Dit is wat je wil doen in Los Angeles!

Dit is wat je wil doen in Los Angeles!

Beverly Hills, Rodeo Drive en Hollywood Boulevard

Vorig artikel Volgend artikel

Los Angeles, de stad die net zo vaak wordt afgekort als LA, ligt in Californië aan de westkust van de Verenigde Staten. Het is na New York de grootste stad van de VS. En daar hoort wel wat uitleg bij, want in Los Angeles zelf wonen zo’n 4 miljoen mensen. In de ‘greater Los Angeles area’ wonen echter 18 miljoen mensen. Los Angeles is een bijzondere stad en letterlijk opgebouwd uit een heleboel ‘stadjes’. Dat merk je goed als je er bent want er is letterlijk geen centrum. Toch is er heel veel te doen in Los Angeles. Zo zie je er ook niet heel veel wolkenkrabbers - buiten die van de film 'Die Hard' natuurlijk - en wie op zoek gaat naar een metro of stadsbus gaat deze ook niet vinden.

Mijn hotel, het Beverly Wilshire Hotel (Four Seasons), staat in Beverly Hills, het deel van Los Angeles waar al die beroemde sterren wonen. Iedereen die de film Pretty Woman heeft gezien zal het herkennen, het is inderdaad het hotel waar Richard Gere en Julia Roberts in de film terecht komen.

Beverly Hills is echter geen wijk maar wel degelijk een stad. Je gaat alleen er weinig van merken als je bijvoorbeeld vanaf Hollywood Boulevard komt. Dat is typisch voor Los Angeles; alles ligt hier tegen elkaar aan. Hierdoor zijn de meningen wat verdeeld in hoeverre Los Angeles een leuke stad is, want vergelijk je LA met New York of San Francisco, dan krijg je hier een ander gevoel. Los Angeles is vooral beroemd vanwege Hollywood, het centrum van de westerse film- en televisie-industrie maar ook van de stranden en de sterren.

Dé entertainment hoofdstad van Amerika

Misschien is Los Angeles wel de hoofdstad van de wereld van het entertainment maar ook dat ga je niet echt merken ondanks de aanwezigheid van al die bekende filmstudio's. Wat dat betreft straalt een stad als Las Vegas veel meer die sfeer uit. Toch heeft de stad heel veel leuke en mooie locaties. Wie naar LA gaat moet zeker ook Beverly Hills, Venice Beach en Santa Monica gaan bezoeken.

Eigenlijk hoort in dit rijtje ook Malibu te staan, maar de heftige bosbranden in de staat Californië hebben ervoor gezorgd dat een groot deel van deze prachtige plek volledig is verwoest. En hoewel ze in de VS goed zijn in het herbouwen van steden gaat dit nog wel jaren duren. Inmiddels krijgt de stad er nog een 'attractie' bij. LA is ook de plek waar Elon Musk (Tesla) het eerste ondergrondse transportsysteem ter wereld heeft aangelegd. Dit omdat het verkeer in de stad vaak genoeg helemaal vast staat. Wie naar LA afreist raden we eigenlijk aan dit niet zonder een plan te doen want anders kun je er letterlijk verdwalen.

Doen in Los Angeles

Ik nemen je in dit artikel mee naar Beverly Hills, winkelen op Rodeo Drive en natuurlijk wandelen over Hollywood Boulevard. Er is zoveel te doen in Los Angeles. De beste tips om te doen en zien in LA vind je in dit artikel. Enjoy!

  • Vliegtijd van Amsterdam naar Los Angeles is 11,5 uur
  • Het tijdsverschil tussen Nederland en Los Angeles is 9 uur
  • Niet vergeten: neem een wereldstekker mee, die ga je nodig hebben want onze opladers passen niet in Amerikaanse stopcontacten
Beverly_Wilshire_Four_Seasons_Hotel
Beverly Wilshire (Four Seasons) Hotel bekend van de film Pretty Woman
Los_Angeles_Instagrammers
Los Angeles is ook de stad van de Instagrammers
Santa_Monica_Pier
De beroemde Pier van Santa Monica die je vaak in films ziet
Venice_Beach
Venice Beach, een van de meest relaxte plekjes bij Los Angeles

1. Ontdek Beverly Hills

Wat je zeker wil doen in Los Angeles is de wijk Beverly Hills ontdekken. Beverly Hills is zoals hierboven staat in feite een kleine stad in Los Angeles. Beverly Hills ligt aan de westkant van LA, grenzend Santa Monica. Het is de stad die we kennen als de woonplaats van al die beroemdheden, artiesten en filmsterren die hier vooral wonen vanwege Hollywood. Wie nog niet is doorgebroken op het witte doek heeft hier niets te zoeken. De huizen zijn onbetaalbaar en ook het leven is op andere plaatsen in de stad een stuk voordeliger.

Je kunt hier een bustour maken langs al die enorme villa’s met uitleg wie er woont, heeft gewoond en gaat wonen. Voor velen wordt Playboy Mansion, het beroemde huis van Playboy magazine founder Hugh Hefner, gezien als een van de beroemdste en duurste landhuizen. Helaas kunnen de muren hier niet praten en was er nog geen IoT maar zeker is dat in dit huis waarschijnlijk de meeste sterren zijn geweest van heel Beverly Hills. En als je het gluren over de muren van de beroemdheden een beetje beu bent kun je ook gaan winkelen op Rodeo Drive, tenminste als je een hele dikke creditcard hebt.

Lamborghini_Beverly_Hills
Wat is uw kenteken .. hoezo ik kom uit Beverly Hills,
Rodeo_Drive_avond
Rodeo Drive in de avond

2. Winkelen op Rodeo Drive

Als je naar Beverly komt vergeet dan vooral niet Rodeo Drive te bezoeken, want dit wordt de duurste winkelstraat ter wereld genoemd (de Ginza in Tokyo heeft overigens dezelfde reputatie). Eén ding is zeker waar: het is er peperduur. Rodeo Drive is niet eens zo’n heel lange straat waar je als je het wilt zien je ogen te kort komt. Winkelen op Rodeo Drive is een van die dingen die je absoluut wil doen in Los Angeles.

Het is echt een aaneenschakeling van prachtige panden met etalages waar je geen prijzen gaat vinden. Hier is het protocol dat je je creditcard geeft, gaat shoppen, en bij het verlaten van de winkel je hem weer terugkrijgt. Je vraagt niet eens wat alles heeft gekost. Je ziet op Rodeo Drive luxe merken als Versace, Valentino, Chanel, Cartier, Dior en Hugo Boss. De auto’s die hier geparkeerd staan zeggen genoeg. Overigens is s’ avonds als de winkels gesloten zijn Rodeo Drive een fraai lichtspektakel, de straatverlichting verandert en de prachtig gekleurde etalages geven de straat dan een bijzonder uiterlijk.

Het is niet alleen Rodeo Drive die luxe uitstraalt, alle omliggende straten mogen er ook wezen als je wilt gaan shoppen in Beverly Hills. Ook hier is het niet goedkoop. Het is ook de straat waar je zomaar een wereldster tegen het lijf kunt lopen. Die zijn meestal herkenbaar aan een grote zonnebril en een baseballcap. Goed kijken dus.

3. Bezoek House of Bijan

Het hoogtepunt blijft echter de aanwezigheid van the House of Bijan, de duurste winkel ter wereld. Je gaat hem altijd vinden want voor de deur staat een miljoenen kostende geel-zware Rolls-Royce of een minstens zo'n dure Bugatti Chiron. Al zou deze laatste volgens Beverly Hills intimi inmiddels zijn verkocht aan een heel rijke sjeik. De winkel bezoeken of gaan shoppen gebeurt alleen op afspraak. Laat wel je creditcard opwaarderen want je gaat de hoofdprijs betalen.

Rodeo_Drive_Beverly_Hills
Rodeo Drive in Beverly Hills de straat waar geld geen rol speelt
Rodeo_Drive_Shops
Luxe shops met een eigen architectuur
House_of_Bijan_Rodeo_drive_rolls_royce
De knalgele Rolls Royce van House of Bijan, de duurste winkel ter wereld
House_of_Bijan_Rolls_Royce
House of Bijan op Rodeo Drive, iedereen wil er op de foto

4. Struinen over Hollywood Boulevard

Als je naar Los Angeles gaat, kun je er niet om heen. Je moet op Hollywood Boulevard zijn geweest. Het is een van de dingen die je absoluut moet doen in Los Angeles. De straat met al die sterren (letterlijk), de Hollywood Walk of Fame van bekende artiesten in goudkleurige letters. En de straat waar je ook de handafdrukken van verschillende sterren kunt vinden. Het is verrassend hoe die sterren hier staan vermeld, er moet een volgorde zijn maar die is lastig te ontdekken. Van The Sound of Music naar Walt Disney, van Chuck Berry naar Marilyn Monroe, Aretha Franklin en zo nog ruim 2.600 andere grootheden. Madonna juist weer niet want die heeft ooit geweigerd en Donald Trump, niet als president maar vanwege zijn ooit lang lopende TV-show. De oorsprong van de artiesten die je waarschijnlijk niet allemaal gaat kennen is te herleiden aan vijf verschillende logo’s: een camera, microfoon, televisie, toneelmasker of een grammofoonplaat.

Door de drukte voelt Hollywood Boulevard een beetje als het middelpunt van de stad. Hier vertrekken immers ook de bussen die je door LA brengen, een rondje langs de sterren (hun huizen) rijden, de filmstudio’s en meer. Hier vindt je straatartiesten die nooit ontdekt zullen worden, vroeg in de ochtend te veel zwervers en drommen met publiek. De straatartiesten zijn slim en nemen vaak geen genoegen met een paar dollar. Je bent gewaarschuwd. Het is ook de straat met souvenirs, zodra het rustiger wordt naar het einde met soms best leuke winkeltjes, gezellige eethuisjes en nog steeds een aantal hoogtepunten die alles met Hollywood te maken hebben.

Het TCL Chinese Theatre, voorheen bekend als Grauman's Chinese Theatre (6925 Hollywood Boulevard aan de kant van het Hollywood sign) wordt gezien als het hoogtepunt op deze bekende boulevard. Dit bijzondere gebouw met een pagode en draken werd in 1927 gebouwd en werd vaak gekozen voor belangrijke premières. In de veertiger jaren vonden hier de Oscaruitreikingen plaats. Op het kleine plein vind je meer dan 150 hand- en voetafdrukken en de pootafdruk van Lassie in de vloer. Tijdens ons bezoek waren er helaas opnames voor een bijzonder uitreiking en dan is het commando, doorlopen want stilstaan bij opnames is verboden.

Walk_of_Fame_Merilyn_Monroe
Hollywood Boulevard Walk of Fame met natuurlijk Merilyn Monroe
Hollywood_Boulevard
Hollywood Boulevard
Hollywood_Boulevard_robots
Robots at Work, maar wat ze precies doen, nobody knows
TCL_Chinese_Theatre_Hollywood
Opnames bij TCL Chinese Theatre op Hollywood Boulevard
Hollywood_Boulevard_bookshop
Aan het einde van Hollywood Blvd een bookshop met > 10.000 boeken over .. Hollywood
Hollywood_Boulevard_Souvenirs
Souvenirshop formaat warenhuis

4. Hiken naar the Hollywood Sign

Wat je eigenlijk ook zeker moet doen in Los Angeles is hiken naar het Hollywood Sign, de beroemde letters op de berg Mount Holly die je waarschijnlijk al tientallen keren hebt gezien in films en tv-series. Het Hollywood Sign is hét symbool van Los Angeles. Groot lijkt het niet ondanks dat het toch 14 meter hoog en 106 meter breed is. Het Hollywood Sign staat symbool voor alles wat Los Angeles heeft te bieden.

Je kunt ernaar toe wandelen via een hike. Onduidelijk is of dat nog steeds is toegestaan omdat het mede door de selfie-generatie te druk begon te worden. Alternatief is een wandelroute van vijf kilometer vanaf Vermont Canyon Road waar je een prima uitzicht op de witte letters. Wie denkt "dat is me te veel moeite" kan ook vanaf Hollywood Boulevard de letters spotten vanaf het winkelcentrum met de fontein. Wel even naar boven klimmen. Ander plekken in de stad zijn Canyon Lake Drive en de Observatory Road bij het Griffith Observatory.

Hollywood_Sign
Hollywood Sign symbool voor Los Angeles
Hollywood_sign_mount_Holly
Hollywood Sign symbool voor Los Angeles (alternatief)

Op reis naar Los Angeles

Wil jij op reis naar Los Angeles? Dan komen deze tips voor LA goed van pas!

Boek je reis

  • Goedkope vliegtickets naar LA vind je via Momondo.
  • De beste hoteltip voor Los Angeles: Mama Shelter LA met een fantastisch dakterras.
  • Complete vakanties naar LA boek je het beste via TUI.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies