook rotsblokken die een perfect vierkant lijken te zijn. Op sommige plaatsen komen de pilaren ook meer dan 10 meter boven de zeespiegel uit, wat zeer indrukwekkend is om te zien.

Over het ontstaan van de Giant’s Causeway gaan twee verhalen de ronde. Tijdens de vulkaanuitbarsting waarbij de hoekige rotsen zijn gevormd werd het lava door tunnels geperst en kwam plotseling in aanraking met koud water. Zo zijn de prachtige vormen ontstaan. Als je wilt kun je ook het verhaal van de locals geloven. Die vertellen liever dat de rotsformaties zijn gevormd door ruziënde reuzen. De legende gaat dat een Ierse reus Fionn mac Cumhaill (ook wel Finn McCool) een pad door zee bouwde om in Schotland met zijn rivaal Benandonner te vechten. Dat liep verkeerd af en Benandonner vernielde het pad. Wat je nu ziet in Noord-Ierland is wat er nog over is van het pad dat Fionn mac Cumhaill bouwde. Aan de overkant op het eiland Staffa in Schotland vind je namelijk precies dezelfde stenen formaties. De wetenschap vertelt ons echter iets heel anders, maar hoe dan ook, deze plek is waanzinnig. En het is dat je beter weet, want anders zou je zomaar kunnen denken dat de mens deze plek in Noord-Ierland gemaakt heeft, maar het is toch echt het werk van Moeder Natuur.

De Giant`s Causeway is h\u00e9t hoogtepunt van Noord-Ierland
De Giant`s Causeway is hét hoogtepunt van Noord-Ierland
Een wonder der natuur, of door reuzen gemaakt?
Een wonder der natuur, of door reuzen gemaakt?
De ligging van dit natuurwonder: helemaal in het puntje van Noord-Ierland
De ligging van dit natuurwonder: helemaal in het puntje van Noord-Ierland

Giant’s Causeway bezoeken

Wil je de Giant’s Causeway bezoeken, reis dan naar het meest noordelijke puntje van Noord-Ierland. Vanuit Coleraine is het nog zo’n twintig minuten rijden tot je er bent. Daarna moet je een stukje lopen om bij de beroemde Noord-Ierse rotsen te komen. De kortste wandeling – de Blue Trail – naar de rotsformaties toe is ongeveer een kilometer lang (Blue Trail) en die doe je binnen een half uurtje. Maar wanneer je langer wilt wandelen op de mooiste plek van Noord-Ierland dan kun je de Red Trail (45 minuten) of de Runkerry Trail (1,5 uur) nemen. Daarbij maak je omwegen en kom je op prachtige plekken. Als je de tijd hebt, dan zijn de langere wandelingen absoluut een aanrader.

Wie wil kan bij het bezoekerscentrum aan het begin een audio tour ophalen. Zeker wanneer je geïnteresseerd bent in het ontstaan van de Giant’s Causeway dan is dat een aanrader. De spreker vertelt namelijk niet alleen over het ontstaan van deze plek, maar deelt vooral ook historische en boeiende anekdotes. Je moet gevoel hebben wel de Ierse humor om daar plezier aan te beleven. Maar ook zonder audio tour is het een zeer indrukwekkende plek. Het is namelijk ook heel fijn om zelf een plekje te zoeken, te gaan zitten en het uitzicht op je te laten inwerken. Het is bijna niet te bevatten hoe de natuur deze plek zo heeft kunnen creëeren. In het bezoekerscentrum kun je overigens ook een voorstelling over dit natuurwonder bekijken of even wat eten en drinken in het restaurantje. De entree om de Giant’s Causeway te bezoeken is 9 pond voor een volwassene, de audio tour is daarbij inbegrepen.

De mooiste plekken van de Giant’s Causeway

Hoewel de Giant’s Causeway in zijn geheel adembenemend is, zijn er toch ook een paar plekken die eruit springen. Dit zijn de mooiste plekken die je in ieder geval niet wilt missen.

  • Giant’s Boot: in Port Noffer loopt een klein pad naar de zee. Daar ligt de zogenaamde Giant’s Boot, een rotsblok waar je met een beetje fantasie een reuzenschoen in kunt zien. Volgens de legenda van de Ieren is deze schoen verloren door Fionn toen hij op de vlucht sloeg voor Benandonner. Dat het de schoen van een reis moet zijn geweest blijkt wel uit het gigantische formaat. Een leuke plek voor een foto!
  • Een andere must see is de Wishing Chair. Een natuurlijk gevormde troon van basaltrotsen die nagenoeg perfect gerangschikt staan. Het is een wensstoel, dus je kunt er gaan zitten en wensen wat je wilt. Dat je niet de eerste bent die hier is gaan zitten blijkt wel uit het feit dat de rotsen hier glanzend, bijna comfortabel aanvoelen.
  • En dan is er nog The Camel, oftewel de kameel van Finn McCool die in een rots is veranderd. De ‘kameel’ ligt op een enigszins afgelegen plek tegen de kliffen aan.

Rondreis door Noord-Ierland

Wanneer je een rondreis door Noord-Ierland gaat maken dan mag een bezoek aan de Giant’s Causeway dus absoluut niet overgeslagen worden. Sterker nog: het wordt het hoogtepunt van je reis door dit deel van Ierland. De beste manier om Noord-Ierland te ontdekken is door het rijden van de Causeway Coastal Route. Deze schitterende roadtrip begint in de hoofdstad Belfast en eindigt in Londonderry, de tweede stad van Noord-Ierland. De Causeway Coastal Route is een weg van 310 kilometer die langs de kust loopt. Daarbij ga je soms ook een stukje het binnenland in. Je komt langs pittoreske kustplaatsjes zoals Larne, Carnlough, Cushendall en Cushendun. Maar er liggen ook een hoop bijzondere bezienswaardigheden langs deze route. Gelukkig ben je tijdens het roadtrippen volledig flexibel en kun je de auto aan de kant zetten op iedere plek die je wilt. Onderweg kom je onder andere langs de prachtige Carrick-a-Rede Rope Bridge. Deze touwbrug verbindt het eilandje Carrick-a-Rede met het vaste land. Ook waan je je in een Game of Thrones-scene als je The Dark Hedges aka Kings Road bezoekt. En je stat natuurlijk oog in oog met de Giant’s Causeway. Het is een van de mooiste roadtrips die je in het complete Verenigd Koninkrijk kunt maken. Wie weet wordt dit wel jouw volgende reis?

Het is bijzonder om te zien wat voor kunstwerk Moeder Natuur in Noord-Ierland heeft weggezet
Het is bijzonder om te zien wat voor kunstwerk Moeder Natuur in Noord-Ierland heeft weggezet
De rotsen lijken als een pad de Atlantische Oceaan in te lopen
De rotsen lijken als een pad de Atlantische Oceaan in te lopen
Je mag gewoon op de rotsblokken staan, maar kijk wel uit dat je niet valt
Je mag gewoon op de rotsblokken staan, maar kijk wel uit dat je niet valt
Ook de omgeving van de Giant`s Causeway aan de Noord-Ierse kust is adembenemend mooi!
Ook de omgeving van de Giant`s Causeway aan de Noord-Ierse kust is adembenemend mooi!

Op reis naar Noord-Ierland

Wil jij zelf Noord-Ierland gaan ontdekken? Boek dan nú je reis. Deze tips komen goed van pas.

Boek je reis

  • Losse hotels in Noord-Ierland boek je natuurlijk via Booking.com. Een aanrader is ETAP Hotel Belfast midden in het centrum van Belfast.
  • Huur een auto om Causeway Coastal Route te rijden. Dat doe je het beste via Sunny Cars.
  • Liever een complete reis boeken (vlucht + overnachting)? Dan kan via het beste TUI Reizen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Ierland

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

Wie op reis gaat naar Ierland zal verrast worden door de ruigheid van de natuur. Met name de kust met bijzondere eilandjes, steile kliffen, wilde golven en prachtige uitzichten maakt indruk. Causeway Coastal RouteEen v...

Natuur17.06.2024

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Het noorden van Ierland is een van de mooiste kustgebieden van Europa, met ruige kliffen, onverstoorde zandstranden en grasgroene heuvels. Daartussen liggen slechts een paar steden, met Londonderry als een van de grootste.

Stedentrips05.06.2024

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Het charmante Cobh in het zuidwesten van Ierland is misschien wel het kleurrijkste stadje van het land! Kijk zelf maar. En er is van alles te zien en doen. Vanuit de stad Cork ben je er binnen een half uur.

Algemeen26.05.2024

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Op 17 maart is het St. Patrick's Day. Dé nationale feestdag van Ierland waarbij het hele land groen kleurt. Maar wat vieren de Ieren eigenlijk op St. Patrick's Day? En wat zijn de leukste plekken om dit bijzondere feest...

Algemeen15.03.2024

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Ierland's nationale feestdag op 17 maart
Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

Cork is na Dublin de grootste stad van Ierland en ligt in het zuidwesten. Je vliegt er vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe. Het is een fijne stad voor een stedentrip van een paar dagen en een uitstekende uitvalsbasis v...

Stedentrips02.12.2023

Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Aan de zuidkust van Ierland zijn het vooral spectaculaire kliffen en indrukwekkende uitzichten die de show stelen, met de stad Cork als toegangspoort. Zuid-Ierland is ruig, ongerept en beeldschoon. En lekker rustig, hier...

Natuur24.11.2023

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Op 31 oktober is het Halloween. De laatste jaren duikt dit mysterieuze feest met pompoenen, lichtjes en griezels steeds vaker op in Nederland. Met name kinderen vinden het een superleuke traditie om ieder jaar Halloween...

Algemeen23.10.2023

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Verder lezen over Travel Bucket List

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s