De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Vorig artikel Volgend artikel

Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afrika heeft het echt allemaal. Het is een land waar je nooit uitgekeken raak en waar je telkens weer terug naartoe wilt. Wie eenmaal een reis naar Zuid-Afrika gemaakt heeft, wil ongetwijfeld nog een keer terug om meer te zien. En dat moet ook wel, want dit land is té groot en indrukwekkend om alles in één keer te doen en zien. Maar wat zijn nu de mooiste plekken die je absoluut een keer gezien móét hebben? Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Dit zijn de zeven mooiste plekken in Zuid-Afrika!

1. Het Krugerpark

Het Krugerpark is het paradepaardje van de wildparken in Zuid-Afrika: een gigantische wildernis van bijna twee miljoen hectare, die zich uitstrekt over een lengte van 350 kilometer. Hoewel het park omheind is, zul je nergens een hek tegenkomen. Naast de big five wonen hier meer dan 140 andere diersoorten in een ongekend veelzijdig landschap. Voor het grootste deel bestaat het Krugerpark uit uitgestrekte graslanden, die worden afgewisseld met karakteristieke bomen zoals de baobab. Naar het zuiden toe, waar rivieren het landschap in tweeën splitsen, wordt het wat grilliger en heuvelachtiger. Hoewel je te midden van deze wildernis toeristische kampen vindt, is het Krugerpark voor het overgrote deel gelukkig nog steeds ongerept.

In het Krugerpark kun je zelf rondrijden om op zoek te gaan naar wilde dieren, maar uitstappen is niet toegestaan. Zoals in ieder wildpark kun je bij zonsopkomst en zonsondergang ook zogenaamde game drives maken waarbij je (met een groep andere mensen) in een open jeep de natuur in trekt om wilde dieren te spotten. Wil je de kans dat je wilde dieren — en de complete big five — ziet wat vergroten, ga dan zeker met een game drive mee. Rangers weten precies waar ze moeten zijn en houden elkaar ook op de hoogte van de locaties van de wilde dieren. De beleving is iets minder uniek dan wanneer je de dieren op eigen kracht spot, maar wanneer iemand je bij schemering wijst op een luipaard dat boven in een vijgenboom ligt uit te buiken, maakt dat niet meer uit, want zoiets moois vergeet je de rest van je leven niet meer.

krugerpark-mooiste-plekken-zuid-afrika
Het Krugerpark is dé plek om de Big Five in het wild te spotten
krugerpark-za
Magisch mooi; de zonsondergang in het Krugerpark

2. Drakensbergen

Drakensbergen is qua natuur een van de mooiste plekken die Zuid-Afrika te bieden heeft. De ruimte, de stilte en het uitzicht: het is een verademing om hier te zijn. De Drakensbergen is niet alleen de hoogste bergketen van Zuid-Afrika, het is ook zonder twijfel een van de mooiste plekken van het land. Een plek waar je geen keuze hebt, in de Drakensbergen moet je wel de natuur in. Drakensbergen is ongeveer 1.000 kilometer lang en vormt een natuurlijke grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika.

In Drakensbergen zou je een complete vakantie door kunnen brengen en dan nog heb je niet alles gezien. Wat je zeker niet mag missen is een wandeling in de Noordelijke Drakensbergen naar het Amphitheatre. Je wandelt dan naar de Sentinal Peak op 3.165 meter. Via de Tugela Falls kun je afdalen naar het beginpunt van de hike. En dat is niet zomaar een waterval: met 950 meter hoogte is het de op een na hoogste van de wereld en tevens de hoogste waterval van Afrika. Een zeer indrukwekkende plek die je een keer gezien moet hebben!

drakensbergen
Uitzicht op het indrukwekkende gebergte Drakensbergen
drakensbergen-zuid-afrika
Tip: ontdek dit mooie gebergte te paard

3. Kaap de Goede Hoop

Wanneer je in Kaapstad bent moet je minimaal één dag van je tijd uittrekken voor een bezoek aan Kaap de Goede Hoop, een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika. Vanuit Kaapstad ben je er in een paar uur en het is ook nog eens een hele mooie route om te rijden (Chapman’s Peak Drive) met tal van bijzondere stops onder weg (onder andere Boulders Beach, Muizenberg en Noordhoek). Bij Kaap de Goede Hoop vind je het beroemde bordje op het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent. Maar dat is niet de reden om er naartoe te gaan.

Kaap de Goede Hoop wordt gezien als het zuidelijkste puntje van het Kaapse Schiereiland en ook een beetje als de plek waar de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Dat is niet helemaal waar, want dat is een klein stukje verderop, maar deze symbolische betekenis van Kaap de Goede Hoop is wel bewaard gebleven. Ga zeker ook even kijken bij Cape Point en de vuurtoren. Je kunt er met een kabelbaan naartoe. Het uitzicht is waanzinnig!

Chapmans-peak-drive
Via Chapmans Peak Drive rij je naar Kaap de Goede Hoop
Kaap-de-Goede-Hoop
Kaap de Goede Hoop is een van de mooiste plekken in Zuid-Afrika

4. Kaapstad

Kaapstad is een van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika maar is zonder twijfel de mooiste stadvan het land. Een stad met indrukwekkende bergen, prachtige stranden en een bruisend stadsleven. Kaapstad is ook een stad met een onstuimige geschiedenis en met een hoop Nederlandse invloeden. Dat merk je nog het meest wanneer je Zuid-Afrikanen hoort praten: op 9.500 kilometer van huis kun je elkaar toch aardig verstaan. Bezienswaardigheden heeft Kaapstad volop. Kasteel de Goede Hoop, de Company’s Garden en Robbeneiland mag je niet missen. Net als een rondleiding door een township, Bo-Kaap en het District Six Museum. Ook in Kaapstad kun je dagen doorbrengen zonder je ook maar een seconde te vervelen.

Wat je zeker niet mag missen is een dag op het strand (kies voor Camps Bay of een van de kleinere Clifton Beaches). Net als een mooie klim: de Tafelberg en Lion’s Head zijn de twee bergen van de stad en ze beklimmen is niet alleen een goede work-out maar het is ook een van de leukste dingen om te doen. Heeft Kaapstad dan écht alles? Ja, ik denk van wel. Een completere stad ga je niet snel ergens anders ter wereld vinden.

kaapstad-mooiste-plekken-zuid-afrika
Uitzicht op Lion's Head vanaf de top van de Tafelberg
kaapstad-strand
Voor waanzinnig mooie stranden moet je in Kaapstad zijn

5. De Panoramaroute en de Blyde River Canyon

De Panoramaroute is de mooiste route die je kunt rijden in Zuid-Afrika. Het is niet zozeer een plek, maar een complete regio die je niet mag missen. De route dankt de naam aan de mooiste panorama’s die je in Zuid-Afrika zult zien. De weg ligt langs de Blyde River Canyon, een gigantische groene canyon die gezien wordt als de grootste groene vallei ter wereld. Bijzondere uitzichtpunten zijn er volop: The Three Rondavels is wellicht de beroemdste. Wie deze weg gaat rijden wil continu even stoppen want het ene na het andere uitzicht komt voorbij.

Je hoeft de Panoramaroute niet in één keer te rijden, maar kunt ook stoppen in leuke plaatsjes zoals Pilgrim’s Rest, Hazyview en Graskop. Zorg er in ieder geval voor dat je deze route niet overslaat want deze behoort zonder twijfel tot de mooiste plekken van Zuid-Afrika!

panoramaroute-zuid-afrika
Uitzicht over de Blyde River Canyon
© majonit - Adobe Stock

6. De Tuinroute

De Tuinroute is zeker zo mooi. Het is de weg (of eigenlijk de combinatie van wegen) tussen de steden Kaapstad en Port Elizabeth. Een route van ongeveer 700 kilometer. De meeste mensen die de Tuinroute rijden maken stops in de plaatsen Mosselbaai, George, Knysna en Plettenberg Bay. En dat is niet voor niets: ze behoren tot de mooiste plaatsen van Zuid-Afrika. Aan de route ligt ook Addo Elephant National Park dat na het Krugerpark gezien wordt als het bekendste wildpark van Zuid-Afrika. Hier kun je allerlei wilde dieren zien. Voor de big five moet je naar andere wildparken, maar de diversiteit in dieren en landschappen die je hier zult zien is ongekend.

Ook Nationaal park Tsitsikamma mag je niet overslaan, dat soms het mooiste natuurpark van Zuid-Afrika genoemd. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er hiken, duiken, kajakken, ziplinen, paardrijden en vogels spotten. En ook de stad Knysna is indrukwekkend. Het is de plek waar het zeewater via twee gigantische rotsen landinwaarts stroomt. Je kunt er meer dan tweehonden vissoorten waaronder het unieke Zuid-Afrikaanse zeepaardje spotten.

tuinroute-zuid-afrika
Doen langs de Tuinroute: Olifanten spotten in Addo Elephant National Park

7. De Noordkaap & Kalahari woestijn

De Noordkaap is een regio in Zuid-Afrika die nog niet zoveel mensen weten te vinden. Het is het best bewaarde geheim van het land. De Zuid-Afrikaanse Noordkaap is een gigantisch niemandsland waar wilde dieren wonen, waar je urenlang door de woestijn kunt crossen zonder iemand tegen te komen en waar je de meest spectaculaire watervallen van het land kunt zien. De Noord-Kaap is de grootste provincie van Zuid-Afrika, maar tevens ook de dunst bevolkte. Met vuurrode zandduinen, uitgestrekte groene wijnvelden en daar dwars doorheen stoomt de Oranjerivier is het een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika. Een plek waar je een keer geweest moet zijn.

Op de Noordkaap vind je ook het Kgalagadi Transfrontier Park en de Kalahariwoestijn. Een gigantisch natuurgebied van bijna 40.000 vierkante kilometer (dat is dus twee keer groter dan het Krugerpark). Deze woestijn wordt een semiwoestijn genoemd: er valt net iets te veel regen om het een echte woestijn te noemen. Je vindt er dus ook wat meer planten en groen dan je bijvoorbeeld de Sahara zult aantreffen. Dat maakt het tot een spectaculair mooie plek waar je je ogen uitkijkt. Niet alleen van de mooiste plekken van Zuid-Afrika maar zeker ook ter wereld.

kgalagadi-mooiste-zuid-afrika
Zo mooi: rijden door Kgalagadi Transfrontier Park
kalahari-kgalagadi
De Noordkaap is het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika

Op reis naar Zuid-Afrika

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Zuid-Afrika? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Je kunt vanuit Amsterdam het beste vliegen naar Johannesburg of Kaapstad.
  • Het is ongeveer 11 uur vliegen naar Johannesburg en 12 uur naar Kaapstad (rechtstreeks).
  • Er is slechts één uur tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika.
  • Goedkope vliegtickets vind je via TIX.nl of via Momondo.
  • Een goede huurauto is natuurlijk onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars dan ben je 100 procent verzekerd.
  • Een complete vakantie naar Zuid-Afrika boek je bij TUI.nl.
  • Of bekijk de (groeps)rondreizen van Djoser en Sawadee.
  • Losse bouwstenen of Zuid-Afrika reizen op maat boek je bij VanVerre.nl en bij Riksja Travel
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies