Winter26.02.2014

4 redenen waarom je een skihelm moet dragen tijdens de wintersport


Wintersporters zijn nog altijd in twee groepen verdeeld, althans de Nederlandse wintersporters dan. Je hebt een groep die wel met een skihelm de piste op gaat, en je hebt een groep die (nog) geen helm draagt. In andere landen is er minder sprake van verdeeldheid: de Oostenrijkers, Duitsers en Zwitsers bijvoorbeeld, die dragen al jaren een helm. Toch blijft het voor Nederlanders een onderwerp van discussie, er zijn voorstanders en tegenstanders. En dan heb je ook nog een groep die er eigenlijk nog niet zo goed over na heeft gedacht. In Frankrijk en delen van Oostenrijk is het overigens voor kinderen tot 14 jaar al verplicht om een skihelm te dragen tijdens de wintersport, voor volwassenen niet. Om je een handje te helpen, zetten we voor je op een rijtje waarom je in ieder geval wél een helm moet gaan dragen tijdens de wintersport.

Veiligheid

De aller aller aller belangrijkste reden om met een helm te skiën of snowboarden is natuurlijk veiligheid. Veel ongelukken die op de piste gebeuren, veroorzaken hoofdletsel. Het gaat niet alleen om ongelukken die je zelf maakt, waar een helm je hoofd beschermt, maar zeker ook de ongelukken van een ander. Je zal niet de eerste zijn die omver geskied wordt door iemand anders op de piste en zo dus letsel oploopt zonder dat je zelf een ongeluk hebt veroorzaakt. Dan wil je toch achteraf geen spijt hebben dat je geen helm droeg. Ieder jaar komen er berichten over wintersporters die verongelukken omdat zij geen helm droegen. Loop dus geen risico, en zet die helm lekker op! Een helm is nu nog niet verplicht voor volwassenen, maar het zou zomaar zo kunnen zijn dat reisverzekeraars bij wintersportdekking straks gaan eisen dat je met een helm de piste op gaat.

wintersport-frankrijk
wintersport-frankrijk

Serieuzer genomen worden

Zodra je de skilift instapt, is het een beetje kijken en bekeken worden. Aan de hand van een ski-outfit van iemand probeer je in te schatten ‘hoe goed’ de ander is. En eerlijk is eerlijk: met een skihelm op zie je er in ieder geval een stuk professioneler uit.

Het is lekker warm

Natuurlijk is een lekkere warme muts ook fijn om mee te skiën of snowboarden, die geeft vaak zeker voldoende warmte. Maar pas als je met een skihelm de piste opgaat, dan weet je hoe lekker warm je het écht kunt hebben. Door de helm komt namelijk echt geen kou heen, en je oren zijn ook lekker bedekt. En zo’n helm blijft ook keurig op zijn plaats zitten, een muts wil nog wel eens van je hoofd af waaien.

Een ontspannen gevoel

Een helm op je hoofd geeft je een meer ontspannen gevoel op de piste. Je bent beter beschermd tegen letsel als je valt, en daardoor ski je lekkerder naar beneden.

Er zijn ook skiërs en snowboarders die tegenargumenten aandragen, zoals dat een helm bijvoorbeeld niet lekker zit. Tegenwoordig zijn de skihelmen zo geavanceerd dat ze én comfortabel zijn om te dragen, en veiligheid bieden bij een ongeluk. Ook zijn er wintersporters die denken dat ze met een helm op hun hoofd geen gevaren meer zien, en veel sneller zullen gaan skiën. Tja, dat heb je natuurlijk zelf in de hand.

Wat doe jij: helm of geen helm? Laat het ons onderstaand weten in de comments!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!