Bij winter en wintersport horen van die typische gerechten. Dingen die je normaal gesproken thuis niet eet, maar op de wintersport ineens super lekker zijn. En die thuis ook eigenlijk niet lekker smaken. Maar juist de combinatie van sneeuw, kou, zon en inspanning doet wonderen. Het maakt je hongerig en zorgt ervoor dat je echt snakt naar lekker eten. En wat een je dan tijdens een wintersport in Frankrijk? De lekkerste wintersportmaaltijden van Frankrijk op een rijtje.
1. Hamburger
In Oostenrijk zie je hamburgers bijna nooit op de kaart staan in berghutten, in Frankrijk des te vaker. Natuurlijk traditioneel met een blaadje sla, tomaat en wat saus, en altijd met franse frietjes erbij. En misschien smaakt de hamburger daarom in Frankrijk wel zo lekker, omdat die lekkere dunne Franse frietjes erbij zitten. Dat maakt het toch wat meer af. Op sommige decadente wintersportoorden (Courchevel) staan hamburgers op de kaart van wel 20 euro, maar meestal ben je nog minder dan een tientje kwijt én heb je heerlijk gegeten.
2. Uiensoep
Waar in Oostenrijk iedereen dol is op goulashsoep, is uiensoep dé hit van de Franse skipiste. Lekker met een stukje stokbrood uit de oven, gegratineerd met kaas. En uiensoep smaakt echt het aller lekkerste op de Franse skipiste. Zo' gerecht dat je thuis niet hoeft na te maken, want dan smaakt het toch niet. En ook lekker om even mee op te warmen als je uit de kou komt!
3. Raclette
Het is een maaltijd die je niet tussen de middag op de skipiste eet, maar wel 's avonds na een heerlijke dag skiën of snowboarden: Raclette. Voorwaarde is wel dat je van kaas houdt, want dat is het hoofdbestanddeel van deze maaltijd. Racletten doe je met zijn allen aan een grote tafel. Je krijgt een halve kaas op tafel, die langzaam gesmolten wordt. De gesmolten kaas eet je met aardappelen of brood. Daarnaast worden er vaak plakjes ham, salami of andere vleeswaren bij geserveerd, en wat 'zoet-zuur' zoals zilveruitjes en augurk. Typisch weer zo'n gerecht dat thuis niet smaakt, maar in Frankrijk tijdens de wintersport des te lekkerder!
4. Kaasfondue
Ook weer alleen voor echte kaasliefhebbers, en het idee is hetzelfde als Racletten. Maar de kaas smaakt anders, en hier doop je je eigen stukjes brood, vlees en groente zelf in de kaas. De kaas is op smaak gebracht met witte wijn en vaak ook knoflook. Het is heerlijk, maar je zit er vaak wel heel snel vol van. Gelukkig dat je dan de volgende dag weer lekker actief kan zijn op de ski's om de calorieën er af te werken. Want het is en blijft wel een enorme calorieënbom.
5. Spaghetti bolognese
Eigenlijk is dit de all time favourite wintersportmaaltijd. De beste ever. Een lekker bord spaghetti bolognese. Niet te veel groente, maar vooral veel pasta, tomatensaus en gehakt en dan een beetje stroomkaai erover. Deze maaltijd doet op de skipiste echt wonderen. En ga je flink après-skiën, direct na je laatste afdaling van de dag, dan is een stevige maaltijd ook meer dan welkom. Dan kan je in de kroeg wat langer door :-)

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.