Vliegen19.03.2017

Zijn cirkelvormige landingsbanen de toekomst voor luchthavens?


Bedenk het maar, cirkelvormige landingsbanen voor luchthavens. De Nederlander Henk Hesselink bedacht ze en zijn idee is nu wereldnieuws. Door de ronde vorm kunnen vliegtuigen landen en starten op elk punt in de cirkel en lijken de problemen bij moeilijke weersomstandigheden met vooral veel wind verleden tijd.

Revolutionair plan

De wetenschapper, die werkt voor het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), heeft jaren aan zijn revolutionaire plan gewerkt. Hoe dit allemaal praktisch kan worden ingevuld en wat het betekent voor de skills van een piloot en de technische mogelijkheden van vliegtuigen zal ongetwijfeld verder onderzoek vragen maar het plan is op alle fronten spectaculair te noemen. Over publiciteit hoeft hij overigens niet te klagen want de animatie van het project is inmiddels al miljoenen keren bekeken.

De cirkelvormige banen zijn daarbij ook nog eens een stuk milieuvriendelijker omdat er minder rondgecirkeld hoeft te worden en vliegtuigen hierdoor altijd in een rechte baan kunnen aanvliegen. Het beroemde rondje IJsselmeer bij luchthaven Schiphol kan daardoor zomaar komen te vervallen. Kortere vliegtijden, minder brandstof en minder taxitijd: op alle punten lijkt het erop dat dit plan alleen maar voordelen kent.

Gezien de complexiteit van het aanleggen van een cirkelvormige baan met een minimale diameter van 3,5 kilometer lijkt bij de complexe infrastructuur van bestaande luchthavens het idee nu nog alleen geschikt voor de aanleg van een volledig nieuwe luchthaven. Hopelijk ziet ook Elon Musk (uitvinder en digitale profeet) de animatie en neemt hij contact op met Hesselink om zijn plannen maar eens verder toe te lichten. Anders is de kans dat het voor altijd alleen maar een heel goed idee blijft zomaar aanwezig.

Video/Picture credits: NLR

Landen op een soort oval, het oogt spectaculair
Landen op een soort oval, het oogt spectaculair
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.