Lifestyle17.04.2013

Onderzoek: wandelen is nóg beter voor de gezondheid dan hardlopen


Schermafbeelding 2013-04-12 om 14.42.49.png
Schermafbeelding 2013-04-12 om 14.42.49.png

Een lekkere wandeling over het strand, daar knap je vaak goed van op. Zeker met een lekker windje, is het heerlijk uitwaaien. Nu blijkt uit onderzoek dat een stevige wandeling zelfs nog beter is voor de gezondheid dan hardlopen. Met ene gelijke energieverbranding, zou wandelen een effectievere remedie zijn tegen hartkwalen dan hardlopen.

Onderzoekers hebben gegevens van hardlopers en wandelaars met elkaar vergeleken. Met dezelfde hoeveelheid energie, behalen wandelaars grotere voordelen voor de gezondheid dan hardlopers. Onderzoekers hebben de hardlopers en wandelaars meer dan zes jaar in de gaten gehouden. 

De resultaten zijn opmerkelijk. Zeker omdat we altijd denken dat hardlopen het beste is voor een lichaam en voor de gezondheid. Door te wandelen en dezelfde hoeveelheid energie te verbranden, wordt de kans op hartkwalen verminderd met 9,3 procent. Met hardlopen verminder je hartkwalen met 4,5%. 

Ook de kans op diabetes of een hoog cholesterol wordt aanzienlijk verminderd. En ook hier geldt: met wandelen wordt een beter resultaat bereikt dan met hardlopen. 

Hoe je het ook bekijkt: bewegen is goed voor een mens. Of je nu wandelt, hardloopt, fietst of een andere sport doet, ieder lichaam heeft er baat bij!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.