Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland


Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat – samen met maart – de beste reistijd voor deze plek is. Waarom je het noorden van Finland in de zomer moet bezoeken? Wij geven je maar liefst zeven redenen.

Ontdek hoe mooi Fins Lapland in de zomer is
Ontdek hoe mooi Fins Lapland in de zomer is

1. Beren spotten kan alleen in de zomermaanden

Eén van de meest unieke activiteiten van Fins Lapland (die je alleen tijdens de zomermaanden kunt boeken), is het spotten van beren. Helemaal in het oosten van Kuusamo, kun je beren spotten vanuit een comfortabele schuilhut.

Tijdens de wandeling van de auto naar de hut wijst onze gids al meerdere berensporen aan. Als we hem moeten geloven, kunnen wij straks ons geluk niet op. En hij had gelijk: wanneer we bij schuilhut aankomen, zien we in de verte al duidelijk een beer lopen. Snel gaan we de hut in om ze beter te kunnen bekijken. Vanuit comfortabele busstoelen zien we de ene na de andere beer voorbij komen. Er komt zelfs een moederbeer met twee jongen langs. In totaal spotten we in korte tijd maar liefst acht beren.

Beginnersgeluk? Volgens Ruka Safari’s (de organisator van de excursie) is de kans om hier beren te spotten 99 procent. Op naar Kuusamo dus!

We spotten gelijk een beer zodra we bij de schuilhut aankomen
We spotten gelijk een beer zodra we bij de schuilhut aankomen
Er komt zelfs een moederbeer met twee jongen voorbij
Er komt zelfs een moederbeer met twee jongen voorbij
Beren spotten in Fins Lapland kan alleen in de zomermaanden en is de reis meer dan waard
Beren spotten in Fins Lapland kan alleen in de zomermaanden en is de reis meer dan waard

2. Je kunt het water op

Finland staat bekend als het land van de duizend meren. In Fins Lapland zie je direct waarom: het landschap bestaat uit een combinatie van dichte bossen en uitgestrekte meren. Op het water is er van alles te doen.

Wie van actie houdt, kiest voor een actieve watersport, zoals raften. Er zijn zowel rustigere delen van de rivier voor families als wildere stukken voor volwassenen. In augustus staat het water al een stuk lager dan in het voorjaar, wat raften voor iedereen een toegankelijke watersport maakt.

Wie op een wat rustiger tempo van de omgeving wil genieten, kiest voor kajakken of suppen. Wij kozen voor het laatste en genoten intens. Al peddelend op het water kom je helemaal tot rust en kun je de uitgestrekte natuur goed op je in laten werken. Met een beetje geluk spot je nog wilde dieren vanaf het water, zoals rendieren, bevers of vogels.

Tijd voor actie tijdens een raft tocht in Fins Lapland. Foto: Voigt Travel
Tijd voor actie tijdens een raft tocht in Fins Lapland. Foto: Voigt Travel
Ook kajakken is een populaire watersport
Ook kajakken is een populaire watersport
Al suppend kom je helemaal tot rust op het water
Al suppend kom je helemaal tot rust op het water

3. Je kunt fatbiken tussen de rendieren

Met 180 km aan fietsroutes, leent Ruka-Kuusamo zich perfect om per fiets te verkennen. Dat doen wij Nederlanders maar wat graag natuurlijk!

Om ook de wildere delen van de natuur per fiets te kunnen verkennen, stap je in Fins Lapland op een fatbike. Dit is een mountainbike met extra dikke banden, zodat je er moeiteloos mee over iedere ondergrond kunt fietsen. Denk aan afgelegen skipistes en smalle bospaden.

Zoals overal in Lapland, kun je ook tijdens het fatbiken rendieren tegenkomen. Toch blijft het bijzonder en daarom stapten we even af om het moment voor jullie vast te leggen.

Fietsen in Lapland doe je op een fatbike
Fietsen in Lapland doe je op een fatbike
We fietsen door het bos en over de heide. Foto: Niels Bakker
We fietsen door het bos en over de heide. Foto: Niels Bakker
We stoppen als we onderweg een rendier tegenkomen
We stoppen als we onderweg een rendier tegenkomen

4. Je kunt het noorderlicht spotten zonder handschoenen

Veel mensen denken dat je het noorderlicht alleen in de winter kunt spotten, maar niets is minder waar. Vooral in september is de kans op het zien van het noorderlicht erg groot.

Nu waren wij er in augustus en zeker in de tweede helft van deze maand, is er kans om dit natuurverschijnsel te aanschouwen. Groot voordeel: je hoeft geen handschoenen aan!

Helaas was het bij ons te bewolkt om het noorderlicht te kunnen zien, dus wij gaan volgende zomer weer terug voor een nieuwe poging.

5. Je hoeft niet te wachten tot Kerst om de Kerstman te zien

In de zomer kun je wekelijks rechtstreeks van Rotterdam naar Rovaniemi vliegen, de woonplaats van de Kerstman. Hij woont in Santa Claus Village, waar je gezellig met hem op de foto kunt.

Het is natuurlijk erg toeristisch, maar zeker met kinderen is het iets wat je niet mag missen. In de winter staat de rij voor de Kerstman soms tot buiten op de parkeerplaats, iets wat in de zomer gelukkig niet zo snel zal gebeuren.

Een andere reden om Santa Claus Village te bezoeken, is de poolcirkel. Deze loopt dwars door het dorp heen en wordt duidelijk aangegeven. Het lijkt misschien gek om met 27 graden en in korte broek de poolcirkel over te stappen, maar het kan dus echt als je in augustus naar Fins Lapland reist.

De Kerstman woont in Santa Claus Village in Rovaniemi
De Kerstman woont in Santa Claus Village in Rovaniemi
Leuk om te doen met de kids: op de foto met de Kerstman
Leuk om te doen met de kids: op de foto met de Kerstman
Doen: de Poolcirkel oversteken
Doen: de Poolcirkel oversteken

6. Je kunt direct de wildernis proeven

Wie in augustus naar Fins Lapland reist, reist midden in het bessenseizoen. Alle bessenstruiken staan dan in bloei, waardoor je de wildernis letterlijk kunt proeven tijdens je hikes door de natuur. Frambozen, blauwe,- zwarte,- en rode bessen: ik heb ze allemaal zo kunnen plukken.

Aan het eind van de zomer begint ook het jachtseizoen. Dat klinkt wellicht wat cru, maar het jagen is aan strenge regels gebonden en wordt enkel door jagers met een vergunning gedaan. Bovendien helpt het om de dierenpopulaties in toom te houden. Jagen is een belangrijk onderdeel van het bestaan van de Finnen in deze regio en ze gebruiken werkelijk alles van het dier, dus niets wordt verspild.

Tijdens mijn reis door Lapland proefde ik rendier, wat je wellicht het beste kunt vergelijken met hert. Een heerlijk mals stukje vlees wat je zeker eens moet proberen.

In de zomer kun je overal in Lapland bessen plukken
In de zomer kun je overal in Lapland bessen plukken
Culi-tip: rendiervlees
Culi-tip: rendiervlees

7. Je kunt de saunacultuur op een milde manier ervaren

In bijna elke Finse accommodatie is wel een sauna te vinden. Heb je er geen in je eigen accommodatie, dan is er zeker wel een gedeelde accommodatie op het terrein. De ultieme manier om te ontspannen na alle activiteiten in de natuur.

Wist je dat je in Fins Lapland ook aan saunayoga kunt doen? Tijdens een les van ongeveer een halfuur neem je meerdere yogaposes aan, terwijl je dus zit of ligt in de sauna. Heel fijn voor wie zich extra wil ontspannen.

De elektrische sauna kent iedereen wel, maar wist je dat er ook houtgestookte rooksauna’s in Finland zijn? De rook die in de houtkachel ontstaat, wordt gebruikt om de sauna mee op te warmen. Dit proces duurt meestal zeker een uur of zes. Daarna wordt de rok naar buiten afgevoerd en is de sauna klaar voor gebruik. De sauna ziet vaak zwart aan de binnenkant van het roet, maar toen ik er in zat, rook ik er verder niets van.

Een saunabezoek sluit je natuurlijk af met een duik in het meer. In de zomer is dat alleen maar lekker verfrissend, omdat het temperatuurverschil niet zo groot is als in de winter. Durf jij het meer in?

De ultieme vorm van ontspanning: een bezoek aan de (rook)sauna
De ultieme vorm van ontspanning: een bezoek aan de (rook)sauna
Naderhand nemen we een verkoelende duik in dit prachtige meer in Fins Lapland
Naderhand nemen we een verkoelende duik in dit prachtige meer in Fins Lapland

Op reis naar Fins Lapland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Fins Lapland? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Voor rondreizen naar Fins Lapland in de zomer, inclusief vlucht, huurauto, accommodaties en excursies boek je - net als wij - bij Voigt Travel.
  • Je kunt kiezen uit speciale noorderlicht reizen, actieve rondreizen of een fly & drive. Bekijk hier het hele aanbod Lapland reizen in de zomer.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Chloë Nieuwdorp

Chloë reist het liefst de hele wereld over samen met haar vriend én hun camera's. Een selectie van haar mooiste reisfoto's en verhalen vind je op Travelvalley.

Gerelateerde artikelen

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland

Ga je naar Fins Lapland en ben je ervan overtuigd dat je dit in de herfst moet doen? Bereid je dan maar voor, want stilzitten is er niet bij! Waar je in de winter voor het skiën of sleeën met husky’s en rendieren gaa...

Natuur07.10.2018

De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland

Verder lezen over Finland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

Wie in de zomer Fins Lapland wil bezoeken, zal een overstap moeten maken op Helsinki. Wij vlogen van Rovaniemi naar Helsinki. We boekten er een hotel, want, als je er dan toch bent, waarom zou je dan niet een dagje van d...

Stedentrips05.08.2023

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

Voor de zesde keer op rij zijn de Finnen door het jaarlijkse World Happiness Report benoemd tot de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat toch en hoe kun jij dit gevoel ook ervaren? Wij bezochten Fins Lapland in...

Zomer03.08.2023

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

ervaar zomer in Fins Lapland
Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Zo ver als je kunt kijken zie je niets dan natuur. Alleen wat knusse rode houten huisjes die het eindeloze landschap doorbreken. Om je heen is er niets dan rust en stilte. De zon zorgt voor een aangename warmte. Op je ei...

Zomer31.03.2023

Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is

Heb je een paar dagen over en heb je geen idee waar je naar toe moet? Ben je een natuurfreak, gelukszoeker, city lover en avonturier in één? Wil je graag op echt allerlei gebied geïnspireerd worden? Finland is the pla...

Ontspanning14.06.2019

Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is

be Finspired!

Verder lezen over Lapland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Een reis naar Lapland is zonder twijfel een droomreis voor op je bucketlist. En dat wordt het zeker wanneer je in splinternieuwe Arctic Bath Hotel gaat slapen. Een waanzinnig mooi, drijvend hotel in Lapland waar je volle...

Winter15.02.2020

Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Arctic Bath
Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel

Een reis van meer dan 300 kilometer door de arctische wildernis. In temperaturen van -30 °C ben je omringd door prachtig besneeuwde landschappen, met slechts het geluid van meer dan 200 zeer bekwame sledehonden om je he...

Winter15.12.2019

Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel

De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland

Ga je naar Fins Lapland en ben je ervan overtuigd dat je dit in de herfst moet doen? Bereid je dan maar voor, want stilzitten is er niet bij! Waar je in de winter voor het skiën of sleeën met husky’s en rendieren gaa...

Natuur07.10.2018

De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland

Verder lezen over Outdoor Reizen

De 6 mooiste bestemmingen voor single outdoor reizen

Kanoën in Zweden, hiken in Zwitserland of canyoning in Portugal: wil je op vakantie vooral actief bezig zijn in de natuur, dan zijn deze single outdoor reizen wellicht iets voor jou!

Algemeen11.07.2024

De 6 mooiste bestemmingen voor single outdoor reizen

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

De heldere blauwe rivieren die door Slovenië stromen maken indruk. Dat geldt zeker voor de smaragdgroene Soča-rivier. Het is een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa. Deze rivier loopt over een lengte van 96 kilometer door het land, met daarnaast de Soča trail.

Natuur27.12.2023

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Slovenië is een land waar je van de ene verbazing in de andere valt. En net als je denkt dat je álle mooie plekken gezien hebt, dan ontdek je de Great Soča Gorge. Smaragdgroen helder water dat door een schitterende, r...

Natuur03.11.2023

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

In het zuidwesten van Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden en plateaubergen wordt afgewisseld met...

Natuur12.04.2023

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Zo ver als je kunt kijken zie je niets dan natuur. Alleen wat knusse rode houten huisjes die het eindeloze landschap doorbreken. Om je heen is er niets dan rust en stilte. De zon zorgt voor een aangename warmte. Op je ei...

Zomer31.03.2023

Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

De 5 beste outdoor tips voor een vakantie in Salzkammergut

Salzkammergut is de verborgen parel van Oberösterreich. Deze regio in Oostenrijk is namelijk helemaal niet zo bekend onder Nederlanders en is indrukwekkend mooi. Hier ligt onder andere het beeldschone dorpje Hallstatt,...

Zomer12.03.2023

De 5 beste outdoor tips voor een vakantie in Salzkammergut

Dit wil je doen in Dalarna, Zweden: 5 toffe outdoor tips

De uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en enorme meren in de Zweedse regio Dalarna nodigen uit om ontdekt te worden. Heb je zin om de natuur in te gaan? Dan is dit een uitstekende plek om je uit te leven op de allerle...

Natuur27.01.2023

Dit wil je doen in Dalarna, Zweden: 5 toffe outdoor tips