Stedentrips06.05.2023

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco


San Francisco is misschien wel de meest complete, haast Europees aanvoelende stad van de Verenigde Staten. Iedere ochtend is de stad in een fotogenieke dikke laag mist gehuld. Er rijden nog ouderwetse cable cars en kleurrijke huizen uit het Victoriaanse tijdperk trekken veel bekijks, maar de rest van de stad is modern. Met levendige, multiculturele wijken, ga je je er geen seconde vervelen. Bereid je voor op een paar pittige beklimmingen, want San Francisco is gebouwd op 43 heuvels en sommige zijn zo steil dat je er nauwelijks tegenop kunt lopen.

Altijd lekker weer in San Francisco

De stad San Francisco ligt op een schiereiland dat de Baai van Francisco scheidt van de Grote Oceaan. Het is de vierde stad van de Verenigde Staten. De sfeer in San Francisco levendig, misschien wel het beste te omschrijven als ‘hippieachtig’. Het is ook de enige Amerikaanse stad die enigszins Europees aanvoelt. Opvallend is dat het er nooit echt zomer of winter wordt, temperaturen schommelen tussen de 10 en 20 ºC. Het milde klimaat maakt deze stad echter zeer geschikt voor een stedentrip. Natuurlijk zijn er must-sees, maar tegelijkertijd voel je je hier zo thuis, dat het niets-moet-alles-mag-principe overheerst.

Wat is de beste reistijd?

San Francisco is een bestemming waar je het hele jaar door naartoe kunt gaan, dankzij het milde klimaat. In de wintermaanden is er een wat grotere kans op regen, dus zijn die maanden wat minder ideaal. Wil je meer van Amerika zien, dan is het voorjaar de beste optie.

Vanuit San Francisco kun je een waanzinnig rondreis maken naar de mooiste natuurparken in West-Amerika, zoals Yosemite, Bryce en Zion, en zijn ook steden als Los Angeles, Las Vegas en San Diego te combineren. Omdat deze plekken in de zomermaanden behoorlijk druk kunnen zijn, zou ik in mei of juni (of wellicht september/oktober) naar San Francisco gaan.

Heb je geen zin om een lijstje hoogtepunten af te vinken, maar wil je toch leuke dingen doen in San Francisco, dan komen deze tips ongetwijfeld goed van pas.

Uitzicht op de SF skyline
Uitzicht op de SF skyline

1. Ontdek de leukste wijken van San Francisco

De 16 verschillende wijken liggen vrij dicht tegen elkaar aan, maar hebben toch hun eigen identiteit. De wijk Mission barst van de toffe street art: meer dan 500 murals kleuren de straten. Clarion Alley en Balmy Street hebben de mooiste. Het is meteen ook de hipste wijk van de stad, vol met koffie- en cocktailbars, food trucks, trendy boetieks en galeries. Alamo Square is de wijk die beroemd is geworden door de Victoriaanse huizen (die je wellicht kent van de serie Full House). De zes beroemdste panden vormen samen de ‘Painted Ladies’.

Veel Amerikaanse steden hebben een Chinatown, maar die in San Francisco overtreft ze allemaal, qua grootte maar zeker ook qua aantrekkingskracht. Bij Golden Gate Fortune Cookie Factory koop je ’s werelds beste gelukskoekjes in allerlei smaken en met bijzondere topping. Het havengebied van Fisherman’s Wharf vormt het toeristische hart van de stad. Neem een kijkje bij de zeeleeuwen, die Pier 39 als thuishaven hebben uitgekozen, slenter langs de marktkraampjes en eet een visje op straat. Aan het einde van de pier vind je ook dagelijks het beste straatentertainment dat je ooit gezien hebt.

Tip: Cioppino is een originele visstoofpot die in San Francisco werd uitgevonden. Een echte Cioppino met veel verse zeevruchten eet je het beste in de wijk North Beach.

De Painted Ladies van San Francisco
De Painted Ladies van San Francisco
Het toeristisch hart van de stad
Het toeristisch hart van de stad
Struin over Fisherman\u2019s Wharf  en spot zeeleeuwen bij Pier 39
Struin over Fisherman’s Wharf en spot zeeleeuwen bij Pier 39

2. Neem de legendarische kabeltram

San Francisco is gebouwd op 48 heuvels en dat ga je voelen in je benen. Sommige heuvels zijn zó steil dat er treden in de stoep zijn gemaakt om te kunnen passeren. Worden de hoogteverschillen je te veel dan kun je natuurlijk ook de legendarische kabeltram nemen. San Francisco is de enige stad ter wereld waar dit type tram nog rijdt. En ook als je prima zelf kunt lopen is het alsnog leuk om aan deze tram te gaan hangen – net als in de film.

De mooiste route die je met de kabeltram kunt maken loopt van Market Street richting Fisherman’s Wharf. Zodra je downhill gaat heb je schitterend uitzicht op de baai.

Een ritje met de beroemde kabeltram is een must
Een ritje met de beroemde kabeltram is een must

3. Steek de Golden Gate Bridge over

Boegbeeld van de stad is natuurlijk de Golden Gate Bridge. De iconische rode brug die je ongetwijfeld in films en series hebt gezien. De Golden Gate Bridge is inmiddels al behoorlijk oud: hij werd geopend in 1937 en is vernoemd naar de zeestraat die de brug overspant. Het is de meest gefotografeerde plek van de stad. Zeker in de ochtend, als de brug omgeven wordt door mist en de opkomende zon, dan is het een spectaculaire plek.

Of je er nu te voet, met de auto of op de fiets overheen gaat: je gaat er zeker weten een hoop foto’s van maken. Aan de overkant zijn ze het mooist: dan zie je Golden Gate Bridge mét de skyline van San Francisco. Zeker de brug over dus!

Sowieso doen: steek de Golden Gate Bridge over
Sowieso doen: steek de Golden Gate Bridge over
Vanaf de andere kant zeker zo mooi
Vanaf de andere kant zeker zo mooi

4. Neem de haarspeldbochten van Lombard Street

Een van de leukste straten van San Francisco is Lombard Street. Dit gekke straatje heeft namelijk 8 super scherpe haarspeldbochten en wordt daarmee ‘de meest bochtige straat ter wereld’ genoemd. Omdat de weg té steil was om met auto’s te rijden (de hellingshoek is maar liefst 27 graden) werd deze oplossing bedacht. De staat is vooral leuk om te zien door de groene beplanting aan beide zijden.

Op de fiets of in de auto is Lombard Street het leukst, al zijn er ook genoeg mensen die het lopend doen. Omdat deze straat ook vrij hoog ligt, is het uitzicht naar beneden heel tof.

Vanuit Lombard Street is dit je uitzicht
Vanuit Lombard Street is dit je uitzicht

5. Bezoek gevangenis Alcatraz

Alcatraz – de beroemde gevangenis waar onder andere Al Capone gevangen zat – ligt op een eilandje in zee, niet ver uit de kust van San Francisco. Je kunt de gevangenis al zien liggen.

De gevangenis is sinds 1963 niet meer in gebruik en is tegenwoordig een museum. Je kunt er met een bootje naartoe om Alcatraz te bezoeken, een leuke rondleiding om te doen.

Al is een blik erop werpen vanaf de brug of vanaf land ook al voldoende. Vanaf het eilandje en het water heb je overigens wel een mooi zicht op de skyline van de stad.

Tip: boek alvast online een ticket voor een tour naar Alcatraz

Tof om te doen: gevangenis Alcatraz bezoeken
Tof om te doen: gevangenis Alcatraz bezoeken

6. Ga op de fiets naar Sausalito

Hoewel de hoogteverschillen in deze stad misschien niet direct uitnodigen tot een lange fietstour, is dat toch om om te doen in San Francisco: fietsen. San Francisco is namelijk zeer fietsvriendelijk. Op de fiets ben je super flexibel, kun je stoppen op ieder moment en kun je ook volledig je eigen route bepalen. Huur een fiets en maakt je klaar voor een schitterende – en pittige – fietstocht naar Sausalito.

Zorg dat je je fietstocht in, of in de buurt van, het Presidio van San Francisco begint. Het is het noordelijkste puntje van het schiereiland en tevens een prachtig park om doorheen te fietsen. Onderweg zijn er talloze mooie plekken om het rode icoon van de stad vast te leggen, zoals Torpedo Wharf of Baker Beach.

Met de Golden Gate Bridge oversteken ben je wel even bezig: de brug is maar liefst 2.737 meter lang. Zodra je de beroemde rode brug bent overgestoken kom je in een compleet andere wereld terecht: het is er groen en heuvelachtig. Het is een pittige tocht want de hoogteverschillen zijn behoorlijk groot. Zorg dus dat je een sportieve fiets met versnellingen bij je hebt, want je gaat het zeker warm krijgen. Wanneer je naar rechts kijkt zie je gevangenis Alcatraz goed liggen.

Het kunstenaarsstadje Sausalito is het perfecte eindpunt van je fietstocht. Een toeristisch plekje, maar op een zeer aangename manier. Het heeft een mooie boulevard en volop terrasjes. Daar kun je de boot weer terug nemen richting de stad óf je bent sportief genoeg en legt ook de terugweg al fietsend af.

Tip: de leukste fietstours in San Francisco boek je via Baja Bikes

Toeristisch en ook super gezellig: Sausalito is een must-see
Toeristisch en ook super gezellig: Sausalito is een must-see
Je vindt er volop leuke eettentjes met vooral veel verse vis
Je vindt er volop leuke eettentjes met vooral veel verse vis

7. Geniet van het mooiste uitzicht over de stad

Voor het mooiste panorama over San Francisco klim je naar een van de toppen van de Twin Peaks. Op 280 meter hoogte kun je San Francisco in 360 graden ervaren, een prachtig zicht. Zeker ’s avonds, wanneer de stad verlicht wordt door miljoenen lichtjes, is dat een bijzonder plekje.

8. Ren (of wandel) over de boulevard

Embarcadero is de weg die je als de boulevard van de stad kunt zien, waarvandaan je geweldig uitzicht op de Baai van San Francisco hebt. Naast de weg loopt is een breed pad van 4,6 kilometer lang dat eindigt bij Fisherman’s Wharf. ’s Morgens vroeg, als de rest van de stad nog slaapt, is het de beste plek om een stuk te gaan hardlopen.

9. Chillen in het park

Dolores Park is de perfecte plek om even lekker te chillen in het gras. Zeker in de weekenden is dit de gezelligste plek van de stad. Neem een kleedje en drankjes mee en geniet van een perfect uitzicht op de skyline van San Francisco.

Wat een gave stad! Staat San Francisco al op jouw bucketlist?
Wat een gave stad! Staat San Francisco al op jouw bucketlist?

Op reis naar San Francisco

Wil jij op reis naar San Francisco? Dan komen deze reistips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Verenigde Staten

Dit zijn de 7 hoogtepunten van Philadelphia

Wij waren vijf dagen in Philadelphia en hebben de hoogtepunten van de stad voor je op een rij gezet.

Stedentrips14.05.2024

Dit zijn de 7 hoogtepunten van Philadelphia

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Gelegen in het hart van de Pacific Northwest, biedt Seattle een mix van adembenemende natuur, bruisende cultuur en een schat aan activiteiten. Of je nu een natuurliefhebber bent, een cultuurzoeker of gewoon op zoek bent naar plezier, Seattle heeft voor elk wat wils.

Stedentrips14.04.2024

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Of je nu van de bekende bezienswaardigheden, natuur of lekker eten (en dan zeevruchten in het bijzonder) houdt, de mogelijkheden van Seattle zijn eindeloos. Dus, wat zijn nu de absolute must-sees in deze vijftiende stad van het Amerika? We geven je onze 8 tips! 

Stedentrips10.04.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

Portland is een van de leukste steden van Amerika, gelegen aan de westkust in de staat Oregon. De slogan die bij de stad hoort is 'Keep Portland Weird', om maar aan te geven dat deze eigenzinnige stad anders is dan Ameri...

Stedentrips30.06.2022

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Gokken brengt geld in het laatje en daarom bestaat Atlantic City vandaag de dag nog. Toen de ongeveer 200 jaar oude en ooit bloeiende stad na Wereldoorlog II in verval raakte, besliste de staat New Jersey in 1976 om gokk...

Algemeen16.12.2021

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika

West-Amerika is de perfecte vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Hier vind je de mooiste nationale parken van Amerika. Overweldigende rotsformaties, duizelingwekkend diepe ravijnen en eindeloze landschappen. Je zul...

Natuur19.03.2021

Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika