Algemeen22.10.2016

Copán is de grote trots van Honduras


Sfeervol bergdorpje met Mayastad

Het is de grote trots van Honduras en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. De bergregio Copán. Het is een onmisbare plek voor iedereen die naar Honduras reist. Ook als je in buurland Guatemala bent, is het een aanrader om een paar dagen de grens over te gaan en Copán te bezoeken. Dit zijn de vier mooiste plekken van de regio.

Copán: een sfeervol bergdorpje

Het huidige Copán is mijn favoriete plek in Honduras. Het rustige bergdorpje heeft een prachtig karakteristiek centrum. Het is een levendige, sfeervolle plek en het is daarom waanzinnig leuk om hier een paar dagen te blijven hangen.

Vanwege de Maya-ruïnes komen er redelijk wat toeristen naar het dorpje. De inwoners van Copán zijn daar financieel voor een belangrijk deel afhankelijk van. Copán is klein en het centrum heeft weinig bezienswaardigheden, maar je waant je hier echt in Midden-Amerika.

Kies een hotel uit in het centrum van de stad. Een perfecte uitvalsbasis is hotel Camino Maya. Het kleurrijke hotel met binnentuin ligt aan het centrale pleintje. Er is een gezellig barretje waar de lokale cowboys flesjes bier drinken en sigaartjes roken. De barman draait swingende Caribische muziek.

In het kleine bergdorpje wonen slechts zesduizend inwoners en dus kent iedereen elkaar. Ik verblijf twee nachten in Copán en drie keer op rij loop ik dezelfde Amerikaan tegen het lijf. Hij is een visserman uit Texas. 35 jaar geleden verliet liet hij de Verenigde Staten en emigreerde hij naar Honduras. Nu beheert hij een groot vogelpark en natuurreservaat in de buurt. Ik ga er kijken.

Meisjes in Cop\u00e1n lachen lief naar me
Meisjes in Copán lachen lief naar me
Kleurrijke straat in het centrum van Cop\u00e1n
Kleurrijke straat in het centrum van Copán
Een levendige, sfeervolle plek
Een levendige, sfeervolle plek
Camino Maya is de perfecte uitvalsbasis
Camino Maya is de perfecte uitvalsbasis
De binnentuin van ons hotel
De binnentuin van ons hotel
Biertje met de locals
Biertje met de locals
Cop\u00e1n is mijn favoriete plek in Honduras!
Copán is mijn favoriete plek in Honduras!

Macaw Mountain: vogelpark in de jungle

Macaw Mountain ligt een paar kilometer buiten Copán, midden in de natuur. Het park is in de zomer van 2003 geopend door twee Amerikaanse vogelliefhebbers; Lloyd en zijn partner Pat. Bioloog Lloyd bezat toen al meer dan twintig bijzondere vogels en zocht een geschikte plek om uit te breiden. Die plek vond hij in Copán. Hij tikte een mooi stukje grond op de kop en daarop bouwde Macaw Mountain.

Het park staat vol met exotische planten en bomen. De vogelkooien zijn midden tussen de sapodilla-planten en ceder- en vijgenbomen gebouwd. De meeste vogels in Macaw Mountain konden niet overleven in het wild en Pat en Lloyd hebben ze daarom gered. De vogels waren ziek of zwak en worden nu in het park verzorgd. Ze blijven hier net zolang totdat ze weer zelfstandig zijn.

De meeste vogels zitten in kooien. Verwacht dus geen wildpark. Gelukkig kun je wel dichtbij de vogels komen en rustig door de kooien lopen. Dat is een feestje voor iedereen met een camera. Er zitten eindeloos veel soorten vogels met de prachtigste kleuren: parkieten, papagaaien, toekans, haviken, uilen en ara’s. Ik probeer nog wat te kletsen met een Ara, maar dat lukt niet.

Macaw Mountain is in meer dan tien jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in de regio en heeft inmiddels te weinig ruimte voor alle dieren. “Mensen die gewonde vogels vinden, brengen ze direct naar ons“, vertelt een medewerker van het park. “We hebben nieuwe kooien nodig.” Vanwege de drukte probeert het park zoveel mogelijk vogels uit te zetten. “Maar sommige blijven hier voor altijd en gaan het nooit alleen redden in de natuur.” De man wijst op een chagrijnige uil in de hoek van een kooi. “Hij overleeft het niet in zijn eentje.” En zo zijn er meer. “Daarom proberen we de vogels nu ook op andere plekken onder te brengen. De eerste groep hebben we net verhuisd. Onze Ara’s vliegen nu rond in Copán Ruinas.”

Je kunt vrij dicht bij de vogels komen
Je kunt vrij dicht bij de vogels komen
Schitterende papegaaien
Schitterende papegaaien
Macaw Mountain is echt een aanrader
Macaw Mountain is echt een aanrader

Onmisbare Mayastad

En inderdaad, bij de ingang van de Copán Ruinas zie ik de Ara’s van Macaw Mountain vliegen. Dit is de belangrijkste archeologische plek van Honduras; hier liggen de Maya ruïnes. Het werelderfgoed is zo’n 200 jaar geleden ontdekt.

Vraag bij de ingang of je een gids kunt krijgen. Als je verzekerd wilt zijn van mooie verhalen, vraag dan naar Saoul. Hij kent ieder verborgen plekje van het park en volgt alle actuele ontwikkelingen rondom de ruïnes op de voet. Je kunt hem alles vragen en altijd krijg je een gevat en informatief antwoord.

Neem de tijd om rustig rond te kijken in Copán Ruinas. Er zijn eindeloos veel mooie bouwwerken te zien. Je komt langs tempels die de Maya’s in elkaar hebben gezet met gigantische blokken steen. En iedere keer vraag je je af: hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen? Door het park verspreid staan uitgehakte figuren: doodshoofden, papegaaien en drakenkoppen. Allemaal zijn ze even gedetailleerd en zorgvuldig gemaakt. Vooral de hiërogliefen trap en het speelveld zijn het hoogtepunt tijdens je bezoek.

De ruïnes zijn grotendeels bewaard gebleven en het is daarom een historisch waardevolle plek. Onderzoekers krijgen dankzij Copán Ruinas een goed beeld van hoe de Maya’s honderden jaren voor Christus leefden. In het gebied liggen nog veel grote geheimen verborgen. In stenen staan teksten die nog niemand kan lezen en onder de grond liggen hoogstwaarschijnlijk nog veel gebouwen die nog niet zijn ontdekt. Honderden jaren na de ontdekking van dit park lopen hier dus nog altijd onderzoekers rond, op zoek naar nieuwe Maya-schatten.

200 jaar geleden werden de Cop\u00e1n Ruinas ontdekt
200 jaar geleden werden de Copán Ruinas ontdekt
Neem de tijd om hier rond te kijken
Neem de tijd om hier rond te kijken
Een bijzondere plek om rond te lopen
Een bijzondere plek om rond te lopen
Indrukwekkende resten van de Maya-ru\u00efnes
Indrukwekkende resten van de Maya-ruïnes
De Cop\u00e1n Ruinas mag je niet overslaan tijdens je reis door Honduras
De Copán Ruinas mag je niet overslaan tijdens je reis door Honduras

De beste koffie vind je hier

Als de Hondurezen ergens goed in zijn, is het wel in het verbouwen van koffie. Tijdens je reis door dit Centraal-Amerikaanse land zal het je steeds opnieuw opvallen: de koffie is heerlijk. Genoeg reden dus om meer te leren over het productieproces. En ook dat kan in Copán. Op zo’n 10 minuten rijden, ten zuiden van de Maya-ruïnes, ligt de fabriek van Welchez.

Ook in Welchez is het aan te raden om met een goede gids op pad te aan. De jonge Javier studeerde Engels en is een goede verteller. Feilloos omschrijft hij het maakproces. Het gaat het hele jaar door; planten, plukken, drogen en dan verpakken. Tijdens de drukste periode, tussen november en maart, werken er tussen de 150 en 300 man op de plantage. En bijna alles doen ze met de hand. Het hele proces van een koffieboon duurt tussen de 2 en 4 jaar.

Gemiddeld produceert de Welchez-fabriek zo’n 60.000 kilo koffie per jaar. “Het hangt een beetje af van of het een goed of een slecht jaar is“, vertelt Javier. “70 procent van de koffie exporteren we naar het buitenland.” Welchez produceert twee soorten koffie: de light roast en de dark roast. “En vooral die laatste doet het goed in Europa.”

Op bezoek bij een koffieplantage
Op bezoek bij een koffieplantage
We krijgen een rondleiding en leren meer over het koffieproces
We krijgen een rondleiding en leren meer over het koffieproces
Deze koffiebonen vormen de basis van heerlijke koffie!
Deze koffiebonen vormen de basis van heerlijke koffie!
Light roast koffie
Light roast koffie
Koffie uit Honduras is mijn favoriet!
Koffie uit Honduras is mijn favoriet!

Op vakantie naar Honduras

Wil jij een reis maken naar Honduras? Lees dan deze reistips nog een goed door, ze komen van pas bij het boeken van je reis.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Noortje Deutekom

Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.

Gerelateerde artikelen

Dit is de ideale route voor een roadtrip door Yucután in Mexico

Heb je plannen om naar Mexico te gaan en wil je meerdere plekken zien? Wil je chillen aan het strand afwisselen met cultuur en leuke Mexicaanse stadjes? Kies dan voor een roadtrip op het schiereiland Yucután. Met een g...

Algemeen12.12.2018

Dit is de ideale route voor een roadtrip door Yucután in Mexico

5 redenen om Panama City te bezoeken

Een glimmende skyline, onbewoonde exotische eilanden, een ingenieus wonder en een mysterieuze jungle: en dat allemaal in een stad. Er zijn maar weinig plekken waar je dit soort uitersten allemaal tegelijk kunt bezoeken,...

Stedentrips20.11.2016

5 redenen om Panama City te bezoeken

van ingenieus wonder tot exotische onbewoonde eilandjes
Swingend Panama City: stad met twee gezichten

Een knallende skyline met eindeloze wolkenkrabbers doemt op. Midden in de zee ligt een stad omringd door moerassen. Het is de swingende metropool van Panama. Hier gaan grote moderne bouwprojecten en historische wijken ha...

Stedentrips03.11.2016

Swingend Panama City: stad met twee gezichten

Honduras: stralend land met een scherp randje

Een groepje giechelende schoolmeisjes in een hagelwit uniform zwaait naar me vanuit een bushokje. De schoenenpoetser op een vredig pleintje van een historische stad vraagt me waar ik vandaan kom. "Hollandesa? Bien! Muy b...

Algemeen17.10.2016

Honduras: stralend land met een scherp randje

Verder lezen over Midden-Amerika

7 tips en weetjes over reizen door Nicaragua

Nicaragua is zo’n land waar je steeds meer mensen over hoort, maar waar de meeste mensen nog maar weinig over weten. Vandaar dat ik de 7 belangrijkste tips en weetjes over reizen in Nicaragua voor je op een rij heb gez...

Algemeen26.05.2019

7 tips en weetjes over reizen door Nicaragua

Wat te doen in San Juan del Sur in Nicaragua?

San Juan del Sur in het zuidwesten van Nicaragua staat bekend als surfers paradise. De omgeving kenmerkt zich dan ook door parelwitte zandstranden in idyllische baaien aan de Grote Oceaan. Nicaragua is niet super toerist...

Ontspanning29.04.2018

Wat te doen in San Juan del Sur in Nicaragua?

Hét surfers paradise van Nicaragua
5 tips voor een bezoek aan Ometepe in Nicaragua

Met haar twee vulkanen die trots uit het Meer van Nicaragua reizen, maakt Isla de Ometepe vanaf het vaste land al flink indruk. Kun je nagaan wat er gebeurt wanneer je voet aan wal zet op dit vulkanische eiland! Ometepe...

Zomer24.04.2018

5 tips voor een bezoek aan Ometepe in Nicaragua

3 must sees in en om Granada in Nicaragua

Granada is de populairste stad van Nicaragua. Deze koloniale stad is dan ook mooi gerestaureerd en gelegen in een prachtige omgeving tussen vulkanen en het Meer van Nicaragua. Dit maakt Granada en omgeving tot een niet t...

Stedentrips05.02.2018

3 must sees in en om Granada in Nicaragua

5 redenen voor een bezoek aan León in Nicaragua

Veel reizigers naar Nicaragua kiezen ervoor om een van de koloniale steden León of Granada te bezoeken. Vaak trekt León hierbij aan het kortste eind. Onterecht, vinden wij. León lijkt op het eerste gezicht misschien w...

Stedentrips01.02.2018

5 redenen voor een bezoek aan León in Nicaragua

Prachtige video toont Panama in al zijn aspecten

Panama staat al bol van de tegenstellingen, maar als je een professionele videomaker er op los laat wordt het helemaal prachtig. Vincent Urban was drie weken lang op reis door het land, van Bocas Del Toro door de bergen...

Vliegen31.05.2017

Prachtige video toont Panama in al zijn aspecten

Ontdek het mysterieuze Monteverde Cloud Forest in Costa Rica

Wanneer we over een lange hobbelige weg met onze 4x4 drive rijden naar onze slaapplaats in Santa Elena, het dorpje dat grenst aan het beroemde nevelwoud in Costa Rica, zien we opeens dat naast ons iets beweegt. Aan een a...

Natuur20.02.2017

Ontdek het mysterieuze Monteverde Cloud Forest in Costa Rica

Swingend Panama City: stad met twee gezichten

Een knallende skyline met eindeloze wolkenkrabbers doemt op. Midden in de zee ligt een stad omringd door moerassen. Het is de swingende metropool van Panama. Hier gaan grote moderne bouwprojecten en historische wijken ha...

Stedentrips03.11.2016

Swingend Panama City: stad met twee gezichten