`

Natuur06.11.2019

Horseshoe Bend: dé Instagram hotspot van Arizona


Wie een rondreis maakt door het westen van de Verenigde Staten, maakt vast en zeker ook een stop in het dorpje Page. Vanuit hier ben je namelijk vlakbij een van de populairste plekken van de Verenigde Staten: Horseshoe Bend. Het is dé Instagram hotspot van Arizona. Een adembenemende plek. Horseshoe Bend is de plek waar de Colorado River een bocht maakt die van bovenaf doet denken aan een perfect gevormd hoefijzer. Natúúrlijk wil je dit meesterwerk van Moeder Natuur zien, maar houd er wel rekening mee: je bent niet de enige…

Het beste van het westen

Het westen van de Verenigde Staten barst van de hoogtepunten. Yosemite, Zion en Bryce National Park. Gigantisch hoge sequoia’s. Las Vegas, San Francisco en Los Angeles. En dan is er ook nog Horseshoe Bend, de plek waar de Colorado River een bocht maakt die van bovenaf doet denken aan een hoefijzer. Zo’n bocht wordt ook wel een meander genoemd. Water heeft de eigenschap dat het altijd de weg van de minste weerstand zoekt en in dit geval was dat dus een fraaie bocht in de vorm van een hoefijzer.

Horseshoe Bend ligt een paar kilometer buiten het dorp Page en niet ver bij de Glen Canyon Dam en Lake Powell vandaan. Deze inmiddels wereldberoemde bocht is niet zomaar ontstaan, de natuur deed er miljoenen jaren over om dit spektakelstuk te creëeren. De rode rotswanden van Horseshoe Bend steken op sommige plekken ruim 300 meter boven de rivier uit. Wanneer je dat ziet ben je echt wel even stil.

Een wonder der natuur
Een wonder der natuur
Van bovenaf kun je goed zien hoe het water zich een weg door de rotsen heeft weten te banen
Van bovenaf kun je goed zien hoe het water zich een weg door de rotsen heeft weten te banen
Vanaf de parkeerplaats kun je gewoon de andere mensen volgen om er te komen
Vanaf de parkeerplaats kun je gewoon de andere mensen volgen om er te komen
De National Park Service heeft Horseshoe Bend inmiddels in beheer
De National Park Service heeft Horseshoe Bend inmiddels in beheer

Vroeger (2007) was ‘alles beter’

Het is mijn tweede bezoek aan Page en Horseshoe Bend. In 2007 maakte ik een lange reis door de Verenigde Staten. In 2007 zag de wereld er natuurlijk anders uit. Foto’s maken deed je met een gewone camera, telefoons waren om mee te bellen. Reisblogs en sociale media speelden geen rol van betekenis en dus moest je reistips halen uit bijvoorbeeld de Lonely Planet. Die dikke ‘bijbel’ sleepten we dan ook ruim drie maanden mee in de backpack.

Page was destijds een bewuste keuze op te stoppen tijdens onze rondreis, want de Glen Canyon Dam werd genoemd als een van de hoogtepunten van het westen. Volgens de Lonely Planet was het een indrukwekkende plek (en dat is deze gigantische betonnen boogstuwdam ook zeker), met een beknopte omschrijving van de rotsachtige omgeving. De 2007-manier om de Colorado-rivier te aanschouwen was een plekje op een rots zoeken en daar lekker een half uurtje in de zon gaan zitten. Tot het ging vervelen. Twee foto’s waren voldoende, want zo’n geheugenkaart van 128 mb is vrij snel vol en we zouden nog veel langer doorreizen en meer gaan zien. Er was geen parkeerplaats, je hoefde niet te betalen, er stonden geen bordjes om je naar de juiste plek te sturen en er waren al helemaal geen andere mensen. Alleen pure natuur en twee nieuwsgierige Nederlanders. Ik vraag me zelfs al of de buiging van de Colorado-rivier toen al wel Horseshoe Bend genoemd werd, want die naam kom ik ieder geval in de Lonely Planet USA (editie 2006) niet tegen. En dat wil wat zeggen. De natuur had miljoenen jaren nodig om deze plek te creëeren, maar wereldfaam kreeg Horseshoe Bend in – wat zal het zijn – vijf jaar? Het is daarmee een van de jongste toeristische bestemmingen ter wereld.

Het Instagram-effect

Eén van de meest populaire plekken van Arizona is het product van Instagram. Een plek die pas beroemd werd toen mensen op levensgevaarlijke uitstekende rotspunten selfies begonnen te nemen om die op Instagram te plaatsen. Het bracht een enorme toeristenstroom op gang. Horseshoe Bend is een Instagram-bestemming. In 2018 trok deze plek maar liefst twee miljoen bezoekers. Het Instagram-effect is indrukwekkend en verontrustend tegelijkertijd.

Letterlijk op het randje van de afgrond...
Letterlijk op het randje van de afgrond...
Sommige mensen hebben alles over voor die ene foto
Sommige mensen hebben alles over voor die ene foto
Gelukkig staat er op het gevaarlijkste punt een hek
Gelukkig staat er op het gevaarlijkste punt een hek

Horseshoe Bend in 2019

We springen weer even vooruit naar 2019, wanneer ik een roadtrip maak vanuit Las Vegas. Na stops in Bryce Canyon en Lake Powell zijn we dichtbij Horseshoe Bend. De drang om ook dat gebaande pad op te gaan is té groot. Met mijn reis van 2007 in het achterhoofd ben ik heel nieuwsgierig naar wat er daadwerkelijk veranderd is. Het contrast kan bijna niet groter zijn.

Om de enorme toeristenstroom is goede banen te leiden is door de Amerikaanse overheid besloten om entreegeld te vragen om deze plek te kunnen bezoeken. De National Park Service heeft Horseshoe Bend nu in beheer. Er is een parkeerterrein aangelegd en er zijn aparte tarieven voor auto’s en bussen. Bordjes wijzen je de weg en vertellen je hoe lang het lopen is. Al zijn die bordjes eigenlijk overbodig. Wij zijn er aan het einde van de middag en dan is het druk, heel druk. De mensenstroom volgen is voldoende om op de juiste plek uit te komen.

Om bij het beste uitkijkpunt te komen, precies in de bocht van de rivier, is een wandelpad aangelegd. In een klein kwartiertje wandel je er naartoe. Een deel van het uitkijkpunt is voorzien van een hek om te voorkomen dat mensen voorover kukelen, al is het nog steeds mogelijk om je leven te wagen door op een uitstekende rotspunt te klimmen.

Ik zie een compleet gezin met jonge kinderen dat op verzoek van papa op hun rug op een uitstekende rots gaat liggen om met een selfiestick een foto te maken. Hij legt zijn gezin letterlijk op het randje van de afgrond. Aziatische meisjes houden uitgebreide fotosessies op de rotsen en zwaaien wild met hun hoofd voor de juiste pose. Het gaat allemaal nét goed. En dat voor die ene foto…

Dat je moet betalen om er tegenwoordig te komen is in ieder geval een goede zaak. Mensen komen toch wel, de stroom die op gang is zal voorlopig niet stoppen. En met het geld dat wordt opgehaald kan ervoor gezorgd worden dat Horseshoe Bend een veiligere plek wordt en dat de natuur beschermd blijft voor de generaties die na ons komen. Maar je leven wagen voor een foto moet je echt niet willen.

Hoe kom je er?

Mocht je in Amerika rondreizen en deze bijzondere plek met eigen ogen willen zien, kies dan indien mogelijk voor de zonsondergang. Op een heldere dag zakt de zon precies achter Horseshoe Bend weg en dat is een magisch zicht. Maar dan moet je dus wel geluk hebben dat het niet te bewolkt is. Hoe kom je er? Een kwestie van Google Maps of de borden volgen. Vanuit Page neem je Highway 89 richting het zuiden en dan zie je vanzelf aan de rechterkant van de weg de parkeerplaats. Vanaf daar is het een klein kwartiertje lopen. Het totale bezoek duurt ongeveer een uurtje, ervan uitgaande dat je een half uur op het uitkijkpunt blijft.

Plan je reis

Wil jij een rondreis door het westen van de Verenigde Staten gaan maken? Deze reistips kunnen je wellicht helpen bij het boeken.

Reistips

  • Boek je reis op tijd: in nationale parken zijn het aantal accommodaties en kamers beperkt en dus kun je deze rondreis beter vroeg boeken.
  • Via TUI kun je tientallen verschillende rondreizen door Amerika boeken die variëren van 9 tot 25 dagen.
  • De 9-daagse reis Las Vegas compleet neemt je mee langs de mooiste parken in de omgeving.
  • Liever een uitgebreide rondreis met alle mooiste plekken in het westen? Dan is de 23-daagse See it All Western iets voor jou.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Verenigde Staten

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

San Francisco is misschien wel de meest complete, haast Europees aanvoelende stad van de Verenigde Staten. Iedere ochtend is de stad in een fotogenieke dikke laag mist gehuld. Er rijden nog ouderwetse cable cars en kleur...

Stedentrips06.05.2023

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

Portland is een van de leukste steden van Amerika, gelegen aan de westkust in de staat Oregon. De slogan die bij de stad hoort is 'Keep Portland Weird', om maar aan te geven dat deze eigenzinnige stad anders is dan Ameri...

Stedentrips30.06.2022

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Gokken brengt geld in het laatje en daarom bestaat Atlantic City vandaag de dag nog. Toen de ongeveer 200 jaar oude en ooit bloeiende stad na Wereldoorlog II in verval raakte, besliste de staat New Jersey in 1976 om gokk...

Algemeen16.12.2021

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika

West-Amerika is de perfecte vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Hier vind je de mooiste nationale parken van Amerika. Overweldigende rotsformaties, duizelingwekkend diepe ravijnen en eindeloze landschappen. Je zul...

Natuur19.03.2021

Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika

7 bloedhete tips voor een roadtrip door Death Valley National Park

Death Valley is een van de nationale parken van Amerika. Wie er nog nooit is geweest kan zich er moeilijk een beeld bij vormen. En wie niet goed tegen zinderende warmte kan, moet er zeker niet naar toe gaan. Death Valley...

Natuur15.03.2021

7 bloedhete tips voor een roadtrip door Death Valley National Park

De 7 mooiste verborgen plekken in West-Amerika

Amerika is een van de beste vakantiebestemmingen om rond te reizen. Zeker het westen van het land is bijzonder. Wereldsteden zoals Las Vegas, San Francisco, San Diego en Los Angeles worden omringd door verbluffende natuu...

Natuur10.11.2020

De 7 mooiste verborgen plekken in West-Amerika