Algemeen10.06.2022

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben


Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afrika heeft het echt allemaal. Het is een land waar je nooit uitgekeken raak en waar je telkens weer terug naartoe wilt. Wie eenmaal een reis naar Zuid-Afrika gemaakt heeft, wil ongetwijfeld nog een keer terug om meer te zien. En dat moet ook wel, want dit land is té groot en indrukwekkend om alles in één keer te doen en zien. Maar wat zijn nu de mooiste plekken die je absoluut een keer gezien móét hebben? Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Dit zijn de zeven mooiste plekken in Zuid-Afrika!

1. Het Krugerpark

Het Krugerpark is het paradepaardje van de wildparken in Zuid-Afrika: een gigantische wildernis van bijna twee miljoen hectare, die zich uitstrekt over een lengte van 350 kilometer. Hoewel het park omheind is, zul je nergens een hek tegenkomen. Naast de big five wonen hier meer dan 140 andere diersoorten in een ongekend veelzijdig landschap. Voor het grootste deel bestaat het Krugerpark uit uitgestrekte graslanden, die worden afgewisseld met karakteristieke bomen zoals de baobab. Naar het zuiden toe, waar rivieren het landschap in tweeën splitsen, wordt het wat grilliger en heuvelachtiger. Hoewel je te midden van deze wildernis toeristische kampen vindt, is het Krugerpark voor het overgrote deel gelukkig nog steeds ongerept.

In het Krugerpark kun je zelf rondrijden om op zoek te gaan naar wilde dieren, maar uitstappen is niet toegestaan. Zoals in ieder wildpark kun je bij zonsopkomst en zonsondergang ook zogenaamde game drives maken waarbij je (met een groep andere mensen) in een open jeep de natuur in trekt om wilde dieren te spotten. Wil je de kans dat je wilde dieren — en de complete big five — ziet wat vergroten, ga dan zeker met een game drive mee. Rangers weten precies waar ze moeten zijn en houden elkaar ook op de hoogte van de locaties van de wilde dieren. De beleving is iets minder uniek dan wanneer je de dieren op eigen kracht spot, maar wanneer iemand je bij schemering wijst op een luipaard dat boven in een vijgenboom ligt uit te buiken, maakt dat niet meer uit, want zoiets moois vergeet je de rest van je leven niet meer.

Het Krugerpark is d\u00e9 plek om de Big Five in het wild te spotten
Het Krugerpark is dé plek om de Big Five in het wild te spotten
Magisch mooi; de zonsondergang in het Krugerpark
Magisch mooi; de zonsondergang in het Krugerpark

2. Drakensbergen

Drakensbergen is qua natuur een van de mooiste plekken die Zuid-Afrika te bieden heeft. De ruimte, de stilte en het uitzicht: het is een verademing om hier te zijn. De Drakensbergen is niet alleen de hoogste bergketen van Zuid-Afrika, het is ook zonder twijfel een van de mooiste plekken van het land. Een plek waar je geen keuze hebt, in de Drakensbergen moet je wel de natuur in. Drakensbergen is ongeveer 1.000 kilometer lang en vormt een natuurlijke grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika.

In Drakensbergen zou je een complete vakantie door kunnen brengen en dan nog heb je niet alles gezien. Wat je zeker niet mag missen is een wandeling in de Noordelijke Drakensbergen naar het Amphitheatre. Je wandelt dan naar de Sentinal Peak op 3.165 meter. Via de Tugela Falls kun je afdalen naar het beginpunt van de hike. En dat is niet zomaar een waterval: met 950 meter hoogte is het de op een na hoogste van de wereld en tevens de hoogste waterval van Afrika. Een zeer indrukwekkende plek die je een keer gezien moet hebben!

Uitzicht op het indrukwekkende gebergte Drakensbergen
Uitzicht op het indrukwekkende gebergte Drakensbergen
Tip: ontdek dit mooie gebergte te paard
Tip: ontdek dit mooie gebergte te paard

3. Kaap de Goede Hoop

Wanneer je in Kaapstad bent moet je minimaal één dag van je tijd uittrekken voor een bezoek aan Kaap de Goede Hoop, een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika. Vanuit Kaapstad ben je er in een paar uur en het is ook nog eens een hele mooie route om te rijden (Chapman’s Peak Drive) met tal van bijzondere stops onder weg (onder andere Boulders Beach, Muizenberg en Noordhoek). Bij Kaap de Goede Hoop vind je het beroemde bordje op het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent. Maar dat is niet de reden om er naartoe te gaan.

Kaap de Goede Hoop wordt gezien als het zuidelijkste puntje van het Kaapse Schiereiland en ook een beetje als de plek waar de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Dat is niet helemaal waar, want dat is een klein stukje verderop, maar deze symbolische betekenis van Kaap de Goede Hoop is wel bewaard gebleven. Ga zeker ook even kijken bij Cape Point en de vuurtoren. Je kunt er met een kabelbaan naartoe. Het uitzicht is waanzinnig!

Via Chapmans Peak Drive rij je naar Kaap de Goede Hoop
Via Chapmans Peak Drive rij je naar Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop is een van de mooiste plekken in Zuid-Afrika
Kaap de Goede Hoop is een van de mooiste plekken in Zuid-Afrika

4. Kaapstad

Kaapstad is een van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika maar is zonder twijfel de mooiste stadvan het land. Een stad met indrukwekkende bergen, prachtige stranden en een bruisend stadsleven. Kaapstad is ook een stad met een onstuimige geschiedenis en met een hoop Nederlandse invloeden. Dat merk je nog het meest wanneer je Zuid-Afrikanen hoort praten: op 9.500 kilometer van huis kun je elkaar toch aardig verstaan. Bezienswaardigheden heeft Kaapstad volop. Kasteel de Goede Hoop, de Company’s Garden en Robbeneiland mag je niet missen. Net als een rondleiding door een township, Bo-Kaap en het District Six Museum. Ook in Kaapstad kun je dagen doorbrengen zonder je ook maar een seconde te vervelen.

Wat je zeker niet mag missen is een dag op het strand (kies voor Camps Bay of een van de kleinere Clifton Beaches). Net als een mooie klim: de Tafelberg en Lion’s Head zijn de twee bergen van de stad en ze beklimmen is niet alleen een goede work-out maar het is ook een van de leukste dingen om te doen. Heeft Kaapstad dan écht alles? Ja, ik denk van wel. Een completere stad ga je niet snel ergens anders ter wereld vinden.

Uitzicht op Lion`s Head vanaf de top van de Tafelberg
Uitzicht op Lion`s Head vanaf de top van de Tafelberg
Voor waanzinnig mooie stranden moet je in Kaapstad zijn
Voor waanzinnig mooie stranden moet je in Kaapstad zijn

5. De Panoramaroute en de Blyde River Canyon

De Panoramaroute is de mooiste route die je kunt rijden in Zuid-Afrika. Het is niet zozeer een plek, maar een complete regio die je niet mag missen. De route dankt de naam aan de mooiste panorama’s die je in Zuid-Afrika zult zien. De weg ligt langs de Blyde River Canyon, een gigantische groene canyon die gezien wordt als de grootste groene vallei ter wereld. Bijzondere uitzichtpunten zijn er volop: The Three Rondavels is wellicht de beroemdste. Wie deze weg gaat rijden wil continu even stoppen want het ene na het andere uitzicht komt voorbij.

Je hoeft de Panoramaroute niet in één keer te rijden, maar kunt ook stoppen in leuke plaatsjes zoals Pilgrim’s Rest, Hazyview en Graskop. Zorg er in ieder geval voor dat je deze route niet overslaat want deze behoort zonder twijfel tot de mooiste plekken van Zuid-Afrika!

Uitzicht over de Blyde River Canyon\u00a9 majonit - Adobe Stock
Uitzicht over de Blyde River Canyon© majonit - Adobe Stock

6. De Tuinroute

De Tuinroute is zeker zo mooi. Het is de weg (of eigenlijk de combinatie van wegen) tussen de steden Kaapstad en Port Elizabeth. Een route van ongeveer 700 kilometer. De meeste mensen die de Tuinroute rijden maken stops in de plaatsen Mosselbaai, George, Knysna en Plettenberg Bay. En dat is niet voor niets: ze behoren tot de mooiste plaatsen van Zuid-Afrika. Aan de route ligt ook Addo Elephant National Park dat na het Krugerpark gezien wordt als het bekendste wildpark van Zuid-Afrika. Hier kun je allerlei wilde dieren zien. Voor de big five moet je naar andere wildparken, maar de diversiteit in dieren en landschappen die je hier zult zien is ongekend.

Ook Nationaal park Tsitsikamma mag je niet overslaan, dat soms het mooiste natuurpark van Zuid-Afrika genoemd. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er hiken, duiken, kajakken, ziplinen, paardrijden en vogels spotten. En ook de stad Knysna is indrukwekkend. Het is de plek waar het zeewater via twee gigantische rotsen landinwaarts stroomt. Je kunt er meer dan tweehonden vissoorten waaronder het unieke Zuid-Afrikaanse zeepaardje spotten.

Doen langs de Tuinroute: <em>Olifanten spotten in Addo Elephant National Park<\/em>
Doen langs de Tuinroute: Olifanten spotten in Addo Elephant National Park

7. De Noordkaap & Kalahari woestijn

De Noordkaap is een regio in Zuid-Afrika die nog niet zoveel mensen weten te vinden. Het is het best bewaarde geheim van het land. De Zuid-Afrikaanse Noordkaap is een gigantisch niemandsland waar wilde dieren wonen, waar je urenlang door de woestijn kunt crossen zonder iemand tegen te komen en waar je de meest spectaculaire watervallen van het land kunt zien. De Noord-Kaap is de grootste provincie van Zuid-Afrika, maar tevens ook de dunst bevolkte. Met vuurrode zandduinen, uitgestrekte groene wijnvelden en daar dwars doorheen stoomt de Oranjerivier is het een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika. Een plek waar je een keer geweest moet zijn.

Op de Noordkaap vind je ook het Kgalagadi Transfrontier Park en de Kalahariwoestijn. Een gigantisch natuurgebied van bijna 40.000 vierkante kilometer (dat is dus twee keer groter dan het Krugerpark). Deze woestijn wordt een semiwoestijn genoemd: er valt net iets te veel regen om het een echte woestijn te noemen. Je vindt er dus ook wat meer planten en groen dan je bijvoorbeeld de Sahara zult aantreffen. Dat maakt het tot een spectaculair mooie plek waar je je ogen uitkijkt. Niet alleen van de mooiste plekken van Zuid-Afrika maar zeker ook ter wereld.

Zo mooi: rijden door Kgalagadi Transfrontier Park
Zo mooi: rijden door Kgalagadi Transfrontier Park
De Noordkaap is het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika
De Noordkaap is het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika

Op reis naar Zuid-Afrika

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Zuid-Afrika? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Je kunt vanuit Amsterdam het beste vliegen naar Johannesburg of Kaapstad.
  • Het is ongeveer 11 uur vliegen naar Johannesburg en 12 uur naar Kaapstad (rechtstreeks).
  • Er is slechts één uur tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika.
  • Goedkope vliegtickets vind je via TIX.nl of via Momondo.
  • Een goede huurauto is natuurlijk onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars dan ben je 100 procent verzekerd.
  • Een complete vakantie naar Zuid-Afrika boek je bij TUI.nl.
  • Of bekijk de (groeps)rondreizen van Djoser en Sawadee.
  • Losse bouwstenen of Zuid-Afrika reizen op maat boek je bij VanVerre.nl en bij Riksja Travel
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

Mocht je Kaapstad nog niet op je bucketlist hebben gezet, dan wordt dat de hoogste tijd. Kaapstad is één van de leukste en mooiste steden ter wereld, en dat komt ook wel een beetje omdat je daar een ongelofelijk mooie...

Zomer04.01.2023

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

De Noord-Kaap is het grote geheim van Zuid-Afrika

De Big Five spotten in Zuid-Afrika, het prijkt - volledig terecht - op menig bucketlist. In combinatie met Kaapstad en een roadtrip door de West-Kaap is dat een fantastische reis. Er is echter een deel van Zuid-Afrika da...

Algemeen09.03.2017

De Noord-Kaap is het grote geheim van Zuid-Afrika

Verder lezen over Rondreizen

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

Als een roadtrip door Australië nog niet op je bucketlist staat, dan is dit hét moment om 'm erop te zetten. Het is een regelrechte droomreis. Australië is een van de grootste en tegelijkertijd dunbevolktste landen op...

Algemeen04.07.2022

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

+ de perfecte route
De leukste route voor een rondreis door Andalusië: de 6 mooiste plekken

Andalusië is de meest zuidelijke regio van Spanje. Daar waar de zon bijna altijd schijnt, waar je sfeervolle steden vindt en waar de tapas en sangria nóg lekkerder smaken. Andalusië is een fantastische en veelzijdige...

Algemeen18.05.2022

De leukste route voor een rondreis door Andalusië: de 6 mooiste plekken

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Verder lezen over Zuid-Afrika

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

Mocht je Kaapstad nog niet op je bucketlist hebben gezet, dan wordt dat de hoogste tijd. Kaapstad is één van de leukste en mooiste steden ter wereld, en dat komt ook wel een beetje omdat je daar een ongelofelijk mooie...

Zomer04.01.2023

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Er zijn maar weinig wereldsteden die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Kaapstad, de Mo...

Stedentrips03.01.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Deze vijf video’s laten je de onontdekte kant van Afrika zien

Het zou een mooie zomer worden: verre reizen naar tropische stranden, dichte oerwouden en stomend eten met exotische kruiden, en onvergetelijke ontmoetingen met mensen uit andere culturen. Helaas: corona heeft woest om z...

Natuur12.06.2020

Deze vijf video’s laten je de onontdekte kant van Afrika zien