Vliegen08.10.2011

Veiligheidscontroles op luchthavens de schop


De veiligheidscontroles op luchthavens zijn hopeloos verouderd en gaan op de schop. Zo is te lezen in de Telegraaf. Het grote gevaar is dat ze te voorspelbaar worden en dat terroristen daar gaten in schieten. Het moet anders, ook om de goedwillende vliegpassagier te bevrijden van lange wachtrijen en irritant gedoe bij de securityscans. Dat is de conclusie van een veiligheidscongres in Amsterdam van IATA, de mondiale luchtvaartorganisatie. Met de verwachte groei van het vliegverkeer is het onmogelijk om die intensieve controle van alle reizigers vol te houden. Dat wordt straks onwerkbaar en onbetaalbaar, blijkt uit het congres.

Nederland gaat proeven doen met nieuwe, nog geheime methoden om de overlast en kosten te beperken zonder de veiligheid aan te tasten. Minister Opstelten heeft groen licht gegeven om slimme veiligheidssystemen te testen, die onvoorspelbaar zijn en aanslagplegers afschrikken.

KLM, Schiphol en de marechaussee doen mee, zei KLM-veiligheidstopman Ben Swagerman. “Het is ook in de vliegwereld een kat-en-muisspel. Je moet criminelen constant voor blijven en verrassen“, aldus Swagerman.

IATA laat deze week in de Amsterdamse RAI een prototype van het ‘Checkpoint van de toekomst’ zien. Luchtreizigers worden vooraf geselecteerd op basis van hun boekingsgegevens en inlichtingen van veiligheidsdiensten. Wie in orde wordt bevonden bij de biometrische paspoortscan, kan meteen doorlopen in een tunnel met geavanceerde apparatuur.

De tas hoeft niet meer open, schoenen niet uit en de riem niet af. Ook bekende passagiers hebben niets te vrezen en kunnen in een aparte tunnel zonder oponthoud doorlopen. Mensen met een verhoogd risicoprofiel of verdacht reisgedrag kunnen echter zomaar worden doorverwezen naar een ‘boeventunnel’, waar ze alsnog uitvoerig worden gecheckt.

En juist die ’pek en veren’-variant kan voor velen een probleem worden, is de verwachting. Niemand wil onterecht gebrandmerkt of zelfs gediscrimineerd worden. “Onzin“, vindt Swagerman. “Privacy geldt in de badkamer, niet als het om veilig vliegen gaat.”

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.